Lurades Löfven av Biden? Ett trist ettårsminne.

Denna artikel publicerades här för exakt ett år sedan. Fortfarande aktuell, och viktig. Har inte noterat någon ändring av Sveriges USA-politik. Vad tycker du?


USA:s vicepresident Biden har idag träffat Sveriges statsminister Löfven.
Jag ska här bara kort kommentera fyra punkter i en rapport från mötet i Dagens Nyheter, samt gör ett par tillägg. DN
Biden och Löfven 160825
1. Vi har genomfört bilaterala samtal som påminde mig om hur fantastisk den svensk-amerikanska relationen är, sade Löfven. Kommentar: Detta säger Sveriges statsminister till företrädaren för USA som detta millenium har startat och stött krig i Afghanistan, Irak, Libyen och Jemen samt på ett avgörande sätt bidragit till statskupp i Ukraina. Baserat väsentligen på desinformation. Dessförinnan har USA genomfört/stött många statskupper mot demokratiskt valda regeringar.
2. Samtalen gällde bland annat flyktingkrisen och fredsarbete i världen, sade Löfven.
Den 20 september ska USA:s president Barack Obama stå värd för ett toppmöte i New York om just flyktingkrisen tillsammans med bland andra Löfven.
Kommentar: De ovan nämna brutala folkrättsvidriga krigen är en huvudorsak till flyktingkrisen och det största brottet mot freden detta millenium. Vem tror att USA:s ansvar för flyktingkrisen kommer att diskuteras i New York? Vem tror att main stream media kommer att fokusera på denna aspekt? USA:s krigspolitik är det klart största brottet mot freden i världen detta millenium.

3. Han påpekade att Nato beslutat om en rad kraftfulla åtgärder i området kring Östersjön: en mekaniserad division i Polen med nära 5.000 personer och liknande insatser i Estland, Lettland och Litauen.
Kommentar: En del av uppladdningen runt Ryssland, vars militärutgifter är mindre än 10 % av NATO:s. USA har fyrdubblat sina militärutgifter i Europa, fått lov att åter deponera kärnvapen i Tyskland och ska anlägga avancerade missilsystem i Polen och Rumänien.
4. Vi anser inte att gränser kan kränkas, sade Biden.
Kommentar: USA har mycket mer än någon annan stats kränkt gränser. Detta millenium genom krigen mot Irak, Libyen (nyligen) och Syrien samt genom att stött/lett NATO:s kraftiga överträdande av FN-resolutioner i Afghanistan och Libyen.

* Är Löfven en fredsvän och demokrat i sin utrikespolitik? *

Men Sveriges regering vill inte tala med ledningen för Ryssland, som inte för krig med andra länder, men bekämpar terroristgrupperna IS och al-Nusra betydligt bättre än USA.
”Wallström säger att hon inte kan tänka sig att tala med Putin. Det är i sig ännu en olaglig sanktion. Att skilja ut ett lands valda överhuvud som persona non grata och icke-samtalsbar är inte bara en förolämpning av det landet utan ett slag mot det landets suveränitet.
Förstår inte Wallström det, har hon mycket större skäl än sin kollega utbildningsministern att kasta in handduken.
Hon vet också att många av hennes kollegor har samtalat och samtalar med Putin: Ungerns, Greklands, Italiens och Finlands ledare bl.a. Och även USA:s, vilket kanske väger tyngre i Wallströms värld.”
Stefan Lindgren – 8 dagar

USA:s statskupper mot demokratiska stater


”Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många statskupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Lumbumba i Kongo 1960;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
-Statskuppsförsök i Venezuela 2015.
Obama hök untitled
USA:s intervention i Syrien och stödet till terrorismen från USA & Co.
1. 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen (http://www.democracynow.org/2007/3/2/gen_wesley_clark_weighs_presidential_bid)
2. Pulitzerprisvinnaren Seymour Hersh sa detsamma i the New Yorker. http://www.newyorker.com/magazine/2007/03/05/the-redirection
3. Enligt Wikileaks-dokument har USA:s UD finansierat opposition mot Syriens regering sedan 2006, bekräftat av CIA-agenten Giraldi.
4. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor.
5. Al-Qadia, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin ledare al-Zawahri att man stödde de syriska rebellerna.
6. Hillary Clinton medgav samma månad att USA liksom al-Qaida ville störta Assad.
7. ·Daily Star skrev 26/8 2012 att “nästan 200 elittrupper i eller nära Syrien söker efter massförstörelsevapen åtföljda av folk från MI6 och CIA.
8. · New York Times rapporterade 4/8 2012 att Turkiet, Saudiarabien och Qatar levererar vapen till rebeller som tränas av CIA.
9. 24/3 2013 påtalar New York Times kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien via CIA, arabiska regeringar och Turkiet.
10. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”
11. I ett tal i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade ”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
12. New York Times skrev 23/1 ”Since then (2013), the CIA and its Saudi counterpart have maintained an unusual arrangement for the rebel-training mission, which the Americans have code-named Timber Sycamore. Under the deal, current and former administration officials said, the Saudis contribute weapons and large sums of money, and the CIA takes the lead in training the rebels on AK-47 assault rifles and tank-destroying missiles.”http://www.nytimes.com/2016/01/24/world/middleeast/us-relies-heavily-on-saudi-money-to-support-syrian-rebels.html?_r=0

http://jinge.se/mediekritik/vem-startade-kriget-i-syrien-hade-assad-fel.htm

i Andra om: , , ,, , , , , , , FN-stadgan

  16 comments for “Lurades Löfven av Biden? Ett trist ettårsminne.

 1. Hans R
  25 augusti, 2016 at 18:46

  Löfven säljer ut sverige till främmande makt, hans rövslickande till usa, natos intressen uppmärksammas inte i svensk media, sputniknews har däremot en bra artikel idag:

  ” In recent months, the United States and the North Atlantic Alliance have pushed for greater security cooperation with the Nordic countries, including Sweden and traditionally neutral Finland. The latter has a 1,300-kilometer long border with Russia, whom the US and NATO view as their key opponent.”

  http://sputniknews.com/politics/20160825/1044635478/us-nato-russia-finland.html
  Dvs sverige används mer och mer som krigsbas av nato och usa!

  • Annika Gullberg
   25 augusti, 2016 at 20:49

   Jag tror inte att USA hotar våra politiker alls! Istället är jag övertygad om att det handlar om stjärnglans, hybris, en känsla av att vara utvald, upptagen i den innersta kretsen, tillsammans med de mäktigaste av de mäktiga.. Glöm för all del inte att Löfven, om vi tar honom som exempel, från början var en svetsare… Den resa han gör nu är naturligtvis svindlande… Glöm inte heller att Sverige är ett litet land, avlägset beläget i Europa… Nej, jag tror inte alls att USA behöver hota regeringen! Inte i nuläget!

   • Agneta Norberg
    25 augusti, 2016 at 21:57

    Sverige är inte bara ett litet land, avlägset från USA. Sverige är en plattform för USAs anfall mot Ryssland med ofantliga träningsområden i Norrbotten där USA tränar krig året runt.

 2. 25 augusti, 2016 at 19:15

  Så vad hotar USA våra svenska politiker med?

  • 25 augusti, 2016 at 19:29

   Bra fråga. Och vad hotar man Merkel med?

  • Markus
   26 augusti, 2016 at 16:23

   Att förstöra Sveriges ekonomi, som är fullständigt beroende av det amerikanska imperiet och dess globala finansiella struktur ? USA för väl för tillfället ekonomisk krigsföring mot Nordkorea, Iran, Venezuela, Ryssland, Syrien, Kina, Kuba och okänt antal länder till. Se t.ex. vad herr Soros gjorde med diverse asiatiska/europeiska valutor på 90-talet, som exempel på vad som kan hända…

  • Peter Grafström
   27 augusti, 2016 at 21:06

   Kerstin är en av dem som inser att hon inte har otillräcklig info.
   Det lilla som är känt för mig är det som rör den svenska finanssektorns koppling till Usas investerare och att bostadsbubblan, för att ta ett exempel, lätt kan punkteras av amerikanerna. Vidare finns listan över gynnade nationer som det är lätt att trilla av.
   Ekonomiska morötter. Sen är det vapenexporten och vapensamarbete. Tex med Brasilien. Där har Usa ökat inflytande och känner nog till känslig info genom sitt spioneri.
   Löfven har rimligen kontakter med viktiga svenska aktörer och får råd därifrån.

   • ERIK
    28 augusti, 2016 at 00:10

    Viktiga svenska aktörer? Varför inte skriva Wallenberg och &. Råd eller ultimatum? Demokrati?

 3. Jan Nybondas
  25 augusti, 2016 at 19:51

  http://www.counterpunch.org/2016/08/25/the-broken-chessboard-brzezinski-gives-up-on-empire/

  Fråga till Löfven och Wallström: om det nu är så att Sverige och USA i centrala världspolitiska frågor hänger ihop som ler och långhalm, vad händer om USA plötsligt gör en helomvändning. Hur har Sverige tänkt ? Sveriges kurs ligger fast brukar det heta, inte sant ?
  Frågan är inte alls tom spekulation, tvärtom, den är ställd av den högsta auktoritet som kan uppbringas, nämligen Zbigniew Brzezinski, mannen bakom USA:s strategiska vägval ända sedan Jimmy Carters tid. Zbig, oss emellan, har inte legat på latsidan. Sedan han skrev sin bok ”Det stora schackbrädet” för tjugo år sedan, i vilken han konstaterade att världen blivit unipolär och att politiken skulle se till att detta tillstånd bevarades ad infinitum, har saker och ting inträffat som fått honom att tänka om. Dels har interventionskrigen samtliga lett till katastrofala resultat. Som en analytiker i veckan uttyckte det: Ni klarar inte av att övermanna fåraherdar med kalashnikovs och tänker ta strid med Ryssland ? Dels har Kina mätt med köpkraftsparitet redan gått om USA som världens största ekonomi. Kina har förutom sig självt lyft stora delar av Asien och gör detta genom att förse sin omvärld med modern infrastruktur istället för militärbaser.
  Zbig må vara krass och cynisk men dum är han inte. Han har observerat att unipolariteten blev kortvarig och talar nu för en kursomläggning som innebär att konfrontationspolitiken inte längre ses som hållbar. Istället bör övriga stora makters intressen beaktas och jämkas samman. Zbig skulle dock inte vara Zbig om detta skedde helt utan baktankar. Realismen är väl genomtänkt men åtföljs av drömmen om att USA fortsatt behövs som ledare och att dollarn kan fortsätta vara huvudsaklig reservvaluta.
  Skribenten Mike Whitney som i länken ovan berättar om Zbigs nytänkande konstaterar avslutningsvis att det inte finns en chans att Hillary Clinton skulle ställa sig bakom en avveckling av konfontationstänkandet som tydligen delas av Löfven och Wallström. Men det finns betydande krafter i USA som vill se en annan väg. Senator Ron Paul har länge företrätt dessa krafter till vilka även Donald Trump verkar anknyta – eller kan någon föreställa sig att Hillary Clinton skulle säga som Trump ”Jag älskar Kina” och ”Goda relationer med Ryssland är en bra sak” ?

  • Jan-Ola Gustafsson
   27 augusti, 2016 at 23:21

   Mycket bra kommentar. Jag har i snart tjugo år trott att jag var den enda svensk som läst Zbigniew Brzezinskis bok ”The Grand Chessboard”.

 4. USA är allvarligt (mentalt) sjuk
  25 augusti, 2016 at 20:07

  USA är allvarligt (mentalt) sjuk – och det är Sverige om den slickar USA

  ”It is about time Americans come to terms with the probability that the US presidential race is rigged top to bottom. Looking at all that is going on, what other conclusion can be drawn? Forget the mountain of allegations and the seedy dealings of the Clintons since they came to prominence, what kind of a possession is in effect when a society considers electing “families” of leaders? What manner of collective psychosis is cursing America when one failed administration after another succeeds? Bushs or Clintons, a Reagan or an Obama, nothing at all clues the people of America as to past or current disasters. The mightiest nation that ever was is in need of an exorcism, but nary can a priest be found! The Democratic Party is rigged, the DNC hacks prove it, and the devils underneath just laugh their heads off at us. NOTHING happens! Clinton cheats Sanders, Clinton steals votes by whatever means, and nobody is accountable. Then Sanders deals for his silence! Or at least this is how it appears.
  Hello America!”

  http://journal-neo.org/2016/08/25/clinton-or-trump-this-may-be-the-beginning-of-the-end/

 5. ERIK
  25 augusti, 2016 at 21:32

  Sveriges eget ”lilla” militärindustriella komplex är helt beroende av USAs. Väsentliga komponenter kommer från USA och USA avgör om vi kan tillverka vapnen och i vilken mån vi kan sälja dem. Stefan Löfven har svetsat inom svensk försvarsindustri, som är helt beroende av USA. Obamas besök häromåret var säkert ett goodwill-besök med anledning av Sverige som en avgörande länk i spioneriet mot Ryssland. Har man ”syltat in sig i ett gängbråk” så kan man inte plötsligt svika utan att det får konsekvenser. Tyskland är mycket mer självständigt – Merkel drev igen Nordstream 1 och var kritisk till Libyenangreppet. I många tyska medier fungerar fortfarande journalistiken. Övriga EU-länder bör varnas för att Sverige är på väg att överta Storbritanniens roll som ”USAs femtekolonn” i EU. Det har framkommit efter Brexit att Storbritannien läckt känslig information till USA inför EUs förhandlingar med USA om TTIP.

  • Kamelsilen
   26 augusti, 2016 at 22:27

   Att det är Sverige som har sett till att Julian Assange sedan 4 år sitter i järnhård husarrest, har säkert också ökat Obamas kärlek till vårt lilla land.

   • Dennis Nilsson
    4 september, 2016 at 21:03

    Märkligt att det tog över två timmar för den brittiska polisen att upptäcka denne mystiske klättrare som klättrade på väggen till den Equdoranska ambassaden.

    Julian Assange assassination attempt fears after man spotted scaling Ecuadorian Embassy walls
    http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/julian-assange-assassination-attempt-fears-8685332

    • Peter Grafström
     5 september, 2016 at 08:37

     Snarare en ploj för att psyopen Wikileaks skall verka autentisk.
     När storebrors hejdukar verkligen vill ha ngn mördad vet dom hur man går tillväga och lämnar inte något åt slumpen.

 6. Anna
  25 augusti, 2017 at 22:04

  Bidens resa handlade sannolikt om följande tre saker.
  1. Att på alla möjliga sätt se till att Sverige är med på att sabotera north stream 2. Många av USA, s oligarker har affärsintressen i Ukraina och Joe Bidens egen son sitter i styrelsen för en av de största gasbolaget.
  2. Se till att Sverige håller sig. I skinnet som en militärstrategisk partner till Nato och USA.
  3. Se till att Sverige fullföljer sin destruktiva immigrationspolitik

Comments are closed.