Livet är ett helvete tycker Kineserna


I alla fall tycker Kinas regering det, och många av dem som bor eller vistas i de områden där jordbävningen kändes mest förstås.

[OBSERVERA – UPPDATERING! Detta inlägg skrevs INNAN omfattningen av katastrofen kunde anas. Media hävdade att ”inga rapporter om skadade hade inkommit”. Om du tycker att det finns en raljant ton i det skrivna ska du vara klar över att omfattningen inte alls var känd då det skrevs.]

Tänk bara, här får kapitalistdiktaturen Kina de Olympiska spelen efter år av kommunistisk diktatur. När de väl får OS så gör många länders befolkningar, där facklan passerar, sitt yttersta för att släcka elden. På vissa ställen så lyckas man dessutom, men olyckligtvis fanns inga pressfotografer på plats för att dokumentera saken. Sedan förmår man dessutom få upp elden på Mount Everest, vad den nu skulle dit för. Det är ju i alla händelser knappast någon direkt folksamling på platsen, om man säger så.

När man väl lyckats få elden till Asien så drabbas man av – jordbävning. Det verkar som om de Olympiska spelen 2008 tycks vara otursförföljda. Man kan misstänka att jordbävningen får ett antal människor att ta sig både en andra eller en tredje funderare på om de faktiskt ska resa dit, det är trots allt en tävling som inte är helt okontroversiell. Kina är ett land där man avrättar folk på löpande band, det behöver man inga jordbävningar för. Tidigare har det varit kutym att dessa avrättningar ska vara offentliga, androm till varnagel, men i år har man slutat upp med det för att man vill undvika publicitet.

Därför är det mycket svårt att få reda på hur många som dödats i år, eller hur många man beräknar att döda. Siffrorna jag hört och läst handlar om cirka fem tusen människor om året, många av dessa avrättningar handlar om brott som aldrig skulle leda till döden i andra länder, som t.ex. bedrägeri och mutbrott. Nu finns det, som sagt, andra länder som dödar sina egna medborgare också, men jag tror att Kina är duktigast på det av alla.

Dessutom finns det en hel del som tyder på att Kina kommer att bli minst lika imperialistiskt som någonsin USA, England, Frankrike eller Ryssland. Kineserna håller för närvarande på

att dammsuga Afrika efter markområden som lämpar sig för odling av mat, inte för Afrikanernas skull utan mer för att Afrika på många ställen är glest befolkat och dessutom bördigt. Det räcker således inte med att ta kontroll över de afrikanska råvarorna som t.ex. oljan.

Inte för att jag tror att oddsen talar för att Beijing ska drabbas av en apokalyptisk jordbävning under OS, men visst finns det en hyfsat stor risk för ett stort terroristattentat? Kina har egna muslimska minoriteter som förföljs, något som gör att en hel del människor kan utropa sig själva som Kinas eget al Qaida. Och gör de inte det så finns det ett antal andra länder som skulle se det som en propagandistisk framgång med en stor terrorattack när världspressen är samlad och TV-kamerorna sänder Live.

Så inte behöver den sadistiska sportpubliken hjälp av några spänningar i jordskorpan för att dramatiken ska bli fulländad… AB DN SvD Politiken

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Kina, Jordbävning, OS, Olympiska spel, Avrättningar, Dödsstraff, Kolonialmakt, Imperialism, Diktatur, Politik, OS-facklan, Terrorangrepp, Doping[/tags]


3 svar till “Livet är ett helvete tycker Kineserna”

  1. Observera!

    Blogginlägget skrevs i morse, det som då gällde var ”Inga rapporter har kommit in om några skadade!”

    Nu talar media om 5000 döda och då känns bloggpostens raljanta ton fel, men den är alltså skriven långt innan nyheterna om några som helst offer.

    (Jag borde kanske ha anat vidden och omfattningen av det inträffade, men jag gjorde inte det tyvärr..)

  2. Jag förstår att du inte bara tar bort artikeln faktiskt. Det blir väl en länk som inte fungerar då. Men kommer det några opassande kommentarer så kan du väl agera lite mer strikt än du brukar?

  3. Det bra Jinge. Fortsätter skrämer bort OS-turisterna, så att jag och mina polare kan få billigare biljetter till BeiJing!