Låt norrmännen slippa JAS!

Jag har inte tidigare kommenterat den fullkomligt absurda nyhet som kommit från regeringskansliet om en eventuell uppgradering av flygplanet JAS, den flygande jordfräsen.

Att man över huvud taget reflekterar över att skaffa nya flygplan, uppgraderade med en starkare motor, är häpnadsväckande. I dagarna har vi fått veta att närmare hälften, i förlängningen kanske fler, av förbanden i Sverige kommer att läggas ner. En uppgift talar dessutom för att vi inte kommer att ha några flygande förband norr om Vättern.

Orsakerna till den bantning som försvaret kommer att drabbas av heter givetvis NATO. Vi ska skära ner vårt försvar i en omfattning så att den enda realistiska följden är att vi går in som fullvärdiga medlemmar av NATO. Givetvis är det helt i linje med våra högerpolitikers innersta önskningar, men eftersom man vet att svenskarna förhåller sig ytterst skeptiska till en sådan sak så kommer nu en fortsättning. Norge är intresserat av att köpa JAS, men ett villkor för köpet är att även Sverige köper planet ifråga.

Norge är ett NATO-land och det är inte svårt att se motiven bakom sådana tankegångar.

JAS är den enskilda utgiftspost i de svenska skattebetalarnas plånböcker som är både mest dryg och mest bortslängd. Skattebetalarna har bekostat utvecklingen av flygplanet ända från första ritningen till alla dess publika haverier. Men när flygplanet ska säljas eller hyras ut så är det Investor AB och familjen Wallenberg som tar hem förtjänsterna. Men när alltmer omfattande mutaffärer kring JAS avslöjas så säger man aldrig Wallenberg. De verkar i det tysta och syndabockarna finns i England, påstår man.

JAS/Gripen är en ekonomisk kvarnsten runt de svenska skattebetalarnas hals, planet är långsamt och tekniskt alltmer omodernt för varje dag som går. Givetvis vill Investor och Wallenberg att svenska folket ska pumpa in ytterligare femhundra miljarder i projektet, givetvis vill högerregeringen utnyttja tillfället att knyta oss ännu närmare NATO. Problemet är att det allra bästa planet för svenska förhållanden är ryskbyggda plan.

Men ska jag säga vilket den absolut främsta åtgärden är för vårt försvar så kan jag givetvis inte låta bli att nämna värnplikten, hellre sammanlagt en miljon beväpnade och utbildade svenskar än ett stort antal flygande

jordfräsar. Om någon nation skulle få för sig att invadera Sverige så är det lätt att krossa ett flygvapen som består av ett knappt hundratal flygplan, ett flygvapen där inte ens piloterna har råd att övningsflyga. Men vet en kommande angripare att nästan varenda svensk kan ställas för stridsfot och utrustas med skjutvapen och granatkastare så blir vederbörande garanterat mindre intresserad av Sverige.

Och varför i hela friden skulle vi pracka på vårt grannfolk ett flygplan bara för att familjen Wallenberg vill det?

En rubrik i det norska Dabladet.no: ”Svenskene lokker med jagerfly til halv pris… …Wallenberg-konsernet og den svenske regjeringen lover dessuten at en kontrakt med dem vil gi langt flere nye arbeidsplasser i Distrikts-Norge.”

Jinge

DN12 SvD12 Dagbladet12 AB12312

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]JAS, NATO, Investor, Wallenberg, Flygande Jordfräs, Kvarnsten, Skattebetalarna, Värnplikt, Subventioner, Högerregeringen, Socialbidrag, Industrin, Militärindustrin, Flygindustrin, Jas gripen, Politik[/tags]

  15 comments for “Låt norrmännen slippa JAS!

 1. jimm
  27 april, 2008 at 06:52

  Om man ändå lagt ner försvaret till förmån för det indirekta och kanske kommande medlemskapet i aggressionspakten NATO, så verkar det vansinnigt att fortsätta plöja ner pengar i detta idiotprojekt.

  Esbatis artiklar om värnplikten och försvar i stället för legoknektar och proffsmördare i NATOs ockupationer är också läsvärd:
  http://esbati.blogspot.com/search?q=v%C3%A4rnplikt

  Visst vore det sedan mycket smartare för ett ”neutralt” land som vårat att köpa det bästa som finns, Mig eller Suchoi om man nu vill ha ett fungerande flygvapen..

 2. Johnny Dio
  27 april, 2008 at 07:08

  Opplysende. Dette flyet kommer nok våre politikere til å like. Det er ikke så nøye med kvalitet og slikt, bare det blir billig. Billig og spare, spare, det er et varemerke fra politisk hold her i landet. Det er ikke for ingenting at det står flere 1000 milliarder på bok og infrastrukturen går i dass.

 3. 27 april, 2008 at 07:30

  Visst Johnny!

  Framförallt sett utifrån det perspektivet att INTE EN ENDA JAS-affär har skett utan att politiker och tjänstemän fått hundratals miljoner i mutor. Och visst sjutton skulle jag också köpa JAS om jag var politiker och fick 20 miljoner dollar insatta på ett nummerkonto i någon skum liten bank på kanalöarna eller i karibien…

 4. Åke Johansson
  27 april, 2008 at 09:00

  En win-win-win situation. Sverige behåller sin unika spjutsspetskompetens, vi stärker banden mellan grannländerna sverige och norge. Vi skapar arbetstillfällen i båda länderna och vi stärker vår konkurenskraft i framtiden. Dessutom kan vi använda denna denna inkomstmöjlighet för att faktiskt hålla våra egna svenska flygförband i luften. VAD ÄR PROBLEMET ??? Och det största missförståndet av alla, hur kan man tro att vi är välkomna i NATO om vi själva inte bidrar med egen försvarsförmåga ?!

 5. 27 april, 2008 at 09:31

  @Åke Johansson:

  Vad är det som gör att du tycker att familjen Wallenberg ska försörjas med industriellt socialbidrag från svenska folket?

  Kan de inte göra ett flygplan som säljs utan våra hundramiljarders subventioner så får de väl tillverka gem eller något annat de kan sälja?

  Och varför i hela friden ska vi bry oss om huruvida vi är välkomna i NATO eller inte?

 6. Apan
  27 april, 2008 at 09:46

  Fan Jinge du verkar inte vara helt påläst (iofs inte förvånande från en ”man” till vänster med Warzawapakts tendenser). De föregående 12 åren med kommunister, sossar och militärpoliser (Mp) har lagt hela den långa grunden för ett medlemskap i Nato med sina nedskärningar och styvmoderliga behandlande av försvaret. Det är alltså inte en dold högerplan utan vänstern har nog varit inne på den linjen. Länge. Fast felet kanse är att vi närmar ss fel allians ?

  När get gäller JAS så är det unikt stridsflygplansprojekt i världen. JAS har havererat endast 5 gånger på 15 år och över 100000 uppdrag och INGEN har omkommit. Det inkluderar de tidiga testflygningarna. Leta fram det stridsflygplan med den historiken. Det enda fel som begåtts är väl att man varit dumma nog att krascha inför kameror och många åskådare. Det var ju korkat att låta planet flyga på Vattenfestivalen t.ex. Jämför det med de gamla trotjänarna Viggen och Draken. På deras tid omkom ett antal piloter varje år.

 7. Ole-M
  27 april, 2008 at 10:01

  Sverige er sikkert velkomne i NATO uansett størrelsen på militæret. Det svenske militæret går uansett langt utenpå det norske og mange nye NATO medlemmer. Hva Sverige skal i NATO er et annet spørsmål. NATO er ikke lengre en forsvarsallianse, bare en militærallianse.

  Norge på sin side har ikke noe forsvar. Bare en bitte liten krigsmakt som brukes til å drepe muhamedanere langt borte. Hvordan kan voksne mennesker tro at et flyvåpen bestående av 40 fly kan utrette noe som helst? En marine på fem dårlig bevæpnede fregatter, seks gamle ubåter, og seks hurtige og moderne missil-torpedobåter. En hær som knapt stiller en bataljon!?! Å hellige enfold!

  Men vi kan godt kaste bort noen mill på JAS. Da er vi i det minste venner med naboen.

 8. Åsa Nisse
  27 april, 2008 at 10:49

  Håller med Jinge. Varför ska skattebetalarna subventionera Wallenberg och c/o. Till och med högerapor borde tycka skattelättnader för småförteagare vore bättre att satsa dessa miljarder på.

  Nej, det är ingen unik spjutsspetskompetens involverad i JAS. Om det så vore skulle fler köpa och JAS skulle utvecklas utan en massa skattepengar! Så enkelt är det på markanaden om man har en bra produkt, mutor eller inte. JAS används bara i byteshandel idag där vi i princip går back.

  Hur gick det med JAS och thailand föresten. Jag har inte sett några thailändska kycklingar i disken än?

  Ryss-skräcken är över för mig i alla fall så varför inte köpa billiga ryska stridsflygplan? Vi ska ändå inte flyga omkring och bomba fattiga länder i NATO’s (USA) regi.

 9. jimm
  27 april, 2008 at 10:52

  Med anledning av våra hedrade norska kommentatorer här så kan man ju fråga sig om inte det norska medlemskapet i aggressionspakten NATO borde omprövas, vad finns det för anledning att vara medlemmar där idag? Efter att Ryssland upplöste Warshawapakten och efter NATOs krig mot Yugoslavien är NATO ingen försvarsallians mot en presumtiv fiende längre utan västmakternas globala ockupationsmakt.

  I stället för att dräpa och ockupera muhammedaner i fjärran länder och agera amerikanskt bålverk mot Ryssland borde man utveckla sina goda förbindelser med densamma som självständig nation.

 10. Sara G
  27 april, 2008 at 11:03

  Apan skriver:”Fan Jinge du verkar inte vara helt påläst (iofs inte förvånande från en “man” till vänster med Warzawapakts tendenser). De föregående 12 åren med kommunister, sossar och militärpoliser (Mp) har lagt hela den långa grunden för ett medlemskap i Nato med sina nedskärningar och styvmoderliga behandlande av försvaret…”

  Jag antar att du, Apan, med ”påläst” menar de som är förespråkare för den globala militärindustrin och krigsmaffian som USA ligger bakom – och som för den industrins räkning skapar konflikter och krig – som man ironiskt nog väljer att kallar ”human krigsföring”.
  Ni neoliberaler förnekar er aldrig, utan är de värsta krigshetsarna av alla politiska grupperingar i vårt land.

 11. Andreas
  27 april, 2008 at 14:27

  Att ryska flygplan skulle vara så mycket bättre än Gripen för Sverige är det ju knappast någon insatt människa som tycker. Visst, det finns en massa coola filmklipp på youtube där ryssarna lyckas med en massa manövrar som ingen annan kan men som inte har någon betydelse överhuvudtaget i verkligheten. Ryssarnas kärror är stora och tunga med två motorer som inte har samma tillförlitlighet och kvalitet som de amerikanska. Ryssarna har heller aldrig varit bra på att tillverka materiel med låg livscykelkostnad vilket SAAB för närvarande är bäst på. Varför tror ni SAAB kan erbjuda Gripen till 60% av vad man betalar för en Eurofighter? Detta trots att Eurofightern tillverkats i 3 gånger så många exemplar!

  Annat som SAAB är helt outstanding på är datalänken som tillåter flera Gripen-plan att utbyta information med varandra och marken.

  Sedan är du ju helt ute och cyklar med siffror som ”500 miljarder”, var får du allt ifrån?

  Faktum är att Gripen gått med vinst. Det har skapat jobb och hjälpt tex Ericsson att bli världsledande inom telekommunikation. Att Wallenbergarna sedan betalar en massa skatt och finansierar din sjukvård verkar du också ha glömt…

 12. 27 april, 2008 at 14:44

  Andreas: ”Varför tror ni SAAB kan erbjuda Gripen till 60% av vad man betalar för en Eurofighter?”

  För att JAS utvecklats av skattebetalarna och för att SAAB/Investor får våldsamma socialbidrag fortfarande från samma skatebetalare.

  Vinst??

  Du menar att vi skattebetalare fått tillbaka våra surt förvärvade slantar?

  Höj nivån på dina kommentarer!!

 13. Lars
  28 april, 2008 at 13:08

  Det man ska rasa över är inte att Sverige ska göra nya Jas, utan att man drar ner på försvaret så in i h-e. Kolla på Ryssland, starkt på gång militärt igen efter sin kris på 90-talet. Dom har nyligen börjat med rutinflygningar med bombplan mycket nära norskt luftrum, så att norrmännen ideligen måste upp med sitt jaktflyg och köra bort dom. Ett aggressivt Ryssland, med ambitionen att åter bli stormakt (om man inte redan är det), och med oljan både som finansiär av militärmakten, och som eget påtryckningsmedel, har visat sitt rätta jag när man stänger av olje- och gasledningar när inte motparten gör som man vill. I detta läge skall den svenska försvarsmakten dras ned! Det är ju inte riktigt klokt! Om vi inte passar oss, så kan vi snabbt bli ”Svedskoje SSR”, dvs Svenska Socialistiska Sovjetrepubliken. Jordfräs? Höj nivån på bloggen! Jas är ett av världens bästa stridsflygplan, och det enda av sin generation (4.5) i operationell drift. Och ingen har ännu dött pga jas. Vi skall vara stolta, och inte negga. Typiskt avundsjukegänget. Var har ni för lösning när ryssen kommer? Och vem tror ni finansierar utvecklingen av konkurrenterna? Vem skulle det annars vara, om det inte var skattebetalarna där också? Det är ju trots allt STATER, inte privatpersoner eller privata företag, som skaffar stridsflygplan. Inget märkligt med det.

 14. 29 april, 2008 at 09:55

  Hade det inte varit för sossarna och vänstern hade Sverige tjänat en massa pengar på vapenindustrin. Men de fick för sig att sälja ut industrin istället och då kommer ju rika personer köpa sig in i den, för de förstår att det är en lönsam marknad. Förstatliga alla vapentillverkare i Sverige så tjänar vi på det och exportera ännu mer. Så kan vi få in pengar till Sverige som kan vara öronmärkta till försvaret. På så sätt betalar krigande länder och andra länder vårt försvar!

 15. Jerker Andersson
  12 maj, 2008 at 17:56

  ”Jinge”

  Du är inte lite snedvriden i din argumentation. Tror du det blir billigare att köpa ”nya” plan än att uppgradera gripen? I så fall så ber jag dig tänka en gång till – efter att du tittat på fakta!!

  Sverige ”hade otur” i det avseendet att JAS-projektet startades vid den tidpunkten den det gjorde. Värlsbilden såg helt annorlunda ut än idag. Det var tänkt att Sverige skulle skjaffa över 300 flygplan – å då hade gripen styckepris blivit lägre för skattebetalarna.

  Du säger också att Gripen är omodernt. Vad baserar du den uppfattningen – eller tycker du bara lite så där i allra största allmänhet. Det är ingen ovanlighet att stridsflygplan uppgraderas med tiden. Titta hur amerikanarna har gjort!!!

  Jag är dock mer skeptisk till att Sverige I DAGSLÄGET skall uppgradera SVENSKA Gripen C till motsvarande de Norge har blivit erbjudna. Detta kan gott göras senare.

Comments are closed.