Lange, Bachner och Lööw med byxorna nere?


Forskarparet Bachner och Lange har skjutit sig själva i foten genom den ”debattartikel” man publicerade i Svenska Dagbladet den 25:e mars i år.

Saken var den att ett par av varandra oberoende professorer hade kritiserat den ”forskningsrapport” som låg till grund för den massiva massmedierapportering om ”svensk antisemitism” som Forum för Levande Historia hade producerat tillsammans med Brå. Rapporten gjorde gällande att 5% av Sveriges innevånare är starkt antisemitiska.

Att vetenskapsmän kritiserat rapporten som varande ovederhäftig och ovetenskaplig fick Henrik Bachner att hävda i en debattartikel i SvD:

Bachner: Frågan uppstår vilka motiv som egentligen ligger bakom angreppen på undersökningen om antisemitism. Att det inte bara handlar om omsorg om vetenskapen torde vara uppenbart för alla.

Idag bemöter forskaren Ulf Bjereld kritiken från Bachner och Lange utifrån de rent vetenskapliga aspekterna och avslutar sin kritik som syns här i rutan till höger.

Artikeln finns ännu inte på nätet men PDF-versionen av SvD är gratis idag och artikeln finns på sidan fem. När SvD lägger ut den på nätet så kommer jag att uppdatera med en länk.

Det som får mig att häpna är att Henrik Bachner, Anders Lange har en så oblyg agenda för att ljuga i svenskarna att de är antisemiter. Avsikten är självklart att vi ska tycka synd om judar som, enligt dessa


SvD Brännpunkt idag

bägge, är utsatta för en omfattande ring-aktning och förföljelse. Det är inte sant, och det var åtskilliga årtionden sedan det var på det sättet.

Är det någon som kan förklara varför ställer ledande frågor och använder ”vetenskap” för att tillverka lögner?

(Forum för levande historia kommer jag att återvända till i en senare postning)

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, bachner, lange, lööw, antisemitism, forum för levande historia, forskning[/tags]


5 svar till “Lange, Bachner och Lööw med byxorna nere?”

 1. Handlar det inte bara som vanligt åt att legitimera israels förföljelse och förtryck mot palestinierna?

 2. Jo det är korrekt Anders! Det är en klart sionistisk verksamhet som bedrivs bara för att påvisa hur synd det är om judarna i världen. Att det var 60 år sedan det var synd om dem jobbar de på att vi ska glömma. Hör bara på namnet ”Forum för LEVANDE historia”. Snacka om att Göran Persson blev snuvad där. Nu sitter de och förfalskar forskning för våra pengar och dessutom begär de att bli trodda. För att bli det säger de att vi alla är antisemiter och att vi inte vill ha en jude som statsminister. Vilka idioter!

  Jag brukar inte skriva här men jag läser flera gånger i veckan. Och det jinge och andra får skit för är att de kritiserar en stat. Men alla låtsas som är det är ett folkslag som kritiseras och skriker a-ordet. Där kan man tala om dåliga argumemt…

 3. David: det är ju det enda försvaret Israel-förlåtarna har. Dom kan ju inte föra en fakta-baserad diskussion då det skulle innebära att dom blir tvunga att tala varmt en förtryckarstat som inte respekterar mänskliga rättigheter.

 4. Enligt Bachners ”rapport” är man antisemit om man kritiserar, eller ens nämner, judisk lobbyverksamhet.

  Frågan är dock ytterst relevant – dels när det gäller hur vår egna svenska media påverkas, men ännu mer i ett bredare perspektiv gällande världens ende supermakt USA.

  För en vecka sedan skrevs en forskningsrapport av 100 gånger så hög kvalitet som Bachners av John J. Mearsheimer och Stephen M. Walt – två höjdare från University of Chicago respektive Harvard University.

  Titeln på rapporten är ”The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy”

  Rapporten handlar om hur USA:s utrikespolitik styrs till Israels fördel och visar på varför USA till och med är beredda att gå in i förödande krig för att uppnå Israels önskemål. Den tar även upp heta frågor om att lobbygrupper som AIPAC och ADL arbetar hårt med att ha en lydig media.

  Själv har jag bara läst början av rapporten, men den verkar vara professionellt skriven och jag rekommenderar de intresserade att läsa den för att få en inblick i den amerikanska utrikespolitiken och varför den cirkulerar kring Israel.

  Rapporten kan hittas i PDF-format genom att googla på dess titel (”The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy”).

 5. Hej: jo, men fegisarna på Harvards fakultet har begärt att universitetets logotyp tas bort från forskningsrapporten. Säger väl lite om lobbyns makt.