Landsbygdsbor och gamla tanter

Yngre män i landsorten utan högre utbildning sympatiserar med Sverigedemokraterna, och äldre damer med kristdemokraterna. Det är min slutsats när jag läser kommentarerna kring den senaste undersökningen som DN/-
Synnovate presenterat.


Man kan givetvis undvika
att dra alltför långtgående slutsatser av diverse opinionsundersökningar, men jag personligen tillhör den kategorin som inte alls har något emot att göra just det, och jag gör det gärna här på bloggen. Att yngre lågutbildade män på landsbygden sympatiserar med Sverige-
demokraterna skulle innebära ett problem för nativiteten i landet om de vore i majoritet. SD är väl närmast att betrakta som Sveriges mest osexiga politiska gruppering.

Min uppfattning om Kristdemokraterna har liknande implikationer eftersom min fördom om dessa är att de i huvudsak samlar sina väljare bland äldre damer med hatt, sådana som nöter kyrkbänkarna om söndagarna.

Bägge dessa grupper får i dagens mätning tre procent vilket väl närmast kan tas som intäkt för att de kommer att avlösa varandra i riksdagen 2010.

Det intressantaste med undersökningen är annars att den eventuella ”Sahlineffekten” nu är definitivt över, om den någonsin funnits. Mona Sahlin har tagit efter Fredrik Reinfeldts osynlighetssträvanden och konsekvent svävat på målet om socialdemokraternas politik. Man har hänvisat till den process som pågår i partiet på basplanet och sagt att man först måste förankra politiken i partidistrikten.

Den uppgiften är lite överraskande för mig. Jag kände inte till att Socialdemokraterna haft någon politik sedan 60-talet, ser man till enskilda sossar så hittar man både moderater och främlingsfientliga bland deras bloggar idag, och jag kan inte tänka mig annat än att det faktiskt speglar hur det ser ut i partiet i stort.

DN: ”Det är socialdemokraterna som uppvisar de största minussiffrorna i den här mätningen. Partiet får 43,7 procent, jämfört med rekordnivån 46,8 i januari. Nedgången är dock inte statistiskt säkerställd.”

Skillnaden för socialdemokraterna mot en tidigare undersökning är 3,1 procent, och den skillnaden är inte statistiskt säkerställd. Ska Mona Sahlin få siffrorna att öka för (s) framledes så vill det nog till att man avslöjar för väljarna vad en socialdemokratisk politik kommer att gå ut på om de kommer till makten. Ska de förvalta och/eller fullfölja högerregeringens avskaffande av väl-
färden så vore det bra om de gick ut och berättade det. AB DN SvD Dagen HD SDS

Andra om , , , , , , ,

[tags]Sverigedemokrater, Synnovate, Kristdemokraterna, Osexiga, Politik, Opinion, Socialdemokraterna, Mona Sahlin [/tags]

  5 comments for “Landsbygdsbor och gamla tanter

 1. Kurt
  29 februari, 2008 at 10:15

  Värdekonservativa familjefrågor blandade med lite populism är ju den gemensamma nämnaren både för Kd och Sd, de har ju dessutom nästan samma partisymbol. Det bästa vore ju naturligtvis om de kunde neutralisera varandra, så att man slapp dem båda.

 2. 29 februari, 2008 at 10:18

  Sverigedemokraterna är starka i Malmö och Landskrona som saknar invånare som kan definieras som ”lågutbildade män från landsorten”.
  Sverigedemokraternas framgång beror på bristande integration och på att vissa städer tagit emot långt fler invandrare än de klarar att hantera.
  Jimmy Åkesson har gott självförtroende, minns bara tv debatten med Sahlin. Möjligen kan Sd tta sig in riksdagen efter nästa val, fast jag tvivlar. Mer troligt att Sd hamnar i EU parlamentet där små uppstickarpartier verkar ha större chans.
  Sd bör tas på allvar, Jimmy Åkesson är välartikulerad och partiets yta välpolerad. Bilden stämmer inte med råa, brutala fascistpartier. Under ytan är budskapet dock detsamma med stereotypt negativ syn på invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet.

  Kd behöver man numera inte ta på allvar. Få lär sörja deras troliga sorti från riksdagen efter nästa val. Jag kommer heller inte sörja EU parlamentariker som Anders Wijkman. Han har bytt parti förut och det är obegripligt att han inte är miljöpartist. Han karriär i Kd lär dock snart vara slut.
  Mörkermannen Sacrédeus kan bli pastor för någon
  obskyr religiös sekt.

  Kd vann relativa valframgångar med att som enda parti vilja sänka bensinskatten, höga bensinpriser drabbar främst landsbyggdsbor utan höga inkomster. Samt avskaffa den tidigare orättfärdigt utformade fastighetskatten.

  Vi vet hur det blev, bensinskatten höjs och den nya fastighetsskatten som inte kallas för skatt har fått massiv kritik och gynnar främst rika i Danderyd och liknande platser.

 3. Micke
  29 februari, 2008 at 10:50

  Sverigedemokraterna är starka i Malmö och Landskrona som saknar invånare som kan definieras som “lågutbildade män från landsorten”.

  Gör dom?

 4. Mr. G
  29 februari, 2008 at 19:09

  Den ena mätningen säger 7 % skillnad, den andra 15 % och den tredje 20 %. Vilken skall man tro?

 5. 29 februari, 2008 at 21:44

  Precis, gör dom?

Comments are closed.