Kubanska filmer på Zita, Stockholm inleds 15/10 -idagDen 8/10, dagen före årsdagen av Che Guevaras död 1967, visades filmen ”Frihet för De 5” om de fem kubaner som olovligt hålls fängslade i USA. Detta nämndes i ett gästblogginlägg amma dag av folkhälsovetaren Gabor Tiroler som fokuserade på , som nedan informerar om Kubas stora bidrag för att motverka Ebola-epidemin. Kuba bidrar med hela 500 läkare i arbetet mot denna epidemi, fler än något annat land i världen. Kuba är väl det land i världen som i förhållande till folkmängd och levnadsnivå gjort mest av alla länder för att stödja hälso- och sjukvård i andra länder under de senaste decennierna. Daily Telegraph skrev 12/9 att ”Almost 2,500 people have now been killed in the deadliest ever outbreak of Ebola, the UN has said as Cuba becomes the largest contributor of foreign doctors to the west African pandemic.”Bilden nedan kommer från denna artikel.

Kubas internationella hälsobistånd har pågått sedan revolutionen 1959 och under åren har man har skickat ut inte mindre än ett hundra tusen hälsoarbetare till katastrofområden och fattiga samhällen utan fungerande sjukvård. Trots att landet motarbetas och förtalas och trots att man själva lider brist på både medicinsk utrustning och läkemedel (delvis på grund av den US-amerikanska handelsblockad som Sverige i praktiken deltar i) fortsätter man sin självpåtagna, humanitära insats.
Kuba ebola-death-toll_3036454b

Kuba filmannons 141015

Nu inleds för tredje året visning av kubansk film på biografen Zita i Stockholm.

Detta inleds idag med ”Anas film”.

* Ana, skådespelerska utan jobb, träffar tyska filmare som vill skildra det ”äkta” Kuba. Så hon spelar upp sig som den ”flicka i Havanna” de förväntar sig. De anlitar henne att filma sitt eget liv ”som prostituerad”. Ett allvarligt tema i en bitsk, mångbottnad komedi som väcker starka känslor och eftertanke.

och 22.10 följer ”Esther”, årets bästa på Kuba 2012 och 2013.

Båda speglar sökandet efter nya uttryckssätt för att gestalta samhällets förändring idag med den filmkonst och det sociala engagemang som givit kubansk film så stor internationell framgång.

”Lisanka” 29.10 går tillbaka till revolutionens första år kärnvapnens skugga.

* Mer information finns på hemsidan för Svensk-kubanska föreningen (www.svensk-kubanska.se).


i Andra om: , ,, , , , , , , , ,

Svensk-kubanska Om Kubas medicinska engagemangDaily Telegraph 12/9 2014Kuba lever – blogginlägg 24/1Pravda Nyhetsbanken Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren