Krigshetsande mottagare av Nobels fredspris död.

Nej, den här artikeln handlar inte om att Obama har dött, som läsaren kan tror då man ser rubriken.
Utan om kinesen Liu Xiaobo.

DN skriver ”Liu Xiaobo blev känd först som litteraturkritiker och sedan som förkämpe för mänskliga rättigheter. Han hade suttit i husarrest i nästan ett decennium och har under den sista tiden nekats adekvat vård för den levercancer som till slut tog hans liv.” DN 15/7

Han tilldelades Nobels fredspris 2010. Han har dömts till elva års fängelse för anstiftan av samhällsomstörtande verksamhet.
jagland-liu-xiaobo-tom-stolLiu Xiaobos tomma stol

De mänskliga rättigheterna må han sina brister i Kina. Men jag påminner om att Norge, Sverige har verkligen bidragit till att underminera dem genom stöd till USA:s folkrättsvidriga krig i Afghanistan,Irak, Libyen och Syrien.

Först en kommentar angående vården för levercancer. Denna cancerform är med få undantag dödlig, vare sig det är en primär levercancer eller metastaser från annan cancer. Många cancerformer metastaserar till levern. Vården är ofta palliativ och handlar om omvårdnad. Det finns inga belägg att denna vård är sämre i Kina än utomlands, och utländska experter har för övrigt välkomnats att delta i vården.
Jag påminner nedan om vad den i Väst hyllade Nobelpristagaren står för med hjälp av uppgifter från en artikel av Pål Steigan.
Pål Steigan: Apropå Liu Xiaobo

* Han stödde invasionerna av Afghanistan och Irak.
* I en essä från 2001, backade han upp krigen i Korea och Vietnam. Som bekant dessa krig har lett till miljontals dödsfall och lemlästade, och det har lite med Nobels testamente att göra. Alfred Nobels testamente
* I sin artikel Lärdomar från det kalla kriget, hävdar han att ”alla de stora krigen i USA var inblandade i var etiskt korrekta.” De etiska USA-krigen
* Under det amerikanska presidentvalet 2004 prisade Liu George Bush för hans krig mot Irak och kritiserade John Kerry för att inte stödja kriget. ”Kriget mot Irak är motiverad! George Bush har rätt! ”
* Liu har ensidigt stött Israel mot palestinierna.
* När Liu besökte Hong Kong 1988, sa han att ”Kina behöver kolonisering för 300 år, och även det kanske inte är tillräckligt.” Washington Post

* Liu är en entusiastisk anhängare av nyliberal ekonomi och har i sin Charta 2008 för fullständig privatisering av alla företag och all mark i Kina.
* Inte helt överraskande har de organisationer Liu lett fått ekonomiskt stöd från CIA via Front National Endowment for Democracy.

Liu Xiaobo

(Det kan inom parentes noteras att den norska strafflagens § 97 a säger att den som av främmande makt ”får ekonomiskt stöd för att påverka allmänhetens uppfattning om statens styrelseform av eller utrikespolitik eller partiändamål eller som medverkar till det kan straffas med fängelse i högst 2 år. Straffsatserna är olika i Norge och Kina, men principen är densamma. Jag skulle tro att Sverige har liknande lagstiftning)

i , , , , ,, , , , , , ,
, , , , ,

  3 comments for “Krigshetsande mottagare av Nobels fredspris död.

 1. Krigs kommittén
  16 juli, 2017 at 07:36

  Fejk Stream Media sorger denne imperielakej. En fredens man som stötte apartheid Israel och alla USA krig. Nobel kommittén borde ge 2017 års fredspris till mördaren Netanyahu. Det är i linje med en tradition av att belöna massmördare t ex Begin eller Obama.

  • 16 juli, 2017 at 12:19

   Massmördaren Henry Kissinger är nog en lämplig kandidat för denna Nobelpris-fars.

   • Gösta Lilja
    16 juli, 2017 at 14:27

    Ja, med den meritlistan har han förtjänat dubbla fredspris.

Comments are closed.