Köpt bloggare i DN-intervju


Nu har folk börjat reagera på Blogvertiser, en verksamhet som ska förmedla betald textreklam för företag och produkter till läsare av – bloggar.

DN: ”Sajten Blogvertiser, som ger bloggare textreklamuppdrag, hann inte mer än öppna förrän diskussionen på nätet var i gång.

”Betalda bloggare stinker”, skriver journalisten Urban Lindstedt på sin blogg.

– För en bredare allmänhet kan det här sänka bloggarnas trovärdighet, säger han till DN.”

Jag tittade på Blogvertisers hemsida några gånger och insåg att jag själv skulle kunna skriva om en produkt och få några tusenlappar som tack. Andra har nappat på det och, enligt vad jag förstår, redan börjat.

Urban Lindstedt har rätt i sitt påstående att det kan sänka bloggares trovärdighet. Själv skulle jag definitivt sluta besöka en blogg där jag vet att bloggaren får i uppdrag att skriva om vissa varor eller tjänster mot betalning. Själv har jag ett antal ”käpphästar” som jag skriver ofta och mycket om, men jag gör det för att dessa käpphästar intresserar eller upprör mig. Skulle jag plötsligt bli en betald megafon så skulle jag inte kunna se mig själv i spegeln.

Visst, jag får böcker från några bokförlag för att skriva om dem. Men jag förbehåller mig givetvis rätten att lämna dessa i total glömska eller skriva ner dem fullständigt. Ett annat fenomen som tilltagit är att jag numera får inbjudning till förhandsvisningar av filmer och att komma med på ”presslunch” lite nu och då. Sådant avstår jag givetvis från, vill jag se en film så går jag på bio eller, hemska tanke – tankar hem den…

Urban Lindstedt oroar sig för trovärdigheten, men för de flesta bloggare så handlar deras blogg om vederbörandes käpphästar. Ingen av

denna bloggs besökare svävar i okunskap om mina käpphästar. De är flera stycken av varierande art och grad. Den dagen jag skulle börja skriva textreklam för att jag får ett par tusenlappar – inträffar aldrig.

Ok, jag ska medge ett undantag. Den dagen någon erbjuder mig en splitter ny Ferrari 430 Spider ska jag ta mig en rejäl funderare, men inte förr…

Källor: DN DN2

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Köpta bloggare, Etik, Moral, Reklam, Blogvertiser, Politik[/tags]


12 svar till “Köpt bloggare i DN-intervju”

 1. Jag har kollat in den där Hannas blogg. Jag skäms över att vara kvinna då jag ser så totalt intelligensbefriade systrar. Hon åmar sig som den värsta katt och reflekterar inte över ett ögonblick att hon gör sig själv till något som kan konsumeras. Det är riktigt pinsamt!

 2. Men du har ju, precis som jag, reklam från Google Adsense på din sajt där vi själva inte direkt påverkar vad vi gör reklam för. Helt befriade från kommersiella intressen och påverkan är man ju inte.

 3. Christopher!

  Du vet vad det kostar, en Ferrari 430 Spider och jag håller med dig om precis vad som helst… :-)

  Googleannonser som jag ser som problematiska är inlagda i filtret hos Adsense. Dessutom påverkar jag inte vad som visas och kan precis samtidigt om det görs reklam för Bredbandsbolaget såga företaget jäms med fotknölarna.

  Jag styrs inte av annonsörerna. Jag är inte heller beroende av dem.

  Med andra ord så haltar din jämförelse.

  Sedan kan man diskutera reklamen i sig, men det är då en helt annan fråga. Men eftersom jag bloggat i fyra år så har jag haft en massa kostnader för mitt fritidsintresse, jag mår inte dåligt av att få tillbaka en slant så att det täcker åtminstone serverkostnaderna.

  Men som sagt, DET är en annan fråga som man kanske borde ta upp i ett inlägg för sig…

 4. Intressant fråga det här. Om bloggare och betalning. Ska vi inte börja med att inte dra alla bloggare över samma kam. Det finns idealistiskt drivna bloggar som Jinges och min egen m fl. Det finns specialistbloggar, skavller,- och nöjesbloggar, kunskapsbloggar mm mm

  Det finns de som drivs av andra intressen som kan tyckas lite ytliga.

  Men jag kan egentligen inte se något fel i att ta betalt för ”annonsplats” på bloggen, även om jag inte själv gör det utan lägger ut sån´t jag tycker är kul från mina kompisar utan ersättning.

  Det är klart om man får betalt för att skriva något i texten så blir det en annan sak. Men det finns regler för sånt, textreklam – men ingen tycks känna till dem.

  Däremot har jag också Google Ads, men det kom dit mest för att jag skulle kolla hur det fungerar. Men det är ju ingen som klickar på de annonserna. En till två stycken i månaden ungefär, så det är inte någon lönsam historia precis…

  Däremot är det väl ganska kul att man kan bli betraktad som expert och som bloggare bli intervjuad av DN? Som jag blev häromdagen (är det meningen i din rubrik Jinge?).

  Jag var noga med att kalla mig bloggare för att ge oss en lite starkare position. Jag tror nämligen att bloggning av den typen många av oss samhälls- och politikbloggar håller på med kommeratt få allt större betydelse. Sminkbloggarna är en helt annan sak. Intressant är det hur som helst det här fenomenet.

 5. Måste försöka komma över chocken om fildelnings-medgivandet… ;D

  Alltså – är det något PRINCIPIELLT fel med att en bloggare hittar en försörjningsnisch? Nej, skulle jag vilja säga, men håller med att jag lätt tappar intresset när det känns oäkta och för kommersiellt.

 6. Nej Mary, jag menade lilla fröken Fridén…

  Att du inte är köpt begriper jag, du är vilse i pannkakan alldeles gratis… :-)

 7. Vilse i pannkakan va?

  Det kan du vara själv din gamle rödräv… haha

  Hur som helst så är det grejor på gång för oss som har samhällskritiska (ja då, jag är också kritisk men på annat sätt än många av er) bloggar. Det är jag övertygad om. Viktiga opinionsbildare, det är vad vi är.

 8. Om en bloggare får ett uppdrag från ett företag via Blogvertiser och ombeds skriva vad den tycker om t.ex. en hemsida (bra eller dåligt). Fattar inte vad det är för fel på det.

  Att skriva vad man tycker om något kan väl aldrig vara fel. Sidan får en länk och bloggaren får några hundringar. Skitbra!

 9. Man borde kräva att blogar som får betalt för att skriva om vissa saker borde ha ett märke som varnar läsarna.

 10. Karin: Det är en bra idé, i alla fall på pappret, och det skulle gagna alla parter. Annars tror jag att ”köptheten” är myyyyycket mer dold i andra sammanhang än just bloggosfären. Vi stirrar oss alldeles för blinda på en enda sak i den här debatten!

  Ingen ko på isen mao enligt mig.

  /Jan