Konsumentverket ska granska Blondinbellas reklam


För snart en månad sedan avslöjade Lasse Strömberg att Blondinbella, Isabella Löwengrip, hade dold textreklam i sin blogg och nu har Konsumentverket beslutat att granska saken.


AB:
”Mattias Grundström, byrådirektör på Konsumentverket har satt igång en utredning om bloggar som bryter mot marknadsföringslagen.

Det handlar om bloggar som inte upplyser sina läsare om att de skriver om produkter mot ersättning.

– All reklam ska gå att identifiera som reklam med en hastig blick. Läsaren ska redan från början förstå att det han/hon läser är reklam, säger Grundström.”

Jag ler stillsamt inför den såpa detta börjar bli, men kan ändå inte avhålla mig från att kommentera saken. Det är självklart att lagar och förordningar även ska gälla Isabella, framförallt när det är ett företag som ligger bakom bloggen. Det gör att juridiken blir solklar enligt mitt sätt att se saken.

Idag konstaterar jag att en bloggare valt att blanda in undertecknad i liknande beskyllningar, det är möjligen intressant men det är inte
– sant. Läsarna på den här bloggen vet att jag får böcker från några förlag, böcker som jag själv väljer efter mitt eget intresse. Det vore i.o.f.s. smickrande om dessa förlag betalade mig för att läsa böckerna också, men det lär dröja innan jag kan köpa en bostadsrätt inne i Stockholm för den obefintliga ersättningen. Hittills har den varit noll kronor inklusive ränta.


Någon smygreklam i texten gör jag inte heller, möjligen skulle det vara för ett rättvisare samhälle, men just det är troligen det minst lukrativa man någonsin kan göra reklam för. Möjligen skulle jag kunna tjäna några kronor om jag plötsligen blev neokonservativ eller nyliberal, men risken för att det ska hända är mindre än att månen ramlar ner.

Jag tycker att det är skönt att det inte var jag som avslöjade att ”Blondinbella” var en allt igenom kommersialiserad reklamblogg. Jag får redan min beskärda del av ovett ändå nämligen…

AB12 Lasses avlöjande DN

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Blondinbella, Bloggosfären, Dold textreklam, Företagsblogg, Isabella Löwengrip, Kommers, Konsumentverket, Lasse Strömberg, Politik, Reklamblogg[/tags]


20 svar till “Konsumentverket ska granska Blondinbellas reklam”

 1. Det är bra att du uppmärksammar att Blondinbella har fullföljt sitt inträdesprov till muf och blivit kriminell.

  Jag ska sätta mig ner och läsa lite Blått nu. Det blir en intressant läsning. Kanske finns några tips där om hur man klarar livhanken. :)

 2. Åh, det här ska bli intressant att följa.

  Det ironiska är att hon vill bli justitieminister. Borde inte hon vara medveten om sånt här då? Haha, fin merit om hon någon vacker dag blir det: ”hennes blogg bröt mot lagen”.

 3. Jag tror snarare det blir löjligt direkt. Lagen är gammal som gatan, och har stött på patrull tidigare när det gäller produktplacering.

  Ett av de mest flagranta exempel på produktplacering som någonsin förekommit i svensk television var Statoil i en av TV-serierna om Hamilton. Någon som kommer ihåg den? Hamilton åker in mot Moskva, snabbt klipp ut genom fönstret där man ser en Statoilmack, och den som sitter i bilen ler lite – helt meningslöst för handlingen, egentligen, men argumentet var att visa hur Moskva förändrats.
  Sedan ska Hamilton bryta sig in någonstans, medelst kreditkort, och det bara råkar bli en närbild på (trumvirvel) Statoilkortet.

  Om jag inte minns helt fel fälldes inte TV-seriens producenter, trots att det var uppenbar reklam utan att annonseras som reklam. Eller ”All reklam ska gå att identifiera som reklam med en hastig blick. Läsaren ska redan från början förstå att det han/hon läser är reklam” om man så vill.

  Att nu hoppa på privatpersoner/enmansföretag men låta Film- och TV-bolag komma undan sticker rätt skapligt i ögonen.

 4. Man undrar hur mycket kriminalitet som faktiskt kan frodas i ett ungdomsförbund.

  MUF Norrmalm kanske är Sveriges mest kriminella klubb där det finns terroristsympatiserande haciendaägare och myglande reklambloggare.

  Det ska bli kul at följa upp detta!

 5. Nu får det fan vara nog. Blanda inte ihop moderater och Blondinbellas med fleras bloggar nu… Det här inte ihop.

  Tjej-och modebloggarna har förmodligen fått erbjudanden från företag som de inte kunnat stå emot. Tjejerna är i 16-17-årsåldern och skall betraktas utifrån det, de är småbrudar alltså. De kanske är aningslösa vad vet jag, men ingen i den åldern har så mycket koll, det vet ni också. Den som inte vet det har ingen koll.

  Dessutom tycker jag inte att det är fel om man kan tjäna pengar på sin blogg – de där tjejbloggarna håller på och tar över från tidningar typ Vecko Revyn och ska inte jämföras med våra åsiktsbloggar alls. Det är helt olika kategorier.

 6. Men Mary! Hon ÄR faktiskt moderat. En i det yngre gardet bara. Om 30-40 år kommer hon att starta den moderata karamellbloggen. :)

  Att småbrudarna får erbjudanden kanske gör dig avis?

  :-)

 7. Nej, precis. Moderater är ju inte officiellt kriminella. Jag tycker det är orättvist av Jinge att påstå att det finns en massa kriminella mdoerater bara för att han observerat att en massa moderater är kriminella.

 8. Det är väl knappast ironiskt att hon vill bli justitieminister, med tanke på hur många skandaler alla ministrar har varit delaktiga i, inte minst i den nya regeringen, så hon kommer nog att passa utmärkt som minister ;)

 9. Jag fick en sann fredagshistoria,i fredags, vet inte om det hör hemma under ämnet men om du tycker att läsarna skall få le lite kan du ju släppa i genom den Jinge.

  Lilla Lasse gick i småskolan och en dag frågade fröken vad deras pappor jobbade med.
  De vanliga svaren dök upp: polis, advokat, brandman, revisor, läkare osv. Men Lasse som vanligtvis var den mest aktive och brukade hålla låda jämt, satt tyst.
  Detta tyckte fröken var konstigt och frågade därför Lasse om inte han också skulle berätta för klassen vad hans pappa jobbar med.

  Min farsa är erotisk dansare på en bögbar.
  Där tar han av sig alla kläderna, och dansar näck framför en massa män som betalar honom för det. Och de som betalar riktigt bra följer han med hem och så får de sätta på honom.

  Fröken blev mycket förskräckt över detta och tog med Lasse ut i korridoren medan de andra barnen fick sitta för sig själva och rita.

  Är detta verkligen sanning, Lasse?
  Näee, svarade Lasse skamset, men farsan är moderat å det e så jävla pinsamt…

 10. Nej jag är inte avundsjuk Jinge… Vad är det för dumheter.

  Det Blondinbella&Co gör är nytt och därför icke greppbart,ännu. Vad gör hon för fel egentligen? Är hon kriminell innan hon blivit dömd? Nej skärpning. Sen om de där bloggarna hör hemma bland våra åsiktsbloggar kan väl diskuteras.

  Jag skriver inte mina karameller för att tjäna pengar utan för att påverka och tala om vad jag tycker… Det ger resultat och jag är nöjd.

 11. Jag måste erkänna att jag tycker att ibland så skriver Mary bra saker, så vill jag bara påpeka att moderaterna och även borgare i allmänhet är väldigt bra på att döma människor. Det räcker att läsa folkpartisternas uttalanden hit och dit. Folk är bidragsfuskare, skolkare, fifflare m.m.
  Eller varför inte läsa Reinfelts bok.
  Alla dessa saker är som dom anklagar folk för är kriminella handlingar.
  SÅ varför är inte Blondinbella kriminell om hon inte redovisar att det är annonser på hennes sida? Detta måste hon göra om inte en eventuell framtida dom säger nåt annat.
  Sedan att hon är MUF:are och vill bli justitieminister är egentligen bara en rolig detalj i det hela :)

 12. Det blondinbella gör är varken något nytt eller ogreppbart. Oavsett vad vissa vill hävda.

 13. Daniel – jag tycker att vi alla oavsett om vi är borgare eller socialister är oerhört bra på att fördöma varandra och plocka upp våra fördomar i tid och otid. Inte minst märks det väl här på hur många som dömer borgare som hemska entiteter och drar alla över en kam. Det är hugget soms tucket. Bättre är vi inte vi människor.

  mL – internet är ganska nytt. Annonsblad är det inte förstås…

 14. Mary-
  Jag förstår inbland inte varför du är moderat.
  Jag har träffat på många liberaler, och det är en generationsfråga mellan nya och gamla liberaler. Dom unga nya liberalerna är bara ute efter pengar, dom gamla är intresserade av värden och människan. Jag tycker att fler folkpartister borde ifrågasätta vart dom mänskliga värdena har tagit vägen.
  Och om moderaterna är liberala så kan man också ifrågasätta den minskade friheten som dom ibland föreslår.
  Jag vet att du gör det, men du kan ju inte alltid vara så populär.
  Blondinbella har ju bolagiserat sin blogg. Hon är inte ute efter allmänn frihet till alla, utan hon är bara ute efter mer pengar till sig själv. Hon är inte ett dugg liberal. Hon är mer feodal. Det är allt för många moderater som är det.

 15. Blondinbella är sjutton år!!! Visst har hon bolagiserat sin blogg men säkerligen fått hjälp.

  Jag är en sån där frihetsmoderat… men inte utan känslor för medmänniskan. Inte vet jag om jag är populär alltid, men det bryr jag mig inte såmycket om faktiskt… Det kostar att ha egna åsikter. Men man måste jobba för det man tror på. Typ Adam Smith-moderat.

 16. –”Hon är inte ett dugg liberal. Hon är mer feodal. Det är allt för många moderater som är det.”

  Mmm, flicksnärtan borde lära sig att veta sin plats, sluta försöka tjäna ihop sin egen försörjning, sätta sig ner och bli bidragspassiv precis som hela hennes generation borde göra. Jäkla entreprenör-wannabes att komma här och vara innovativa, när man kan fika på samhällets bekostnad istället och tvångspraktisera på kolchosen…

 17. Mary-

  Anledningen till att jag ifrågasätter att du är borgerlig är det att jag själv räknas som ganska liberal.
  Tyvärr vurmar jag dock inte för pengar (pengar=sann frihet?) vilket gör att jag helt plötsligt klassificieras som utopisk socialist…
  Jag är för människans frigörelse, vilket leder till att den ”liberalism” som borgarna företräder är för mig helt obekant.

 18. Mary, internet är inte särskilt ”nytt”. Och det den här bloggaren gör, och andra likaså gör, existerade innan internet. Det är inget nytt, hur man än vill försöka hitta på ursäkter för att hävda det. Det är dolda reklamkampanjer, köpta recentioner och exponering av varor till en målgrupp där förmedlaren är i samma ålder som målgruppen. Allt självfallet fint förklätt till en framgångssaga och en driftig ung tjej.