Knattegänget och Bildts resande


Att läsare av dagstidningar associerar fritt när de läser de olika dagliga alstren är knappast underligt. Men ibland blir associationerna lite udda.

Idag på morgonen läste jag först Helle Kleins ledare i Aftonbladet där hon kommenterar de olustiga avslöjanden som kommit de senaste veckorna om ledande moderater, kommit i en strid ström och nästan dagligen. Hon berättar att ett av öknamnen som tilldelats moderaterna är ”Knattegänget”. Jag har läst på andra ställen att Rosenbad nu internt kallas fritidsgården av många anställda inom regeringskansliet.

AB: ”De senaste dagarnas turbulens i regeringskansliet har många dimensioner: privatmoralen, alkoholkonsumtionen, könsrollerna, medialiseringen med mera. Den viktigaste dimensionen handlar om förtroende eller snarare brist på förtroende. Bilden av Rosenbad som en lekstuga för oerfarna ungmoderater tonar fram.”

Samtidigt säger Carl Bildt att han inte tror att USA kommer att anfalla Iran. Han säger det i regeringsplanet där Dagens Nyheter har fått följa med på en tur.

DN: ”Utrikesminister Carl Bildt tror inte att USA kommer att anfalla Iran. Däremot uttrycker han förståelse för att Turkiet kan tvingas slå till mot PKK-läger i Irak. DN intervjuade Bildt på hemväg från Georgiens huvudstad Tbilisi, där han medverkat vid en internationell konferens.”

Själv kan jag inte riktigt släppa det där med knattegänget eller Fritidsgården. Det finns kvar i huvudet när jag på ett annat ställe läser nedanstående.

DN: ”Carl Bildt är Sveriges mest resande minister – kanske någonsin. Det har han fått kritik för. Han reser i onödan, har det sagts, han slösar bort skattepengar i stället för att ta hand om det utrikesdepartement han trots allt är chef för.”

Kan det finnas ett samband mellan Carl Bildts resande och ålderssammansättningen i Rosenbad?

Troligen skulle termerna Knattegänget och Fritidsgården kunna vara hämtade direkt ur Carl Bildts mun. Vår utrikesminister står helt enkelt inte ut med amatörismen som råder bland de moderata partivännerna. Han har ju, trots allt, suttit i regeringen förr. Något som också svenska folket minns med visst obehag. Det var en tid med extremt höjda räntor och ”ryska ubåtar” snurrande runt inomskärs.

Den tiden glömmer vi inte.

Källor: DN DN1 Helle Klein AB1 AB2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Högerregeringen, Knattegänget, Fritidsgården, Rosenbad, Skandaler, Reinfeldt, Politik[/tags]


18 svar till “Knattegänget och Bildts resande”

 1. Carl Bildt behövde nya ekonomiska kontakter för sina investeringar, därför tog han jobbet som utrikesminister under 4 år. Han är ju inte det minsta engagerad i regeringens arbete, han visade sig endast symboliskt på den moderata partistämman. Han har sin egen agenda, reser för att skapa kontakter för sitt eget privata imperium.

 2. Ovanligt att en utrikesminister reser – han borde ju sitta hemma och inte bry sig om massa andra länder- eller ?

  F.ö. Håller jag lite med om ”knattegänget” – moderaterna har ju tagit in en massa ”vanligt folk”, må vara mestadels akademiker med högre inkomst än snittet, dom är ju inte lika skolade och medietränade som Sossarnas proffspolitiker. På grund av det har dom ju begått en massa fel i sitt vanliga liv, såsom att köpa tjänster svart, jobbat svart, inte betalat TV_licens, snattat en chokladkaka på konsum vid 12 års ålder etc.

  Jag skulle dock tro att om (mp)/(v) fick såpass många poster i ev. regering att dom kunde lyftas fram så skulle liknande avslöjanden kunna göras (om media vore intresserade).

  Undantaget är nog (S) som har så många proffs i sina led, dom är för medvetna för att begå sådana simpla misstag.

  Att dom sen inte har så stor verklighetsförankring (ett av skälen till att dom åkte ut) är väl en annan sak, dom har ju iaf inte betalt ngn städhjälp eller byggjobbare svart, inte har dom jobbat svart heller – det är ju svårt när lönen kommer från kommun/landsting/stat, möjligen har dom blivit bjudna på någon resa eller strippklubb då och då . . .

  /K

 3. Varför utesluta att Bildts dolda agenda bara består av en av av ovanstående inslag?
  Rikedom och makt verkar vara his cup of tea.

 4. Drömläge för Carl Bildt. Nu kan han åka omkring i världen och slippa delta i regeringsarbetet här hemma i Sverige. Han har vanan inne sen förut! I slutet av 1990- och början av 2000-talet kvitterade han ut cirka en halv miljon om året i riksdagsarvode trots att han inte var närvarande mer än några få timmar. Han har gett den arbetsfria inkomsten ett ansikte. Om vanligt folk kvitterade ut ersättning för arbete de struntat i att utföra skulle de belönas med ett mångårigt fängelsestraff.

 5. Sen när vart ”vanligt” synonymt med en fuskande parasit?
  ______________________________________________

  F ö var det en otroligt välskriven artikel med en otroligt bra slutkläm.

 6. Vi glömmer väl inte heller att den ekonomiska krisen var internationell? Och att det faktiskt var ryska u-båtar – utan citattecken – i skärgården?

 7. dom är ju inte lika skolade och medietränade som Sossarnas proffspolitiker

  Inte? De kommer ju själva, som Schenström, från PR- och mediebranschen. SVD skrev om detta för ett par dagar sen, men av någon anledning funkar inte länken längre.

  Visst är det bra att det finns lite vanligt folk i regeringen. Men var det inte bara för nåt år sen (läs: innan valet) som socialdemokraterna fick kritik för att de inte hade akademiker på ledande positioner, t.ex. ministerposter? Var inte Leni Björklund en av dem som kritiserades?

  Men det är ju trevligt att se att borgarna har fått en lite mer öppen inställning nu..

 8. Galaxa!

  Om du undantar U137 som hamnade i skärgården pga ryskt fylleri så finns det ingenting som talar för att ryska ubåtar varit inne i den svenska skärgården. Jag har tipsat min bloggarkompis http://fotolasse.se att skriva om detta för han är kunnig.

  Och forskare anser att det var fisande sillar och mink…

 9. Nej, Galaxa, det var rysk U-båt, inte u-båtar. Den u-båten, har det sedan länge konstaterats, var en deltagare i en övning utan för Bornholm. Sedan söp sig kaptenen full och de navigerade helt fel. De körde runt på ytan med dubbla dieselmotorer som ekade över hela skärgården när de åkte på grund. Inte mycket till spioneri.

  Carl Bildt överdrev detta helt och ljög om vissa bitar, som t.ex det totalt påhittade uttalandet om ”Gamla Sovjetiska strukturer” som gjorde att ingen i Rysslands ledning visste att de spionerade! De dumheterna håller han tyst om nu.

 10. Kvällsposten skrev häromdagen att hela u-båtsgrejen var en amerikansk komplott för att få Palmes regeringen och svenskarna att bli mera negativa till Sovjet, för det var ju under det kalla kriget.
  Jag har letat efter artikeln men inte hittat den.
  Det var en hög amerikansk, numera pensionerad, militär som uttalade sig och berättade att samtliga svenskar, den svenska regeringen, journalisterna och folket blev förda bakom ljuset av Nato.
  Man kan undra vad den u-båtsfantasten Bildt i så fall visste?
  Han går ju alltid USA:s ärenden…

 11. Klart vi läst tidningarna. Inte bara det, jag har deltagit i samma radio som Kommendörkapten Andersson, den första svensken ombord på U137 efter grundstötningen, när han förklarade att de s.k ”spionubåtarna” var rent trams. Marinen själva har dragit ner 6000 siktiningar till en säker och fyra osäkra. En av dem var ett grynna man sjunkbombade i flera timmars tid.

  Andra höjdare var ju u-båten på larvfötter som marinen då varnade för, senare visade sig larvspåren vara ankarspår…

 12. Carl Bildt äger aktier i OYAK, det är turkiska militären. Om Turkiska militären går in i Södra Kurdistan så kommer de få stora anslag av sitt parlament… och ett folkligt stöd bakom sig. Median i Turkiet har redan piskat upp stämningen till en sådan grad att ett tiotal civila kurder bosatta i turkiska städer har blivit lynchade. Ett krig kommer få aktier för OYAK att resa sig starkt (pga. de nya anslagen och turkiska folkets vilja att stå bakom sin armé)… och ”oundvikligt” kommer Carl Bildt att tjäna en rejäl slant. Hur tror ni det påverkar hans ställningstagande i frågan om en turkisk invasion av det fria Kurdistan?

  Jag, som moderat kurd, tycker det är skam av Reinfeldt att låta Carl Bildt få sitta kvar trotts hans uppenbara korruption! Jag begär en misstroendeomröstning mot regeringen i denna fråga.

 13. Ja oavsett varför Bildt måste slita ut regeringens flygplan, vi i Sverige tjänar i alla fall inget på att han flyger och far.

 14. Alltså återigen :att kritisera en utrikesminister för att han är ute i andra länder !?!?
  Kom igen!

  Det är som att kritisera en socialminister om denne skulle besöka förorterna och socialkontoren.

  Vill ni verkligan ha politiker utan förankring i verkligheten ?

  Och att det inte ger ngt för Sverige ??!
  Skall vi bli sedda som det lilla isolerade landet uppe i norr som inte vill ha med andra att göra ?
  Att lära känna andra kulturer är ju grunden för en fredligare och mer förstående värld. Och än så länge är möten öga mot öga mycket mer värda än en video- eller telefonkonferens…

  F.ö. angående ubåtar: Klart som attan att Sovjet var intresserade av Sverige – vi gick ju i NATO’s ledband – och så har det varit sedan 60-talet. Sen om alla ”kränkningar” var ubåtar låter jag vara osagt.

  /K