Kapitalets talesman Mauricio Rojas


Idag skriver Mauricio Rojas en debattartikel i Dagens Nyheter och han kräver, precis som vanligt, att bli tagen på allvar.

Grundproblemet i Sverige är inte invandringen eller de underliga kulturer som invandrarna för med sig den här gången, grundproblemet är i stället att skolornas läroböcker är fulla med osaklig vänsterpropaganda enligt Rojas. Förra gången det blev drag under galoscherna var när han likt sina förebilder i Ny Demokrati försökte sig på att stapla ölbackar med hjälp av påståenden som gick ut på att det var invandrarnas kultur som orsakade brottsligheten i landet.

Ingressen på DN-artikeln sammanfattar Rojas åsikter rätt väl:

DN: ”Skolbarnen indoktrineras av politiskt vinklade läroböcker där kraven på allsidighet nonchaleras. Grundskolans vanligaste läroböcker från ansedda förlag som Bonnier och Liber är kryddade med propaganda från socialdemokraterna och vänsterpartiet. Det är en förklaring till att svenska skolbarn vet för lite om kommunismens illgärningar. Deras läroböcker om svensk historia är politiskt vinklade, ovetenskapliga och osakliga. I långa stycken är de blåkopior av socialdemokratins egna hyllningstexter eller hämtade från vänsterns internationella program, skriver Mauricio Rojas, i en ny rapport…”

Vad Rojas inte berättar är förstås vems papegoja han är. Det är det svenska näringslivet med Timbro i spetsen som betalar för rapporter som denna. Antagligen vill man återinföra adelsståndet också så man kan adla alla som äger aktier för minst en miljon, eller något i den vägen.

Det är ett gott tecken att yttersta högern och nyliberalerna oroar sig för barnens bristande kunskaper om kommunismens brott mot mänskligheten. Information och kunskap är aldrig någonsin i vägen. Man kan dessutom ana att Rojas åsikter emanerar ur en oro för att vänstern ska skörda nya framgångar framöver, en högst betydande oro dessutom. Det är givetvis också bra eftersom hans oro för det är högst adekvat. Men att han själv bidrar till vänsterns framgångar tycks han inte förstå.

Annars är det förstås intressant att upptäcka hur tankevärlden ser ut hos denna folkpartist. Att det finns en bred och folkligt förankrad kritik mot det vi normalt kallar imperialism, internationaliseringen och alla globaliserings-
strävanden skyller han galant på – den svenska skolan:

DN: ”Det vi står inför här är ett syndabocks-
tänkande av närmast xenofobisk art, och när man läser något liknande förstår man varför allehanda globaliseringsfientliga irrläror så lätt kan få fotfäste bland våra skolungdomar.”

Jag måste medge att jag här blir grymt imponerad av Mauricio Rojas resonemang. Nästa steg i hans argumentationsteknik måste rimligen bli att skylla alla livets jäkligheter på judarna, som sina kamrater i en annan högersekt, eftersom han redan använt vissa invandrares ”kriminella kultur”.


Men samtidigt
måste man nu börja att på allvar oroa sig för vart socialliberalismen tagit vägen. Har den helt dött ut, finns ingenting kvar alls? För samma dag som Rojas mångordiga pekoral är infört i landets största morgontidning så berättas det att Jan ”Rotting” Björklund förordas av alltfler partidistrikt inom (fp). Det sägs dessutom att den mannen är en lämplig kompromisskandidat eftersom han kan accepteras både av de socialliberala i partiet och de mer hardcore högerextrema.

Det är intressant eftersom han är en major som föreslagit att lärarkåren ska bli angivare åt SÄPO, som kallas ”Rottingmajoren” av alltfler svenskar, och nu benämns som ”kompromisskandidat”.

Nu har vi en regering som krymper den offentliga sektorn och säljer ut det mesta av det som vi skattebetalare har byggt upp. Varför lägger de då inte ut regeringsarbetet på entreprenad? Jag är övertygad om att Timbro skulle bjuda en slant för att få ta hand om den verksamheten på heltid i stället för som nu, på trekvartstid…

Källor: Rojas debattartikel SvD om Björklund DN om Björklund

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mauricio Rojas. Jan Björklund, Rottingmajor, Timbro, Liberal, Nyliberal, Socialliberal, Globaliseringen, Skolan, Indoktrinering, Läroböcker, Högerregeringen, Högerextrem, Politik[/tags]


98 svar till “Kapitalets talesman Mauricio Rojas”

 1. Håller med om att det luktar Timbro, men ser snarare det som nåt oroande, dom kan vara väldigt bra på att propagera missinformation… Upprepa lögnen tillräkligt ofta, och den blir sann. Eller hur brukar man säga?

 2. Det är märkligt att DN tar in sådant, men det är klart, DN är ju en av bidragsgivarna till organisationen bakom Timbro…

 3. Pinochets pojke M.Rojas kom till Sverige som vänsterradikal men snabbt som attan, efter viss infiltaration bland chilenska vänstergrupper, vände han tillbaka till ursprunget. Hans doktoravhandling anses av experter vara mycket usel. Folkpartiet har fått den man de förtjänar.

 4. Timbroprodukt eller ej – vad spelar det för roll ? I en saklig debatt så spelar upphovsrättsmannens namn/organisation ingen roll. Genom att tjata om Timbro hit och Timbro dit så fastnar ni själva i tom propagandaretorik. Skulla uppskatta sakliga motargument, men betvivlar att det finns några sådana. Mauricio har uppenbarligen gjort en klockren analys.

  / F.d. indoktrinerad.

 5. Det intressanta är att man ser att han gnäller på att det är vinklad propaganda, men tar inte upp några läroböcker, eller exempel på att det är ”propaganda” åt vänsterhållet. Vad är det i läroböckerna som är vänsterpartistiskt. Rojas är oss svaren skyldiga!

  Förresten…är det inte Svenskt Näringsliv, Timbro och deras lakejer, MUF, LUF, CUF, piff och puff som anser att skolan ska vara opolitiserad? Men de kräver dessutom att det ska stå i läroböckerna att det var liberala reformer som grundade det de kallar ”välstånd” i Sverige?

 6. FP var väl det parti som var tillräckligt nedgånget för att ta alla som ville kalla sig folkpartister. Vad Rojas gör är att mycket skickligt blanda fakta med påståenden som sina förebilder i de amerikanska tankesmedjorna typ AEI när han gör sina uttalanden.

  Aktivister i näringslivet och i diverse nyliberala kretsar lider ju stort av att företagare inte får tillräcklig respekt. Jag väntar fortfarande på att någon ska föreslå en nationell helgdag där företagaren hyllas av en tacksam nation.

  Om skolböcker sedan ska skrivas om borde inte t ex kristendomens, kapitalismens och västvärldens brott finnas med. Eller är det en gradskillnad på stalins gulager jämfört med det som dödades för västerländsk företagsamhet i t ex kolonialismens Afrika.

 7. Det är en i mitt tycke mycket bra debattartikel som sätter fingret på en viktig punkt, nämligen den vänstervridna dagordningen.

  I Sverige får man argumentera varför en friare ekonomi går bättre än en reglerad och stängd. Likaså får man argumentera varför minskat bidragsberoende och en rörligare arbetsmarknad skulle leda till lägre arbetslöshet. Sist men inte minst så anses det som naturligt att staten äger en massa tillgångar istället för individerna. I många fall räcker det inte ens med att man vetenskapligt kan visa detta – påståendena kan skjutas ned bara genom att det går på tvären mot vad man tidigare lärt sig acceptera som norm i samhället.

 8. Jag undrar om inte Roijas var en av de saker som bidrog till deras dåliga valresultat. Undrar om de har råd att ha med honom på valsedeln 2010, jag tvivlar. han är väl mer sverigedemokrat än folkpartist tror jag. En av de som ska skickas tillbaka om sd kommer till makten. Ojj vad lessna vi blir då :-)

 9. Rojas är som varje karriärist snabb på att axla åsikter. Det intressanta i DN-artikeln är väl mest det hetsiga försvaret av svenska arbetsgivare från 1930-talet och framåt och argumentationen mot att det skulle ha bedrivits någon klasskamp under denna tid.
  Annat var det när Rojas (om jag nu minns rätt) som sympatisör till en kapsejsad vänsterorganisation; MIR – kom till Sverige som flykting. Då minns jag klasskampsretoriken även om han även då
  mer såg kampen vara ett verk av upplysta intellektuella, som hade förstått situationen, och inte ett verk av det chilenska folket. På samma vis idag – oavsett vilket parti han för tillfället söker karriärstegar hos, är det Rojas senaste bild av världen som gäller – inte den verklighet vi ser.
  Däremot Sara G, får du nog prestera bättre täckning för att Rojas var utsänd av Pinochet.

 10. Det är vad många säger inom chilenska vänstergrupper, och där är man är man helt säker. Jag tycker mig inte ha anledning att tvivla på de uppgifter jag fått. Men det står dig fritt att ifrågasätta, St Just.

 11. Jag har ingen officiell källa, bara vad några chilenska vänner berättat för mig och jag betraktar dem som pålitliga.
  Såg i Proletären (inte mitt partiorgan) en gång att de beskrev Rojas som ”Pinochets pojke.” Jag skulle kunna berätta mer – men avstår…

 12. Proletären har verkat i en stalinistisk tradition sedan starten. Den traditionen är ökänd då det gäller epitet på meningsmotståndare och dess historiska källhänvisningar är konstant tvivelaktiga.
  Att Rojas med vänsteristisk bakgrund bytt åsikter gång på gång numera talar för företagarna räcker, såvida inget mer påtagligt framkommer.

 13. Jag har mejlat till Jinge, det får räcka.
  Rojas har bara bytt partitillgörighet en gång, när han blev avslöjad.

 14. ”Såg i Proletären att de beskrev Rojas som “Pinochets pojke.” Jamen då så Sara G, då vet vi ju att det är sant ;-) Hur man kan kläcka ur sig nåt så pinsamt är obegripligt!

  Jinge, ”Kapitalets talesman” är gammeldags kommunistretorik som du borde lägga av med. Sedan föreslår jag att du läser rapporten – oavsett vem som finansierat den. Att de svenska industrimän och entreprenörer som bidragit till att bygga upp Sverige till en stark industrination fått oförtjänt lite utrymme i svenska skolböcker kan nog de flesta vittna om.

 15. Jaså det tycker du Jan E ? :-)

  Som en parentes kan jag nämna för dig att den dagen jag behöver råd om vilken slags retorik jag ska använda mig av så hör jag av mig till dig. Jag lovar… :-)

  Ja Proletären impar inte på mig heller men Sara har gett mig en annan källa som hon inte vill uppge här. Det är en vettig källa så jag lutar nog åt att den typen av uppgifter förekommer om honom. Pinsamt eller ej…

  Om det är sant har jag förstås ingen aning om.

  Du! Om du tipsar mig i förväg om nästa gång du gör bloggen äran med ett besök så ska jag slipa lite på uttrycket ”Timbro utgör monopolkapitalismens slemmiga tentakler…” eller något annat likvärdigt. Då glömmer du säkert bort att jag inte vill ha dina råd om vett och etikett (retorik) och tipsar mig om att det ur din borgerliga synvinkel leder till lätt yrsel på grund av den omedelbara blodtrycksstegringen… Kul! :-)

 16. Nu har jag inte läst en svensk lärobok på länge, så om dom är höger, vänster eller neutralt orienterade vet jag inte.

  Men handen på hjärtat, kan skolböcker skrivas neutralt? Visst kommer författarens intresse eller åsikter speglas mer eller mindre i boken? Hur neutral man försöker vara så vinklar vi alla det lite som vi själva uppfattar saker.

  Läraren har ju en viktigare del i detta som kan fokusera mer eller mindre på delar ur böckerna. Det är väl orimligt att begära att en högerinriktad lärare skall helt neutralt kunna visa vad ett vänsterparti står för (eller tvärtom).
  När det gäller just sakfrågan om svenska elevers okunskap om stalinkommunismens elände tror jag det går att söka i just att svenska skolboksförfattare har en ambition att just vara neutrala. Sovjet staten förnekade ju ständigt mycket av de illgärningar som utförts, medans man från väst sida lika ihärdigt påpekade missförhållanden inom kommunsimen. Vad skulle en författare skriva för att inte bli anklagad för att vara partisk? Jo just så lite som möjligt vilket man gjorde.

  När det gäller nazismens illgärningar fanns det få eller ingen som sa emot den sanning som avslöjats efter andra världskriget, alltså kunde man skriva ganska obehindrat utan att betraktas som partisk.

  Glöm inte heller bort att skolböcker är en sak och föräldrar har sitt ansvar om skolan lär fel. Exempelvis kan jag berätta att de östtyska historieböckerna inte nämde hur Stalin och Hitler delade Polen, inte heller att Sovjet anföll Polen. Däremot fanns det ett antal föräldrar som berättade om detta för sina barn. Dom fick tillsägelse att hålla sig till den officiella linjen i skolan, men sanningen fick dom av sina föräldrar.

  Viktigast är att mottagaren måste ta ställning till sina totala intryck och skaffa sig en uppfattning. Jag anser man måste alltid vara öppen för ny information och vara beredd att justera den man har. Det är ingen svaghet att ändra sig utan en styrka att kunna göra det.

 17. Äntligen någon som vågar ta upp vänsterpropagandan i skolans vardag. Jag måste säga att jag tycker synd om er som inte försår att ni blivit indoktrinerade via skolan, svensk TV, radio och tidningar. Vi utlandssvenskar ser det klart och tydligt! Mona Sahlin talar om frihet, men sossarna verkar inte ha någon aning om vad frihet betyder.

 18. Notera att Rojas syfte i första hand inte är någon allmän anklagelse för att tex Stalintidens terror inte tagits upp i skolorna.
  Rojas målsättningen är främst att angripa arbetarrörelsen, dess fackliga organisationer och partier och att sveriges 1900-talshistoria kan beskrivas med begrepp som klasskamp och motsättningar. Rojas önskar att det ska vara företagare, företag och entreprenörer som ska stå i centrum både i samhällsutvecklingen och historieskrivning. Rojas vill att huvudpersonerna ska heta Gustaf de Laval eller kanske Wallenberg eller Stenbeck inte Danielsson, Branting eller Palm.
  Att Rojas är Timbros val beror på att man vill nå ut till de invandrare och flyktingar som lockats av alliansens retorik. Hos dem vill man blåsa upp företagande och individualism och sudda bort arbetarrörelse, internationalism och kollektiva lösningar.

 19. Jag börjar fråga mig om det finns en enda bloggare i detta land som brytt sig om att läsa rapporten innan de spyr ur sig sin ad hominem-baserade kritik.

  Rojas är faktiskt föredömligt tydlig med hur han går till väga när han bedömer läroböckerna och vilka måttstockar som används på ett ”neutralt”, dvs. mainstream-vetenskapligt innehåll som /borde/ finnas där. Rojas jämför läroböckernas framställningar med den som finns i de spridda standardverk i ekonomisk historia som används på universitetsnivå. Och i den jämförelsen blir det mycket, mycket lätt att peka på en solklar avvikelse i läroböckerna, en klar vänsterbias. Det är definitivt inte Rojas eget fuktade finger i vädret som är måttstocken, utan grundläggande historieskrivning som är vedertagen bland forskarna på området. Däremot finns det festliga (uhm) likheter mellan läroböckerna och vänsterpartiets partiprogram.

  Om nu någon – till äventyrs – vill läsa rapporten och inte nöjer sig med en reflexmässig allt-från-timbro-måste-vara-skit, kan den laddas ned på Timbros hemsida i pdf-version:

 20. Kul med liberaler som hyllar den individuella friheten som vill byta en hjärntvättsmodell mot en helt annan istället för att avskaffa den helt.

  Timbro i ett nötskal och knappast liberalt.

  Men handen på hjärtat, kan skolböcker skrivas neutralt?

  Nej naturligvis inte.

  I en fri demokrati kommer läromedlen alltid att avspegla hur samhället i stort tänker och dom kommer att förändras i takt med att samhället förändras

  Timbros uppdragsivares stora problem är att folk tänker fel samt att deras uppdragsgivare inte vill vänta på förändringen utan tvinga på oss denm via den stat som dom vanligen spottar på när den inte lever upp till just deras krav.

 21. Det är kanske dags att börja granska vad som finns i de chilenska arkiven om Rojas? Om det är samma som den officiella.

 22. John, du måste vara lättimponerad – Rojas knappt 40-sidiga rapport skulle knappt godtas som en enkel C-uppsats. Tendensiös, surrig och alldeles för tunn. Jag har inget emot en radda av analyser av historiska skeenden – tvärtom för att skapa tydligare bild över historiska skeenden är det en självklarhet – Rojas pamflett, tillförde inte mycket.
  Till exempel kallar han nedanstående samband för ”vulgärvariant”, ”förkastlig”, ”förlegad” och ”lika förkastligt som om man skulle basera undervisningen på Bibelns skapelseberättelse”. Detta trots att han själv borde veta bättre kommen från ett land som under lång tid lidit av kolonialism och ojämnt handelsutbyte.

  ” Därför förblir deras roll i världsekonomin” (de sk u-länderna) ”densamma: att sälja billiga råvaror och köpa dyra industrivaror. Ett förhållande som leder till en ständigt försämrad ekonomi. Detta eftersom priserna på råvaror är låga eller till och med sjunkande, medan priserna på förädlade varor stiger.”

  Bara detta lilla stycke visar hur Rojas mer är en panflettist åt Timbro än en seriös forskare som undersöker.

 23. Mauricio Pajas är ute och cyklar av en enkel anledning: Det finns ingen litteratur som är ”neutral”. Allting är skrivet ur ett perspektiv.

 24. Rojas har rätt. Skolan har en klar vänsterprägel. Nu tex. i höstens val så skickades ut en DVD som hette socialismen. Några andra ideologier fick inte vara med.

 25. Indoktrinering, säger namnet Peder Swart någonting. Vart fall visar det på att borgerlig indoktrinering är betydligt mer omfattande och långvarig än, och inte speciellt hederlig eller tillförlitlig heller.

 26. Neoliberal Agenda har hört att en DVD som hette socialismen skickats ut till höstens val. Sålunda är utbildningen vänsterpräglad. Lysande slutsats.

  I morse fick jag en tabloid på 16 sidor från de privata värdföretagarna med min tidning. Allt var rosenrött och inte med ett enda ord nämndes att någon skulle tjäna pengar på vården. Ordet vinst existerade inte bara ”trygghe”, ”avlastning”, ”bot”, ”valfrihet”, ”kvalitet”, ”i topp”, ”framtidstro”, ”rättigheter”, ”i goda händer”, ”friskare” och blablabla.

  Använder jag den Neoliberala analysen är all svensk press högerpräglad och ingen med annan åsikt får komma till tals.

 27. #28, ja, en vanlig reklamannons i en tidning är ju helt jämförbart med om Myndigheten för Skolutveckling i samarbete med regeringen en vecka före ett val ensidigt skickar ut socialistiskt undervisningsmaterial…

  Ser ni inte vad som är fel med det så kan ni omöjligt se all annan vänstervridning som finns i skolan. Jag ger upp.

 28. Neoliberal Agenda har fiskat upp något från idol-Johan. Beskrivningen han ger är hårt vinklad och någon DVD fick inte landets skolelever av den manipulerande personska regeringen. Tror man att dagens utbildning och skola är vänstervriden – anklagar man förmodligen Reinfeldt för att smygsocialisera bankväsendet.
  För övrigt, en misslyckad sändning DVD-skivor från UR representerar inte svenska lärares utbildningsinsatser – och en tidning representerar inte hela massmedia.

 29. Christer W
  Om Peder Swart var borgerlig vet jag inte, men han undvek skickligt sanningen, och skrev vad han blev tillsagd.
  Intressant är att i samma tid bildade den katolska kyrkan en avdelning för propaganda. Uppgiften var att övertyga protestanter att komma tillbaka till den katolska tron.
  Sanningsförfalskning har funnits i alla tider, men det katolska kyrkan skall ha kredit för att börja driva den organiserat.

 30. Ser ni inte vad som är fel med det så kan ni omöjligt se all annan vänstervridning som finns i skolan

  Vi ser vad ni påstår är fel men eftersom ni underförsått insinuerar att läromedlen medvetet styrs av diffusa krafter från vänster SAMTIDIGT som ni kräver att själva få skriva en egen version av verkligheten att mata eleverna med (vilket ju är exakt samma sak som det ni gnäller om) så går det inte att ta er på allvar.

  OM det här landet slutligen styrs av Svenskt näringsliv via proxy så KOMMER per automatik skolan att påverkas av det och elverna KOMMER att få lära sig att gulkalven är Gud.

  MEN….ni får nog lov att vänta tills det händer av sig själv.

  Det finns ingen centralpunkt där vänsterifieringen organiseras i den svenska skolan.

  Det är värre än så för er.Den sitter i ryggmärgen hos halva befolkningen.

 31. Rojas har rätt. Skolan har en klar vänsterprägel. Nu tex. i höstens val så skickades ut en DVD som hette socialismen. Några andra ideologier fick inte vara med.

  Hur många månader är det sedan Svenskt näringsliv mutade lärare med resor för att få sälja in sig i undervisningen?

 32. Jösses ja. Gick själv ur gymnasiet för bara tre år sen, och jag kan inte annat än skratta åt Rojas. Vänstervridning? Jag gick igenom några av mina skolböcker jag sparat (eller snarare olovligt behållt) och blev nästan chockad av hur högervridna dom var! NAIRU-kurvor, idel hyllningar till marknadsekonomi, hyllningar till WTO (sic!) och framställandet av Milton Friedman som en sorts mästerlig profet och frälsare.

  Sen drar jag mig till minnes över hur Svenskt Näringsliv minst en gång om året kom till min skola för en ”studiedag”. Denna studiedag (som lärarna påstod var obligatorisk) gick ut på att sitta i aulan och se på en film (som skulle kunna varit producerad av Leni Riefenstahl) om hur det var bra med låga löner, och en massa ”uppgifter” som gick ut på att det var bra med deltidsarbete och osäker anställning.

  Inget motsvarande balanserande arrangemang erböjds (eller inbjöds av skolan).

  Trots detta så vann vänsterpartiet alla skolval stort. Kanske säger något om hur duktiga ungdomar är på att se igenom lögner…

 33. Dagens Mystiker-utmärkelse går till Neoliberal Agenda. Kan vi inte skåda sanningen, och acceptera den innan vi får utvärdera den, trots att det saknas stöd i form av objektiv fakta, så är det fel på oss, och vi är icke värdiga.

  Antar att Timbro och marknadsföringen av Ayn Raynds litteratur inte får angripas. Det är ju heliga skrifter i Timbro-sekten. Kanske dags att ansöka om skattebefrielse, det är ju populärt bland andra kommersiella kultverksamheter med betoning på affärsverksamhet, oj religionsutövning.

 34. Med tanke på vad dagens +60-generation fick läsa i sina skolböcker och hur de har klarat sig i livet inses genast att dagens höger/vänster-tjafs inte har någon betydelse alls.
  Politiker som Rojas är historiskt betydelselösa och läroboksnämndens ledamöter omsätts och anpassas till det aktuella dagsläget, eller till vad de flesta tror är fel eller rätt för stunden.
  Ett större problem är de åsiktsmonopoliserade mediaföretagen som dagligen förvränger vår samhällssyn och motverkar all demokratisk utveckling.

 35. SAMTIDIGT som ni kräver att själva få skriva en egen version av verkligheten att mata eleverna med

  Nej, jag vill helst separera skola och stat. Politiker ska inte styra hur och vad som ska undervisas. Det gäller oavsett om politikerna kommer från vänster eller höger.

  Om du vill öppna en egen skola där man har Marxism som skolämne så ska det vara din fulla frihet. Om folk tycker skolan har vettiga ämnen så kommer många välja den. Felet uppstår när staten tvingar på skolelever en ideologi.

  (Jämför med yttrandefrihet. Jag vill inte ta bort din rätt att säga vad du vill, men den dag du utnyttjar statens våldspparat för att tvinga på dina åsikter på andra så blir det fel, oavsett om åsikterna är liberala eller socialistiska)

 36. Märkligt att DN går med på att en ”ytlänning” skriver Sveriges 1900-tals historia. Skamligt! Vad säger Sverigedemokraterna? Håller antagligen med liksom de borgare som annars föraktar invandrare. De passar bra till städning men också till att med feta lögner revidera vår historia t ex Maciej Zaremba den tidigare så radikale företrädaren för Förbundet Kommunist!
  Själv hade jag inte kunnat studera utan det magra stipendiet på 500 kr i terminen på gymnasiet och sen grötstipendiet på universitetet. Tyvärr fick min jämnårige Ingvar Carlsson i studentförbundet och SSU inte regeringen med på att anta förslaget om studielön! Vi var väl ca 4-5% från arbetarbakgrund och mindre bemedlade från landet på tiden. Det blev i stället studielån att betala av långt fram i tiden.

 37. Hans, ja jag var lite provokativ eftersom det verkar som de flesta som är borgerligt orienterade inte känner till Peder Swart. Om det är ren okunnighet eller selektiv sådan har jag dock ingen möjlighet att bedöma. Hur det än är med den saken så har ju den borgerliga indoktrineringen pågått i många hundra år, vilket de inte tycks vilja inse.

  Du nämner katolska kyrkan och deras organiserade av ett progadaminsterie, det är ju form av borgerlig indoktrinering.
  För att återvända till kung Gösta (Gustav Vasa) så hade han större inflytande i den europeiska maktvärlden än vad vi har fått lära oss. Och inte bara befria oss från danskarna, vilket inte är helt sant heller.
  Men det är en annan diskussion

 38. Åter igen dyker mystikern Neoliberal Agenda upp. Vi ska nu ta hans ord för sanning, att han vill separera skola och stat, samtidigt som han vill att staten direkt ska ingripa i vad han anser vara en ideologiskt formad läroplan. Och alternativet är att man ska få starta skolor specialiserade på ex marxism (ska vi även få skolor specialinriktade på kreationsim då också?). Anställer skolor i Sverige bara folk från den så kallade vänstern enligt dig? Min erfarenhet av skolan, skolmaterial, och framförallt olika lärares ideologier är att de skiftar markant.

  Det ska bli mycket intressant att få se hur dessa fantastiska friskolor i framtiden lär ut ämnen som matematik, fysik, svensk grammatik, engelsk grammatik, historia, samhällskunskap, etc. med fokus på ex marxism, eller liberalism. Eller kreationism, eller varför inte inför dianetik på schemat också. För det mår säkert samhället bra av. Eller, så fortsätter skolverket bara att följa de riktlinjer som finns för att skolan och läromedel ska förhålla sig till vetenskapliga kriterier, och objektivitet. Här tror så klart neoliberaler att rådande systems brister, på något vis skulle accepteras, bara för att man råkar kritisera privatiseringsivern, eller kritisera ”forskning” från Pinochets springpoje.

  Men, som man ofta noterar i debatter med neo-liberaler, scientologer och kreationister, så yrkar de snabbt som fan på att sanning är en fiktion, dessutom en subjektiv fiktion, eftersom det är enklast så. Det vill säga, allt man tror på kan vara sant, utan att testa sin tro i praktiken. Och kritik, våga inte kritisera en neo-liberal, då blir du kallad vänstervriden oavsett partitillhörighet.

 39. ”jag vill helst separera skola och stat” – anser Neoliberal Agenda, en av flera nyliberaler. Varför inte gå hela vägen för att separera människan från samhällsbildning. Låt ideologiska, religiösa, ekonomiska, etniska, politiska rörelser sköta sig själva. Varför inte separata domstolar och arméer, varför inte skilda kommunikationer, badhus, bibliotek … osv hur hur långt som helst.

  I politiken och i samhället finns två grupper; samhällsbyggarna å ena sidan och de som bara ser till sig själva och den nära gruppens, politiska kotteriets eller religiösa sektens å den andra.

 40. Alex/

  Menar du allvar med att Rojas inte borde få lägga sig i svensk historieskrivning eftersom han inte är svensk? Innebär det att svenskar med invandrarbakgrund överhuvudtaget inte ska debattera svensk historia? Inte för att jag håller med Rojas. Jag brukar undvika honom av ren självbevarelsedrift, inte för att han är född utanför Sverige utan för att hans åsikter retar gallfeber på mig.

  Christer W/

  Trevligt med ännu en som hänvisar till exempel ur historien. Mer sånt!

 41. mL, det där var nog ett rekord i halmgubbar och förvirring. Är jag en mystiker, en sanningssägare eller subjektiv fiktionist? Det är frågan.

  Ärligt, jag tror ingen blev övertygad av dina ”argument”.

 42. Varför inte gå hela vägen för att separera människan från samhällsbildning. Låt ideologiska, religiösa, ekonomiska, etniska, politiska rörelser sköta sig själva. Varför inte separata domstolar och arméer, varför inte skilda kommunikationer, badhus, bibliotek … osv hur hur långt som helst.

  Du har precis sammanfattat allt nästan helt rätt.

  Det enda dom vill ha kvar är militären och polisen och dessa kan gärna drivas privat och det yttersta ansvaret ska innehas av en så minimal statsbildning som möjligt.
  Jag har t.o.m sett vissa av dom hävda att den yttersta makten kan ligga på en enda person.
  Först då råder frihet.

  Det är ungefär som Maos rödgardister fast tvärtom.

 43. Nej, jag vill helst separera skola och stat.

  Jaha.Så att man kan lära sig att det var Usa som vann kriget i Täby och att det var Sovjet som vann i Haparanda?
  Själv tror jag på existensen av det kollektiva förnuftet

 44. Vad gör en mystiker, om inte påstår sig ha sanningen, som i slutändan alltid är en subjektiv fiktion, och det är ok inom gruppen, för där tas den som verklighet, utanför gruppen får man räkna med kritik, och det uppskattas inte. Då är man vänstervriden.

  Halmgubbe, det är vad Riojas presterat. Oj, saknas entreprenörerna i grundskolans historiebeskrivning? Då måste boken vara vänstervriden…

 45. Sara G. says: Hans doktoravhandling anses av experter vara mycket usel.

  Vilka är dessa experter? Samma anonyma källa igen?

 46. Sara G/

  Fluff har en poäng. Att hänvisa till att experter utdömt Rojas doktorsavhandling är meningslöst om inte dessa experter namnges. Hur ska annars man kunna bedöma experternas trovärdighet? Jag kan utan vidare räkna upp en handfull ”experter” som jag inte ger ett vitten för.

  Vidare är det problematiskt att hänvisa till källor som inte närmare preciseras för att de är ens vänner och måste få vara anonyma. Jag förstår att människor kan vilja vara anonyma, särskilt när de lever i exil och uttalar sig om hur landsmän agerat i den diktatur de flytt ifrån. Men anonymiteten gör det omöjligt för andra att avgöra hur trovärdiga de är. Och att kunna avgöra trovärdigheten är särskilt viktigt när någon anklagas för något så fruktansvärt som att ha varit Pinochets man.
  Att hänvisa till Proletären som källa för att Rojas skulle varit ”Pinochets pojke” är inte det minsta trovärdigt; det har redan påpekats av andra på den här sidan.

  Som jag redan påpekat tycker jag genuint illa om Rojas åsikter. Men det betyder inte att jag anser att man ska kunna begå karaktärsmord på honom utan vidare.

 47. St Just: ”Därför förblir deras roll i världsekonomin” (de sk u-länderna) “densamma: att sälja billiga råvaror och köpa dyra industrivaror. Ett förhållande som leder till en ständigt försämrad ekonomi.”

  En ständigt försämrad ekonomi? Vilka länder avses och är det handeln som är problemet? Visst är det så att de orättfärdiga kolonialiseringarna i historien hämmar fattiga länder, men att jag tror det är svårt att med fog säga att de fattiga blir fattigare och de rika blir rikare. Snarare är det så att välståndet och folkhälsan höjs överlag med undantag av slutna länder, diktaturer och de som drabbats hårdast av AIDS-epidemin. Den citerade meningen ovan ger intrycket av att det är ett nollsummespel där u-länderna skulle må bättre av att avbryta handel med de rika länderna som utnyttjar dem. Det är ett dåligt recept.

  Jag är i övrigt uppriktigt förvånad över hur få kritiker här som bemödat sig att angripa rapporten i sak. Det Rojas vill med sin rapport är att peka på att den bild läromedlen ger avviker vetenskaplig forskning. Problemet i svensk politik är att så mycket fokus hamnar på avsändare och riktning istället för på budskap och slutmål. Och följdriktigt så utmålas av kommentarskrivare här ovan Rojas kritik som en önskan till högervridning av och makt över läromedlen när det i själva verkat rör sig om att material ska vara sakligt och vetenskapligt underbyggt. Han menar att det inte är vetenskapligt, så låt nu höra vad som är fel i hans argumentation.

 48. Makinia, jag håller helt med dig. Efter att ha befunnit mig bland folk i exilmiljöer kan jag komplettera med att just denna kan koka av rykten. På 70-talet hörde jag rykten gång på gång om politiska motståndare i den latinamerikanska exilmiljön. Senare upprepades det i den exiliranska på 80-talet. Det är inte så märkligt. När folk har fått fly hals över huvud efter så bittra nederlag där nära och kära fått sätt livet till – söker man förklaringar, lever på hoppet och ibland i stor ångest för att ”just vi klarade oss”. Dessutom brukar kontakterna med moderlandet vara i stort sett avklippta – många tvingas lägga pussel från tidningsartiklar, korta telefonsamtal osv osv
  De människor som undkom Franco efter spanska inbördeskriget levde på detta sätt i fyrtio år.