Jag vill förbjuda fyrverkerier


Ja så tråkig är jag. Dels tycker jag synd om alla husdjur som är rädda för fyrverkerier, men det är lika synd om alla människor som får stå ut med det allmänna smällandet fram till några dagar efter nyår.

Istället borde man kommunvis ordna offentliga fyrverkerier t.ex. på den lokala idrottsplatsen eller på andra i förväg ordnade ställen. Man kan gott höja kommunalskatten med ett tiondels öre så kommer varje svensk att få sig ett praktfullt fyrverkeri.

Själv tillhör jag den kategorin som gillar eldsprutande raketer och bomber som får marken att skaka, men jag vill gärna välja själv eftersom det annars blir som inatt vid 02.30. Jag väcktes nämligen av en våldsam knall, och den blev ju inte mindre av att jag tycker om att sova med fönstret på glänt. En granne har en liten gläfsande hund, den kissar på golvet av skräck när det smäller. Min förra kattsambo gömde sig alltid när det small, han kunde hålla sig gömd i timmar innan han vågade sig fram.

Så numera är jag med ålderns rätt en rejäl tråkmåns. Förr om åren åkte vi alltid in till Skansen och lyssnade på Georg Rydeberg när han läste klockorna. Men när barnen blev så pass stora att de inte ville åka med så upphörde den verksamheten. Bortsett från det har alltid Skansens fyrverkeri varit rent ut sagt uselt. Tacka vet jag under Vattenfestivalen i Stockholm då pråmarna låg på Riddarfjärden.

Nää, så fyrverkerier kunde man gott förbjuda i den lokala ordningsstadgan. På nyårsafton


Nyårsafton i Haninge 2006

23.30 – 00.30 på särskilt utvalda platser, eller så kan man ordna ett enda stort kommunalt fyrverkeri.

AB1 DN SvD12

Andra om , , , , , ,

[tags]Fyrverkerier, Miljö, Husdjur, Skotträdsla, Ofog, Miljö, Politik[/tags]


36 svar till “Jag vill förbjuda fyrverkerier”

 1. Då är jag en 31-årig tråkmåns för jag gillar inte heller fyrverkeri.
  Det kostar mycket, orsakar skador på folk och egendom och det skrämmer dessutom vettet ur husdjur.

  Dessutom var jag i New York en gång vid 4e Juli – de flesta fyrverkerier är tråkiga efter det. :)

 2. Och jag en 28-årig dito. Men inte för husdjurens skull, bryr mig inte så mycket om dom ärligt talat (därav att jag inte har något). Men att det från mitten på december till mitten på januari smälls smällare och bomber var 5:e minut från solnedgång till kanske 02:30 varje dag… inte ok alls.
  Min ideal-lösning vore att polisen faktist gjorde utryckningar och annhållanden för allmänfarligt beteende alt. försök till mordbrand alt. olaga hot alt. … men det kan man ju glömma. Det här sker ju i förorten utanför kontorstid under en semesterperiod även för poliser, så inte finns det poliser nog att göra något om brott som är helt förutsägbara…

 3. Jahapp då var man ensam om att fullständigt älska fyrverkerier varesig dom börjar smälla av 2 veckor innan, eller 2 veckor efter.

  Finns inget bättre! Speciellt vid midnattsslaget då man står med ett hundratal andra å raketer susar runtomkring en. Farligt, men adrenalinkicken slår in :)

 4. Fyrverkerier är redan förbjudna inom tätbebyggt område. Det krävs tillstånd för att få använda fyrverkerier. Dessutom är samtliga fyrverkerier belagda med 18 års gräns. Men lagstiftningen verkar tämligen uddlös..

 5. Instämmer med ”Gustav S”. Polis eller för all del någon myndighet eller vaktbolag kunde gärna bry sig om att hålla efter fenomenet lite mer. Tukta småungar som kastar smällare efter folk och om de får tag på dem, göra ett kort besök hos föräldrarna. Det krävs inga stora insatser för att det skall göra ringar på vattnet.

  Jag är rädd att ett utökat förbud inte skulle hållas efter bättre än det görs idag, men visst vore jag i princip för att bara låta proffs avfyra fyrverkerier.

 6. Fyrverkerier är så tråkiga. Smällare är bara jobbiga. När jag var liten var det spännande, men numera har jag sett det mesta så det är inget att titta på längre.

 7. LÄste någonstans att: Låt folk få ha lite roligt. Va fan, vuxna människor hur lättroade är ni? Där jag bor smälls det från ca 2 veckor innan jul och 2 veckor efter nyår. DYGNET RUNT i princip. Är så tröttsamt att lyssna på. Djur och gamla människor far illa av detta. Och för Guds skull, sälj ätminstone inte skiten förrän ett par dagar innan. Sen borde polisen börja skriva ut lite böter så sprider det sig snabbt. Låt kommunerna stå för fyrverkerierna så får de som tycker att det är så himla kul åka dit och glo

 8. Det är oerhört kul, intressant, spännande och fascinerande över hur man kan skapa sådana högljudda och vackra kreationer. Det är enbart roligt!

  Fyrverkerier borde säljas i större utsträckning året runt. I år hade vi en extrainsatt nyårsafton i juli, det var bara livskvalitetshöjande.

 9. Josef, om man bortser från de som skadas allvarligt så kan man väl kanske tycka som du…

 10. Nu vet jag vad fyrverkerierna är till för: Nyttan är att alla egofixerade 40-talister ska hålla sina fönster stängda under vinterhalvåret! Vanudå undrar ni. Jo, att sova för öppet fönster är ett svineri, under fönstret sitter oftast en radiator i kalldraget, de som har elelement märker fort att det blir svindyrt, har man fjärrvärme i huset ligger man självgott och trynar ihop sin skönhetssömn så att man är nog utvilad att blogga om energi och miljöproblem…

  Spar energi, stäng fönstret!

  Kommunalt fyrverkeri?? Såssefieringen råder…

 11. Hörrö ditt lilla mårdelände (Mustela nivalis)!

  Nu ska farbror berätta för dig: Jag har ALLTID min radioator under fönstret avstängd. Dessutom behåller rummet svalkan på dagtid eftersom dörren då är stängd, inte p.g.a. snålhet utan därför att temperaturen då är låg redan i utgångsläget när undertecknad kryper ner i snarkofagen.

 12. Där fick jag så jag teg… Ta det inte personligt, ALLA som sover för öppet fönster får ta del av mina utbrott, energibög som man är! (Vad har du för mejladress, har lite uppslag!)Gottnytt!

 13. Det är inte bara husdjur som drabbas. Jag var ute en nyårsnatt häromåret och vart nästan översprungen av ett totalt panikslaget rådjur. De har inte så mycket energireserver att slösa bort på vintern.

 14. Sant. Vilda djur som lever nära människans boningar blir nog skitskraja. För att inte tala om alla fåglar som sitter i träden om nätterna…

 15. Hejsan Jinge!

  Jag vet inte om fåglarna som försöker sova i träden, eller nattaktiva fåglar som ugglor, och andra nattflygare som fladdermöss, drabbas värst. Personligen skulle jag föredra att sitta i ett träd och inte kunna sova framför dels vara utrustad med känslig hörsel (som nattjagande rovdjur), dels flyga runt och riskera att få en fylleskjuten raket i magen.

  /Johan

 16. Vuxna människor som blir fascinerade av att det smäller och dånar och sprakar i alla möjliga färger borde skaffa sig en hobby. Kanske ni själva en dag blir gamla och sjuka och far illa av det? Vem vet? Men de e väl bara att proppa i både djur och gamla med lugnande medel tycker ni.
  Kommunalt fyrverkeri?? Såssefieringen råder… Ja de e möjligt att du tycker det men tänk vad alla fyllon som skjuter av fingrar och halva ansiktet osv kostar samhället och skattebetalarna pengar….

 17. Förbud är inte lösningen på alla problem. Inte åldersgränser heller (till viss del). Jag tror på nyårsfyrverkerierna som en viktig tradition och kulturhistorisk nöje.

  Jag tycker inte heller om tanken på en slags ”kollektiv bestraffning” är så bra.

  http://www.srv.se/templates/SRV_Page____19515.aspx

  2008 ska ”ryska smällare” bli tilåtna. Kanske för 12åringar. DEt tycker jag iaf är fel. MINST 15år på dem.

  Annars så är det jätte bra om polisen och myndigheter kan gripa in när det behövs och inte ”slappa” i flera år för att senare förbjuda all pyrotekniska produkter bland allmänheten.

  Det är föresten inte bara smällare som kostar pengar. Det är inte i närheten av rökning!

  Rökning kostar samhället runt 26 miljarder per år.

  Så om det är något som ska förbjudas så är det rökning på allmänplats. DEt är jätte farligt att vara passivrökare. Då man dör i förtid. Hatar alla som röker på stan och man går några meter bakom och mår illa.

  RÖKNING ÄR DET PROBLEM SOM BORDE PRIORITERAS!

 18. pEwE: Rökning skrämmer väl ändå inte människor och djur? Rökning hös inte. Vist bör rökning förbjudas ändå.

 19. Allting vill dom förbjuda. Är det så allting ska vara, är det så Sverige ska lösa alla problem? Det verkar så. Straffbeskattningar och förbud. Om man nu talar om raketer och fyrverkerier; Tror ni att olyckorna och oljuden kommer minska för att man förbjuder raketer? De som verkligen gillar raketer och smällar kommer inte sluta. På nätet finns det enkla recept på hur man gör eget svartkrut med mera, och om man förbjuder allmän försäljning av fyrverkerier så kan man vänta sig ännu värre smällar och riskabla tillverkningar. Dessutom så rör det sig kanske om högst en fyra veckor runt jul och nyår som folk smäller upp raketer. Förbjud inte fyrverkerier för guds skull, vi har redan tillräckligt med förbud.! Ska även tilläga att jag själv har hund, och hon bryr sig inte alls mycket om alla smällar. (Självklart gäller det inte alla hundar!) Men som sagt, sluta tro att allt blir så mycket bättre av förbud! Och angående miljön; Se till att få stopp på alla länder som spränger varandra i bitar istället, där har vi totalt meningslös miljöförstöring.

 20. Pontus : Jag tyucker som du, jag vet om sidor där man kan göra svartkrut av produkter du kan köpa i en välsorterad affär. Det värsta är att inte bara jag vet om det utan fler. Förbjud inte fyrverkerier för då komemr de som har det som intresse att hitta andra lösningar.

  ”Se till att få stopp på alla länder som spränger varandra i bitar istället, där har vi totalt meningslös miljöförstöring.”

  – instämmer till 100%

 21. Kommentaren om krigen ger kraftfullt medhåll.

  Men: Som varande gammal pyroteknikfreak så kan jag garantera att krytblandarna inte kommer att bli speciellt många fler. Inte ens svartkrut är enkelt att göra om det ska brinna korrekt utan alltför mycket slagg.

  Och den som lyckas göra egna fyrverkerier av svartkrut är troligen såpass skicklig att han får behålla de flesta fingrarna.

  Och i vilken affär kan man köpa ingredienserna?

  När jag var i den åldern (45 år sedan) då kunde man köpa ALLT på Kebo-Grave vid Vanadisplan, men numer är det nog inte lika enkelt…

 22. De ingredienser (som jag inte vill skriva) går att få tag på i affären. Det är iaf inte förbjudna att köpa som privatperson. (Vad jag vet.)

  Annars så kan man alltid beställa fyrverkerier från Tyskland och Nederländerna, finns en del privatpersoner som skickar till Sverige.

  Förbud gör nog inte att det blir mindre skador. Men det leder nog till att det blir svårare att få tag på. Jag är personligen INTE för att det ska bli förbud.

  Jag vet att det flesta SKADOR uppkommer pgr av minderåriga (oftast) som gör av pjäser som redan finns i handeln.

 23. Jag motionerade om ett förbud mot försäljning enligt Göteborgs ordningsstadga, men man ansåg motionen besvarad till följd av förbudet….

  Jag hatar eländet och köper inte alls argumentet att ”folk måste få ha kul”!

 24. Hur kommer det sig att just hundar blir så skrämda av fyrverkerier? De används väl bl.a. till jakt, vilket för med sig höga knallar.

 25. MS: har du någonsin sett någon jaga med en puli eller kinesisk nakenhund?

  Katter lider f ö lika mycket som hundar av att det smäller och blixtrar.

  Förbjud eländet, jag är så innerligt trött på att de skjuter på t ex brandmän, poliser, bussar, tunnebanan eller närmaste hus. Då handlar det inte längre om att de ”vill se de vackra färgerna”.

  Raketer borde regleras av vapenlagen.

  F ö lär väl Darwinismen sortera ut dem som gör sumpgas eller andra explosiva ”geggor” av vanliga kemikalier. Somliga av de där recepten är så instabila att det är större sannolikhet att de spränger av sig något än att de får se en vacker smäll.

 26. Håller med dig! jag vill också FÖRBJUDA skiten. I alla fall fram till nyår.

  I Malmö så börjar idioterna att smälla redan i November månad. Smäll bort fingarna!

 27. @ MS
  Jag är inte säker men jag tror det kan bero på att det inte är en jaktsituation?
  Alla hundar är ju inte avlade jakthundar och är således inte vana vid höga smällar.

  När det gäller raketer och ”saker som flyger i luften” så ligger det i generna kan man säga. Som liten valp finns hot från luften, som t ex rovfåglar, och av någon anledning verkar det ligga kvar i hunden även som vuxen.

  Det finns väldigt många olika hundraser, avlade för olika ändamål och har olika förutsättningar. Det finns dessutom hundägare som själva är skotträdda och på så sätt ”smittar” av sig på hunden.
  Vill man undvika, eller åtminstone försöka undvika, att få en skotträdd hund kan man träna den från tidig ålder.

 28. Ja igår fick man en raket rakt in på uteplatsen. Är det att låta folk ha roligt? Är det att se dom vackra färgerna? Nä dom argumenten håller inte. Idag kan ni läsa på twxt-tv om hur missbruket av fyrverkerier ökar… Finns enligt polisen en hel del som fått fönsterrutor sönder-skjutna. Vågar man ens lämna sitt hem i natt??? Nä förbjud skiten och smäll av fingrarna så blir det kanske lugnt nästa år

 29. Raketerna sprider ut tonvis med olika tungmetaller oh partiklar som är farliga för hälsan och för miljön. Är inte det någonting att tänka på så här i elfte timmen?

 30. Jag är kluven, jag tycker synd om djuren men är samtidigt rätt road av pyroteknik. Fast numera spränger jag inte nåt, efter de praktiska övningarna i lumpen verkar det mesta som går att få tag i legalt ganska tamt.

  Ibland brukar jag fundera, medan jag betraktar grannarnas fyrverkerier, på de värden som bränns av på nån dryg halvtimme och vad man hade kunnat göra istället för dom pengarna (och konstaterar att myten om att villaägarna käkar barkbröd på grund av fastighetsskatter och energipriser förefaller aningen överdriven).

  Nåt år ska jag dock tamejfan chartra en helikopter från Ostermans och se showen ovanifrån, det skulle nog kunna vara värt hyran att ha fått se tolvslaget hängande över t.ex. Söder eller Hammarby.

 31. Om det finns effektivare metoder än förbud för att stävja missbruket av raketer så är det bra. Jag vet inga andra effektiva metoder i alla fall.

  Själv fyller jag badkaret med vatten och har badhanddukar redo att doppa i vattnet och sedan använda för att släcka eventuella raketer som far in genom fönsterglaset eller som hamnar på balkongen. Hink har jag också.
  Jag skulle aldrig våga åka hemifrån på nyårsaftonen och så har det varit de senaste 20 åren.

 32. Vilken lång debatt!
  På något sätt känns det som att de flesta håller med inlägget. Eller är det bara vi som orkar engera oss och skriva?
  Varför börja dra in andra saker som borde förbjudas? Visst, rökning borde totalförbjudas, länder ska inte skjuta på varandra. Det finns alltid massa andra saker som man kan tycka är vikitigare. Men bara för den sakens skull ska man inte strunta i allt annat?

  Jag håller aboslut med att det är otroligt synd om alla oskyldiga djur som blir livrädda varje år. OCh för vilken nytta? Några sekunder då det är vackert på himlen?
  Och alla ton föroreningar och metaller som släpps ut helt i onödan?

  Om vi ska kunna ha en chans att överleva på jorden mer än 100 år till måste vi förstå att det krävs uppoffringar. Att skippa fyrverkerierna är ett steg i rätt riktining. Dock ett väldigt litet men många bäckar små!

 33. Ni som är medlemmar på facebook borde gå med i en grupp som tycker att man borde skänka pengar till svältande i stället för att spendera dem på fyrverkerier.

  Ca 250 miljoner kronor kostar fyrverkerierna i Sverige årligen.