Jag S K Ä M S !


Ekot berättar att palestinierna i Gaza nu står utan mat på grund av Israels konfiskering av de inkomster som landet uppbär och ska leverera till den palestinska myndigheten.

Ekot: ”Chefen för FN:s samordningsorgan för humanitära insatser i de palestinska områdena David Shearer är mycket orolig. Den mest akuta risken just nu är, enligt David Shearer, att om de palestinska poliserna i Gaza inte får ut sina löner och att de då helt enkelt byter sida och börjar med rent kriminell verksamhet för att skaffa sig pengar på det sättet. Den här situationen har uppstått efter det terrorstämplade Hamas valseger. Israel har stoppat överföringen av palestinska tullar och skatter till den palestinska myndigheten och väst hotar att stoppa stora delar biståndet till palestinierna.”

Att israelerna upphör med de utbetalningar de kommit överens med palestinierna om är en skandal, en våldtäkt på ett fattigt, svagt och utsatt folk. Skälet till att de behåller pengarna för sina egna behov är att palestinierna i valet röstade på ”fel” parti, och möjligen för att de anser att det egna behovet av pengarna är större.

Nu kräver israelerna att Hamas ska erkänna Israels rätt att existera och har för egen del sagt att de inte kommer att sätta sig ner och förhandla med de i demokratisk ordning valda palestinska parlaments-ledamöterna. Än mindre har de erkänt palestiniernas rätt att existera vare sig på Gaza eller på Västbanken men kräver likafullt, utan att rodna, att palestinierna ska erkänna israelernas rätt att existera.

Situationen är absurd.

Ekot: ”Till detta kommer att Israel under långa perioder håller gränsövergångarna mot Gaza stängda. Inga förnödenheter kommer in och ingen export kan gå ut… …FN:s flyktingorgan i de palestinska områdena, UNRWA, delar David Shearers uppfattning. Alltfler i Gaza går hungriga till sängs. Redan nu lever mer än 50 procent av Gazaborna under existensminimum och enligt UNRWA blir de hela tiden fler.”


En av de som kommer att agera?

Av detta kan man dra vissa bestämda slutsatser. Då palestinierna nu börjar svälta ihjäl så kommer säkerligen ett antal allvarliga terrorattentat att utföras mot israeler eller israeliska intressen.

– Sträck upp handen om du anser att palestinierna ska vända andra kinden till!

Den andra slutsatsen måste givetvis bli att omedelbart skrota Förenta Nationerna.

Är FN så totalt handikappat så att de inte kraftfullt kan agera för att stoppa Israels brott mot palestinierna så behöver vi inget FN. Säg upp all personal och be dem och alla delegater att skaffa sig RIKTIGA arbeten.

Det känns som ett hån att det ska vara FN:s organ som larmar om detta när FN själva inte gör något åt saken. Och skälet till deras handlingsförlamning är att George W Bush har bestämt att israelerna är snälla och palestinierna stygga eftersom de sistnämnda röstat på fel parti..

Jag måste medge att jag personligen fylls av skam över sakernas tillstånd. Det går inte att vara positiv till en organisation som är springpojkar åt Bush. Det går inte att tro på en tvåstatslösning när den ena parten gör vad den kan för att förödmjuka den svagare parten i konflikten.

Israel, FN och USA är en skam för mänskligheten.

Jag skäms även över de regeringar som väljer att tysta se på utan att höja sina röster.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, mellanöstern, förenta nationerna, bush, regeringen, palestinafrågan[/tags]


9 svar till “Jag S K Ä M S !”

 1. Ja, well… Vi är nog ett par stycken som skäms liksom du Jinge. Men att vår nya utrikesminister skulle skilja ut sig från mängden och kritisera israel tror jag inte ett dugg på. Han är tillsatt av Göran P vilket innebär att husse håller honom stramt i tyglarna.

 2. Jinge, som omväxling skulle jag vilja påstå att det är ännu värre än vad du skriver. En palestinsk representant säger till Haaretz nätupplaga att förutom skattemedlen som Israel vägrar betala ut (ca $43 miljoner i månaden), har USA och andra länder fryst sitt bistånd på $45 miljoner i månaden. På grund av att gränsövergångarna är stängda största delen av tiden (enligt armen pga hot om palestinska attacker mot soldaterna som vaktar den israeliska delen av övergångarna) råder brist tom på varor som mjöl och mjölkersättning till barn.

  Dessutom antas ca 850 000 höns i Gaza vara smittade med fågelinfluensan. Israeliska och palestinska veterinärer har kontakt med varandra om det här (stora höns- och kalkonbesättningar vid kibbutzer utanför Gazaremsan infekterades och har avlivats och bränts de senaste veckorna), men den palestinska myndigheten har inte resurser att ta hand om epidemin eller att ge hönsägarna ersättning. Och då går det inte att undvika att sjuka höns får kontakt med människor eller kommer ut på marknaden…man behöver inte mycket fantasi för att gissa vad en sådan epidemi skulle kunna ställa till med i ett av jordens mest tättbefolkade områden i den situation som råder där.

  Även om Israel officiellt inte vill tala med Hamas finns det andra sätt att föra över pengar för humanitära angelägenheter, för löner etc etc. Det måste gå, så länge PA är helt beroende av Israel för sin handel. Det är absolut inte i Israels intresse att orsaka en humanitär kris i Gaza eller på Västbanken, men som det ser ut idag är det precis vad man håller på med. Att skämmas eller för den delen avveckla FN tror jag inte att man kommer speciellt långt med. Att snarast avveckla George Bush vore däremot en utmärkt ide.

 3. De israeliska sabotagen mot palestiniernas arbete för ett slut på ockupationen och en fungerande stat, är i det närmsta oändliga

  När man i den israeliska valkampanjen tar poäng genom att attackera Jeriko, döda palestinska säkerhetsstyrkor och skryter om hur man svälter palestinierna i Gaza, kan man ju fundera över hur det står med den mentala hälsan.

  Vad hade hänt om omvärlden plötsligt sagt att nu bojkottar vi Israel, ”dom behöver banta lite”, för det var precis så det uttrycktes i Israel. Vad hade hänt om dessa krav rests för att äntligen få ett slut på den israeliska idiotin.
  Om så hade skett så hade det blivit ett sånt j-a liv och gap och skrik om ”förintelse”, ”nazister” och ”evig förföljelse” att omvärlden aldrig sett dess like tidigare. Israelerna är nämligen regerande världsmästare i självömkan över sin självförvållade situation.

  Den israeliska käpphästen att slå mot palestiniernas ekonomi, som en av de mera obegåvade Sovande-Agenterna insinuerade vara god eftersom den ökade!, var det sätt som Hamas skapade sin popularitet i Gaza. Genom sociala inrättningar och ekonomiskt stöd gick Hamas från en marginell extremist grupp, till att vinna de demokratiska valen.
  Man hade ju annars kunnat förvänta sig lite spetskompetens från vissa skribenter, inom avdelningen ekonomi & handel, men där fanatismen går in – går uppenbarligen vettet ut.

  Palestinierna är och förblir beroende av bistånd eftersom möjligheterna till en fungerande ekonomi förstörs av Israel. Så enkelt är det.
  Enligt Osloavtalet är det en den israelisk förpliktelse att det skapas en förbindelse Gaza- Västbanken vilket är en grundförutsättning för att få palestiniernas ekonomi på fötter. Denna israeliska förpliktelse är givetvis inte uppfylld 13 år senare!
  Nu ligger istället grönsakerna och ruttnar i Gaza eftersom exporten omöjliggörs av israelerna.

  Man kan även här fundera på vad som hänt om det hade varit israelisk avokado, apelsiner, grapefrukt mm som hade legat och ruttnat i Israel på grund av omvärldens blockad.

  När man läser svagsinta Agentkommentarer om ”inte en krona till i bistånd” och önskemål om ”hårdare pressa” kan man ju fundera över vad man skulle pröva på som inte staten Israel redan försökt mot palestinierna: mörda deras barn, svälta dom, utegångsförbud, stjäla deras mark & egendom, deportera dom, riva deras hus, och mörda deras politiska ledare.
  Detta sker alltså samtidigt som man gapar att det är Israel som är offret!

  När man uppenbarligen inte ens begriper att 30 år av ”hårdare press” inte har löst något utan att nyckeln till en varaktig fred ligger i palestiniernas krav på frihet ifrån pressen av den israeliska stövelklacken. Då är det inte speciellt konstigt att de sovande Agenterna inte ens är intresserade av att föra en konstruktiv debatt i frågan.

  Och det är något dom borde skämmas över!

 4. Man kan ju även undra vart alla de pengar tagit vägen som gått till den PM tagit vägen? Den PM har ju varit största bidragstagaren per capita under många år.

 5. Anna!

  Jag citerar Ekot och länkar oxo till Ekot i bloggposten. Det du berättar framgår där. Både om andra länder och fågelflunsan.

  Nej! Min alldelers bestämda uppfattning är att FN spelat ut sin roll som det är idag. Även om det är Bush som styr nu finns det inga garantier för att inte nästa amerikanska administration fortsätter.

  ”Att skämmas eller för den delen avveckla FN tror jag inte att man kommer speciellt långt med.”

  Skammen faller inte i första hand på mig. Jag skäms mest för att Israel, FN och USA inte gör vad de ska. Sedan skäms jag för Persson oxo.

 6. FN är sedan länge utspelat och EU följer efter lika styrt. Likadant med Värlsbanken och alla andra ”rättvisa” organ som ska mäkla fred och stabilitet. Jag ser knappast någon varaktig fred inom synhåll. Snart väntar invasionen av Iran och FN kommer även här bli överkörda som dom blev i Irakfrågan. Förebyggande krig kallas det av Bush & Co och vad som väntar i USA för att vända opinionen för att rättfärdiga invasionen av Iran denna gång är ännu ett 9/11 (Pearl Harbor). Förhoppningsvis hinner administrationen bli avsatta innan…