Jag har polisanmält Carl Bildt


Carl Bildt har alltid haft problem med kommentarerna på sin blogg. Hans nya blogg utgör inget undantag och en del av kommentarerna förespråkar folkmord. Det förekommer också en del mycket grova personangrepp och ingen gör någon ansats för att rensa bort dessa.

 

De flesta bloggare är mycket medvetna om att det behövs en aktiv moderering av kommentarerna om man skriver om kontroversiella ämnen. Det vet också Carl Bildt, på hans förra blogg skrev en ökänd rasist och folkmordsförespråkare som kallade sig ”Simulev” och rekommenderade folkmord på samtliga palestinier.

Om det är samma person som nu dyker upp under olika andra identiteter känner jag inte till. Men uppenbart är att Carl Bildt struntar i att folk använder hans blogg som det värsta klotterplanket. Jag har därför sänt in denna bloggpost till polismyndigheten som telefax för att de ska ta ställning till om förundersökning behöver inledas mot Carl Bildt. Enligt min tolkning av BBS-lagen så är bloggaren ansvarig för vad som skrivs i kommentarerna.

Det behöver utredas. Sedan är det av intresse om man får ägna sig åt Hets mot Folkgrupp på Carl Bildts blogg, eller någon annan blogg för den delen. Ärekränkning lär också vara något som faller utanför vår tryckfrihetslagstiftning.

Carl Bildt bör rimligen omfattas av de lagar och regler som vi andra är hänvisade att rätta och packa oss efter.

Ett tips, läs igenom samtliga kommentarer nedan!

 

”Kalle” 19/3 16.33: ”Ni ar.

Intolerort.”

Klockan 17.42: ”Ein Frantz: de fan!”

”Kalle” 19/3 12.49 skriver: Avin gör?

Du äskåpet skall stå.”

Klockan 23.36: ”Ia.

Ida: “Kalle”

Sem.”

Nathaniel Weisel skriver 20/3 06.35 Ge oss d.”

Kalle kommer tillbaka 20/3 07.10 ””Ge väg.”

Slutligen anser jag att man helt ska avstå från att blogga om man inte kan ta sig tid att ens läsa igenom vad folk skriver på bloggen. Jag länkar till den bloggpost där dessa utfall görs, men det finns mängder på andra bloggposter av Bildt där kommentarerna också helt spårat ur.

Jag skulle skämmas om jag vore i Bildts kläder.
Här kan du klicka för att komma till Carl Bildts Blogg och se själv!
DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , [tags]Blogg, Bloggosfären, Carl Bildt, Hets mot Folkgrupp, Ärekränkning, Folkmord, Moderata samlingspartiet, Utrikesdepartementet, Arvfurstens Palats, Högerregeringen, Fredrik Reinfeldt, Kommentarer, Politik[/tags]


51 svar till “Jag har polisanmält Carl Bildt”

 1. Bra att du gjorde det Jinge. Det är verkligen läge att få en juridisk prövning av vad som får skrivas på en blogg. Blir Bildt friad för det där så kan alla bloggar direkt sluta att moderera sina kommentarer!

  Men att ingen gjort det förut fattar jag inte?

 2. Tjusigt! Det var de vidrigaste kommentarer jag läst. Men du bör nog anmäla till JK också om man mot förmodan skulle anse att kommentarerna faller under yttrandefriheten. Då blir det JK som får ta ställning till det hela. JK lade ju ner utredningen om moskén i Stockholm därför brottet inte var begånget i Sverige. Men det argumentet går inte att använda här. Men du ska se att Bildt bara ruskar av sig som en gås!

 3. Nej sådana kommentarer dyker upp lite nu och då. Men skillnaden är nog att Bildt inte har tid med sin blogg, han använder den enbart som megafon. Och jo, jag mailade till JK oxo av just den anledningen.

  Och jag tycker inte synd om honom. Har man inte tid att hålla efter kommentarerna så kan man stänga av den funktionen.

  Om medierna ”nappar” är väl tveksamt. Men polismyndigheten MÅSTE nappa och då får de antingen utreda eller bara lägga ner.

  En nedläggning skulle bli en aktiv signal till alla bloggare att strunta i att moderera och låta folk skriva vilka vansinnigheter som helst. Inte för att jag skulle göra det, men som signal vore det häftigt…

 4. Detta var ett bra grepp Jinge särskillt som Carl Bildt har sagt att han skriver som privatperson och som utrikesminister på sin blogg. Vilket ju betyder att regeringen Reinfelt står bakom de åsikter som tillåts torgföras.

  Hualigen säger KAS.

 5. Nej, det borde vara jag först som ska tacka till Jinge…:-( jag verkligen aldrig har sett så många grova ord på samma ställe som där… SKAMLIGT. PINSAMT.
  Jinge, när jag ser att på din blogg finns redo och ordning för liknande kommentarer …då tänkte jag reglerna är ännu strängare när man skriver hos vår UTRIKESMINISTERN. Bra att du anmällde fallet. Mycket bra. Carls Bildts blogg är totala anarkin. Tack igen!

 6. Ja det var faktiskt förvånande vilken mängd skit som samlats där. Uppenbarligen bryr han sig inte om vilka tillmälen som folk använder. Hoppas verkligen att det utreds nu vad som är rimligt. Lustigt att det var en moderat utrikesminister som skulle visa sig vara värst i klassen. Undrar vad moderater i allmänhet tycker om detta?

 7. Det är klart att polisanmälan inte kommer att leda till något. Bildt är ansvarig för kommentarerna på sin blogg, men det saknas uppsåt. Det är inte Bildts syfte att sprida otäckheter om olika folkgrupper.

  Själv moderarar jag min blogg, inte för att lagens skull, utan för min egen. Jag gillar inte oförskämdheter.

 8. Uppsåt saknar han säkert. Men frågan är om man kan dröja 10 dagar med att rensa bort rasistiska kommentarer, folkmordsivrande och kränkande kommentarer. Det tvivlar jag starkt på. Jag undrar om inte just den saken är prövad när det gäller någon dagstidning som inte rensade bort tillräckligt snabbt.

  Har han ett arbete som gör att han inte kan rensa själv så får han väl leja in någon.

  Skulle jag klara mig bara för att jag saknar uppsåt i en liknande situation?

 9. Vore det inte konstigt om man har rätt att lämna den sortens kommentarer utan arr radera? Det handlar ju om två veckor?

 10. Märkligt att Bildten inte har fixat någon att rensa kommentarer. Så fattig är han ju inte ;)

 11. Märkligt att Bildten inte anställt nån att rensa bland kommentarer. Så fattig är han väl inte?

 12. Man kan verkligen undra vad det är som gör att inte Bildt ser till att hålla efter bloggen. Ekonomiska problem kan det inte vara i alla fall. Det är en himla otäck stämmning i flera stycken kommentarer. Typiskt att det ska vara Bildts blogg. Här går det också hett till ibland, men sådana saker har jag aldrig sett förr.

 13. Zarkow! Du måste göra åtskillnad mellan en yrkespolitiker som dessutom sitter i regeringen och vanliga dataanvändare.

  Du kan skriva rätt många saker om kända politiker utan att det blir frågan om brott, det är en tillämpning av yttrandefriheten som är rimlig.

  Men skriver du samma sak om privatpersoner som du inte känner är du ute i tassemarkerna juridiskt.

  CB är ansvarig för vad som skrivs på hans blogg, ett ansvar som han inte tar. (BBS-lagen) Jag är ansvarig här vilket i praktiken innebär att jag väljer bort kommentarer som inte uppfyller de regler jag satt upp.

  Min tolerans är högre om det är politiker som kritiseras, privatpersoner nästan noll.

  Magnus har rätt i sin undran, varför inte anställa någon. Det kan inte ta mer än en-två timmar per dag att hålla kommentarerna rena från det värsta skräpet.

 14. Jasså, har Jinge som låter stalinister som förnekar kommunismens folkmord härja fritt på sin blogg, tagit på sig rollen som moralens väktare.

  Töntigt och en långsökt ursäkt för att bråka med Bildt.

 15. Jag är gärna lite töntig. Det är du med när du påstår att jag låter ”stalinister som förnekar kommunismens folkmord härja fritt här”.

  Töntig motivering för att försvara Bildts underlåtelser.

  Faktiskt…

 16. Hmm, man får hoppas att han har vettigare saker att göra än att läsa igenom alla kommentarer. Det är i alla fall vad jag kräver av våran utrikesminister. Jag har prövat att följa kommenterandet och hade inte tid och då är inte jag utrikesminister.

  Sedan kan jag helt klart tycka att det vore bra om han tog hjälp av någon för att se över kommentarerna och radera de vidrigaste.

  men någon säger mig att om detta gjordes så skulle det börja gapas om att han censurerade…?

 17. Vill bara säga att den där ”Kalle” har jag stött på förut – med ungefär samma retorik mot mig som mot Ida ovan – och han landade kvickt i spamfiltret. Han representerar varken Israel eller någon form av judendom utan bara sig själv med den dynga han sprider omkring sig. Med sådana ”vänner” behöver Israel inga fiender alls.

 18. Mja Micke. So what? Man är faktiskt tvungen att censurera om man skriver om kontroversiella saker. Bloggar man om knyppling oxo faktiskt. Men då är det oftast BARA spam.

  Man kan göra det enkelt för sig genom att bara skriva att alla kommentarer ska följa netiketten. Sedan får folk gaffla om censur bäst de vill.

  De kommentarerna jag citerade borde aldrig visats, dessutom har de legat kvar i närmare två veckor. Jag tycker det är oförsvarligt.

  Zarkow! Ja det vore bra. Kruxet är bara det att betydligt färre skulle kommentera. Jag har oxo klurat på att låta folk registrera sig för att kommentera men jag har valt bort det och väljer i stället att läsa kommentarerna.

  Nackdelen med det sista är att folk som alltid skriver vettigt kan jag läsa lite för snabbt ibland. Medelvägar gives sällan…

 19. Anna! Jag hoppas att du lade märke till att två av israelerna i diskussionen reagerade tämligen häftigt på honom. Jag har oxo ”förärats” besök av vederbörande och tror mig oxo veta vem han är. Mycket heter han men inte ”Kalle”.

  Samtidigt så är det utomordentligt trist eftersom det drar ner diskussionen långt under naveln. Här stör han inte heller längre eftersom de ip-nummer han använt ligger i spamfiltret.

 20. Zarkow: ”En anonym person kan vara ökänd rasist?”

  Ja till och med det.. :-) Han är nämligen inte så anonym längre. Men det är lite passé, men det är ändock ett svar på din fråga.

 21. Med tanke på hur palmehatet såg ut, och uttrycktes inom ungmoderaterna en gång, så undrar man om Bildt kanske är van vid den där tonen och inte tycker att den är så ”märklig”.

 22. Jag har själv läst kommentarer hos Bildt och förundrats över det inte modereras. Det gäller inte bara dom exempel du ger här. Utav nån konstig anledning så används Bildts blogg som ett slags forum för skitsnack. 90% av kommentarerna kan lika gärna skrivas på flashback eftersom ingen är intresserad av vad folk tycker om dom som skriver enfaldiga kommentarer.

 23. Blogge!

  Jag har pratat med en jurist på departementet och även på Post och Telestyrelsen, eller om det var DI. De hävdade att BBS-lagen gällde. Systemansvarig ÄR ansvarig.

  Bortsett från juridiken så tycker jag inte att folk ska få förespråka folkmord, det är inte vad jag kallar demokrati och yttrandefrihet.

  De som man rekommenderas mörda har vare sig eller.

 24. Jinge, jag håller med om att uppmaning till folkmord är sådant som borde tas bort om det finns såna funktioner (momentant eller i en chat är det ju omöjligt). Kalle verkar naiv. Fick du pröjs av PM Nilsson för polisanmälan?

  Men du saluför väl också folkmordsuppmaningar iom det du publicerar här, eller? Och kontaktade du Kalle innan, så att han fick chansen att på ett par dagar ta bort det? Har du ännu kontaktat Bildt? Om Kalle varit supernaiv är det knappast straffbart, men om han dagligen kollat kommentarer sitter han nog mer illa till. En ansvarig på Aftonbladet åkte väl dit för några år sen på att de hade ett forum de kunde rensa i men inte gjorde det?

  (Som vanligt har jag bara hävt ett halvt sexpack 2.8 % FULLt tillräckligt… ;)

 25. Men nu skrev ju DU det på DIN blogg. Har du polisanmält dig själv?

 26. Anna, varje folkgrupp har sina extremister som ”kalle” är… Tyvärr. Men jag är glad att två personer, israeler hoppade in och dem verkligen visade mycket av moral, humanitet och etik inom sina inlägg. Annars skulle man tro att alla israeler diskuterar på den här låga nivån som ”kalle-anka” och Nathanien Weisel. Det värsta för mig var att ”Kalle” sa att hans pappa / eller farfar var i en av koncentrationslägret i Tyskland.
  Det var värre än alla dem grova ord han sa till mig. På så sätt svartmålar han miljontals offer & deras heder, genom att ställa sig som ”representant” för dem människorna. Vidrigt!
  Efter detta besökte jag aldrig blogg hos Carl Bildt.

 27. Men faktum är väl, att man inte kommer någonstans med en anmälan. Vår regering ( och den tidigare) har inte förstått att lagarna måste ses över.
  Idag har inte ens polisen möjlighet att få ut ett ipnummer, då det måste vara ett straff högre än 6 månader.
  Vad jag förstått så går det inte bara att luska utan man måste ha något konkret som kan leda till det straffet och hur många får 6 månaders fängelse om man är en förstagångsförbrytare?

  Så egentligen VAD betyder det att man är ansvarig för kommentarer? Vem ska straffas, den som lagt kommentaren eller den som har webutrymmet?
  Det finns en himla massa regler, men juridiskt i domstol är de inget värt ens till en förundersökning.

 28. Så egentligen VAD betyder det att man är ansvarig för kommentarer?

  Bloggaren är ansvarig enligt BBS-lagen.

  Vilket oxo gör det lättare för lagstiftaren.

  Att Bildt troligen kommer undan sitt ansvar trots att kommentarerna funnits i två veckor betyder rimligen att ALLA kan låta idiotkommentarer stå så länge. Då hinner de Googlas sjufalt..

 29. Fransett vad som sags av en del som kommenterar hos Bildt sa forvanar jag hur det sags. I det dagliga livet moter jag sallan manniskor som talar till varandra pa sadant satt men i cybervarlden verkar det som alla fordamningar slapper for en del manniskor: det spelar ingen roll om det ar i forum, bloggar, email, det verkar som manga glommer bort att det ar manniskor i den andra anden.

  Ida: Jag tycker det ar bra att du bemoter manniskor som Kalle men jag vander mig emot vad du skriver –

  -Annars skulle man tro att alla israeler diskuterar på den här låga nivån som “kalle-anka” och Nathanien Weisel.

  Bara for att Sverige Demokrater, Nynazister dyker upp har och dar i svenska forum sa tror jag det ar fa som fatt for sig att svenskar star for facistiska asikter. Varlden ar mer nyanserad an sa. Det galler Israel ocksa.

  Jinge: Det oerhort svart att saga om man skall forbjuda manniskor att saga vad de tycker men jag tycker precis som du i det fallet. (dvs om jag forstatt dig ratt) att nar man uppmanar till att morda manniskor har man forverkat sin ratt att offentligt uttrycka sina asikter.

 30. BBS-lagen gäller. Och eftersom detta gäller för alla svenska forum & webbloggar så borde det gälla även om man råkar vara utrikesminister.

  Personligen tycker jag att lagen är ganska trubbig, korkad och placerar ett för stort ansvar på utgivningsansvarige. Det vore bättre att hämta inspiration från, säg, den bra delen av Digital Millenium Copyright Act. Dvs att skapa en säker hamn om man följer vissa riktlinjer som att ha en ”anmäl här”-länk vid varje inlägg. Då behöver utgivningsansvarige bara patrullera/moderera kön med anmälda inlägg istället för samtliga för att vara skyddad från lagbrott.

 31. Anders! Ja, ingen människa har rätt att döda, och därmed inte heller att uppmana till dödande.
  När det gäller idioter som uttrycker galna saker på nätet bakom anonymiteten, så har det alltid varit. Jämför med toalettklotter, skillnaden är att nu kan man klottra så att tusentals kan läsa det.

  mmm! Det vore bättre. Men jag har löst saken så att varje ny kommentar ramlar in i min mailbox i en låda över nya kommentarer. Men en ”anmälknapp” vore inga problem att fixa.

 32. Gäller verkligen den svenska BBS-lagen här? Bildts blogg ligger väl fysiskt i USA? (wordpress.com). Eller kan alla bloggar på svenska språket omfattas av svensk lag? Låter inte troligt.

 33. Så om du får en spam-kommentar om barnpornografi som du missar, ska du då bli ansvarig för den?

  Jag tycker det är fjantigt, det är personerna som har skrivit det som ska sättas dit – inte Bildt.

  Att ta bort kommentarsfunktionen på hans blogg vore ett slag under bältet, tycker jag, för när hundratalet har velat kommentera på så många artiklar finns helt klart ett stort intresse.

  Å andra sidan vore det ett otroligt pengaslöseri på statskassan att anställa någon bara för att hålla koll på bloggen…

 34. JINGE: Utmärkt aktion. Må det aktuella fallet leda till insikt om att bloggande också innebär ansvar för vad som publiceras som Kommentarer. Tack Jan-Inge Flücht!

 35. Anders Englund, ”Kalle” & Nathanien talade inte om att dem är Sverigedemokrater eller liknande, utan hela tiden säger dem att dem är judar/israeler. Det är därför jag sa att man skulle tänka om att dem flesta israeler diskuterar på deras nivå. Dem är inte ENDA som jag råkade ”träffa”… som diskuterar på så sätt. Tyvärr.
  Men, självklart, vet jag att världen är full av färger & nyanser. Genom att blogga här hos jinge, fick jag förstå att majoriteten är i alla fall normala, allmänbildade och civiliserade människor :-)

 36. Det kan nog vara som Thomas N säger, vilket stöds av bland annat Jacob Palme, professor i datavetenskap vid Stockholms universitet, att den så kallade BBS-lagen inte gäller om materialet befinner sig på en server utanför Sverige.

  Och jag har svårt att se att lagstiftningen skulle kunna vara annorlunda än att det är den fysiska placeringen som avgör. Annars skulle man som bloggare tvingas hålla reda på samtliga yttrandefrihetsbegränsningar i alla länder man någonsin kan tänkas vilja resa till. (Skriver någon ”Kemal Atatürk var en stor skit” på din blogg medan du semestrar i Turkiet? Aja baja, det blir fängelse.)

 37. Jag tycker att Reinfeldt bör göra sig av med Bildt. han är en belastning.

 38. Det är givetvis så att utrikesministerns blogg – precis som alla andras – måste vara i enlighet med gällande regler. Och rent prinicipiellt kan det kanske vara bra att det utreds.

  På ett annat plan har jag dock svårt att tycka att det är något vidare problem. Visst står här mycket skräp, väldigt mycket, men “so what?”. Det mesta har mera karaktären av krevader av tourettes syndromtrams, vulgärt ordbajseri, än av verkligt farliga uppmaningar till hat. De meddelanden som citerats är helt enkelt så skruvade att ingen fanatiker lär ta dem på allvar. Därför får jag lite grand intrycket att vad du är ute efter, i själva verket är att hälla vatten på drevet på Bildt…

  Bildt hinner nog tyvärr inte moderera – inte illa att han hinner blogga! Så visst, det kanske blir det nödvändigt att stänga kommentarerna – synd, i så fall. Men jag tycker att Bildt har all heder av att ha försökt tänka nytt och berika kommunikationen mellan politiska makthavare och medborgare. Och jag hoppas utrikesministern fortsätter blogga ändå!

 39. Nu har jag för mig att Bildt vid ett flertal tillfällen, och ganska nyligen, har vägrat ställa upp i radion i diskussioner med politiska motståndare och kritiker, med argumentet att det bara blir ”dåliga diskussioner på låg nivå”.
  Istället har han startat en blogg för att ostörd av kritiska synpunkter föra ut sin version av saker och ting. Undrar om de diskussioner som detta lett till på hans blogg, och som vi ser exempe på här, är vad han anser vara högkvalitativa sådana på hög nivå?

 40. Jag förstår inte, kommentarerna är förvisso lite obehagliga och en klok blogginnehavare borde npg se till att man rensar.

  Men olagliga? Det har jag svårt att se.

  För övrigt, finns verkligen worldpress-bloggen i Sverige så att bbs-lagen gäller? Tror inte det.

  /Pidda

 41. Någon undrade var servern finns.

  Servern är belägen (Trace utförd)
  IP address:
  Looking for ’72.232.101.41’
  Server ’whois.arin.net’ reply [1286 bytes in raw data]:
  OrgName: Layered Technologies, Inc.
  OrgID: LAYER-3
  Address:
  Address: 1647 Witt Road Suite#201
  City: Frisco
  StateProv: TX
  PostalCode: 75034
  Country: US

  Övrig relevant information.
  Registrant:
  Matt Mullenweg
  355 1st Street
  San Francisco, California 94105
  United States

  Registered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com)
  Domain Name: WORDPRESS.COM
  Created on: 03-Mar-00
  Expires on: 03-Mar-15
  Last Updated on:

  Administrative Contact:
  Mullenweg, Matt matt@mullenweg.com
  355 1st Street
  San Francisco, California 94105
  United States
  8772738550 Fax —

  Technical Contact:
  Mullenweg, Matt matt@mullenweg.com
  355 1st Street
  San Francisco, California 94105
  United States
  8772738550 Fax —

  KAS

 42. Det är så dålig stil av moderaterna, de skiter verkligen i det mesta. Men skulle någon peta på Bush så tar hus i helsike.

 43. Jag tror du spelar oss ett spratt dagen till ära… Dagens bästa i så fall.

 44. *Slutligen anser jag att man helt ska avstå från att blogga om man inte kan ta sig tid att ens läsa igenom vad folk skriver på bloggen.*

  Håller helt med dig här. Att han inte hinner svara på kommentarerna är en sak, men att han inte läser och ser till att ta bort denna typ av kommentarer har gjort mig förvånad… Man är ansvarig för de kommentarer som kommer in.. att besökarna går på varandra så grovt är inte ok… En politiker i hans ställning bör kunna anställa en moderator för det är vad som behövs- hur illa jag än tycker om raderingar och censur. Men många av dem går långt över gränsen för vad som är tillåtet..

 45. Men nu har ju du publicerat samma texter… Kan inte nagon anmala dig da?