Jag är trött på Gud

Dessa rader har jag tänkt skriva i snart över ett år men hela tiden dragit mig för det. Men det är inte det att jag är trött på gud, man kan inte vara trött på något som inte finns.


Nej problemet är
all religiositet i Sveriges Radios P1. Varenda morgon så är det antingen morgonandakt eller andliga sånger, dessutom förekommer andra program som t.ex. gudstjänst på söndagar. Varenda gång känner jag lust att ropa:

”– Men Hallå, vi har år 2008 nu, eller hur?”

Att gamla sagor och sägner ska få tillåtas få en dominerande plats i något radio/TV-program känns fel. De som lyssnar till sådana program är en minoritet så liten att de gott kan hålla sig till webbradio. De radioprogram som sänds i etern borde rimligen vara helt fria från dessa gamla påhittade historier.

Jag har flera gånger ofrivilligt råkat höra på inledningen. ”– på altaret står två tända ljus…” sägs av en programledare vars röst är utom-
ordentligt allvarstyngd. – Men vad ÄR detta, tänker jag förtvivlat och stänger av radion så snabbt jag kan.

Om det nu är så att de gamlingar och vidskepliga som tror på detta anses vara för gamla för att lyssna på webbradio, kan man då inte se till att sända dessa program i lokalradion, P4 eller P5?

Kyrkan är sedan ett antal år skild från staten, är det då inte rimligt att begära att deras propaganda också ska bort ur den statliga Radio och TV:n? Religionsfrihet behöver rimligen inte betyda att alla olika religiösa samfund ska få


Fler bilder från Engsö

sprida sin propaganda i skatte- och avgifts-
finansierade etermedia. De bör, i händelse att de vill sprida sin förkunnelse, få köpa TV- och radiotid på marknaden som alla andra som vill göra reklam?

Andra om , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Sveriges Radio, P1, Andakt, Gud, Gudatro, Kristenhet, Kyrkan, Radio, Religiositet, Sagor, Staten, Sägner, TV, Vidskepelse[/tags]

  27 comments for “Jag är trött på Gud

 1. Ken
  4 februari, 2008 at 08:54

  Jag måste också ofta stänga av radion på grund av mängder med program som ofta handlar om utländsk religion på olika sätt. Det på tok är för mycket sådant, även i nyhetsprogrammen!

 2. Rawia Morra
  4 februari, 2008 at 08:54

  :-) :-) :-)

  På altaret står två tända ljus… :-)

 3. thomaro
  4 februari, 2008 at 10:04

  Visst, håller med, sådant borde inte sändas, inte i public service åtminstone.
  Det är ju nästan som reklam för något mirakelmedel som ska lösa alla problem men utan rimlig förklaring hur det kan fungera.
  Eller som propaganda, som om tex alliansregeringen skulle ha ett program där de fick framföra sin uppfattning som en självklar sanning utan att någon kritisk röst tilläts finnas med i programmet.
  Om religion förekommer i media borde det vara i upplysande, utbildande syfte.
  Lite debatt mellan troende och icketroende, religion och vetenskap skulle kanske kunna vädra ut lita gammal unken luft också.

 4. 4 februari, 2008 at 10:24

  Först Jinge, stort tack för en text som verkligen behövs!
  Det är ju helt sanslöst att SVT:s ledning accepterar den kristna propagandan och släpper fram den som de gör. Jag ryggar tillbaka om jag råkar öppna Tv:n under en kristen seans/”gudstjänst”. Bara utstyrseln och prästens dräkter. Och detta år 2008! Men. De kristna är på frammarsch – liksom New Age,buddism,andra indiska ”vishetsläror” etc.etc. Svenska Kyrkan tränger på det mest skrämmande sätt in i sjukhus, skolor och på äldreboenden. Vi som hör hemma hos upplysning och förnuft får ta oss i akt. Vidskepelse är inte bara motbjudande utan utgör också en fara för hela vårt samhälle. (Läs Björn Ulvéus artikel i Expressen idag! – Han står på vår sida.)
  Ulla Johansson

 5. Daniel
  4 februari, 2008 at 11:28

  Jag vill låta mig citera Marx. Religion är ett opium för folket. Då människan är ett flockdjur behövs alltid Gud/Högre makt som bildlig ledare. Sedan om den bygger på flertusenåriga gamla texter, eller är ny kvittar egentligen. Jag ska inte glorifiera den gamla guden, men den nya treenigheten med Mamon, Marknaden och Tillväxten är inte direkt rolig religion heller. Särskilt inte när prästeskapet heter Analytiker, biskoparna blir Nationalekonomer och påven är FED:s chef…
  Ska sluta nu :)

 6. Mr. G
  4 februari, 2008 at 13:23

  Saken är bara den att svenskarna ville se/höra gudstjänster etc. TV skall också visa vad publiken vill se. Skulle SR och SVT sluta med gudstjänster skulle TV4 bli största kanal i Sverige.

 7. Bengt Nilsson
  4 februari, 2008 at 13:47

  Jag får berömma Mona Sahlin för hon åtminstone inte har gått ut öppet och berättat att hon är troende (och enbart beroende ansvarig inför och till någon högre makt?) som Göran, Vanja, och Helle gjort till exempel.

 8. Sara G
  4 februari, 2008 at 13:57

  Varje morgon morgonandakt, varje kväll Vid Dagens slut.
  Jag tycker en egen radiokanal vore lösningen, så att vi andra lyssnare slipper irriteras av den där religiösa smörjan. När jag hör biskop Lennart Koskinen vill jag bara skrika: Lägg av!

 9. el persson
  4 februari, 2008 at 14:36

  En egen radiokanal, och även en egen TV-kanal, vore bra. Då blir det verklig religionsfrihet. Jag kan välja om jag vill lyssna, se eller låta bli. Som det är nu riskerar ON/OFF-knappen att bli utsliten.
  Det är dessutom inte ett allmänintresse att ”plugga” vidskepelse, så finansieringen får samfunden fixa.

  Som min mor alltid säger: Må var och en bli salig på sitt sätt, och att de ger samma rätt till alla andra.

  För övrigt har jag alltid förespråkat trosfrihet vid lämpliga tillfällen ;-}.

 10. Kurt
  4 februari, 2008 at 14:51

  Det är ju konstigt att inte de kommersiella kanalerna sänder andakter, om det nu är så populärt? I vissa länder vill säkert folk se offentliga avrättningar, bara för att folk vill se något så behöver man inte sända det.

 11. Wille
  4 februari, 2008 at 15:02

  Jinge, ibland är dina inlägg verkligen bra. Som det här t ex. Hatten av =)

 12. lasse_x
  4 februari, 2008 at 15:16

  Man måste ju inte lyssna på P1 24/7, kan väl få finnas lite andligt i P1 också för de som gillar det. Det har ju lång tradition sen radio började sändas. Andra tycker det är dagens höjdpunkt att lyssna på RingP1 och uppröras över hur dumma de andra medborgarna är.

  För min del hade gärna fått sända mer religiöst om de dyrt och heligt hade lovat att sluta sända Lantz i P1, det hade varit ett billigt pris att betala. När de ändå håller på hade kunnat skicka över Spanarna och På Minuten till P4 .

 13. Marcus R
  4 februari, 2008 at 15:18

  Sverige är mycket mer kristet än vad man tror. En vän till mig berättade om en undersökning som visade att nästan 15% av Sveriges kristna ber dagligen.
  Hur mycket det stämmer vet jag inte för jag kan inte hitta belägg för det på nätet (efter 2 minuters sökande) men det skulle faktiskt inte förvåna mig.

 14. Sara G
  4 februari, 2008 at 15:20

  En alldeles egen gudomlig radiokanal med direktkontakt med gud vore räddningen – för oss andra…

 15. Rawia Morra
  4 februari, 2008 at 16:55

  el persson :-) :-) trosfrihet i radio i nog lite bortkastad!

 16. 4 februari, 2008 at 17:28

  Nämen Rawia!? :-/

 17. Christer W
  4 februari, 2008 at 18:15

  Rawia, menar du att trosfriheten gör sig bättre på badstranden. ;)

 18. 4 februari, 2008 at 18:16

  Public service radio som bekostas av skattebetalare (atheister och troende) bör sända program som vänder sig till båda…Tycker ni att troende skall bekosta er underhållning och inte få något tillgoda själva? Vad är det för rättvisa?
  Stäng av radion Jinge och andra, och sluta gnälla…;-)

 19. Rawia Morra
  4 februari, 2008 at 19:18

  Christer W,

  Exakt! :-)

 20. Ken
  4 februari, 2008 at 21:24

  Jag får nog ta och montera nödstoppknappar utplacerade i hela lägenheten som är kopplade till radion, till dess att de religiösa får en helt egen kanal som jag inte har tillgång till.

 21. ApanApansson
  4 februari, 2008 at 23:07

  ateisterna kan ju fortsätta att kolla på big brother, sex inspectors m.fl. program som inte är riktade till religiösa :)

 22. el persson
  4 februari, 2008 at 23:55

  Marcus R #13
  Stämmer det att endast 15 % av Sveriges kristna ber dagligen är det väldigt uppmuntrande; är det däremot 15 % av alla svenskar så blir jag mörkrädd.

 23. Sara G
  5 februari, 2008 at 07:25

  Apan, tycks anse att vi som inte gillar religiösa sagostunder på radion är sexister,
  ättlingar i rakt nedstigande led till invånarna i Sodom och Gomorra, kanske?

 24. Inger
  5 februari, 2008 at 20:13

  Om jag inte räknar alldeles fel så uppgår den kristna propagandan till ungefär två timmar per vecka, 10 min morgonandakt måndag-fredag kl. 05.45 och sedan en dryg timme på söndagar kl. 11.00.

  Inte mycket jämfört med de eviga sändningarna av Ring P1, Annika Lantz och annat dravel.

  Tycker vänsterpartist tillika kyrkvärd

 25. 5 februari, 2008 at 20:18

  Sant. Men vi ska inte behöva få propagandasändningar i radio och TV. Vill kyrkan ha reklam får de väl köpa sig tid på reklamstationer.

 26. 6 februari, 2008 at 06:59

  Jag tycker nog att man kan ha andakter för de största högtiderna för de religioner som har många anhängare i Sverige (islam och kristendom, kanske ngn mer).

  Och vid stora sorgehögtider känns det inte fel heller.

  Annars tycker jag det är fel.

 27. Sara G
  6 februari, 2008 at 07:49

  Jag håller med Inger angående Annika Lantz, en medelålders ständigt fnittrande typ som aldrig säger varken något vettigt – eller roligt. Hon kan få följa med som extra bonus i det religiösa hokus pokus-paketet i den nya radiokanalen.

Comments are closed.