Israeliske historikern Benny Morris talar i Riksdagen

Benny Morris är på besök i Sverige och talar bland annat vid Utrikespolitiska Institutet, Göteborgs Universitet och – Sveriges Riksdag.

DN: ”Den israeliske historikern Benny Morris förvandlades år 2000 från Palestinavän till försvarare av en etniskt rensad judisk stat. Nu är han på Sverigebesök och talar bland annat i riksdagen.

Benny Morris har nyligen varnat för ”den andra Förintelsen” – att de Israelhatande iranska ayatollorna skulle sikta på att utplåna den judiska staten när de väl skaffat sig kärnvapen. På besök i det höstfuktiga Stockholm ger han sin syn på hur Israel ska kunna bemöta detta hot:

– Trots terrorattacker och intifador är inte palestinierna det största strategiska problemet för Israel. Vårt största existentiella hot kommer från ett kärnvapenförsett Iran som styrs av ett irrationellt och dödslängtande prästerskap. Men om vi inte har något annat val är Israel i stånd att utplåna hotet från Iran med okonventionella medel. Det vill säga en israelisk kärnvapenattack.”

Idag så bör man börja fundera på allvar om man inte ska ordna någon slags Nürnbergs-
rättegång för Israels brott mot mänskligheten. Från Nakban och framåt har den israeliska staten regelmässigt ägnat sig åt etnisk rensning, något som Ilan Pappe tar upp i sin nya bok som jag kommer att återkomma till i nästa vecka. Etnisk rensning är att betrakta som Brott mot Mänskligheten och bör givetvis dömas på samma sätt som nazismens förbrytare dömdes då de gick att få tag i.

Vad en man som hotar Iran med en kärnvapenattack ska i Riksdagen att göra förstår inte jag. Möjligen kan han vara utsänd av George W Bush för att försöka förmå våra

politiker att acceptera ett amerikanskt – israeliskt bombangrepp, jag vet inte. Jag noterar dock att tidningen Dagen har en artikel idag om den palestinska situationen, en läsvärd artikel. Och som balans till Benny Morris lägger jag in denna video där en annan historiker, israelen Ilan Pappe, säger ett antal tänkvärda saker.

Källor: DN Dagen SvD

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Israel, Genevekonventionen, Palestina, Palestinier, Flyktingar, Mänskliga rättigheter, Stor-Israel, Politik[/tags]

  21 comments for “Israeliske historikern Benny Morris talar i Riksdagen

 1. Anonym student
  18 oktober, 2007 at 13:16

  Jag vill här vara anonym. Jag fick höra talas om den här föreläsningen som skedde i Stockholm och 2 personer som jag studerar hebreiska med deltog. Medan den ena ansåg att han var lite för extrem genom att hela tiden anklaga palestinierna (eller aRABerna) för att vara allt från rabiat antijudiska till att inte förstå sitt eget bästa genom att upprätta en palestinsk stat i Transjordanien på 1920-talet så ansåg den andra att han var jättebra.

  Att vara student bland rasister är plågsamt…

 2. Per
  18 oktober, 2007 at 14:31

  Men det intressanta är ju att Benny Morris är en av de främsta israeliska historikerna i egenskap av just historiker. Han har gått i bräschen för att göra sanningen om den etniska rensningen av Palestina som låg till grund för skapandet av Israel akademiskt accepterad i det förnekande israeliska samhället.

  Han har alltså väl dokumenterat de massiva brott som ägde rum när Palestina tömdes på större delen av sin ursprungsbefolkning men samtidigt menar han att detta var helt korrekt och snarare skulle ha fullföljts till sista man. T.ex. denna intervju i Haaretz: ”…maybe he [Ben-Gurion] should have done a complete job. I know that this stuns the Arabs and the liberals and the politically correct types. But my feeling is that this place would be quieter and know less suffering if the matter had been resolved once and for all. If Ben-Gurion had carried out a large expulsion and cleansed the whole country – the whole Land of Israel, as far as the Jordan River. It may yet turn out that this was his fatal mistake. If he had carried out a full expulsion – rather than a partial one – he would have stabilized the State of Israel for generations … Yes. The non-completion of the transfer was a mistake … The Israeli Arabs are a time bomb. Their slide into complete Palestinization has made them an emissary of the enemy that is among us. They are a potential fifth column. In both demographic and security terms they are liable to undermine the state. So that if Israel again finds itself in a situation of existential threat, as in 1948, it may be forced to act as it did then.”

  Av detta kan man bl.a. lära att Israels fruktansvärda brott finns dokumenterade även av några av de värsta sionisterna, samt att kunskap inte automatiskt leder till insikt.

 3. 18 oktober, 2007 at 14:32

  Otroligt sorgligt är vad det är. Varför inte bjuda in Sverigedemokrater och andra att tala i riksdagen om hur farliga araberna är i Sverige? Efter nästa val kanske de iof gör det med tanke på den vidriga utvecklingen.
  Bush hotar med tredje världskrig nu också. Allt är för jävligt. http://english.aljazeera.net/NR/exeres/23FD7763-757F-4177-ABB8-148AB88CBC3B.htm

 4. 18 oktober, 2007 at 15:35

  Per!

  Men det intressanta är ju att Benny Morris är en av de främsta israeliska historikerna i egenskap av just historiker. Han har gått i bräschen för att göra sanningen om den etniska rensningen av Palestina som låg till grund för skapandet av Israel akademiskt accepterad i det förnekande israeliska samhället.

  Benny Morris är en historierevisionist. Att han dessutom säger som han gör om Ben Gurion säger väl allt.

  Benny Morris och hans grupp använde enbart källmaterial som den israeliska militären tillhandahöll. De gjorde noll (0) undersökningar på platserna för att hundratals utplånade byar, de har inte använt NÅGRA andra källor än dem som militärerna presenterade för dem. Det har de kritiserats VÅLDSAMT för och idag är det knappast någon historiker som accepterar de resultat de kommit med.

  Men andra ord så kan man konstatera att han aktivt bidragit till att skapa en FALSK historia.

  Etnisk rensning är ett brott mot mänskligheten. Israel har fortfarande förhållandevis många som var med om starten på denna rensning på 40-talet, och givetvis MÄNGDER med folk som är ansvariga för den rensning som pågår idag.

 5. Per
  18 oktober, 2007 at 16:10

  Visst är det så. Han berättar ju absolut inte hela sanningen. I långa stycken inte sanningen överhuvudtaget. Och hela hans utgångspunkt är ju sionistisk, liksom de slutsatser han drar är färgade därefter. Ingen i det israeliska historiska etablissemanget har ju någonsin kunnat eller velat inta något annat grundläggande perspektiv än det sionistiska. Möjligen Ilan Pappé, men jag vet inte så mycket om honom.

  Men Morris var en av de första som överhuvudtaget utmanade den allenarådande israeliska synen på den palestinska katastrofen, nämligen (främst) den absurda lögnen att palestinierna hade gett sig av av egen fri vilja. Att det går att utläsa motsatsen enbart ur officiella israeliska dokument och israeliskt godkänt källmaterial, och trots att hans perspektiv är allt annat än pro-palestinskt, säger ju det mesta.

  Sedan följde några andra i hans spår. Detta bidrag till en liten förskjutning i rätt riktning av den israeliska ”medvetenheten” om sin egen historia och sin egen stats identitet tycker jag har varit välkommet. Hans egna åsikter är ju sedan fruktansvärda och tyvärr typiska för det helt oförblommerat rasistiska israeliska samhället (som jag själv ofta skrivit om).

 6. 18 oktober, 2007 at 18:00

  Var är Birgitta Ohlsson när hon behövs som minst……:p

 7. Alex
  18 oktober, 2007 at 18:21

  Visste inte att Ilan Pappé också var en god talare! Hans vädjan till tyskarna mycket bra. Och hänvisningarna till den andra apartheidstaten Sydafrika. Blir ännu mer övertygad att lösningen där är den enda möjliga – fredliga.
  Vad vi kan göra? Bojkott omfattande som mot Sydafrika som han sa. Alltså inte bara apelsiner odlade på ockuperad mark. Brittiska läkare ville bojkotta och försökte få med andra akademiker. Hur har det gått?
  Israel klarar inte längre att hålla masken, dvs demokratisk makeup och fascistisk praktik. De bryr sig inte längre, sa ju Pappé.
  Att atombomba Iran kan inte hjälpa dem. De får ännu fler mot sig och om USA gör det riskerar de krig mot Ryssland. Konstigt nog framhärdar ändå Bush. Han kan skrämmas – men det verkar ha misslyckats.

 8. 18 oktober, 2007 at 18:41

  Sitter just med Ilan Pappes nya bok, men får inte skriva om den förrän 29/10 då den släpps. Han har en hel del att säga om Benny Morris kan jag avslöja…

 9. Susanne
  18 oktober, 2007 at 21:16

  hej. finns det någon med mer info om när denna person föreläser/föreläste på Göteborgs universitet?

 10. 18 oktober, 2007 at 21:58

  På Svensk Israel-Informations hemsida skriver man vilka som sponsrar Morris besök:

  ”Sponsorer för hela veckan: Zionit i Sverige och WZO i Jerusalem, de judiska församlingarna i Stockholm och Göteborg, Samfundet Sverige-Israel – till minne av Leon Gerson samt Svensk Israel-Information”

 11. 18 oktober, 2007 at 22:06

  Och sen har någon folkpartist lyckats få honom till Riksdagen oxo. Såna är de, volkespartai…

 12. 18 oktober, 2007 at 22:41

  Jinge:

  Exklusive alla liberalfascistiska Israelkramare så är Samuel Danofsky, informationssekreterare inom svensk Israel-information, samtidigt folkpartistisk politisk sekreterare på riksdagen. Bara det i sig borde utesluta saken som intressejäv…

 13. Rawia Morra
  18 oktober, 2007 at 23:14

  Volkespartai,

  Vackans gapskratt! Tack Jinge!

 14. Carl
  19 oktober, 2007 at 09:07

  Om nu denna Morris ska tala i riksdagen, efter att ha försvarat och hyllat bla. etnisk rensning. Så tycker jag vi kan släppa in Ahmed Rami och andra dårar i riksdagen. Om en knäppgök för säga sitt i våran riksdag så måste väl dom andra dårarna också få tala ut?

 15. Galaxa
  19 oktober, 2007 at 10:07

  Det skulle vara intressant att höra på vilket sätt Rawia Morra anser att volkespartai var så roligt. Gärna en riktig pedagogisk förklaring.

 16. Sara G
  19 oktober, 2007 at 10:47

  Per, en forskare kan inte komma undan med att bara berätta en del av sanningen, det strider mot allt vad vetenskap står för. Om bör omgående förpassas till historierevisionisternas skara.
  Det är inte konstigt alls att Morris får tala i riksdagen, för
  vår namnkunnige utrikesminister och krigshetsare Calle Bildt har väl redan i den URHEMLIGA Bilderbergergruppen berättat att han stöder ett USA/Israeliskt angrepp på Iran.

 17. Sara G
  19 oktober, 2007 at 10:49

  Om han vidhåller bör han omgående förpassas till historirevisionisternas skara, ska det stå

 18. 20 oktober, 2007 at 11:04

  Jinge//”Den etniska rensningen av Palestina” misstänker jag? Jag har läst den. Men på engelska. Väldigt bra. Svensk Israelinformation gick i taket när Per Gahrton recenserade den i AB och lobbyn använde all sin akademiska utbildning och använde uttryck som galning om Pappe för att konstruktivt bemöta Pappe.

  Ilan Pappe är ju för en enstatslösning. Han hade tröttnat på Israel.

  Intressant med Morris är ju att han inte förnekar den etniska rensningen. Tvärtom.

 19. Anders J
  21 oktober, 2007 at 05:11

  Det är otroligt att en sådan kan få tala i riksdagen. Rimligen borde en palestinier nu få samma inbjudan. Representanter för ett rasistiskt apartheidland borde inte ens få inresetillstånd.

 20. manon
  22 oktober, 2007 at 12:48

  varför är det så tyst i media om Morris
  som gästtalare hos Göteborgs universitet liksom utrikespolitiska institutet vid sidan av riksdagen.

Comments are closed.