Israel, landet som tillåter sig mörda

Det går sällan mer än 24 timmar utan att jag rynkar på pannan och undrar varför media inte rapporterar sanningen om israels etniska rensning och riktade mord.

De senaste dagarna har vi hört mängder av rapporter om angrepp mot Gaza, nu senast hörde jag (Ekot) att åtta-nio hade dödats varav fem var civila. Jag tycker att det känns fruktansvärt att Sverige inte uppmärksammar Israels brott mot de mänskliga rättigheterna, Genèvekonventionen och FN:s samtliga resolutioner. Möjligen beror medias relativa tystnad på att de är rädda för att få antisemitismspöket kastat på sig, i vart fall gäller det säkert ett par tidningar.

Själv skulle jag värdesätta ifall tidningarna skickade sina bästa reportrar till Gaza för att beskriva läget för de fångna palestinierna. Men det sker inte. Sedan finns det tidningar som utmärker sig när det gäller att beskriva situationen bara ur Israels perspektiv, det är inte bara sorgligt, det är att svika sina läsare. De flesta utgår ifrån att den tidning man läser ska förmedla en opartisk rapportering från världens alla hörn, men när det gäller just Israel så är det få som lever upp till det rimliga kravet.

Därför lägger jag in denna partiska video. Den är antagligen inte mer partisk än den tidning du läser, sanningen ligger väl någonstans mellan det du får läsa och videon. Själv har jag inte hittat några fel i videon visserligen, men jag är ju inte opartisk. Och ingen kan väl vara annat än partisk när man ser vad som händer i Gaza, hur man fortsätter att bygga ut bosättningar, när USA:s president lovar Olmert att få döda palestinska ledare?


Läser du partiska tidningar så kan du gott se saken från ett annat håll för en gångs skull, en partisk (och sann) video.

Rawia Morra DN SvD Dagen HD SydSv1

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Genevekonventionen, Palestina, Palestinier, Flyktingar, Mänskliga rättigheter, Stor-Israel, Politik, Antisemitism, Etnisk rensning, Folkrätten, FN[/tags]

  31 comments for “Israel, landet som tillåter sig mörda

 1. Matte
  4 januari, 2008 at 15:35

  Läste Rawias skildring, fy faan vad otäckt. FN borde göra något, skicka fredsbevarande styrkor som får patrullera israels ”riktiga” gräns och riva muren. Tänk vad konstigt att USA inte bombar Israel? Snacka om skurkstat!

 2. Palestinier
  4 januari, 2008 at 16:27

  Det är inte så konstigt att man hatar , Vad är skillnaden mellan de mördarna i Israel och nasizmen , samma ideologen och fascism

 3. Marcus R
  4 januari, 2008 at 16:38

  Jag tror inte där någonsin kommer till att bli fred i de områdena förräns man slänger ut det ena eller andra folket.

  Det ena folket lever på hela världens sorger och skuld. Ja förintelsen var hemsk, men det är 50 år sedan och det är kanske dags att man slutar tycka synd om sig själv och slutar tvinga omvärlden att betala för den.

  Be careful when you fight the monsters, lest you become one.

  – Nietzcsche

  När det gäller det andra folket; Hamas anser jag vara inget annat än terrorister, och det står jag för. Anledningen att Israel tar sig rätten att bomba bland civila är för att Hamas krigare gömmer sig bland dem – precis som Hizbollah gör i södra Libanon.
  Det enda följden av deras agerande är att civila blir lidande.

  Hur svinigt Israels beteende än är så är det en erkänd stat (nåja, av en majoritet av världen iaf) och som sådan så kommer de alltid till att ha omvärldens medkänsla när terrorhandlingar begås mot den.
  Ingen stat borde låta terror bestämma och så länge där pågår terrorhandlingar kommer Israel aldrig till att backa mer än Ryssland backade mot Tjetjenien. (Även om Spanien aldrig skulle varit i Irak så gjorde de fel när de böjde sig för terrorism.)

  Enda lösningen för Hamas och liknande organisationer är att lägga ner vapnen helt och demonstrera på samma sätt som Ghandi gjorde (utan våld). Det kommer till att ta tid men först då finns där en chans att de får sympatier från en majoritet från omvärlden.

 4. Marcin
  4 januari, 2008 at 17:10

  Enda lösningen för FNL och liknande organisationer var att lägga ner vapnen helt och demonstrera på samma sätt som Ghandi gjorde.

 5. 4 januari, 2008 at 17:19

  FNL ??

 6. Marcus R
  4 januari, 2008 at 17:29

  Enda FNL jag kommer på är Front National de Liberté men jag har svårt att tro att det är dem han syftar på :P

 7. Maria
  4 januari, 2008 at 17:32

  Marcin, Marcus R,

  På vilka planeter bor ni? Marcus, om någon invaderar Sverige och du måste göra motstånd, så har du ett hem där du ska bo i alla fall. Hur är det om ockupationsmakten bombade ditt hem, avrättade din mor, dina barn och din hustru för att få tag på dig? Kom ihåg, det finns inga skogar i Gaza där folk kan gömma sig. Det är den mest trångbodda platsen på jorden, Gaza. Folk har ingen chans att gömma sig.

  Marcin! Jag tror inte att du är riktigt riktig i skallen!

 8. Marcin
  4 januari, 2008 at 18:59

  Jag saxar direkt ur svenska wikipedia.

  I norra Vietnam konfiskerade den kommunistiska regeringen i Nordvietnam de privata företagens och köpmännens egendomar och upprättade en byråkratiskt styrd kommandoekonomi. De tog också initiativ till att skapa den nationella befrielsefronten (i Sverige kallad FNL efter sin franska förkortning) i Sydvietnam.

  Någon måster vara oriktig i skallen.
  Synd för mig att det blev jag.
  Skit i mig, men leta efter poängen som jag sådde.

 9. el persson
  4 januari, 2008 at 19:48

  Marcin! Snygg ironi att travestera sista stycket i Marcus Rs #4.

  I sakfrågan sympatiserar jag mest med Khaddaffis förslag om att göra hela Palestina till ett land för både israeler och palestinier. Tyvärr är nog den frågan några sekel för tidigt väckt.
  Eftersom parterna inte klarar av att lösa konflikten själva anser jag att FN som skapade Israel har ansvar för att rita gränsen, sätta in trupper för att bevaka den och upprätthålla freden. Vill Israel ha en mur längs gränsen får de bygga den på sin sida. Den mur som står på palestinskt område ska bort, på Israels bekostnad. Jerusalem administreras av FN tills dess Palestina och Israel bevisligen kan leva i fred med varandra och dessutom fredligt kommit överens om Jerusalems framtid.
  Även om jag inser att det finns alltför många ömma tår på vissa fötter för att detta förslag ens ska kunna ta sig genom FN (vetorätten) så kan jag inte se någon annan lösning. Tyvärr verkar alla parter med något inflytande på denna konflikt inte vara intresserade av en lösning. Så länge den inte sprider sig kan man stila med sin solidaritet för den ena eller den andra sidan. Människorna som drabbas sk**er man i.

  Maria #8. Jag är väl medveten om att vissa stater i västasien är beredda slåss till den sista palestiniern. Till vilken nytta? För att forsätta med din jämförelse. Låt oss säga att Danmark ockuperar Skåne. Man beter sig som Israel i Gaza. Vore det då vettigt att skånska socialdemokrater och svenska kyrkans folk i Skåne bekämpade varandra med vapen? Vad är det för ett J***la motstånd? Då och då lyckas man förstås döda en dansk oxå.

  Man brukar säga att det inte är med sina vänner utan med sin fiende man ska sluta fred. I denna konflikt verkar både israeler och palestinier först behöva sluta fred med sina ”vänner”, innan de kan sluta fred med varandra.

 10. Maria
  4 januari, 2008 at 19:54

  el persson

  Att jämföra de bägge sidorna på den palestinska arenan med svenska socialdemokrater och svenska kyrkan är skrattretande. Annars håller jag med dig.

  Skulle skånska socialdemokrater sälja Sverige så skulle många fler slåss mot dem än svenska kyrkan :-)

 11. el persson
  4 januari, 2008 at 20:06

  Marcin
  Jag skrev min kommentar innan jag såg din #9. Även om inte Vietnam är egentliga ämnet här vill jag kommentera något ändå.
  Det är nog rätt att man i norr skapade en ekonomi som kan beskrivas med de orden från wiki.
  Jag minns flera diskussioner från efter kriget där vi hade svårt att se hur man skulle lyckats i kriget mot USA utan att ha satt hela samhället på krigsfot, det kändes lite som Sparta eller Stalins Sovjet mot Tyskland. Vietnameserna verkade utgå från att detta krig var omöjligt att undvika eftersom förberedelserna, omvandling av ekonomin, startade direkt efter delningen i norr och syd 1954. (Och USA förberedde sig samtidigt i syd!)

 12. el persson
  4 januari, 2008 at 20:20

  Maria #11
  Det var du som drog upp ”om Sverige ockuperas”. Och om det görs motstånd.
  Jag försökte föra tanken vidare. Dvs till att olika skånska grupper började slåss inbördes.
  Och visst kommer det då att finnas människor i Botswana som kommer att försvara svenska kyrkan och kalla sossarna för förrädare. Andra kanske stöder sossarna.
  Och mitt botswanska alter ego kommer att sitta och vara förtvivlad över alla dessa människor som är beredda att låta danskarna och skåningarna slåss till den sista skåningen. Och som kanske föreslår att FN patrullerar sundet. Sedan får ingen tura förrän det är fred. ;-)

 13. Maria
  4 januari, 2008 at 20:54

  el persson,

  Det som jag tyckte var skrattretande är jämförlesen, som jag förstod det, mellan Hamas och kyrkan. Hamas är ingen kyrka. Det är barn till fattiga flyktingar, visserligen reliösa men de är ingen kyrka.

  Och tro mig, om några sossar tog emot miljardbelopp som betlaning för Sveriges självständighet, territorium och medborgarnas liv, så skulle du inte dra på smilbandet så lättvindigt.

 14. O
  4 januari, 2008 at 21:06

  Marcus R

  Hamas är inte en beväpnad grupp, Al-Qassam brigaderna är den väpnade gruppen precis som Al-Aqsa martyrernas brigader är den väpnade gruppen med band till Al-fatah. Al-Aqsa är terroriststämplade av EU med flera. De har precis som al-qassam skickat raketer från Gaza in i Israel, de starta t ex ganska nyligen ”Hole in the Wall II” kampanjen som gick ut på att skicka raketer och granater in i Israel.

  Allt är inte Hamas fel, som du verkligen vill få det låta som och de har precis som Al-fatah förmodligen inte total kontroll över deras beväpnade gren. De är för övrigt civila oavsätt om de är väpnade eller inte så att de skulle ”gömma sig” bland civila är inte så konstigt när det är deras egna privata hus som ofta blir måltavla för bombattacker. Det som är fel är att EU med flera valt att terrorstämpla Hamas, men inte Al-fatah. Man kan inte välja sida på det sättet. Båda är politiska organisationer med band till beväpnade terroristgrupper.

 15. Rawia Morra
  4 januari, 2008 at 21:48

  Och jag kan bara tillägga, att al-Aqsa förlorar folk när Israel gör intrång i Gaza. Förrigår var en av gränsvakterna Morabiteen, som dödades i Gaza, medlem i al-Aqsa, Fatahs beväpnade gren. Jag skulle velat se Abbas nuna när han fick reda på att Fatahs folk försvarar Gaza tillsammans med alla andra.

 16. 4 januari, 2008 at 22:05

  Jag kom precis hem därifrån, och har nu gjort en liten videosnutt i hobbyformat. Bilderna kommer framförallt från Betlehem. Förhoppningsvis är den också lite mer opartisk än din ;-)


 17. 4 januari, 2008 at 22:12

  Nja, den videon som jag visar är faktisk sann. Din video är en annan sida av samma mynt. Jag gillar Carolas röst, men inget mer. Det var säkert en fin upplevelse att vara där, du såg inga judar som spottade på kristna präster och prelater?

 18. 4 januari, 2008 at 22:48

  Marcus R, jag tror mitt resonemang är bättre:

  Enda lösningen för Israel och liknande stater är att lägga ner vapnen helt och demonstrera på samma sätt som Ghandi gjorde (utan våld). Det kommer till att ta tid men först då finns där en chans att de får sympatier från en majoritet från omvärlden.

 19. el persson
  4 januari, 2008 at 23:05

  Nej Maria #14. Hamas är väl ingen kyrka, så jag borde kanske valt kristdemokraterna. Det är också möjligt att Hamas är barn till fattiga flyktingar, men de inte är de barn längre. Skulle tro att samma sak gäller många inom Fatah och vilken annan palestinsk grupp som helst.
  Om man försöker föra över händelsemönstren från Palestina till vilken annan del av världen som helst så ser man hur absurd hela konflikten är, hur långt det är mellan ord och handling.

  Men för att återgå till huvudfrågan när mitt försök att ta upp din kastade handske så totalt misslyckades.
  Vad jag försökte säga är att så länge som olika palestinska grupper gör sitt bästa för att ta kål på varandra på uppdrag av utomstående, som är beredda att slåss till den siste palestiniern, kan dessa utomstående, inklusive Israel, sitta vid sidan av och lugnt titta på. Om Israel sedan ”rör om” lite i grytan då och då kommer vi att kunna låta våra barn, och barnbarn med, sitta in och ruskande på huvudet titta på samma evighetsföreställning.
  Jag tror inte det är en lockande framtid för de flesta palestinier. Inte heller för de flesta israeler. Det är inte lockande för mig. Det borde inte vara lockande för någon. Så denna någon, tex FN, borde rita ett streck på marken och säga ”Nu är det färdigtjafsat. Så här blir det!”

 20. Marcus R
  5 januari, 2008 at 00:28

  #19 Hampus – Jag tänker inte säga emot dig där egentligen, men jag brukar utgå ifrån hur världen ser ut inte hur man vill att den ska vara.
  Sålänge Israel är en etablerad stat och olika palestinska grupper väljer att – som omvärlden se det – använda terrormedel för att få som de vill, så är det just de palestinska grupperna som måste lägga ner sina vapen först.

  #20 el persson – Tyvärr är ju FN tandlöst och har i princip alltid varit.

 21. Maria
  5 januari, 2008 at 00:33

  el persson

  Den dagen FN har tillräckligt med heder och handlingskraft att göra detta, kommer jag att vara den första som apploderar. Så är det inte idag, och så kommer det att vara länge till. FN är en samling sketna ynkryggar i alltför dyra kostymer.

 22. Maria
  5 januari, 2008 at 00:35

  Eckerman

  Jag älskar ditt förslag!

 23. 5 januari, 2008 at 09:39

  Marcus R, så länge Israel är en etablerad apatheidstat och dess armé och bosättarmiliser väljer att – som omvärlden ser det – använda terrormedel för att få som de vill, så är det just de israeliska grupperna som måste lägga ner sina vapen först.

 24. Sara G
  5 januari, 2008 at 12:54

  Marcus, eftersom sionisterna 1948 agerade efter en noga uttänkt ond plan, som ännu efter ett halvt sekel fortfarande gäller, och som innebär total utrensning och folkmord på den största gruppen av Palestinas urbefolkning – palestinierna.
  Man har använt alla tillgängliga metoder för att ljuga ihop en alldeles egen historia för att dölja för omvärlden vad som egentligen hände under Nakba – och vad som fortfarande pågår…
  Om man nu inte väljer att svälja lögnerna utan söker sig fram blir man mycket, mycket skakad. Bl.a över att en religiös folkgrupp som varit så oerhört utsatt under andra världskriget är beredd att ansätta ett annat folk för det man själva bara ett par år innan varit med om.

 25. el persson
  5 januari, 2008 at 15:42

  Marcus R # 21.
  Jag säger inte emot. Tandlöst var bara förnamnet som framgår av mitt #10.
  Maria #22.
  Problemet med FN är inte de dyra kostymerna. Det är innehållet.
  Så du lär få vila händerna länge … . Tyvärr.

  Ibland har jag funderat på vad som skulle hända om de flesta länderna i världen gick ur FN i protest mot sättet vetorätten används. Och sedan bildade sin egen organisation. Det skulle innebära att FNs beslut inte skulle gälla i en majoritet av världens länder. Tyvärr skulle en massa bra internationella överenskommelser kastas överbord samtidigt. Och även om det bara är en massa snack där så kan det ibland vara bättre än alternativet
  Ett annat sätt vore att förändra innebörden av vetot. Att det tex krävs att tre ”veto”innehavare är överens för att kunna lägga ett veto. Men då krävs oxå en förändring av vem som har veto.

 26. Marcus R
  5 januari, 2008 at 15:53

  #24 Hampus – Ja jag säger inte emot det, men Israel är den starkare sidan i konflikten och skulle aldrig lägga ner sina vapen först.

 27. Patrik
  5 januari, 2008 at 16:24

  De judar som dog i andra världskriget var främst Ashkenazijudar som talade jiddish (ett germanskt språk med nära anknytning till tyskan)

  Israel vägrar att erkänna Jiddish som ett språk i Israel vilket är mycket underligt med tanke på den statens ständiga påminnelser av förintelsen.

  Man tycker ju att judar ska känna sympati mellan sina grupper. Tyvärr känner jag en jude som föraktar ashkenazijudarna eftersom han finner dem högfärdiga.

  Man kan inte dra fram skuldkortet när man själva föraktar offren i förintelsen!

  Därmed är Israel lika föraktligt som Tredje Riket!

 28. Sara G
  6 januari, 2008 at 10:42

  Det finns stora olösta konflikter mellan olika judiska folkgrupper inom staten Israel, men man väljer att sopa dem under mattan eller viska om dem…

 29. Pingback: Madelaine

Comments are closed.