Islamofobin och sionismen


Andreas Malm drar slutsatsen att islamofobin emanerar utifrån oljekrisen 1973, min egen uppfattning är att den kommer utav i första hand palestiniernas kamp för självständighet.

Malm/DN: ”Den moderna islamofobin har ett bestämt födelsedatum. Det är oljekrisen 1973. När Mellanösterns oljestater undanhöll väst sitt guld spreds en panikartad rädsla; som Gottschalk och Greenberg framhåller var det då den våldsamma, mäktiga, skräckinjagande muslimen etablerades som karikatyr, ibland med en bensinslang som kroknäsa. Hans synd kunde inte ha varit grövre: han nekade väst det fossila bränslet par excellence. Härifrån daterar sig också den ständiga sammanblandningen mellan muslimer och människor från Mellanöstern, i trots mot det faktum att den överväldigande majoriteten av världens muslimer lever öster om Afghanistan, i länder som Indonesien, Indien, Bangladesh.”

Jag minns att jag redan på sent 60-tal mötte frågor om ”muselmaner” i samband med israelernas brott mot de mänskliga rättigheterna. Somliga högermänniskor ansåg att det var religionen islam det var fel på, något som i sin tur pekade på konflikten mellan palestinier och israeler.

På det sättet känns det som Andreas Malm hoppar över några decennium, något som får mig att känna mig lätt vilsen inför hans artikel i DN. Själv har jag reagerat många gånger på islamofobin i alla dess former, senaste gången utifrån att en socialdemokratisk bloggare spred rasistiska schabloner om islam. Och för undertecknad handlar det mer om den konflikt som startade med starten av israels etniska rensning av Palestina, inte om någon oljekris.

DN Paulo P Jinge12

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Antisemitism, Etnisk rensning, Flyktingar, FN, Folkrätten, Genèvekonventionen, Israel, Mänskliga rättigheter, Palestina, Palestinier, Politik, Stor-Israel, Gaza, Västbanken, Egypten, Murbygge, Muren, Apartheidstaten, Mellanöstern[/tags]


8 svar till “Islamofobin och sionismen”

 1. Håller med dig Jinge, jag hade samma tankar när jag läste artikeln.

  Notera att av de tre franska filosofer som Malm nämner så är samtliga sionister.

 2. Islamofobi? Vad tusan är islamofobi? Är det likt homofobi rädsla att misstas för att vara en muslim/islamkramare? Eller handlar det om rädsla för islam i sig? Inget av dessa stämmer i min mening:

  * för det första så är en fobi en åkomma som man själv inte kontrollerar, utan den kontrollerar en. Personen i fråga må ha det som sin högsta önskan i världen att denna fobi ska försvinna Andra kan erkänna att fobin i sig sänker deras livskvalité och/eller försvårar deras vardagliga liv. Var i detta hittar vi en rimlig förklaring för islamofobi?

  * för det andra så en person med viss fobi undvikande av agens som denne är fobisk inför. Det omedvetna styr detta på okontrollerbart sätt. Vilken ”islamofob” kan man sammanfatta med detta?

  Islamofobi är ett förmildrat ord som oskyldiggör ett medvetet beslut av aggressivt och offensivt hat mot en livsstil och därigenom dess utövare. Låt oss sätta rätt namn på rätt saker.

 3. Malm tassar kring hetgröt. Vi kommer väl alla ihåg hur DN brukade översätta Arab League (Arabförbundet) till Arabligan. Erika Jong fick sin bok ”Fear of Flying” med extremt rasistiska tillmälen mot araber (ett kapitel heter ”Araber och andra djur”) publicerad 1973 vilket tyder på att hon skrev den innan.

  Rasismen mot araber fick sin start kring Israels tillkomst och ökades nog snarast mest på efter 6-dagarskriget. Att man nu väljer att attackera alla muslimer är nog snarare en följd av att det blivit svårare att vara uttrycklig rasist och hata alla araber.

 4. Det känns som att Malm menar islamofobin enligt den funktion den har nu. Det du talar om låter snarare som en företeelse som snarare har sin rot i muslimernas ställning i motsättning till judarna. Det globala kollektiva medvetandet hade vid den tiden andra världskriget och Förintelsen i mycket färskare minne, och därför får jag känslan av att man helt enkelt var ”tvungen” att sympatisera med judarna när de stod i motsättning mot en annan grupp. Islamofobin så som Malm beskriver den handlar snarare om dess roll som kulturell förankring för västvärldens maktutövning och marknadssträvan.

 5. jag vad ska man säga,
  allt som kommer från Malm och såna som han måste sättas i rätt perspektiv.
  Malm ha vikt sin politiska karriär som lobbyist för den sionistiska lobbyn, och ha fått flera utmärkelser med åren.

  för mig är malm en tragisk figur som faller på eget begrepp, medan han talar varmt om sionismen och försvarar den som en ren ideologi, sitter han i tid och otid och spyr galla över araber. ett fenomen som inte är så främmande för folkpartister.
  lille sturmark är också att jämföras med lilla malms lobbysm, en stjärna på väg upp i den sionistiska lobbyns blåa himmelen,
  har du läst sturmarks inlägg i expressen idag!
  tragiskt

 6. Morén, man var inte tvungen att hata araber enbart för att man sympatiserade med judar.

  Och, Fofo, Malm har självklar inte vikt sin politiska karriär som lobbyist flr den sionistiska lobbyn. Han har tvärtom skrivit en av de bästa böckerna som finns på svenska om Palestina, ”Bulldozers mot ett folk”.

  Du förväxlar Andreas Malm med Fredrik Malm.

 7. Hampus!

  givetvis, tack. menade Fredrik Malm. det är så mycket skriverier dagligen, det blir lätt så!