Islamistisk stat med sharialagar planeras efter Assad – förhandlingar aktuella??


Programmet Agenda i TV 2 rapporterade igår kväll att situationen i Syrien är katastrof är humanitär synunkt. Detta framkom också vid intervjun med FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson. Däremot framgick som vanligt inte att detta är en av USA sedan länge planerad intervention, som utförs av USA-allierade stater som diktaturerna Saudiarabien och Quatar med militärt och ekonomiskt stöd till rebellgrupper, och att man med USA:s stöd motsatt sig förhandlingar i FN:s regi.

Vi har tidigare kunnat rapportera att olika källor, inklusive etablerade internationella tidningar som New York Times, Washington Post, Daily Telegraph och Guardian sedan länge uppger att en betydande andel av de stridande ”rebellerna” i Syrien är religiösa extremister,”wahhabiter” och att en betydande del inte är syrier. De stöds aktivt av USA:sregering militär och ekonomiskt, via allierade stater som Saudiarabien, Quatar och Turkiet. Detta krig via ombud, parat med desinformation via media är en del av ”unconventional warfare”. Nedan följer en något förkortad översättning av rapporten från Reuters.

Nu kommer åter uppgifter, från Reuters denna gång, att en del av dessa rebeller strävar efter att upprätta en islamistisk stat.

Resuters har träffat en turkisk rebell i ett ödelagt distrikt i Aleppo, som uttrycker obeveklig beslutsamhet i att ”Syrien … kommer att bli en islamisk stat och sharialagar ska råda, vi kommer inte att acceptera något annat. Demokrati och sekularism förkastar vi helt”, sade rebellen, som kallade sig Khattab. ”Vi kommer att bekämpa alla som står i vår väg, även om de är revolutionärer”, säger Khattab, som lämnade sitt jobb som en chaufför för att kämpa för två år i Afghanistan innan han flyttade till Syrien för sex månader sedan.

Turkiets regering är själv islamistisk lär starkt motsätta sig den radikala ideologi Khattab och de militanta som får ökat inflytande bland rebellgrupperna som kämpar mot Assad.

USA betecknade al-Qaida-asssocierade al-Nusra Fronten som en terroristorganisation i december efter det tagit på sig ansvaret för bombningarna i Damaskus och Aleppo. Men flera rebellgrupper på marken tar avstånd från USA:s bedömning. Många rebeller och invånare i Aleppo säger att rädslan för jihadister är överdriven. I Aleppo, Syrien största stad, är radikalernas inflytande uppenbart. Många rebeller kör genom de splittrade gatorna i bilar emblazoned med svarta islamistiska flaggor bär religiösa slagord.
LEBANON-SYRIA-UNREST-FSA

Uppgifterna varierar om relationen mellan de mycket religiöst extrema grupperna och Fria Syriska Armén (FSA). Många rebeller prisar kompetensen och modet hos dess extrema jihadister – som ofta har erfarenhet från Afghanistan eller Irak. Andra är nya rekryter i det heliga kriget i ett land de kallar Al-Sham efter namnet på ett större syriskt rike som upprättades efter den muslimska erövringen för 1300 år sedan. Det finns en oro i Syrien för dessa utländska radikaler – vars antal är svårt att bedöma – och vars förkastande av en framtida demokratisk stat kan oroa syrier som kämpar mot auktoritärt styre.

FSA
Vissa religiöst extrema rebeller misstror FSA, som är en armé som består av mestadels lokala sunnimuslimska rebeller och avhoppare från armén. Och de ser alltför liten skillnad mellan väst och regionala islamiska länder som backar upp FSA.
”Allt detta prat om frihet, demokrati och den sekulära staten och friheter som i USA och Europa bryr sig vi islamister inte alls om,” sade 25-åriga rebellen Abu Muawiya.

”Det finns delar av FSA, som har band till länder som Turkiet, Saudiarabien och Qatarsom har kopplingar till den som styr och det är USA”, sade han. ”Och Amerika är mot islam”

Medan Washington har erkänt rebellerna i Syriska nationella koalitionen av revolutions- och motståndsstyrkor (vars ledning de själva var med och etablerade i Doha i november – A Romelsjö) som enda representant för Syrien har dess stämpling av al-Nusra som en terroristorganisation förargat många rebelledare. Överste Abduljabbar Oqaidi, som leder den militära revolutionära rådet i Aleppo försvarat al-Nusra, som fått ökat inflytande med stödet för FSA urholkats pga. plundring. (Socialistpartiet i Sverige som hängivet stödjer rebellerna stödjer främst FSA).

Olycksbådande framtid?

Rädslan för inbördes konflikter kvarstår. En befälhavare för al-Farouq brigaderna, en av Syriens största rebellgrupper, sköts nyligen till döds ivad som sades vara hämnd på mordet av en al-Nusra Front ledare. Vissa rebeller fruktar framtiden. ”Vi är rädda att de efter regimens fall, kommer de att försöka tvinga sina åsikter på det syriska folket. Deras mål är att Syrien ska blie en islamisk stat och FSA har motsatt uppfattning,” sade en 24 -årig rebell som kallas Saqr Idlib.
Åtminstone en del människor i Aleppo tycks kunna tolerera hemska straff av extrema jihadister. ”Ja, de har svärd och halshugger folk, men bara för de människor som förtjänar det”, säger Hadi, en skäggig rebell som talade i korridoren av en utbombad byggnad som fungerade som en inkörsport till en frontlinje.
Carl Bildt imagesCAFRCMUO

Slutord
Reuters reportage bekräftar tidigare uppgifter, men ger mer aktuella detaljer. En betyande del av rebellerna är religiösa extremister, med god ekonomi bl.a. via Saudiarabien och Qutar enligt andra uppgifter. Det finns viss konflikt mellan dessa extremister och Fria syriska armen, som särskilt stöds av USA och en del allierade. Någon demokratisk, kämpande opposition framträder inte. Tvärtom, av olika utländska makter stödda rebellsidan, (som i betydande utsträckning består av utlänningar och religiösa extremister) motverkar väsentligen möjligheten till demokratisk utveckling. Konfliktens motor är egentligen USA med sina väl kända mångåriga planer att destabilisera Syrien. ”Söndra och härska” som i Irak, Libyen och på andra håll, via ombud (”unconventional warfare”). Varför sluter Sverige upp bakom dessa rebeller?

Och nu vill Syriens regering åter ha villkorslösa fredssamtal med rebellerna, medan rebellerna har villkoret för samtal att statschefen (president Assad i Syriens regering) ska avgå, dvs att deras ”motståndare” ska ge upp i förväg… Må rimliga fredssamtal komma till stånd i FN:s regi. Kofi Annan och FN arbetade för villkorslösa fredstrevanden.

Förslag: Trots osäker och motstridig information bör de flesta kunna enas om:
1. Fredlig lösning av konflikten.
2. Nej till utländsk intervention.
3. Upphävda sanktioner.
4. Inget svenskt stöd för krig mot Syrien.
5. För ett fritt, enat och självständigt Syrien.i Andra om: , , ,, , , , , , , , Libyen , , ,, , , , , , , , , , ,

Reuters AB 10/2Expressen 11/2 DN 10/2 SvT Agenda 10/2 kl 21.15SvD Telegraph Guardian Croneman NY Times DN 7/2SvD 9/2 Unconventional warfare dokument UW dokumentDN 22/1 Nyhetsbanken FIB-KulturfrontFIB-Kulturfront Profil Online DN 24/1 BjörnbrumYazbek DN 3/1 Veterans for Peace 19/12 Veterans for peace om Syrien Carla Stea i Globalresearch Hela pingstenSKP-blogg -uttlande från Syriens kommunistparti 5/1 Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska USA-bloggen DN 25/12Björnbrum 23/12 SKP-bloggen DOHA-protokollet DN 26/12 SvD 25/12 SvD Clearinghouse SvD 20/12 ClearinghouseSvD 20/12 DN 20/12 SvT 20/12 FIB-KulturfrontCornucopia DN 16/12SvD 16/12 Michel Chossudovsky 14/12SvD II 14/12 Pakistan Observer 16/12 SvD 16/12 SvD 14/12 AB 14/12 Kommunisternas blogg 13/12New York Times 13/12 SvD 16/12 Russia Today 6/12 Turkish Weekly Syrian Perspective DN 11/12 SvD 12/12 Independent USA-bloggen 8 dagar8 dagar 11/12 Globalresearch 8/12 Proletären Flamman 28/11 FredsinitiativetPepprat och Rödgrönt DN 5/12 SvD 5/12 Worldcrunch Russia Today 3/12 Replik i AB 3/12 Einarsprachenvaria Aftonbladet 30/11 Anders Svenssons blogg Ulf Gudmundsson ledare i SvD 1/12 Hogrelius tankar Erik Weimans blogg DN 1/12Bilderblogg M Omars blogg Åtta dagar. Stefan Lindgren Röda Malmö USA-bloggen Björnbrum SvT om al-Qaida-svenskar Nyhetsbanken Sunday Express 19/11 New York Times 16/11 Folket i Bild Kulturfront Mohamed Omars tal på hans blogg Syriensolidaritets hemsida Stefan Lindgrens blogg New York Times 31/10 Washington Post 1/11 Bill Auken Countercurrents 2/10 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör

  2 comments for “Islamistisk stat med sharialagar planeras efter Assad – förhandlingar aktuella??

  1. Alfons
    11 februari, 2013 at 18:53

    så SD är på väg att få rätt i att det är en islamistisk vinter på väg?

  2. 11 februari, 2013 at 19:51

    Det är förhoppningsvis en övertolkning. Den syriska regeringen har inte förlorat det av USA och andra utländska makter inledda inbördeskriget. Vi vet inte säkert hur starkt inflytande al-Nusra har, och vad USA tycker om det.

Comments are closed.