Irak, en mardröm utan slut


Så beskriver en amerikansk pensionerad general situationen i landet idag. Det är inte vilken general som helst, det är Ricardo Sanchez som var befälhavare över de amerikanska styrkorna där 2003 – 2004.

Det budskapet når samtliga medborgare samtidigt som den amerikanska legostyrkan som drivs av Blackwater drar sig ur den utredning som pågår kring mordet på sjutton obeväpnade irakier. De hävdade att de blivit beskjutna, något som framstår allt tydligare som en lögn från början till slut.

Av EU:s länder så tar Sverige emot hälften av de flyktingar som kommer hit, och man räknar med att totalt 20 000 ska komma hit i år, vilket har gjort att Migrationsverket nu agerar för att snabba upp mottagningsprocessen så att flyktingar från landet ska kunna få asyl på 14 dagar. Det är utomordentligt bra, men det tycker givetvis inte Sverigedemokratiska bloggare, en av dessa har skrivit ett upprört inlägg under rubriken ”Asylvansinne”.

Samtidigt så kan jag inte låta bli att ställa mig frågan var de andra EU-länderna står i flyktingfrågan. Tar vi emot 20 000 irakflyktingar i år så borde hela EU kunna ta emot minst det tiodubbla. Att vissa av EU-länderna har dominerande främlingsfientliga partier i sina parlament borde inte spela någon roll, men uppenbarligen gör det så. Det ger också obehagliga föraningar om vad som kan komma att hända om dessa naziinfluerade partier får säte även i Sveriges Riksdag. Folkpartiet är väl det parti som kommer försöka tävla med (sd) om att vara mest främlingsfientliga, något som kan få stor betydelse i valet 2010.

Alla förstår uppenbarligen inte varför ett förhållandevis rikt land som vårt ska göra vad vi kan för att vara solidariska med offren och flyktingarna från Irak. Och oförståelsen ökar med nyansen av brunt i de politiska åsikterna.


Därför flyr irakier ända upp till den kalla nord..

Källor: Mardröm utan slut Blackwater hoppar av utredning Asyl på 14 dagar Granater från Karlskoga (SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Asyl, Flyktingar, FN, Irak, Kriget mot Terrorismen, Mellanöstern, Politik, Sverigedemokraterna, USA[/tags]


21 svar till “Irak, en mardröm utan slut”

 1. ”Av EU:s länder så tar Sverige emot hälften av de flyktingar som kommer hit”, skriver du. Har du belägg för det? Hade varit intressant att få ta del av din källa. Vänligen, Marcus.

 2. Den där sverjeetnokraten du pratar om är inte SD:are. Han sympatiserar med Info14-gänget.

 3. Antalet flyktingar vi tar emot måste stå i proportion till vår förmåga att erbjuda jobb och bostäder. I vart fall i de fall då permanent uppehållstillstånd medges. Visst kan vi härbärgera en miljon flyktingar under ett antal år krasst ekonomiskt, men skall de stanna får vi inte erbjuda en misär istället för en annan. Här tror jag en förkrossande majoritet av svenska folket instämmer, alla utom vänsterpartister. Det tillsammans med en del andra realpolitiska felbedömningar gör att partiet befinner sig på ett brant sluttande plan. Synd det..

 4. Finland brukar försvara sin minst sagt restriktiva flyktingpolitik med att så få vill till Finland på grund av språk och klimat. Svagt argument kan man tycka…
  EU borde fördela kvoterna mera rättvist. Sverige kan inte i längden ta emot så många med tanke på akut bostadsbrist och det omöjliga i att klara en fullvärdig assimilerings- process med ett så stort antal flyktingar år efter år.
  Ockupationen av Irak ser ut att fortsätta evigheter…

 5. Va Roope? Vad är det som får dig att tro att vänsterpartister tror att bostäder och jobb växer på träd? Det var det dummaste jag läst idag faktiskt, och jag har läst en hel del dumheter idag…

 6. ”Alla förstår uppenbarligen inte varför ett förhållandevis rikt land som vårt ska göra vad vi kan för att vara solidariska med offren och flyktingarna från Irak.”

  Men frågan är om det finns ett folkligt stöd.
  Tror du att majoriteten av folket vill att Sverige ska ta in 2000% fler från irak än våra grannländer? Och är folk beredda att offra pengar till vård, skola och omsorg till förmån för flyktingar från Irak?

  Massinvandring eller välfärd? Vilket väljer ni?

 7. Sara G – Jag tror vi alla inser att språk inte har med huruvida någon flyr till ett land eller inte, för ekonomiska migranter som söker sig till t.ex England där jag bor är det en annan sak. Däremot har sverige skapat ett rykte i länder som Irak och Somalia att här har man väldigt stor chans att bli väl omhändertagen samt få permanent uppehållstillstånd och att kontroller, etc. är slappa (Detta har jag fått bekräftat av invandrare som kommit till England via Sverige)

  Dessutom förekommer ingen assimilering i Sverige, utan i många avseenden skall de infödda svenskarna anpassa sig till de nyanlända, med blanketter som blir tillgängliga på flera språk, hemspråksundervisning i skolan, etc. I England har det varit flitig debatt nyligen om just detta: myndigheterna spenderar miljontals pund årligen på översättartjänster istället för att sätta krav på att nyanlända lär sig språket. Den debatten kommer nog inte till sverige på ett bra tag dock.

  Tack för en (nästan) alltid läsvärd blogg Jinge!

 8. ”Folkpartiet är väl det parti som kommer försöka tävla med (sd) om att vara mest främlingsfientliga, något som kan få stor betydelse i valet 2010.”

  Ja du… Det är ganska fascinerande att folk fortfarande verkar tro att Folkpartiet är ett främlingsfientligt parti sedan valet 2002. Då lade fp fram förslaget om språktest inför medborgarskap för att ge sporre till bättre språk och därmed integration.

  När det gäller syn på flyktingmottagning och invandring är fp långt mindre ”invandringsfientliga” än t.ex. s och m.

  Men det kanske har gått dig förbi…?

 9. För inte så länge sen gick folkpartiet i lära hos Danska motsvarigheten, som välan betecknas som främlingsfientligt. samt att de anammar Moderaternas förslag med hull å hår, folkpartiet går i koppel med Fredrik, Vov-vov
  visst husse :-) :-) GötePöte

 10. Det är inte bara genom att vilja genomdriva obligatoriska språktest som folkpartiet fört fram populistiska förslag av danska venstres modell. Man ville också genomdriva gynkontroller på invandrarflickor – och DNA-tester.

 11. Vad som får mig att tro det om vänsterpartister? Få se nu.. kan det vara deras politik? Närhelst någon kritiskt granskar flyktingpolitiken står det oundvikligen en vänsterpartist där och hävdar motsatsen. Den offentliga sektorn har vad nu än vänsterpartister tror, sina begränsningar även den.

 12. Johan: Om man inte hjälper andra när de är i nöd kan man inte räkna med att andra hjälper en när man behöver det. Just nu har vi det bra i Sverige men inget varar för evigt, så även om du inte har empati med de asylsökande kanske du kan se egenvärdet i att hjälpa?

  Dessutom, ju fler vi låter stå lottlösa i olika delar av världen desto mer låter vi grunden för desperation, extremism och terrorism växa.

 13. Jag tycker Sverige föregår med gott exempel när det gäller att ta emot irakiska flyktingar. Vi brukar traditionellt sätt inte diskutera vem som är orsak till problemet utan låta humaniteten gå före politik och så också i detta fall.
  Naturligtvis borde fler länder följa Sveriges exempel, framför allt USA och de länder som främst bidragit till denna flyktingkatastrof.

 14. Håller med, det är svårt att ta emot flyktingar när det knappt finns jobb och bostäder.
  Men man ska inte glömma att Sverige tjänar en massa pengar på att sälja vapen och annat krigsmatriel till USA, som används i Irak.

 15. Avskum: Du undvek snyggt att svara på min fråga och började sväva ut om annat istället.

  En enkel fråga: Har den stora invandringen folkets stöd?

  Eller vill ni inte svara för att ni vet svaret? ;-)

 16. Den nuvarande regeringens hållning till irakkriget är inte den som majoriteten svenskar har.
  Carl Bildt stödde ockupationen och Bush med hela sitt iskalla hjärta.

  Dessutom har han, när den svenska delegationen var i Irak,
  anlitat den ökända säkerhetstjänsten Blackwater som skydd för sin personalgrupp och sig själv!

 17. Bra folk behövs hur mycket som hellst i vårt avlånga land, med lätthet kan det bo 30-40 milj
  till här. Ha det / Göte

 18. Debatten om invandring är mycket märklig. Den handlar enbart om kostnader. Andra gånger diskuteras utvandring och hur mycket det kostar, och de är mycket större. Utvandringen kostar vuxna människor som samhället dragit försorg om under deras uppväxt, skolgång osv. De som är utvandrare från ett fattigt land är invandrare här. Detta kommer det nya samhället tillgodo gratis. Det kallas för brain-drain. I första hand anklagas USA för att på detta sätt sko sig på fattigare länder, men Europa kan inte svära sig fritt. Den stora kostnaden har utvandrarlandet haft. Vår kostnad är mindre, men vi får hela vinsten.
  Någon kan då tycka att begreppet endast refererar till högutbildade, men det gäller alla som emigrerar oavsett orsak. De är samhällets framtid, de är de mest initiativkraftiga och mest riskbenägna. De är beredda att sikta högt för att vinna framtiden. Det var inte de godmodiga, liknöjda människorna som utvandrade till Amerika från Sverige.
  Alla högkulturer har uppstått där människor har mötts, och tankar och kunskaper nötts mot och befruktat varandra. Men vi tar inte tillvara de som kommer till Sverige. Vi vet att arbete är vägen in i samhället. De flesta som kom under arbetskraftsinvandringen på 50- och 60-talet kom snabbt in i samhället. De ville ha jobb för att skapa sig en framtid i Sverige, och de fick det. Både jobb och skapa sig en framtid.
  Dagens invandrare vill samma sak, men de får inte chansen. Vi vet att utanförskap passiviserar. Och ändå behandlar Invandrarverket dem som kommer hit som socialfall som ska tas omhand och i första hand leva på bidrag. Det verkar som om Invandrarverket anser att invandrarna är till för dem i stället för tvärtom. Skulle dessa nya svenskar kunna försörja sig snabbare skulle Invandrarverkets personal förlora jobbet. Och det vore ju oförlåtligt.
  Visst skulle vi kunna stoppa all invandring, ja till och med slänga ut alla invandrare som kommit till Sverige sedan 1950, och deras ättlingar också. Sverige skulle bli som Skansen, men bara de som vill leva så kommer att stanna. De svenskar som inte inte är godmodiga och liknöjda kommer också att lämna landet. Vi kommer väl hit på semester någon gång och tackar vår lyckliga stjärna att vi stack.
  Jag drömmer fortfarande om att alla som kallas för invandrare i Sverige, oavsett hur länge de bott här, skulle gå i strejk en vecka. Då skulle vi få se på kostnader! Utan invandrare stannar Sverige!

 19. Johan: Jag undvek inte, jag lät bli. Jag svarar inte på påståenden som utmålas som frågor. ;)
  Om du anstränger dig lite kan du ändå utläsa ett svar på din, i mina ögon, ganska spåniga frågra ”Massinvandring eller välfärd?” i det jag skrev.