Inkompetent minister igen och igen och igen

Fredrik Reinfeldt har uppvisat en gigantisk brist på kompetens när han tillsatte statsråden i regeringen efter valet 2006.


Man behöver inte upprepa namnen
på de ministrar som på olika sätt visat sig vara belastade i en omfattning som rimligen borde ha diskvalificerat dem redan på tankestadiet. Nu handlar det om finansmarknadsministern, mannen som ska sälja ut de statliga bolagen, Mats Odell.

DN: ”Finansmarknadsminister Mats Odell driver igenom viktiga liberala reformer, men hans skötsel av de statliga bolagen har hittills lämnat en del att önska. Först dröjde det orimligt lång tid innan Odell utsåg en statssekreterare och försäljningsgeneral. Sedan lyckades han sätta ihop ett lag som nu faller ihop.

Att rekryteringen av Karin Forseke skulle sluta i ett fiasko var svårt att förutse. Odell kunde dock ha agerat för några månader sedan när Carnegie blev radioaktivt. Men i stället för att göra det valde han den 10 september att till ny statssekreterare utse Urban Funered, som mellan 1999 och 2007 var bolagsjurist respektive group compliance officer i Carnegie… …Regeringen, Mats Odell och privatiseringsprocessen har redan skadats av Carnegiesmittan. Om Mats Odell har politisk överlevnadsinstinkt ser han till att snabbt klippa alla sina band till finanshärden.”

DN konstaterar att Mats Odells agerande redan inledningsvis visade tecken på osedvanlig slöhet. Det tog lång tid för honom att utse statssekreterare, och när han väl gjort detta så har det i efterhand visat sig vara felbedöm-
ningar, precis som Reinfeldts val av statsråd.

Möjligen kan man skylla detta på att högerpartierna inte har någon direkt vana vid regeringsarbete, men hur man än vänder sig så faller detta tillbaka på Fredrik Reinfeldt själv. Mats Odell, finansmarknadsministern, har en alltför intim relation till Carnegie, Reinfeldt behöver givetvis en minister som inte bara är fläckfri, har betalt TV-licensen, undvikit miljöbrott som att tippa avfall på grannens tomt eller ägnat sig åt svartbygge.

Personligen anser jag att Mats Odells inkompetens är av så allvarlig art att han helt bör befrias från arbetsuppgifter. Möjligen kan han flyttas till försvarsdepartementet där man uppenbarligen har extremt högt i tak eftersom man har en värnpliktsvägrare som departementschef.

Att Mats Odell ännu inte sparkat Carnegie från uppdraget ger mig lätt otäcka funderingar. Finns det hemliga avtal som gör att Carnegie inte kan skiljas från uppdraget? Och varför i hela friden ifrågasätts inte Fredrik Reinfeldt av medierna, han som de facto är den ytterst ansvariga för denna soppa? SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Carnegie, Karin Forseke, Urban Funered, Mats Odell, Fredrik Reinfeldt, Högerregeringen, Val 2010, Politik[/tags]

  21 comments for “Inkompetent minister igen och igen och igen

 1. thomaro
  2 oktober, 2007 at 11:30

  Brrr, he gives me the creeps that man…
  Kristdemokrat som han är följer han väl gammal kristen tradition av plundrande och förtryck…
  Nu har han visst lierat sig med mörkare makter, det bådar inte gott…

 2. 2 oktober, 2007 at 11:57

  Det är nog bara att acceptera att för borgarna är det en bättre merit ju mer man har stulit från vanligt folk.

 3. Västkustbo
  2 oktober, 2007 at 11:58

  Odell symboliserar ju det gamla högkyrkliga sättet att se på tillvaron…och hans samhällsstruktur består av adel,präster, borgare och småfolket. Det är inte förvånande att detta återspeglar sig i hans oförmåga att sköta sitt jobb.

  …och vad gäller Reinfeldts rekryteringsunderlag bestod/består det väl i huvudsak av självgoda fuskare som gärna lägger skuld på andra än sin egen grupp…så vad var det att förvänta sig av hans stab?

 4. Mikael
  2 oktober, 2007 at 13:35

  Instämmer men vill som vän av ordning påpeka att försvarsministern faktiskt genomförde sin värnplikt.

 5. 2 oktober, 2007 at 13:39

  Va? Var han vapenvägrare men gjorde tjänst?

 6. Larsa
  2 oktober, 2007 at 14:36

  ”Jag har fullt förtroende” verkar ha blivit ett återkommande mantra för herr Reinfeldt. Han har ju fått gå ut i media med den frasen ganska ofta sen han tillträdde statsministerposten. Fast man väntar ju på att det ska komma någonting mer efter det inledande uttalandet, men han verkar liksom komma av sig, för det blir aldrig så mycket mer för den passive statsministern.

 7. Kalle Kex
  2 oktober, 2007 at 14:50

  Nu måste vi sammanfatta. Odell uttalade sitt fulla förtroende för Forseke för några dar sen, men nu har han inte förtroende för henne längre. Reinfelt har för närvarande fullt förtroende för Odell (men det har inte (v)). Odell har i skrivande stund fullt förtroende för Funered, men det är oklart om Reinfelt har det. FI har inte förtroende för någondera. Så ser senaste dagsnoteringen ut, men senare i eftermiddag kan det se annorlunda ut. Alliansens förtroendebörs skulle jag inte vilja satsa mina pensionsbesparingar i.

 8. Sanna
  2 oktober, 2007 at 15:00

  Är väl ganska selektivt detta, lätt att glömma bort alla vänsterskandaler genom åren. Har vart en del kan jag ju påmnna om då. Man ska inte kasta sten…

 9. 2 oktober, 2007 at 15:01

  Håll dig till ämnet för bloggposten Sanna!

 10. Daniel
  2 oktober, 2007 at 15:48

  Förr blev man tvungen att avgå för att man köpte en bostadsrätt, eller en toblerone… nu kan man dock visst ertappas med båda händerna i syltburken utan att det händer något (om man inte är kvinna förstås, då räcker det ju med en obetald licensavgift). Är det firma Fiffel & Bååg AB som styr landet eller?

 11. Sara G
  2 oktober, 2007 at 15:53

  Vi ska bara sitta och se på hur valhänta och okunniga statsråd som Odell, med tentaklar än in i Kapitalets hjärta, ska sälja ut skattebetalarnas företag till sina gelikar!
  Den här regeringen behöver varken opposition eller mediakritik. Dom gör självmant ideliga magplask och skämmer ut sig helt på egen hand.

 12. ApanApansson
  2 oktober, 2007 at 20:44

  Västkustbo: på vilket sätt skulle ståndssamhället vara högkyrkligt? När den högkyrkliga reformrörelsen kom till Sverige var ståndsamhället avskaffat. Deras reformer är snarare att man numera har levande ljus i kyrkan och lite pampigare skrudar… men något samhällssystem har de inte…

 13. Gary
  3 oktober, 2007 at 00:18

  För tusan grabbar och tjejer. Varför ska ni ha så många partier i Sverige. Det vore väl bättre att avskaffa allihopa utom Socialdemokraterna. Så kunde Sverige bli den en-partistat det i praktiken har varit de senast 70 åren utom några få, då andra partier försöke sig på att föra socialdemokratisk politik. Tänk vad mycket pengar man kunde spara på att slippa ha val vart fjärde år. Personligen struntar jag i vilket, jag är utflyttad sedan flera år men det är fortfarande kul att se vad som pågår i den svenska ankdammen.

 14. Sandvargen
  3 oktober, 2007 at 00:44

  Vad fint att du förmedlar dessa djupa insikter, Gary. Får man fråga vilken jävla svandamm du simmar i och utnyttjar dina medborgerliga priviligier?

  PS – om vår ankdamm inte lyckats nå ut till din välinformerade position: vi bytte regering för ett drygt år sedan – DS

 15. Kurt
  3 oktober, 2007 at 05:07

  I det här fallet börjar i alla fall ekonomijournalisterna till sist granska fallet. DN:s ekonomikrönikör Pia Garpenberg skriver:

  ”Damen gick först. Helt riktigt, men herren borde också gått. För nya statssekreteraren Urban Funered är minst lika insyltad i
  missförhållandena på Carnegie som Karin Forseke. Han sitter dessutom på en känsligare post.”

  Och Karin Forseke verkar ju , precis som Sven-Otto Littorin ha studerat vid det obefinliga Fairfax University!

  ”Varför Karin Forseke går, trots att hon hårdnackat hävdar att hon inte har blivit kritiserad i rapporten, kan man bara spekulera i.

  En bidragande orsak kan vara att det på finansmarknaden förekommit uppgifter om att Karin Forseke har förskönat sin meritförteckning. DN Ekonomi konfronterade henne med de uppgifterna för två veckor sedan. Hon gav då mycket undanglidande svar och ville inte säga något som helst om omfattningen av sina studier. Karin Forseke hänvisade också till att hon studerat under det namn hon hade i sitt dåvarande äktenskap, ett namn som hon inte ville uppge.

  Nu har hon avgått och slipper ingående granskning av USA-studierna.”

 16. Kurt
  3 oktober, 2007 at 08:44

  Så, nu har även Urban Funered lämnat in, nu återstår bara ett stort magplask för Odell. Men det verkar som om Reinsvält har svårt med sina personkontakter? Eller är det bara Odell som har svårt att förstå vad Reinsvält egentligen menar när han säger att han har ”förtroende” för Odell?

  Reinsvält utalade ju också ”förtroende” för Borelius och Stegö-Chilò, så det borde ju vara uppenbart för de flesta vad han egentligen menar.

 17. Christer W
  3 oktober, 2007 at 09:14

  Borde inte regeringen nu lämna in och utlysa nyval, så borgerliga väljare får en chans att välja hederliga borgerliga politiker.
  Nu agerar många borgare precis som många svenska kommunisterna gjorde när de försvarade moskva.
  De försvarar en sjuk sak, maktmissbruk.

 18. Sara G
  3 oktober, 2007 at 09:25

  Ja, nu sitter Mats Odell ensam kvar med sin rentvättade hals och kan för närvarande inte ensam sälja ut svenska skattebetalares företag, som alliansen av ideologiskt nödtvång, tvärtemot sunt tänkande, vill bli av med.
  Är det någon som viskar n y v a l?

 19. Spelevink
  3 oktober, 2007 at 10:39

  Bra att Carnige skickas ut så vi kan göra upp med Sossarnas korupta lakejer och ta in lte hederliga konsulter.
  För det var ju (S) som tog in Carnige från början.

Comments are closed.