Incidenten i Douma: Syrebrist och damm enligt läkare och prisbelönt journalist.


Läste nyss en artikel i Independent av den prisbelönte journalisten Robert Fisk – som arbetar kritiskt granskande i stället för att bara följa med strömmen. Det finns litet olika versioner av vad som hänt. Delvis kompletterar de varandra. Sålunda kan en av de videor som påstås komma från Douma i själva verket ha framställts i Gaza för 4 år sedan. härMen inga bevis finns för att gasattack skett efter vad jag kunnat ske.
Independent

Nu har Newsvoice som skrivit många bra artiklar om kriget i Syrien skrivit även om detta. En sammanfattning av deras artikel samt litet kompletterande utdrag från Independent. ”Kemvapenattack” mot Douma var egentligen syrebrist och damm i tunnlar
Robert Fisk II
Newsvoice:
De barn som filmats med andningssvårigheter i syriska Douma för snart två veckor sedan utsattes inte för något kemvapenattack, konstaterar läkare som var på plats när barnen togs om hand om.

Attacken ska ha krävt omkring 70 människoliv och skadat ytterligare ett hundratal. Detta påstod de flesta stora medier i väst och ledde till att USA, Storbritannien och Frankrike en vecka senare genomförde en gemensam missilattack mot den syriska regeringen.

Men Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har ännu inte kunnat göra någon utredning av den påstådda attacken.

I ett reportage på plats i Douma talar Robert Fisk med en läkare som berättar att barnen på de videor som sprids på nätet och sägs bevisa att kemvapenattacken ägt rum inte drabbades av förgiftning utan andningsproblem på grund av massiva mängder damm i samband med att regeringsstyrkorna fäller bomber (inte kemiska sådana) faller.

”Barnen lider av hypoxi (otillräckligt med syre) på grund av mängden damm som finns i tunnlarna där de bor”, säger Robert Fisk.” (Utdraget ur Newsvoice).
Syrien Douma-chemicalNewsvoice: Barn drabbat av påstådd kemisk attack i Douma, Syrien – Fotograf okänd
Komplettering från Independents artikel av Robert Fisk på kvällen 17/4.

Frankrike har under tiden sagt att man har ”bevis” för kemiska vapen, och amerikanska medier har citerade källor som säger att urin och blodprov visade detta också. WHO har sagt att dess partner på marken behandlade 500 patienter som ”uppvisar tecken och symtom som överensstämmer med exponering för giftiga kemikalier”.

Samtidigt är inspektörer från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) blockerade från att komma hit till platsen för den påstådda gasattacken själva, förmodligen för att de saknade de korrekta FN-tillstånden.

Innan vi går vidare bör läsarna vara medvetna om att detta inte är den enda historien i Douma. Där finns de många människor jag pratade med mitt i ruinerna av staden som sa att de hade ”aldrig trott på” gasberättelser – som vanligtvis presenterades av de väpnade islamistiska grupperna.

Dr Rahaibani som pratat bra engelska berättar ”Jag var med min familj i källaren av mitt hem trehundra meter härifrån på natten men alla läkarna vet vad som hände. Det skedde mycket beskjutning [av regeringsstyrkorna] och flygplan fanns alltid över Douma på natten – men den här natten var det vind och stora dammoln började komma in i källare där människor bodde. Människor började komma hit oh de led av hypoxi, syreförlust. Då ropade någon vid dörren, en ”Vit Hjälm”, ”Gas!”. Och panik utbröt. Folk började kasta vatten över varandra.”

i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,


2 svar till “Incidenten i Douma: Syrebrist och damm enligt läkare och prisbelönt journalist.”

 1. http://www.moonofalabama.org/
  Varför har fakta om organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) inte besökt Douma?
  OPCW-inspektörerna hålls tillbaka av FN:s säkerhetsdepartement (UNDSS), som uttalat att alla rörelser av FN-anpassade organisationer i områden kan vara farliga.
  På söndagen 8 april publicerades videor av en påstådd ”kemisk attack” i Douma nära Damaskus. På den tiden var området kontrollerat av Jaish al-Islam, en terroristorganisation från Salafi som finansierades av Saudiarabien. Videon från terroristunderhållare som ”White Helmets” var övertygande. De visade uppenbarligen arrangerade scener av manipulerade kroppar av döda barn som hade arrangerats för att ytligt passa påståenden om en ”kemisk incident”. En annan video visade att människor på ett sjukhus spolades med vatten utan någon uppenbar anledning.
  Detta hände bara några dagar efter att Trump meddelat att han ville att amerikanska militären skulle lämna Syrien. Ett år tidigare hävdades att en liknande incident hänt efter ett liknande meddelande från Trump. USA hade svarat på händelsen 2017 genom att bomba ett tomt syriskt flygfält.
  Rysslands militära polis gick genast in i området och undersökte huset där man påstod att människor dödades av ”kemiska vapen”. De fann inga bevis för att en sådan händelse hade ägt rum. Den syriska regeringen bad organisationen för förbud mot kemiska vävnader (OPCW) att undersöka ärendet.
  Många internationella nyhetsgrupper har sedan besökt området där händelsen påstås ha skett. De besökte också fältsjukhuset som visas i en av oppositionsvideorna. Läkare på det sjukhuset förnekar att någon patient av deras har blivit påverkad av en kemisk attack.

 2. Första intervjun med en pojke som var med på sjukhuset och blev ”duschad” med vatten av terroristerna:

  The Russia 24 TV channel released an exclusive interview on April 18 with a boy, who participated in filming a fake video, as evidence of the false-flag chemical attack in Douma by the White Helmets. In the interview, Hassan Diab says that he and his mother heard loud voices on the street, urging everyone to rush to the hospitals. When Hassan entered the hospital, unknown people grabbed him, poured water on him and then put him with other patients.

  ”We were in the basement. Mom told me that today we don’t have anything to eat and that we will eat tomorrow. We heard a cry outside, calling ”go to the hospital.” We ran to the hospital and as soon as I entered, they grabbed me and started pouring water on me,” Hassan Diab said.

  ”There were no chemical weapons. I smoked outside and felt nothing. I entered the hospital and saw my family. Militants gave them dates, cookies and rice for participating in this film and released everyone to their homes,” Hassan’s father said.
  https://www.youtube.com/watch?v=NwK_nQmgaCg
  https://sputniknews.com/middleeast/201804181063698154-syrian-boy-reveals-truth-helmets/