En ensam tvååring försökte att mata sin döda mamma med bullar och pannkaksmix i två dygn. Det är en bit av en tragisk verklighet som media berättar om idag. Inget kan ställas tillrätta nu i efterhand, mamman är oåterkalleligen död och sonen moderlös. |
Jag blev nyfiken och hämtade utredningen på Hälso- och Sjukvårdens ansvarsnämnd.
Jag håller givetvis med HSAN, som för-kortningen lyder, i den bedömning som de gjort. Läkarna har inte skött sig på ett sätt som man har anledning att förvänta sig av läkare. Varningen är således i högsta grad berättigad. Men ärendet säger någonting mer också. Klantiga doktorer på Engelbrektskliniken och en ung läkemedelsberoende kvinna. Så långt är nog alla överens. Men denna olycka hade givetvis kunnat undvikas om Apoteket hade haft ett datasystem som kontrollerade person-nummer och föreskriven medicin. Att få ut 600 Distalgesic på en månad hade garanterat förhindrats av ett sådant data-system. Får man dessutom utskrivet medicin som påverkar andra mediciner så hade även det kunnat stoppas. Det är dags att låta Apoteken få sitt efterfrågade datasystem innan alltför många ska dö.. |
23 svar till “Hur många ska dö innan Apoteken datoriseras?”
En fruktansvärt tragisk historia. Jag blir rosenrasande när jag läser om den, på läkarkåren på läkemedelsproducenterna och på svenska myndigheter, de som godkänner de här preparaten på ganska darriga grunder många gånger.
Smärtstillande preparat är beroendeskapande liksom Xanor, som är ett bensodiazepinpreparat och narkotikaklassat. När patienter som blir beroende (vilket alla inte blir dock) behöver mer av preparaten för att inte drabbas av hemska abstinensbesvär, då vill inte läkarna veta av dem mer. Då föredrar de att tala om de LÄKEMEDELSBEROENDE som LÄKEMEDELSMISSBRUKARE ett begrepp som lägger över ansvaret för läkarnas ansvarslöshet på patienterna, som ofta inte ens fått veta att det preparat de fått kunde skapa beroende och kräva högre doser framöver.
En man som heter Owe Carlsson har skrivit en mycket bra bok om hur han drabbades av bensoberoende, helt utan egen förskyllan, Snärjd, av vetenskap och beprövad erfarenhet. Den boken borde varenda läkare tvingas att läsa och varje medicine studerande att tenta på under sin utbildning.
Jag bloggade om detta, men om de moderna antidepressiva preparaten, SSRI, på min blogg i förrgår. Men SSRI skrivs ofta ut i kombination med bensodiazepiner eftersom somliga tar livet av sig under inkörningen på SSRI.
Skandal är ett för svagt ord för vad det handlar om här. Det är läkares nonchalans, ibland pga dusörer för sk forskning från läkemedelsföretagen, det är läkemedelsföretagens ohemula girighet som går före människors hälsa, det är våra myndigheters flathet inför de de multinationella läkemedelsföretagen som skapar sådana här rubriker, och alldeles i onödan.
Läkemedelsregister kan nog vara bra för att spåra dem som blivit beroende – om det nu funnes hjälp för dem att få men det finns i praktiken ingen sådan hjälp och när dessa register framställs som ett sätt att ”komma åt” missbrukare, då blir jag heligt förbannad!
Läkemedelsregister tror jag inte på. Snart ska vi väl ha registrer på jur många gånger folk handlar på systemet och koppla ihop det med exempelvis register hos Socialen.
Nej, däremot är det läkarna som skriver ut alldeles för frikostigt.
Annica
Läkare skriver ut frikostigt, det är sant. Men det är oxo sant att många patienter har lite olika mediciner och läkaren har inte alltid kännedom om dessa. Ur folkhälsosynpunkt skulle många liv sparas om det fanns ett register över vilka mediciner folk får.
Och det behöver inte alls vara integritetskränkande. Man kan t.ex. konstruera lagen så att ingen myndighet kan få insyn i registret.
Kertin, jag såg att du hade skrivit något om SSI-preparat, är det Serotinupptagsmämmare, typ Prosac?
Ja, SSRI- preparat är s.k ”selektiva serotoninåterupptagshämmare”. Prozak (USA) är en sådan, men preparatet heter inte Prozak i Sverige.
Skrev du att SSRI-preparat ofta gör för aggressiva? Jag har för mig att jag läste det. Mer vanligt är väl isf att preparat typ rohypnol ställer till det i huvudet på folk..? Men det där med SSRI kanske är några nya rön?
Jag skrev nog inte att de ”ofta” gör det, men att somliga (vilket är alltför många,) och alltför många gör det.
Det behöver inte vara så många procentuellt, men med tanke på att så många människor står på det här preparaten så blir det ett antal och det är för många eftersom somliga av dem ställer till hemska saker, dödar flera människor i rena vansinnesdåd.
Det räcker med att 0,5 promille reagerar så. På 1/2 miljon människor, som vi troligen har på dessa preparat i landet, blir det 250 personer. Om dessa dödar 1 person var, i genomsnitt, så har 250 helt oskyldiga människor fått sätta livet till alldeles i onödan och på grund av biverkningar av SSRI (som sedan skylls på ”mördarens” psykiska sjukdom, alltså det han fått sina piller mot, som kan ha varit vanlig nedslagenhet eller en djupare depression men ingen allvarlig mentalsjukdom).
I USA säger Pfizer, som tillverkar Zoloft, att risken för aggressiv reaktion är 1 på100 men i Danmark påstår man att den är 1 på 1.000 (se: http://bedremedicin.dk/nyt_fra_bedremedicin_047.html#464, där en person berättar om sina reaktioner på Zoloft bl.a Det finns mängder av vittnesmål om samma sak på amerikanska siter om de här preparaten).
Vad man säger om risken för aggression i Sverige vet jag inte.
Intressant. Jag brukar vara uppdaterad på preparat som missbrukas. Nu är det väl inte så med dessa kanske, men jag har nog rekommenderat klienter att tala med sina läkare ett antal gånger.. Skulle jag fortfarande arbetat i branschen så skulle jag nog varit uppdaterad kanske. Jag minns dock att ett antal uppmärksammade våldsdåd oxo har innehållit bruk av dessa preparat, men då har det varit kombinerat med benzmissbruk eller narkotikamissbruk. Så det är väl svårt att veta vad som är höna och vad som är fjäder..
Helt klart är det ibland svårt att veta vad som förorsakar vad, i synnerhet som många människor står på flera preparat samtidigt, alltså på både SSRI och benso. Då har man ingen aning om vad som resulterar i vad!
Dricker människor sedan alkohol ovanpå alltihop så kan det gå alldeles åt skogen i vissa fall.
Men Jinge – jag protesterade mot att man kallar läkemedelsberoende för missbruk. Det handlar i många fall inte alls om det utan om ett beroende som folk inte haft en aning om att de skulle hamna i när läkaren skrev ut preparaten från början. Det ska inte kallas ”missbruk” utan ”läkemedelsberoende”.
De här människorna tar inte preparaten för att få en kick, utan för att deras liv blir rena helveten om de inte får mer och mer av samma preparat (fast då handlar det mer om benso, inte så mycket om SSRI, som dock ändå är beroendeskapande för somliga).
”De här människorna tar inte preparaten för att få en kick, utan för att deras liv blir rena helveten om de inte får mer och mer av samma preparat”
Att jag nämnde vad du skrev beror bara på att jag noterat någonstans att du berört ämnet. Jag minns inte vad du skrev mer än att du var inne på benz + SSRI.
Fast jag tycker att din definition haltar lite men jag förstår exakt vad du menar.. :)
För inte ens heroinister tar sin drog för att få en kick.. Men som sagt, det du säger passar ju bättre på merparten av de ”läkemedelsberoende”. Men det blir oprecist eftersom t.ex. jag själv i högsta grad är läkemedelsberoende. För det är man ju om ens hälsa är intimt sammanknippad med hjärtmediciner..
Men nu har vi hamnat i en helt annan diskussion är den jag skrev om.. :) :)
Jo, somliga är givetvis beroende av andra mediciner, som inte fungerar som narkotika, men att tala om dem som aldrig haft en tanke på att de skulle bli beroende av benso eller SSRI, för missbrukare, är felaktigt. De har fått recept på ett läkemedel från en läkare, ofta utan varken information om konsekvenserna eller upföljning, och därmed har de rätt att bli kallade för ”läkemedelsberoende” när de hamnar i den här sitsen, inte missbrukare. Det är inte de som har ansvaret här. Det är de läkare som är slarviga och oansvariga som har det.
Du tycks själv inte vilja kalla dig missbrukare av hjärtmedicin och det beror förstås på att du inte vill hamna i samma kategori som narkomaner och andra utslagna – helt begripligt. Det vill och ska inte heller de som lurats in i bensoberoende eller SSRI-beroende av läkare behöva göra.
Ett tillägg: Det är just detta, att när folk inte kan sluta med sina lugnande medel, eller kräver mer för att inte drabbas av abstinens, så definierar man bort dem ur samhällsgemenskapen genom att definiera dem som missbrukare, man tar ansvaret från läkemedelsföretagen, man stimatiserar de beroende och sedan kan man fortsätta att skicka in fler människor i sådant, och känna sig helvit. Det är ju inget fel på medicinerna, det är ju de som missbrukar medicinerna det är fel på.
Det är, menar jag, dags att ändra på det nu och förlägga ansvaret där det hör hemma. Ett första steg är att inte bara definiera bort dem som drabbas genom att skicka in dem i redan fördömd och utstött kategori människor.
” Jo, somliga är givetvis beroende av andra mediciner, som inte fungerar som narkotika,”
Det är väl bland annat här som du blir väldigt otydlig..
”Det vill och ska inte heller de som lurats in i bensoberoende eller SSRI-beroende av läkare behöva göra.”
Så vitt jag vet finns det inget fysiskt- eller psykiskt beroende som kan uppstå när det gäller SSRI-preparaten. Det finns det däremot i högsta grad när det gäller benz- och vissa värkmediciner. Bland annat för att värkmedicinen ofta metaboliseras till olika morfinekvivalenter.
Så sker inte med SSRI-preparat. Dessa har i stället en mer direkt kemisk verkan vid överföring av olika signalsubstanser i hjärnans elektriska system och påverkar inte alls välbefinnande på kort sikt. Effekten av Prosac (tex) ser man först efter 4-6 veckor då patienten säger sig ofta ha ”återfått sin normala sinnesstämning”.
”Du tycks själv inte vilja kalla dig missbrukare av hjärtmedicin och det beror förstås på att du inte vill hamna i samma kategori som narkomaner och andra utslagna – helt begripligt.”
Nej. Du bör inte tala om för mig vad det beror på. :)
Det beror på att jag är brukare av dessa hjärtmediciner. Inget annat..
Missbruk = skadligt bruk, och ibland olagligt bruk.
Har du någon källa till uppgiften om att SSRI-preparaten skulle vara vanebildande alternativt att de missbrukas..?
Ja har skickat med en länk ovan, till ”bedre medicin” och man kan gå in här:
http://www.socialaudit.org.uk/
och här:
http://www.rfhl.se/index.htm
och här:
http://www.kilen.org/index.htm
På samtliga dessa sidor finns sedan massor med länkar vidare, till forskning kring de här frågorna, till sidor där människor vidimerar vad de går igenom när de äter de här medlen och hur de aldrig anat vad det var för slags mediciner de förskrevs.
Här är en länk till Owe Carlssons bok om vad han drabbades av och varför:
http://evoca.info
Ha en intressant midsommarläsning, eller ha trevligt i midsommar och läs det här efter helgen :-)
Jag ska kika.. :)
Nä du Kerstin!
De där länkarna går till respektive organisation och är inga hemsidor som på något sätt förklarar hur SSRI-preparat kan missbrukas.
Har du ingen länk till en -faktisk- text som beskriver detta?
När jag frågar efter länkar så menar jag givetvis en direkt URL. Annars kan man ju svara http://www.google.com och det är ju inte så upplysande.. :)
Att SSRI-preparat får skulden för övervåld i 1 promille av alla fall kan knappast tas för intäkt för att de ”missbrukas”. Förutsättningen för ett missbruk är obefintliga som jag förstår saken. Något som absolut inte gäller benz.
Jag funderar över vad det är för skillnad mellan läkemedelsmissbruk och alkoholmissbruk. Alkohol finns ju tillgängligt för de flesta, medan läkemedel kräver en läkare som skriver ut preparatet. Den som dricker alkohol måttligt tänker ju inte på att det kan leda till ett missbruk. Det är heller inte solklart var den gränsen går.
Att man är alkoholist när man supit sönder ekonomi, hälsa och relationer är väl de flesta överens om, men måste det gå så långt innan omgivningen bör reagera på att något gått snett? Själv tänker jag att det är alkoholmissbruk när någon använder alkohol istället för att ta tag i det som borde tas tag i. Varningstecknen blir då att denna någon förtränger olika problem, typ ekonomiska, sociala osv. Alt. underlåter att söka efter en bättre situation, typ utbildning, nytt jobb, psykologkontakt osv. Och att denna någon istället för förändring väljer alkoholen, som plåster på såren för att stå ut med livet…
Som jag ser det så är det med detta syfte som psyk-mediciner skrivs ut. Att läkere skriver ut mediciner som plåster på såren för en ohållbar livs-situation. Då människor skulle behöva hjälp till självhjälp för att förändra sin livs-situation – då erbjuds de något preparat som dämpar de friska signaler (typ ångest, depression) som talar om att något är fel!
Med detta menar jag inte att det alltid är fel att medicinera svår ångest eller depression, men jag menar att det är alltid fel att låta sej nöjas med medicinering utan någon form av stöd till självhjälp i det som utlöst ångesten eller depressionen. Det finns alltid en orsak bakom som är destruktiv för alla parter att ignorera.
Jag menar således att läkare som enbart skriver ut preparat mot psykisk obalans (utan att medverka till att ge stöd eller uppföljning) föreskriver ett läkemedelsmissbruk från början. Det blir som att ge en flaska vin till den hjälpsökande med en klapp på axeln. Därmed inte sagt att alla som dricker alkohol eller brukar preparat mot psykisk obalans faller i missbruk. Flertalet gör det inte. Och en flaska vin kan ju muntra upp, eller hur?
Jag kan också dra paralleller till värktabletter – där är det också en självklarhet, anser jag, att man följer upp och stödjer förändring i patientens livs-situation. Värken har en orsak som inte får ignoreras. Om man ignorerar orsaken till värken och ger värktabletter som plåster på såren, så bäddar man för missbruk. Det finns de som med hjälp av värktabletter får kraft att själva förändra sin situation – och det finns de som fastnar i en negativ spiral. Läkaren vet inte på förhand vilkendera kategori som patienten tillhör.
Värk eller psykisk obalans är symptom. Det är i mina ögon fel att enbart ge symptom-behandling, man måste också erbjuda stöd för hjälpsökande i att komma åt orsakerna. Sen är det självklart skillnad mellan olika sjukdomar. Penicillin är ju mer en orsaks-behandling, insulin är livsnödvändigt för de som inte tillverkar det själva osv.
Varför benzo preparat har fått så dåligt rykte,är bla att dom hamnat på ”gatan”och att sen polisen hittar dessa tabletter hos narkomaner gör att benzo preparaten har fått ett nytt namn ”narkotika”.Det har varit ”leg-Recept”på alla benzo-preparat länge och även alla Kodein-preparat och den typen som Distalcesig tillhör.I England har man förbjudit Distalcesig för att det har varit många dödsfall i samband med denna medicin.Distalcesig är direckt livsfarlig att använda tillsammans med Alkohol,vilket leder ofelbart till andnings-stillestånd.Det fick jag lära mig genom Läkaren som skrev ut det till mig.
Jag har en nära annhörig som använder SSRI preparat(vilket jag tror är samma som Psykofarmaka på ren Svenska).Hon har haft minst ett tio-tal olika Psykofarmaka och ingen av dessa har hjälpt,(Varför kan man fråga sig),jo därför att alla blir inte hjälpta säger docktorerna som skriver ut dom.Där Prosack kommer ifrån,(som på svenska heter Fontex)där skrivs det ut till hundar,barn,tonåringar,vuxna,och åldringar.I Sverige skrivs psykofarmaka ut till alla,(att djuren får det ännu, vet jag inte).
Och läser man om bivärkningar tex om Fontex,så kanman börja med Håravfall och sluta med Själmords-tankar,en hel lista med läsgiga biverkningar på alla preparat av den här gategorin.
Dom är inte billiga: 98 st depokapslar Efexor 150mg kostar 2038kr a två förpakningar,jag tycker att dom skall hjälpa för det priset(vilket dom ännu ”inte” har gjort).
MVH Lindholm
Jinge:
Nu börjar det bli lite konstigt i vår diskussion. Jag tror inte jag har sagt att det finns folk som missbrukar SSRI, men väl benso (som är narkotikaklassat i Sverige). Men jag hävdar att även SRRI är vanebildande på det sättet att människor inte klarar av att sluta med preparaten.
Ganska många människor får både benso och SSRI dessutom, bl.a. för det Lindholm skriver ovan, att människor inte tycker att de hjälper, men också för att undvika självmord vid insättningen av SSRI, samt ibland för att försöka ta bort vissa biverkningar av SSRI som ev, oro, sömnlöshet etc.
När människor sedan sitter fast i sitt beroende, ofta av flera preparat, så är det inte ovanligt att de kallas ”läkemedelsmissbrukare” i slutänden. Och det var detta jag vände mig emot från början.
Ja just ! :-)
Såhär skrev jag tidigare: ”Skrev du att SSRI-preparat ofta gör för aggressiva? Jag har för mig att jag läste det. Mer vanligt är väl isf att preparat typ rohypnol ställer till det i huvudet på folk..?”
Skälet var att jag inte mindes exakt vad du skrev på din hemsida..
Men då kan jag bli lite mer konkret i mina funderingar så du slipper undra..
Jag tycker inte att man ska blanda ihop SSRI-preparaten ibland de medel som ”missbrukas” Jag anser att termen missbruk ska, även fortsättningsvis, avse de preparat och mediciner som patienten själv petar i sig i för hög omfattning och/eller för att berusa sig och dämpa ångest.
I den mån SSRI-preparat missbrukas, så ligger nog missbruket mer hos den förskrivande doktorn.
Det finns mig veterligen ingen medicin som är ofarlig, inte ens receptfria mediciner. Att då plocka ut just Prosac och dess ekvivalenter tycker jag känns fel.
Waran är väl ett lämpligare offer i så fall eftersom hundratals dör på grund av den medicinen varje år bara i Sverige.
En mycket känd psykiater som jag samarbetat med ett antal år är tämligen lyrisk över SSRI-preparaten. Han hävdar att det kan vara svårt att hitta rätt, men när man gjort det så får en betydande andel av patienterna tillbaka arbetsförmåga, livsglädje och sådana subjektivt mätbara saker.
Om då någon bråkdel av en promille upplevt sig bli mer aggressiv, utan att för den skull man kan belägga att det har med medicinen att göra, så tycker jag att man ska dra ner på kritiken.
Anser man det befogat så kan man verka för en allsidigare forskning.
Det är nog tyvärr så att en kritik av mediciner kan vara stigmatiserande för en stor del av deras presumtiva användare. Som du kanske vet har jag arbetat med narkomaner i en herrans massa år. Det kan ju bidra till att jag reagerar negativt när man som du drar in benz i samma andetag som SSRI. I varje fall var det så jag uppfattade dig.
Skillnaden är så stor att man inte kan jämföra dessa på samma år ens..
Men Jinge, jag klagade inte över att somliga missbrukar preparaten, jag tyckte det var förfärligt att man talar om somliga som missbrukare, som blivit beroende av sådana här preparat utan egen förskyllan. Det är ju något helt annat. Det råder för övrigt inte någon stor oenighet mellan oss om preparatens verkningar. Det finns säkert de som blir hjälpta av SSRI. Människor reagerar olika på sådana här medel, och där har läkare ett stort ansvar att följa upp förskrivningarna, ett ansvar som det slarvas med.
Ha en fortsatt trevlig midsommar :-)!
:-) Jag skrev ju att -jag hade för mig- att du skrev det.. :)
Jag tycker också att det vore bra med ett datasystem hos apoteket som varnar då för mycket eller fel kombinationer hämtas ut. Som det är idag fungerar det inte, det finns alltid endel läkare som är alltför frikostiga med recepten och sedan finns ju problemet med att en patient kan gå till hur många olika läkare som helst och läkarna har ingen vetskap om detta då de skriver ut receptet.