Har Silvio Berlusconi kontakter med maffian?


Silvio Berlusconis far var bankman och tvättade pengar åt maffian ((I vart fall så gjorde banken han arbetade på det, vilket är upphov till rykten i Italien )), om sonen är lika företagsam när det gäller maffian vet jag inte, men en driftig kapitalist är han tveklöst.

När det nu verkar som om valet i Italien är klart så är det bara att beklaga italienarna. När man talar om Polsk Riksdag så kan man konstatera att Polen är ett avgjort stabilare land än Italien. Berlusconi kommer inte att klara av att regera landet den här gången heller, jag tror personligen att regeringen blir väsentligt mer kortlivad än genomsnitts-
regeringarna.

En lustig detalj när det gäller denne lille man är att han tidigare ägnat stor kraft åt att manipulera lagarna så att han inte ska dömas i de olika brottsutredningar som förekommit mot honom. Att han åter lyckats bli vald är väl någon sorts underverk. Visserligen har han säkerligen stöd från Vatikanen, men hans tidigare samarbete med Lega Nord, som är ett italienskt separatist och fascistparti borde diskvalificera honom. Men inte i Italien inte, något som inger oro.

Ska Italien få den plats i Europa som de förtjänar så måste man åtminstone behålla en regering i tre-fyra år. Det faktum att ingen regering klarar att sitta kvar innebär att befolkningens förtroende för politiker rasar, vilket i sin tur är ett hot mot demokratin. Italiens demokratiska traditioner är lika med noll, och de har inte ökat nu när Silvio Berlusconi åter beträder posten som premiärminister.

Jinge

AB DN1 SvD12 Politiken Dagbladet1

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Silvio Berlusconi, Italien, Lega Nord, Fascister, Forca Italia, Vatikanen, Korruption, Demokrati, Maffian, Politik[/tags]


36 svar till “Har Silvio Berlusconi kontakter med maffian?”

  1. Skulle inte förvåna mig det bittersta om han har kontakter med maffian. Skulle snarare bli förvånad om han inte har det.

    Italienarna har aldrig varit bra att på att få undan sopor. Neapel och Rom står sida vid sida.

  2. Silvio äger en kedja av TV hus och media.
    Jouranlister som skrev om honom, hans kontakter med maffia, älskarinor eller brott, blev ofta utsatta inför attacker. Jag vet sedan länge genom mina vänner att det blir tufft att jobba som journalist i Italien om man har kritiserat Silvio någon gång. Man får inget jobb (!)
    Han har blivit som Israelvänner: Skriver du om islamofobin eller Israel – då ska du vara attackerad från alla möjliga sidor.
    När jag studerade i Florens på slutet av 90-talet, var det en annan Italien än man ser idag. Nu är det jätte jobbigt: arbetslöshet, många vågar inte att skaffa familjen eller att ha barn, antal nyfödda är oroande, osv.
    I det här landet känner man liv o rörelse under turist sesong, ett par månader – sen blir det lika kul liksom graven.
    Ganska hårda tider i Italien, som faktiskt har grundat EU tillsammans med Tyskland. Synd att en del korrupta ledare har kommit i makten men jag tror inte att något land i Europa är nära revolution, totala utbrott av folket som Italien.

    Då åker jag där… :o)

  3. Alla italienska partier utom de kommunistiska har kontakter med maffian. Och ibland har även lokala kommunistorganisationer haft det.

  4. Personligen så är jag övertygad om att ingen politiker kan väljas till ett högre ämbete i Italien utan att maffian först godkänt dem.

    Vi ska inte blunda för det, lika lite som vi ska blunda för landets fascistiska historia och traditioner.

    Att välja Berlusconi är samma sak som att välja Jimmy Åkesson till statsminister.

  5. Berlusconi har inget officiellt stöd från vatikanen. Det finns ett flertal kristdemokratiska partier i Italien, både på höger och vänsterskalan, och representerade i båda allianserna.

  6. Är egentligen inte maffian staten i staten i Italien? Parlamentet och premiärministern är väl bara marionetter?
    Innehar förresten inte Italien världsrekordet i antal regeringar? Det är väl en per år?

  7. Den tidigare påve som dog hade jätte nära kontakter med Silvio. Jag tror inte att dagens påve kan sätta sig mot honom. Det är alltså spel.
    Dagens påve är publicist, han gillar komma ut med dramatiken för att dra uppmärksamhet. Dessutom är han jätte orolig att antal katoliker sjunker. Han måste göra sitt bästa för att vara intressant o extra synlig.
    Påve känner bra italiensk mentalitet och det att folket gillar att se makthavarna som är lite tuffa, som går mot strömmen, som är lite annorlunda, speciella… Därför visar han inte officiell stöd till Silvio.

  8. I would write something in English.I’m Italian and I would say that I feel a deep shame for this election.Berlusconi it’s a really horrible man, for his contact with mafia, he has ”problems” with justice, he really don’t know what is democracy…Many Italians are very very worried for this.
    Greetings to Sweden.

  9. En Italiensk kollega visade runt mig och min make i Rom för några år sedan. Here we have the Vatican, there is Colloseum, here is Trevi fountain and here is Centre of evil när han pekade på statshuset…

  10. ”Ska Italien få den plats i Europa som de förtjänar så måste man åtminstone behålla en regering i tre-fyra år.”

    Om man ska vara lite petig, var faktiskt Berlusconi premiärminister i fem år (2001-2006). Men 2006 ändrade Berlusconi valsystemet, vilket försvårar möjligheterna att bilda regering. Dessa regler bidrog till Prodis svaga regering. Nu slår valsystemet tillbaka mot Berlusconi och försvårar hans regeringsbildande.

    En folkomröstning var faktiskt utlyst till juni för att reformera valsystemet. En bred opinion hade föreslagit att en folkomröstning ska hållas om ett nytt valsystem. Nu tycks partitaktiken väga tyngre än principerna, åtminstone för Berlusconi.

  11. Äsch, det är knappast så att det vatikanen är involverade i någon slags inofficiell komplott mot Prodi. Det finns frågor som är viktiga för vatikanen, exempelvis italiens äktenskapslagstiftning och abortfrågan, och där lobbar man givetvis för vem som helst som stödjer den linjen. Men det finns ingen tydlig lojalitet med enskilda politiker, bara i enskilda sakfrågor. För övrigt är det fullt naturligt att Johannes Paulus II (eller ”den förra påve som dog”) hade nära kontakter med Berlusconi eftersom Vatikanstaten ligger i Rom och Silvio var premiärminister under det att JPII satt på stolen.

    I vilket fall som helst är det här en mörk dag för Italien.

  12. En del av Italien som jag fascineras av är Emilien i norr med Bologna som huvudort. Denna region är väl den som mest i Europa som levde upp till vänsterns gamla ideal. Där har det funnits en tradition med kooperativa företag och medborgarstyre som går tillbaka ända sedan medeltiden.

    Enandet av Italien 1860 har förstört mycket av mångfalden i Italien. Men fortfarande är de regionala skillnaderna stora. Många identifierar mer med sin region än med Italien.

  13. Jinge kommentaren från ”m” har du tydligen raderat, det är bra. Det är frånvaron av idiotkommentarer som gör att denna blogg sticker ut från omgivningen! tack!

  14. Man kan ibland tycka att Italien lider av politiskt posttraumatiskt stressymtom efter alla diktatorers framfart genom historien. Och som att de inte hämtat sig från Mussolinis fascism och tvingas leva med Cosa Nostras härjningar och Vatikanens hårda grepp.
    Det verkar som om italienarna väljer det dom är vana vid och känner igen, en fascistoid härskartyp som Berlusconi…

  15. Sara G:

    Jahaja, ibland är det enkelt att dra ett helt folk över en kam… Man kanske inte bara ska blicka tillbaka på de senaste 80 åren när man gör en bedömning av en av Europas äldsta statskulturer. Snarare än att italienarna är en skock får som gillar bestämda duces är de nästan löjligt oeniga och splittrade, politiskt och regionalt. Det är ett land med allt från marxist-leninister till fascister representerade i relativt stora partier, och sedan allt däremellan, sossar, kommunister, högerpopulister, kristdemokrater. Det är snarare bristen på tydligt ledarskap som ger Berlusconi ett överläge.

  16. Micke! Italienarna är splittrade, men det hindrar inte att Sara har rätt i sin generalisering. Din sista mening är väl helt i linje med den uppfattning Sara uttryckte?

  17. Nej, inte riktigt. Jag tror inte italienarna ”väljer det de är vana vid” utan snarare uppvisar en rejäl uppgivenhet. Förhoppningarna på Prodis alliansregering var höga och nu när det gick åt skogen var det lätt för Berlusconi att gå in och fula till sig premiärministerposten igen.

  18. Micke,hahaa,livet blir mycket enklare om man generaliserar, eller hur?!
    Och så fick du in ett litet surt inpass också…
    Eftersom jag inte bara menade Italiens historia under de senaste åttio åren, utan, kanske alltför kryptiskt för dig, skrev:”.. alla diktatorers framfart genom historien.”
    Med ”diktatorer” menade jag allt från (Sulla), Augustus, Hadrianus m.fl.

    Men om du har en bra mycket bättre förklaring än jag till att ”Ken” Berlusconi, Italiens svar på Barbies smått fascistoida pojkvän, vann valet – istället för det mycket svävande och smått (generaliserande?) orden: ”snarare bristen på tydligt ledarskap” så ge oss den!
    Vad kan den i din ögon uppenbara bristen bero på?
    Jag väntar ivrigt på ditt svar…

    Mvh/generaliseringens mästarinna i alla grenar
    Och dessutom, hör och häpna: Vänsterpartisten, Sara

  19. Ang. Lega Nord: Om Skåne var ett u-land som styrdes av den organiserade brottsligheten så skulle nog ganska många ”uppsvenskar” rösta på ett parti som förespråkade att dela på landet precis som norditalienarna röstar på Lega Nord. Italien som stat är ju dessutom bara dryga 100 år så känslan av att vara en nation är heller knappast lika stark som i t.ex. Sverige.

  20. Oj, oj, oj vad alla ni är säkra på att den kommande regeringen blir svårbildad och svag. Jag tror att ni har fel. Berlusconis allians ”il Popolo della Libertá” har trots allt en egen majoritet i båda kamrarna som de italienska nyheterna betecknade som stabil i morse. Han måste alltså bara förhandla med sina egna och med allianskollegorna Lega Nord för att bilda regering. Han är inte beroende av fler partier idag och kommer inte heller att bli det så länge Lega Nord är nöjda.

    Den stora nyheten i det här valet är därför inte Berlusconis seger och klara majoritet. Det är istället det usla resultatet på den yttre vänsterkanten som i praktiken är utraderad utan representation i parlamentet.

  21. Sara G:

    ”Och så fick du in ett litet surt inpass också…”

    And you know how much i like that!

    För att utveckla vad jag menade så tror jag att Berlusconis grand comeback beror på att det är svårt att skapa en fungerande allians i Italien, oavsett om det gäller vänster-centeralliansen eller höger-centeralliansen. Olikheterna inom allianserna är uppenbart stora. Det bidrar till handlingsförlamning för politikerna, och det är just denna handlingsförlamning som är det stora problemet för Italien. Berlusconis roll tidigare, som premiärminister, har egentligen bara handlat om att skydda egna intressen. Han är en företagare som utnyttjar den italienska staten som ytterligare ett företag i hans ägo. Han bryr sig inte så mycket om politiken inte rör sig framåt, han vill bara att politiken håller sig utanför hans intressesfär och då är det ju praktiskt att vara premiärminister. Han är snarare en nyliberal högerpopulist än en fascist. I italien finns det liksom fascister, riktiga fascister som titulerar sig fascister, och även om han samarbetar med dem är han inte en av dem. Oj, vad pladdrigt det blev. Bottom line: om Prodi hade lyckats hålla samman regeringen, om han hade lyckats med ett tydligt ledarskap (vilket han faktiskt gjorde sitt bästa med, men de rivaliserande idioterna i hans egen regering kunde ändå inte sluta upp i en gemensam linje) om han hade lyckats med det hade vi sluppit Berlusconi. Men nu när en situation av kaos och villrådighet uppstod smög sig Berlusconi fram som en sneaky fucker och trädde in i sitt gamla kontor.

  22. Mats:

    Om man ska döma av Berlusconis tidigare samarbete med lega nord är det väl inte helt uppenbart att samatrbetet kommer att löpa på så tydligt!

  23. Populisten:

    Ja du, jag tror rätt många ”uppbor” gärna skulle slippa Skåne och skåningarna och lämna tillbaka det till danskarna, men personligen uppfattar jag en politik som går ut på att stycka upp landet utifrån ekonomiska kalkyler ter sig lite märklig. För övrigt är det ärtt kul att de politiker som lega nord i övrigt står närmast, den uppsjö av fascistiska och högerextrema småpartier som florerar i italien, generellt är populärast i södra italien. Det gör i och för sig din jämförelse rätt rolig. Tänk dig ett Ut-Med-Skåneparti sitta i regeringkoalition med skånepartiet och serigedemokraterna. Hahaha.

  24. Micke:

    Berlusconi lyckades faktiskt hålla ihop med Lega Nord under fem år förra gången det begav sig (2001 – 2006). Kommentarerna från Lega Nords representanter under valvakan igår kväll var också av typen: ”Nu får vänstern hålla tyst, vi har vunnit, låt oss regera!” (mer eller mindre ordagrant översatt från Bossi själv) så jag tror faktiskt att de klarar det. Enligt de italienare jag pratat med ligger inte Berlusconis utmaning i att hålla ihop regeringen. Den ligger i att få landet att fungera, att få igång produktionen och att se till att folk överlever till nästa månadslön vilket kommer vara väl så svårt.

    För övrigt så har de flesta småpartierna slagits ut ur parlamentet och den nya församlingen kommer bara att innehålla representanter för sju partier.

  25. Micke:

    Du har dock rätt om förra regeringes misslyckande och det är det som väljarna har straffat i mina ögon.

    Berlusconi når faktiskt i princip samma resultat som förra gången men vänstern, framför den yttersta vänstern, förlorar stort.

  26. Med det gamla valsystemet hade kanske Berlusconi inte behövt förhandla med Lega Nord. Det säger mycket om den kommande högerregeringen när en postfascist som Fini framstår som den mest sansade personen.

  27. Illitterata idioter som inte ens förmår ta till sig kommentarsreglerna hamnar i spamfiltret. Plonk! / Jinge

  28. Jag kommer från milano, italien, och kan bara säga det om Berlusconi: han ljuger alltid, vi är jävla trött om hans TV propaganda, hans hårtransplantation. Han äger tidningar, ett fotbollslag, varuhus, TV, även en stor del av film upphovsrätt. han ska verkligt ruinera italien.

  29. Sedan Italien konverterat till Euron har ekonomin för medelklassen kraschat totalt. Höjda priser, högre o fler skatter år efter år, men lönerna har praktisk taget stannat kvar på samma nivå som år 2000! I ett nära katastofalt ekonomiskt klimat som detta är det lätt att förstå de familjer som gått över till Berlusconis sida. För några dagar sedan drog han upp sitt ess ur skjortärmen och lovade (bland annat) att ta bort bostadsskatten…Italienarna tycks då ej komma i håg allt han lovade och ej höll under hans senaste vistelse i Camera dei Consigli.