Fritidsfiske värt tio gånger mer än yrkesfisket

Det är ett länge förbisett faktum som Fiskeriverkets rapport tar upp i det svar man nu har lämnat till regeringen.

DN: ”Enligt forskarna bakom rapporten kan summan jämföras med yrkesfiskarnas vinster från matfisk.

– Vinsterna inom yrkesfisket är cirka 75 miljoner kronor. Det betyder att fritidsfisket bara på utövarsidan är värt minst tio gånger mer, säger Anton Paulrud, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå och en av författarna bakom Fiskeriverkets rapport.”

Jag har varje sommar åkt till norrland för att flugfiska efter i första hand Harr och Öring, oftast med medhavd hustru och två barn. Räknar man ut vad en sådan resa kostar i form av fiskekort, fiskeredskap, stughyra, resor och liknande så blir kilopriset för fisken rent astronomisk. Den blir garanterat minst fyrsiffrig om man inte råkar få en tjugokilos lax på kroken.

Och vi är många som fiskar. Den sista siffran jag läste var att över 2 ½ miljon människor i Sverige uppger att de fiskat någon gång förra sommaren, och av dessa är det hundratusentals som ger sig iväg på riktiga fiskeresor på semestern. Ger man sig iväg upp i fjällen under augusti så borde det rimligen vara svårt att träffa på turister, men icke. Det står mängder av fiskare längs varje vattendrag och det är inte bara svenskar. Det är folk från hela Europa.

Fisken på bilden är en Salmo Trutta (Havsöring) och både den och all annan laxartad fisk borde helt fridlysas när det gäller yrkesfisket. Trålfiske borde inte heller vara tillåtet norr om Stockolm, och likaså borde allt garnfiske förbjudas norröver. Det skulle på längre sikt ge ett mycket stort uppsving för fisketurismen, ett uppsving som gagnar hundrafalt fler än de yrkesfiskare som drabbas.

DN SvD

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Fiske, Turism, Fisketurism, Yrkesfiske, Garnfiske, Trålfiske, Lax, Harr, Öring, Flugfiske, Spöfiske, Politik[/tags]

  7 comments for “Fritidsfiske värt tio gånger mer än yrkesfisket

 1. Leo
  18 januari, 2008 at 11:34

  Det där med fisket tycker jag att vi skall överlämna åt proffsen(yrkesfiskarna) att sköta som har de rätta redskapen.. Själv har jag övergått helt til COOP:s krokfångade torsk-fiskad utanför Norge- sedan jag höll på att bli uppäten av en gigantisk havslax som vi fick kalla ut Lodbrok för att få upp i båten. Och sedan jag fått en bäcköring som höll på att bita av benet GENOM stöveln. Pricken över i:et som gjorde att jag la av helt med fritidsfisket var när jag fick en gädda på kroken utanför Utö som var så stor och glupsk att han höll på att sluka roddbåten jag hade lånat.. Den skulle ni ha sett!

 2. Marcus R
  18 januari, 2008 at 12:12

  Sist jag fiskade fastnade kroken i en buske bakom mig och när jag skulle ta loss den så ramlade jag i plurret…

 3. 18 januari, 2008 at 12:15

  Som flugfiskare har jag förlorat många fina torrflugor till buskar och annat skit. Men att ta kilosöring i strömmande vatten på torrfluga är en upplevelse!

 4. Sanna
  18 januari, 2008 at 12:40

  Salmo trutta heter det, Jinge. Ett ”n” för mycket. Bra inlägg för övrigt. En skandal att Sveriges och EU:s subventioner går till att förstöra miljön.

  Vill varmt rekommendera Isabella Lövins bok Tyst Hav, där det bland annat framkommer vilka svenskar som får de där subventionerna.

  Inga småföretag som säljer en del av sitt överskott för att medarbetarna ska få en rimlig lön att leva på. De flesta sådana företag har redan gått i putten.

  Utan framför allt handlar det om en enda familj bestående av bland annat kristna fundamentalister, som nolltaxerar, men som ändå lever som kungar på subventionerna och på värdet av fångsten som de får från sina stora fartyg som dammsuger haven på fisk genom bottentrålning.

 5. Leo
  18 januari, 2008 at 14:05

  tala om att få vatten på sin kvarn!

  ”framför allt handlar det om en enda familj bestående av bland annat kristna fundamentalister, som nolltaxerar, men som ändå lever som kungar på subventionerna och på värdet av fångsten” skriver Sanna

  när det är ngt som är riktigt åt helvete i samhället så brukar det vara fundamentalister av religiöst slag inblandade har jag tidigare hävdat, oftast från någon av de tre ökenreligionerna, och se där här var det dags igen!

 6. Leo
  18 januari, 2008 at 14:10

  Tar tillbaka och hävdar motsatsen efter Sannas uppgifter: Avskaffa yrkesfisket med trålar och liknande och överlåt det mesta till fritidsfiskarna!

 7. Sanna
  19 januari, 2008 at 11:35

  OK, det stämmer inte riktigt, det som jag skrev i förra inlägget. Det är visst inte bara den här familjen i ”Fiskebäcksflottan” som får subventioner, men det är ändå ett ganska färgstarkt exempel.

  Här är några utdrag ur boken.

  Familjen Ahlström består av ”17 personer som står som ägare till fyra av Sveriges största båtar [Tor-ön, Torland, Ginneton och Ganthi].
  (…)
  Familjen [som redan hade blivit förmögen på fiske på 80-talet fick] dessutom tio miljoner kronor i bidrag ur den frikostiga Fonden för fiskets utveckling (FFU) samt ur statliga medel 1996 (…)”.

  Tore Ahlström säger i dokumentären ”Den sista torsken” 2001, apropå torskens nedgång och riskerna med industrifisket:

  ”Uttunningen av ozonlagret, miljöförstöringen, utfiskningen, allt” står nämnt i Jesaja och Hebreerbrevet, att jord och himmel ska ”nötas ut som en klädnad”. Han fortsätter:

  ”Fråga mig inte hur. Men jag ser ju att den nöts ut som en klädnad. För en människa som är troende är detta inga överraskningar. Det ska ta slut alltihop, det ska nötas ut”.

  Isabella Lövin igen:

  ”Alla nio ägarna till Torönland HB visar sig vara utan några inkomster alls. Och inte bara under ett år: under hela sex års tid, taxeringsåren 06, 05, 04, 03, 02 och 01 har dessa nio medlemmar i Sveriges främsta fiskefamilj inte deklarerat någon inkomst överhuvudtaget (med undantag av några få tusen kronor som en av dem deklarerat som inkomst ett par av åren)”.

  Några sidor senare räknar hon på totala intäkter och utgifter för svenskt industrifiske:

  ”Summan av samhällets kostnader och subventioner blir med detta räknesätt alltså nästan exakt detsamma som summan av förstahandsvärdet på svenskfångad fisk 2006, vilket uppgick till cirka en miljard kronor (1 010 000 000 kronor). Summan överstiger dessutom med mycket stor marginal förädlingsvärdet för svenskfångad fisk enligt nationalräkenskaperna, vilket uppgick till 585 miljoner 2006”.

  Lägg förresten märke till att intäkter inte är detsamma som vinst, vilket är den siffran som diskuteras i de artiklar som Jinge länkar till.

  Skandal är alltså bara förnamnet.

Comments are closed.