”Förfärlig soppa av konspirationer om Clinton”

Den 25/9 publicerade Leif Elinder, Martin Gelin och jag en artikel i Västerbottenskuriren (VK). Västerbottenskurren: En drottning ska inte kasta sten i glashus
Jag återgav den två dagar senare som blogginlägg Bloggen: En drottning ska inte kasta sten i glashus
hillary-clinton-160926

Några dagar senare, på kvällen 4/10, kom en kritisk replik i Västerbottens-Kuriren från den kände publicisten Olof Kleberg med titeln ”Förfärlig soppa av konspirationer om Clinton”. Olof Kleberg, VK

Vår replik infördes 7/10 på kvällen med den av VK satta rubriken ”USA omringar Ryssland med offensiva vapen”. USA omringar Ryssland med offensiva vapen

Nedan återges en sammanfattning av Klebergs replik, vår replik till Kleberg, och sedan hela Klebergs replik.

I. Sammanfattning av Olof Klebergs replik i VK.
Olof Klebergs replik ”Förfärlig soppa av konspirationer om Clinton”.
Elinder-Gelin-Romelsjö (enligt Olof Kleberg) har ”tunnelseende”, försummar att granska den betydligt värre Trump,
omfamnar ”globala konspirationer (Vilka??) byggda på påståenden från ökända journalisten Diana Johnstone.”

Olof Kleberg (OK) påstår vidare att ”Inget tyder på att storkrig hotar” (”alarmistiskt och ryskt synsätt”). (1)
att Putins beskrivning av USA också är en demonisering?

II Vår replik till Olof Kleberg   
 
”Förfärlig soppa av konspirationer om Clinton” 
  
Olof Kleberg avfärdar vår debattartikel och oro över Hillary Clintons utrikespolitik och presidentkandidatur som ”tunnelseende” och som tecken på en okritisk omfamning av ”globala konspirationer” utgående från boken – Queen of Chaos – skriven av den (enligt Kleberg) ”ökända” journalisten Diana Johnstone.  Samtidigt håller Kleberg med oss i mycket och kan inte visa att vi lagt fram felaktiga uppgifter. Kleberg nämner Srebrenica men underlåter att nämna andra allvarliga övergrepp som inträffade under den av USA/NATO genomförda uppdelningen av Jugoslavien. 
 hillary-clinton-drottningen-av-kaos
Olof Kleberg framhåller att det inte finns något som tyder på ett hotande storkrig mellan USA/Nato och Ryssland och menar att det ukrainska maktskiftet 2014 inte kom till stånd genom en olaglig statskupp utan föregicks av ”en bred, folklig ickevåldsrevolution”.  
 
I USA genomförs nu en omfattande modernisering av kärnvapen vilka åter förflyttas till Tyskland – kärnvapen som kan betraktas som förstahands vapen. USA:s militärutgifter i Europa har fyrdubblats och USA förser alltfler baser som omringar Ryssland med moderna offensiva vapen.  Detta sker samtidigt med en antirysk desinformations- och demoniseringskampanj där svenska media fungerar som okritiska ekon och som visats på tidskriften ”Filter”.  
 
Få känner till att NATO:s militärutgifter är tiofaldigt större än Rysslands. Det finns skäl att oroas över Hillary Clintons antiryska retorik. Politiska strateger som Kissinger och Brzezinski förordar en betydligt mer försonlig Rysslandspolitik.  
 militar-utgifter-2016Militärutgifter 2016
Den fascistinfluerade statskuppen feb. 2014 mot Ukrainas demokratiskt valde president är väl styrkt. Kuppen skedde i kölvattnet av grova provokationer bland fredliga demonstrationer på Maidan-torget i Kiev – ett dödligt våld iscensatt av högerextremistiska grupper (enligt oberoende källor). Återföreningen med Krim skedde däremot fredligt och med ett obestridligt stöd från en folklig majoritet. 
 
För att fälla omdömet att Diana Johnstone är anfäktad av ”globala konspirationer” bör krav ställas på att man läst hennes böcker.   
 
För att obekymrat kunna bortförklara statskupper i Ukraina och vifta bort framtida och stora krigsrisker mellan USA/Nato och Ryssland mm bör krav kunna ställas på att man studerat oberoende, kunniga och allmänt respekterade militäranalytiska källor. Vi är förmätna nog att bidra med en referenslista som Olof Kleberg och en intresserad allmänhet gärna kan granska kritiskt. 
 
Leif Elinder 
Martin Gelin 
Anders Romelsjö   
 
 
REFERENSER om krigsrisker
”Many respected, patriotic Americans, such as Paul Craig Roberts, Stephen Cohen, Philip Giraldi, Ray McGovern and many others have been issuing warnings of a looming a Third World War.”   
http://thesaker.is/a-russian-warning/comment-page-3/  
http://www.paulcraigroberts.org/2015/12/28/why-wwiii-is-on-the-horizon-paul-craig-roberts/  
http://www.globalresearch.ca/video-putin-warns-journalists-of-nuclear-war-i-dont-know-how-to-get-through-to-you-people/5534820 
http://www.counterpunch.org/2016/03/10/hillary-clinton-the-queen-of-chaos-and-the-threat-of-world-war-iii/ 
http://www.zerohedge.com/news/2016-09-23/most-dangerous-person-planet-today-hillary-clinton 
 
Om kuppen i Ukraina.  
Professor John Mearsheimer  
https://www.foreignaffairs.com/articles/russia-fsu/2014-08-18/why-ukraine-crisis-west-s-fault  
http://www.commondreams.org/views/2015/02/06/us-ukraine-and-russia-what-went-wrong 
”It truly was the most blatant coup in history”  
https://www.sott.net/article/291634-Stratfor-chief-George-Friedman-on-the-roots-of-the-Ukraine-crisis 
http://www.democracynow.org/2015/2/3/is_ukraine_a_proxy_western_russia 
https://consortiumnews.com/2016/03/18/behind-the-crimearussia-reunion/ 
 

III. Olf Klebergs hela replik ”Förfärlig soppa av konspirationer om Clinton” VK: Förfärlig soppa av konspirationer om Clinton
De tycks jämställa Clinton med Donald Trump men granskar inte dennes mycket värre förslag, anklagelser och militarism. Det skriver Olof Kleberg i en replik på en debattartikel av Leif Elinder, Martin Gelin och Anders Romelsjö.

Ta en dos sanna påståenden, blanda dem med minst två mått överdrifter och tillsätt sedan rejält med förvridna globala konspirationer. Då får man en förfärlig soppa.
VK:s läsare drabbades av en sådan anrättning den 26/9, hopkokad av skribenterna Elinder, Gelin och Romelsjö. Temat gällde den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clintons politiska profil. Och därtill synen på motsättningen USA–Ryssland.
Det finns verkligen anledning att syna Hillary Clinton i sömmarna. Hon är en hök i utrikespolitiken – stödde invasionen i Irak och det utvidgade ingreppet mot Libyen, Israels aktioner och bosättningar samt förordade angrepp på Iran. Detta kan väcka oro.
Hon använde, mot tydliga regler, en privat e-postserver under sitt arbete som utrikesminister. Inte lagstridigt men ”extremt omdömeslöst”, som FBI-chefen James Comey sa. Och hon har, tillsammans med maken Bill, byggt upp en mäktig stiftelse. Bidragsgivare har fått politiska gentjänster eller fått hjälp med kontrakt.
Allt detta är negativt – och sant. Men Elinder-Gelin-Romelsjö har tunnelseende. Mycket av deras kritik gäller, tyvärr, USA:s officiella politik under Obama: attacker med drönare, straffrihet för torterare under Bush, massavlyssning. Freedom Act, införd efter Snowdens avslöjanden, har dock nu ersatt Patriot Act och begränsat massavlyssningen.
De tycks jämställa Clinton med Donald Trump men granskar inte dennes mycket värre förslag, anklagelser och militarism. Inte heller granskar de Trumps ekonomiska manipulationer, hans universitet, hans vägran att visa upp sin egen ekonomi.
Med sådana överdrifter och ensidig granskning blir allting skevt.
Men värst av allt är de tre skribenternas globala konspirationer, delvis byggda på den ökända journalisten Diana Johnstone påståenden.
Det var hon som i slutet av 1990-talet gjorde sig beryktad genom att hävda att massakern i bosniska Srebrenica, där 8 000 män mördades, nog var ett krigsbrott (sånt händer i krig, har hon sagt), men inte folkmord. Haagdomstolen fastställde 2004 att det var folkmord och har dömt Radovan Karadzic, ledare för Republika Srbska, för brott mot mänskligheten.
Elinder-Gelin-Romelsjö anser att ”riskerna för ett storkrig mellan Nato och Ryssland har ökat dramatiskt”, att Putin har ”god grund för att tro att USA/Nato förbereder ett krig”, att Nato företar ”provokativa militärövningar” och demoniserar Putin. Detta är ett alarmistiskt och ryskt synsätt.
Inget tyder på att storkrig hotar – däremot har spänningen och misstron ökat. USA vill inte ha storkrig – men gärna makt med andra medel. Putin är ingen galenpanna, tror inte på storkrig men utnyttjar alla chanser att visa att Ryssland är en stormakt. Han upprustar, om än från en långt lägre nivå än USA.
Både Nato och Ryssland företar militärövningar –men rapporterar till varandra. ”Demonisering” – vad ska man då kalla Putins beskrivning av USA?
Kiev 2 protest-main_si

Slutligen: maktskiftet i Ukraina 2014 beskrivs som ”den olagliga statskuppen”. Så menar man i Kreml. I själva verket var det en bred, folklig ickevåldsrevolution, stödd av miljoner, mest i väster men också i öster, mot maktmissbruk, korruption och till slut polisbrutalitet.
Att den ukrainska ickevåldsrevolutionen sedan följts av besvikelse och fortsatt korruption är en annan sak.
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitledFascistpartiets Svobodas ledare
i Andra om: , , , , , , ,, , ,, , , , , , , ,,

  5 comments for “”Förfärlig soppa av konspirationer om Clinton”

 1. Förfärlig soppa av dumjournalistik
  12 oktober, 2016 at 08:04

  Det är väl ett tecken på att bombvänstern är desperat när man tillkallar en pensionerad journalist för att ”ge svar på tal” om något som han inte är införstådd i. Det är förståeligt. Man kan bli vilse i pannan för mindre. Å andra sidan är det inte första gånger det händer.

  https://anderssjolund.wordpress.com/2013/01/12/olof-kleberg-ber-mig-forbehallslost-om-ursakt/

  • 12 oktober, 2016 at 08:29

   Han instämmer dock i mycket av vår kritik, men lyckas på märkligt sätt samtidigt kalla detta (uppfattar jag) för konspirationer.

 2. M
  12 oktober, 2016 at 12:23

  ”Slutligen: maktskiftet i Ukraina 2014 beskrivs som ”den olagliga statskuppen”. Så menar man i Kreml. I själva verket var det en bred, folklig ickevåldsrevolution, stödd av miljoner, mest i väster men också i öster, mot maktmissbruk, korruption och till slut polisbrutalitet”.

  Man kan fråga sig vad är det för fel på Olf Kleberg?

  Först placerar OK ”Stratfor” i Kreml …

  Sedan hävdar han att den ukrainska s.k. revolution, att det var ”en folklig ickevåldsrevolution”, när det finns tiotal (om inte hundratal) bildbevis på Youtube…

  Är han så okunnig/intelligensbefriad eller en patologisk lögnare.

 3. 12 oktober, 2016 at 15:58

  Att ens ge dig sig i kast med en kapitalliberal ”journalist” i en tidning som tycks vara i maskopi med DN tycks mig vara fullkomligt lönlöst. Det synes mig vara bortkastad tid.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4sterbottens-Kuriren

  Självklart vill dessa kapitalliberaler ha den nyliberala Hillary Clinton vid spakarna som garanterar att USAs folk (och resten av världen) fortsatt ska få den blå, vita och röda ”behandlingen” för att uttrycka sig lite finare än George Carlin.

  Att de inte vill ha Trump beror sannolikt på att han är nationell, d.v.s. är emot frihandeln/fulhandeln och istället vill få ordning på amerikansk nationell ekonomi och stoppa det olagliga invällandet från det överbefolkade Mexiko och från det islamistiska Mellanöstern. För sionisterna på DN är det givetvis katastrof om Trump heller inte skulle vilja slösa bort enorma summor pengar till Israel och kanske hellre rädda USA från ett enormt budgetunderskott.

 4. 13 oktober, 2016 at 12:20

  Olof Kleberg skulle bara kunna gå till
  http://www.informationclearinghouse.info/article37599.htm
  Victoria Nuland Admits: US Has Invested $5 Billion In The Development of Ukrainian, ”Democratic Institutions”
  eller
  American Conquest by Subversion: Victoria Nuland’s Admits Washington Has Spent $5 Billion to “Subvert Ukraine”
  http://www.globalresearch.ca/american-conquest-by-subversion-victoria-nulands-admits-washington-has-spent-5-billion-to-subvert-ukraine/5367782

  Dessutoim har Porosjenko offentligt erkänt att han blivit tillsatt genom en statskupp. Vad mera behöver den tydligen okunnige Olof Kleberg
  Ukraine’s Pres. Poroshenko Says Overthrow of Yanukovych Was a Coup
  http://www.zerohedge.com/news/2015-06-22/ukraine%E2%80%99s-president-poroshenko-admits-overthrow-yanukovych-was-coup

  Det finns också källor för att mångmiljardären George Soros var enormt inblandad med alla sina NGOs i denna kupp:
  http://beforeitsnews.com/alternative/2015/03/soros-admits-responsibility-for-sorosobamanulandkerry-coup-in-kiev-and-mass-murder-in-ukraine-3118750.html

  Soros had prepared the ground for Victoria Nuland’s and the Neo-Nazis’ mass murder and coup
  Titeln
  US support of violent neo-Nazis in Ukraine: Video Compilation är en understatement. De organiserade hela dramat. ’Support’ är verkligen en understatement. Se videon:
  https://www.youtube.com/watch?v=8-RyOaFwcEw

  http://www.washingtonsblog.com/2015/02/new-video-evidence-americas-coup-ukraine-means.html

  Jag kan inte få denna videon att fungera, så jag ger länken och URL.
  http://www.washingtonsblog.com/2015/02/new-video-evidence-americas-coup-ukraine-means.html

  Eric Zuesse

  New video evidence has been added to the already-conclusive video evidence which shows that the U.S. Government was the controlling power behind the extremely violent and illegal 18-27 February 2014 Ukrainian coup, which overthrew the democratically elected and never legally removed-from-power Ukrainian President Viktor Yanukovych.

  Behöver Olof Kleberg mer än dessa bevis. Jag tycker det är tid för OK att kasta in handsken.

Comments are closed.