För 15 år sedan demonstrerade miljoner mot Irakkriget. Varför tiger vi inför alla krig idag?

Idag för femton år sedan organiserades enorma antikrigsprotester runt om i världen inför Förenta staternas uppmarsch mot Irak. Uppgifterna om antalet deltagare varierar. ”Mellan fem och tio miljoner människor deltog i demonstrationer i drygt 600 städer jorden runt. Det var den största fredsmanifestationen sedan Vietnamkriget”…”I Sverige demonstrerade minst 75 000 personer i 25 städer från Boden i norr till Malmö i söder.” ”Polisen uppskattar att närmare 35.000 personer deltog i demonstrationståget genom centrala Stockholm till Berwaldhallen, som ligger granne med USA:s ambassad på Djurgården”….”I Göteborg demonstrerade mellan 20.000 och 30.000 personer, uppgav polisen sent på eftermiddagen. Man tågade från Götaplatsen till Gustav Adolfs Torg.” Aftonbladet
Många ungdomar demonstrerade för första gången och många gamlingar deltog i dom största demonstrationerna dom varit med om.

* Och jag har nyligen bevistat ett mycket bra och välbesökt möte i ABF om 15-årsdagen! Katasalen var fylld. Mötet inleddes med en film på c:a 15 minuter som visade demonstrationen i Stockholm framför allt.

* Artikeln publicerades för ett år sedan, och nu har enstaka ord bytts ut, som ”fjorton” mot ”femton.”

Irak demonstrationen februariIrak demonstrationen februari
Kriget pågår, det pågår ett av USA-initierat krig i Syrien (enligt officiella uppgifter) via allierade och terrorister, och det sker ett väldigt brutalt krig i Jemen av USA, Storbritannien och Saudiarabien. Men endast mycket begränsade protester, och de som protesterar betraktas med misstänksamhet av etablissemanget och media. Vad har hänt? Uppenbarligen har de flesta som protesterat på något sätt vant sig och/eller har de tagit intryck av massmedias djupt felaktiga USA-anpassade imnformation. Detta är djupt tragiskt. Vi människor har alltför lätt att anpassa oss till det som är djupt omänskligt. Brännande av häxor på 1600-talet, nazismen och nu denna acceptans av USA brutala krig och statskupper. Detta sentiment kan leda till acceptans för stora krig mot Ryssland och Kina med många miljoner dödade. Ryssland och Kina är betydligt svagare än USA och NATO och lär inte angripa, medan USA glädjande nog för världen är på relativ tillbakagång inom områden.
Och många är nog besvikna över att våra demokratiskt valda politiker inte lyssnade på protesterna.De stora partiernas partiledare deltog inte.
RyssKrig-768954
* Men vi ska inte ge upp
* De antiimperialistiska bloggarna får stadigt alltfler läsare
* Det finns knappast något viktigare för oss själva och våra barn än att vi protesterar mot krig och orättvisor
* Gå med i föreningar som Syriensolidaritet, Jemnsolidaritet, Iraksolidaritet och Folket i Bild Kulturfront som har antiimperialism som en av sina paroller.

Jag återger del av en artikel ur Proletären av Per Johansson där frågan om demonstrationer då och nu diskuteras..
Tusentals mot USA:s krig
Under några vintermånader 2003 bevittnade Sverige de största demonstrationerna mot krig sedan Vietnamkrigets dagar.

Proletärens artikel.
Naturligtvis hände det inte över en natt, även om det kunde kännas så just då. Visst var det protester mot USA:s bombningar av Jugoslavien 1998, och demonstrationerna hade växt när USA anföll Afghanistan i oktober 2001.

I februari och mars fyllde landsomfattande demonstrationer mot Irak-kriget landets gator.
I årtionden hade det från både vänster och höger talats om att ”demonstrationernas tid är förbi”, och istället skulle det vara spektakulära aktioner med resande aktivister.

Minns diskussionerna om Attac, och antiglobaliseringsrörelsen, om våldsamheterna vid så gott som alla politiska toppmöten vid den här tiden. Även 2003 fanns det krafter som motsatte sig lokala protester och ville istället att alla (aktivisterna) skulle åka till Stockholm. Den elitiska linjen förvandlades till grus under dessa vintermånader. För vanliga människor är demonstrationernas tid inte förbi – om budskapet är viktigt och parollerna de rätta.
Irak demonstrationen februari
Stämningen var så att folk i allmänhet var emot kriget, och närde en förhoppning om att det gick att stoppa, även efter själva krigsutbrottet. Helgen efter USA påbörjade invasionen tog folkmassorna till gatorna igen.
Men när Bagdad föll utan nämnvärt motstånd och USA kunde utropa sig som segrare gick luften ur antikrigsrörelsen, och de manifestationer som var planerade blev i jämförelse små.
De årliga demonstrationerna och manifestationerna mot USA:s ockupation av Irak har krympt år för år.

Vad finns kvar av antikrigsprotesterna? Vad hade de för betydelse?

Just nu verkar det som ingenting, när det gått så långt att Sverige deltar i krig och ockupation, utan några stora och omfattande protester. Men det är ännu för tidigt att värdera vintermånaderna 2003.
Tusentals människor demonstrerade för första gången, och det i strid med etablissemangets åsikter. Tusentals människor kände för första gången kraften i den kollektiva samlingen. Vad satte det för spår? Vad sådde det för frön i människors medvetande?

Stämningarna är just nu inte sådana att människor går ut på gator och torg för att manifestera mot USA:s krig och ockupation, men opinioner kan svänga och rörelser kan snabbt växa fram.
Kommer USA starta ett nytt krig kan tiotusentals ta till gatorna igen. De minns hur det gick till förra gången.”
(Slut)

En liten påminnelse om USA:s insatser detta millenium.

* Det illegala brutala kriget mot Irak med mellan hundratusen och en miljon dödade;
* Det brutala angreppskriget i Afghanistan;
* Sönderslagningen av Libyen via NATO;
* Kriget mot Syrien via ombud och hotet om ett fullständigt olagligt anfallskrig;
* Drönarna, där användning baseras på beslut av president Obama utan juridisk eller demokratisk insyn;
* CIA:s omvandling från brutal spionorganisation och statskuppare till terroristorganisation (Pulizerprisvinnaren Mazetti);
* De upprepade mordförsöken mot Venezuelas ledare Chavez och Kubas ledare Castro;
* Tortyren har fått ett tydligt ansikte i västvärlden;
* Den kraftiga militära upprustningen, med minst 700 militärbaser i andra länder och en omringning av Kina och Ryssland
* Den omfattande moderniseringen av kärnvapen av Nobels fredspristagare Obama;

* Den omfattande, tidigare hemliga övervakningen av människor runtom i världen, av statschefer, viktiga organisationer och USA-bolags konkurrenter av NSA och andra;
* Minskningen av demokratin i USA enligt USA-jurister och expresident Carter;
* Guantanamo.

intressant.se Ukraina, , , , , , ,

  20 comments for “För 15 år sedan demonstrerade miljoner mot Irakkriget. Varför tiger vi inför alla krig idag?

 1. Benny
  15 februari, 2017 at 20:09

  Ett kort svar är att media ägs av samma figurer som äger krigsindustrin! Då passar det inte så bra att informera om krigen och framförallt vilka som ligger bakom. Dessutom är folk i allmänhet ointresserade av krigen i fjärran länder så länge de själva inte påverkas. SVT, BBC och andra s.k oberoende TV-media har i mångt och mycket blivit maktens språkrör i stället för dess granskare. Det är ju inte för inte som BBC i Storbritannien kallas för British-brainwashing-company numera. Konstateras kan att det är en enorm skillnad på hur media fungerade för 15 år sedan mot idag…kritiken mot makthavarna har i stort avstannat i takt med PK-ismens utbredning och diskreta hot används om att alla bidrag slopas om man inte följer den av makthavarna utstakade linjen.

 2. stig-olof bragmob
  16 februari, 2017 at 08:51

  när jag skilde mig från min svenska fru 2008 var det 200 kvinnor som flytt från irakkriget i vilhelmina.jag tackade bush att han gett mig sånt stort urval att försöka charma.
  jag gifte mig med en afrikanska 2009.hon har inte fått uppehållstillstånd än.
  när obama.cia startade syrienkriget kom många män till vilhelmina.med familjen kvar i syrien.jag började läsa om kriget på datorn.efter några månader insåg jag att de enda som kunde stoppa bombningarna i mellanöstern var ju på andra sidan atlanten.svårt för oss i eu att påverka.
  330 miljoner amerikaner.jag har aldrig läst en enda protest från dessa.
  de har nog blivit som tyskarna under hitler.följer sin ledare oavsett vilka blodbad de orsakar.efter årtionden av förtryck av andra nationer runt om i världen.
  allt för att miljardärerna i usa ska bli ännu rikare
  det känns omöjligt att stoppa krigen med protester.
  däremot borde vi plocka bort några miljardärer.

  • 17 februari, 2018 at 03:11

   Monopolkapitalisten George Soros och de svenska politiker som ”gillas” av honom är kanske extra viktigt att plocka bort ur politiken om den ska kunna bli hederligare, exempelvis genom att rösta på partier som inte har några köpta/hjärntvättade George Soros-vänner.

   I dagarna har den ungersk-amerikanske monopolkapitalisten George Soros bestämt sig för att förhindra engelsmännens Brexit. Till skillnad från Putin som lägger sig i, så brutalt effektivt att det inte ens finns några bevis för det, så lägger sig denne man, som tidigare krossat Storbritanniens ekonomi, i helt öppet. I sin lägenhet i London lär han bjuda in politikerna. Varför ingen patriot från Storbritannien plockar bort honom är för mig en stor gåta.

   Han undergräver deras demokrati helt öppet.

 3. Martin Kullberg
  16 februari, 2017 at 11:28

  För att vi såg hur makalöst framgångsrikt kriget i Irak var på att sprida och skapa stabila länder som vilar på västerländska värderingar. Därför protesterar vi inte längre, för kriget fungerade så himla bra!

  • stig-olof bragmo
   17 februari, 2017 at 07:01

   martin kullberg.
   nu var du jättekul.

   • Martin Kullberg
    17 februari, 2017 at 08:20

    Nja, jag ångrade genast ironin. För vi vet att USA-kramare och NATO-aktivister säger det där på fullt allvar.

 4. åke
  19 februari, 2017 at 11:30

  Viljan till fred, en Sisyfos-sten.
  Det är så att ”makten” som för dessa krig också kan ockupera / infiltrera media och globala fredsorganisationer, man kan över tid upparbetat den momentana tröghetslagen, och i fullt ”spinn” ge majoriteten av medborgarna en omedveten ”twist” i avgörande politiska, moraliska frågor. Den naturliga reaktionen mot krigets framfart kan nu få en medial uppförsbacke av sällan skådat slag att överbrygga i västvärlden. Och rustningen av Nato inom EU ökar konstant, ett sådant moment leder oundvikligen till en ökad krigsrisk, och inte tvärt om – det är den stora illusionen ( som lurar vem ? ). Man rustar för krig – inte för fred – men var är motreaktionen ? Var inte EU ett fredsprojekt – det var ”kärnan” i projektet en gång.

 5. åke
  22 februari, 2017 at 14:44

  Aj aj, kapten.

  Ett nytt och tydligt bevis för hur man värderar styrning av opinioner med propaganda från politiska makthavares sida, kan följas i nedanstående artikel. Här har BBC fått uppgiften att ”styra upp” Skottarna’s attityd i en viktig fråga, samt britterna inställning till krigen i mellan-östern. Två nyhetsprogram startar upp för att vissa politiska intressen skall få genomslag i opinionen – demokratiskt ?
  https://www.craigmurray.org.uk/archives/2017/02/bbc-glories-death/

 6. Gammal krigare
  16 februari, 2018 at 00:47

  Om det är några som skulle ställas infor rätta for krigsförbrytelser så är det Bush (1 och 2), herr och fru Clinton, Obama, Tony Blair, Erdogan, Saudi Arabiens och Qatars ledning.

  Jag ser på nyheterna att minst 509 stycken barnamördare, pedofiler och våldtäktsmän som slaktat oskyldiga människor att IS nu återvänt och fått bostäder och generösa bidrag i Göteborg. 509 stycken enbart där. Hur många sammanlagt i landet? Vad haende med regeringens, SAPO’s och medias försäkran om att ”endast” 150-300 stycken åkt från Sverige för att delta i slakten?

  Innebär detta nu att IS huvudstad flyttas fran Raqqa till Goteborg?

  Ar det detta vaara skattepengar ska ga till? Att forsorja dessa mordare/

 7. arbetarklass
  16 februari, 2018 at 01:22

  Det kan säkert vara så att alla krig ytterst beror på det privata ägandet. Men å andra sidan är det privata ägandet en viktig del av de demokratiska rättigheterna och socialiserar man allt då försvinner också demokratin som den betraktas idag. Att vi inte längre demonstrerar mot krig tror jag beror på att vänstern accepterat kapitalismen plus att politikerna samt medieutvecklingen gjort att krigen kommit närmare oss och blivit en del av vardagen. Det är en mindre önskad del av globaliseringen men som jag tror politikerna ser som nödvändig eller kanske ett nödvändigt ont. Ytterst verkar socialismen fredlig men vägen dit tycks gå genom blod, död och skräck. Några få vill, men de är lätt räknade. Vad de sedan har för avsikter med det kan man fundera över.

  • 16 februari, 2018 at 08:14

   Socialisering ökar demokratin i hög grad. Nu kontrolleras den väsentliga kontrollen över ekonomin och naturresuerserna av en liten, liten grupp, mindre än 0,1 % av jordens befolkning enligt statistik. Dessa fattar beslut utan demokratiska insyn, och med vintsmaximering som nödvändigt mål. Inte primärt att tillgodose behov för mänskligheten. Därför kan man inte satsa tillräckligt på miljön och därför krig om marknader och naturresurser, som ”blivit en del av vardagen” som du skriver. Det privata ägandet över prosuktionsmedlen (jag menar inte hus, bil, sommarstuga etc) innebär en mycket kraftig inskräkning av vår demokrati. Vi är som regel blinda för det. Socialismen kan vara fredlig. De första två stora socialistiska staterna Sovjet och Kina, två fattiga länder gick inte i kriget om inte angripna, med visst undantag. En väldig förbättring skedde av levnadsförhållandena, – men också övergrepp, som inte alls är obligata i kommande socialistiska stater. De stora krigen med ”blod, död och skräck” utövas av ledande demokratier enligt det vanliga i mitt tycke begränsade synsättet utövas ju av USA. Äver 20 milj döda i över 35 USA-krig efter Andra världskriget.

 8. miljondollarfrågan
  16 februari, 2018 at 09:00

  Det kan man verkligen fråga sig… hur kan det komma sig? Irakkriget innebar amerikansk trupp längs Eufrat och Tigris, den hjältemodiga västvärlds-vänstern kallade till protest och marscherade ut. Dagens ryska islamkrig väcker inga som helst protester hos hjältevänstern. Den tysta majoriteten vet att ingen intresserar sig för dess åsikter, och har ingen lösning på världsproblemen, den sa inget vid något tillfälle.

  • 16 februari, 2018 at 09:27

   Om den ”tysta majoriteten” talat ut hade detta haft effekt tror jag. Ibland har folkliga protester effekt. Rösträtten, franska revolutionen, Oktoberrevolutionen, Vietnamkriget slut.

   • miljondollarfrågan
    16 februari, 2018 at 10:44

    Men vänsterkommandot som kallar till protest, kallar inte till protest mot islam eller Ryssland, utan bara mot USA. När krigshandlingarna utförs av muslimer eller ryssar, kallar vänsterkommandot inte till protest. Då blir det ingen. Att vänsterkommandot inte lyckats göra troligt att kriget är USA´s krig, beror på att det inte är USA´s krig denna gång, det är ett internt muslimskt krig med omfattande rysk inblandning, och obetydlig amerikansk närvaro.

    Oktoberrevolutionen var en militärkupp av ett beväpnat avantgarde.

    • 16 februari, 2018 at 13:04

     Saken är den att USA och allierade är angripare, burutala folkrättsvidriga angripare mot Afghanistan,Irak,Libyen via Nato, Syrien via terrorister. Ryssland gör en viktig, legal insats i kampen mot terrorismen i Syrien, liksom Iran. Oktoberrevolutionen var en folklig revolt. Oktoberrevolutionen 100 år

     • arbetarklass
      16 februari, 2018 at 16:57

      Folklig revolt att de flesta ville ha kommunism eller vad?

      Sedan tycker jag miljondollarfrågan har en poäng i sin kommentar. Krigen i Mellanöstern är ytterst en konflikt mellan sunni- och shiamuslimer. Min historielärare på Komvux menade att något större hot mot västvärlden från muslimerna inte existerar då de aldrig kommer kunna enas utan drömmen om kalifatet kommer för evigt gå om intet genom interna stridigheter som praktiskt visar sig i krig som blossar upp då och då. Med det intet sagt att USA och västländer har en skuld i det. Även Ryssland har intressen i Mellanöstern. För mig är det inte särskilt akademiskt att skylla allt på USA. Risken är att akademikern mister sin trovärdighet i sin iver att föra ut propaganda.

      Folkliga revolter finns av skilda slag: Franska revolutionen, upproret mot danskarna i Sverige under Gustav Vasa mm mm

      • 16 februari, 2018 at 17:35

       Du har nog helt fel här. Varför hittar du på detta. Krigen i Mellanöstern är ytterst inte alls en konflikt mellan sunni- och shiamuslimer som väsentligen levt i fred i hundratals år med varandra. Den stora, stora majoriteten av dem drömmer inte om kalifat, lika litet som de flera kristna drömmer om Guds rike på jorden. Vår professor i islam menar det. USA och västländerna har den helt avgörande skulden. Att skylla på USA har inget med akademi att göra. Det baseras på omfattande analyser av fakta. Sök på ordet ”Syrien” i fliken ”Kategorier” till höger på bloggsidan. Du kan börja med den här. SvT visar ”Cries from Syria” – propaganda för al-Qaida

       • arbetarklass
        16 februari, 2018 at 19:32

        Hittar på?
        Nej, det var vad jag fick lära mig att muslimerna aldrig skulle kunna enas. I Syrien finns ytterligare en grupp som kallas allawiter och som är i minoritet. Den mindre gruppen står för regeringsmakten och rivaliteten mellan de här grupperna, sunnimuslimer är den andra, är själva grundorsaken till inbördeskriget som jag fattat det. Västvärlden och USA som förut varit så enat håller idag på att splittras och som leder till rivaliteter om makten men än så länge tror jag det är långt till inbördeskriget. Däremot har vi ett allmänt val i höst som jag tror inte kommer likna något av de val jag upplevt tidigare.

        • 16 februari, 2018 at 19:50

         Det stämmer inte om muslimer. Offer för USA-initierad propaganda?

         • arbetarklass
          16 februari, 2018 at 22:46

          Det kan jag inte redogöra för men det är den uppfattningen som jag erhållit. Förmodligen från flera håll. Jag ska läsa bloggposten om Syrien du länkade till när jag känner mig manad. Men för att göra det måste man tycka det är både intressant och någorlunda trovärdigt annars blir det svårt. Vill samtidigt ge dig en eloge att du orkar driva den här bloggen med så oförtruten energi, särskilt i tider då det inte verkar gå så bra att föra fram socialistiska idéer helt enkelt därför det inte verkar finnas någon efterfrågan eller i vart fall den blivit märkbart sämre. Jag läste nu på en mediesajt att resterande personal på Fria Tidningen säjs upp och en drastisk minskning av personalen gjordes redan i december. Jag läste en del i Fria Tidningen efter valet 2006 och tyckte de fanns en del bra artiklar där. Lite spretig kanske, men det var en tidning som byggde på att läsarna skrev alla artiklar.

          https://www.medievarlden.se/2018/02/etc-sager-upp-alla-medarbetare-pa-fria-tidningar/#nyhetsbrev

Comments are closed.