Fidel Castro kommer att saknas av (fp)


Det är antagligen med blandade känslor som många idag konstaterar att Castro ((http://sv.wikipedia.org/wiki/Fidel_Castro)) har avgått. Han är en hjälte för många samtidigt som andra anser honom vara en diktator.

Under hans långa tid vid makten i Kuba så har mycket i omvärlden förändrats, antagligen har förändringen gått väsentligt långsammare på Kuba. Men ingen kan ta ifrån honom att landet är världens mest läkartäta och att sjukvården är gratis. Antagligen är det en berättigad invändning om man även hävdar att ingen kan ta ifrån honom bunten av politiska fångar heller. Fast jag säger som Ohly, jag skulle hellre rösta på Castro än Bush…

En demokratisering av Kuba är idag det som behövs inklusive fria val. Det skulle vara intressant att se hur sådana val skulle gå, men jag är orolig för att brodern Raul ska ta över efter Fidel Alejandro och då blir det sannolikt ingen förändring alls. Fångarna får fortsätta att skaka galler om inte man nu inför en allmän amnesti.

Det är nästan så det känns som om det skulle vara synd, tänk på alla folkpartister och kristdemokrater som brukar åka till Kuba för att låta sig arresteras och bli utvisade. Det blir ju lokala kändisar här hemma i Sverige under flera dagar. Jag tror med andra ord att dessa ungdomspolitiker helst ser att diktaturen fortsätter.

Andra om , , , , , , , , ,

AB1234 DN12 SvD12 HD SDS Dagen

[tags]Fidel Castro, Kuba, Demokrati, Fria val, Diktator, Diktatur, Folkpartister, Kristdemokrater, Ungomspolitiker, Politik[/tags]


46 svar till “Fidel Castro kommer att saknas av (fp)”

  1. Var inte orolig Jinge. Dom hitter snart en ny frontfigur i tex. kuba att ”storma” mot!

    I mellan och sydamerika finns det ju flera framträdande personer som motsatt sig USA:s frihetsbegrepp att bli utsugna på sina naturtillgångar ”på ett fritt och marknadsmässigt sätt”. Och det ligger väl på ett ”lagomt” flygavstånd för att uppfylla äventyrskvoten också. Frågan är väl om dom törs åka dit, det är ingen lek man startar om man börjar käfta på FPU-vis..

  2. Jag skulle inte räkna ut Raul på en gång. Han har gett vissa signlar på att han är för mer politisk och ekonomisk frihet. Med Castro borta kanske han får mer spelrum. Men någon riktig förändrag är väl inte att räkna med innan Castro dör.

  3. Lite lat just nu ; ) så jag kopierar bara lite av vad jag skickade till en Irakisk bloggare en gång när jordbruk i Kuba kom upp i diskussionen:
    ————–
    The way climate change will effect us all in the future we might very well have to look at Cuba’s people’s way of handling agriculture.

    Sustainable Agriculture:
    Transforming Food Production in Cuba
    http://www.foodfirst.org/node/361

    http://www.rightlivelihood.org/gao.html

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/1409898.stm

    And lets remember the WWF important report that Cuba is the only country in the world with sustainable development.
    ————

    Min förhoppning är att Kubaneser ges en chans att lära resten av världen mera om hållbart jordbruk och att det är det som gäller!

    Det vore mycket tragiskt om den hållbara utvecklingen avbryts och kunskapen inte tas tillvara bara för att vissa med makt lokalt eller internationellt inte kan skilja mellan en diktator och ett samhälle.

  4. Det här med att införa demokrati, enligt amerikansk modell, har visat sig vara en chimär. Det är inte många länder som kan skryta med att valfusk inte har förekommit.
    Men när ett folk genomför ett, enligt alla valobservatörer, exemplariskt val, då gäller inte valresultatet helt plötsligt…

    Och vilka länder har inte politiska fångar i sina fängelser?
    När det gäller Kuba lär det inte vara mer än högst sjuttio dissidenter fängslade. Många av dem lär ha gått USA:s och CIA till mötes, alltså varit spioner, inspirerade av miamikubanern.

    Men visst, en diktatur är en diktatur.
    Ändå utgör Kuba inget hot mot omvärlden, utan sköter sitt – med alla de restriktioner och handelshinder USA försett landet med.

  5. Det är nästan så det känns som om det skulle vara synd, tänk på alla vänsterpartister och miljöpartister som brukar åka till Palestina för att låta sig arresteras och bli utvisade. Det blir ju lokala kändisar här hemma i Sverige under flera dagar. Jag tror med andra ord att dessa ungdomspolitiker helst ser att ockupationen fortsätter.

  6. Nu har dom väl bara Nordkorea att klaga på, för Kina är dom inte så villiga att kritisera.

    När det gäller kuba så har USA gjort sig själva en björntjänst. När dom inför handelsblokader under så lång tid så kan dom alltid säga att landet är fattigt för att dom inte får handla med alla, inte för att det skulle vara fel på dom styrande.
    Förövrigt så hoppas jag att inte bara kubavänliga utan även kubafientliga organisationer inte använder amerikansk programvara på Kuba. Att sitta och skriva en kritiskt artikel i Word när man sitter på Kuba är ett brott mot handelsblockaden. Inga amerikanska varor får föras till Kuba lagligt. Hoppas att inga folkpartister gjorde det när dom var på kuba. Det är fängelse på sån smuggling :)

  7. Ja, liberaler brukar ju vilja kritisera monarkier – i likhet med anhängare av andra ideologier.
    Och Kuba måste väl kallas för en monarki, när den politiska makten går i arv inom familjen. På samma sätt som i det öppna Brunei alltså.

  8. Den enda som tycks observerar de svenska ungdomar som reser ner för att protestera mot Israels ockupation, David beskriver, är den svenska sionistlobbyn. Inga större tidningar skriver särskilt mycket om det, i motsats till vad som skrivs om de fp:are, som av förståeliga skäl får tillbringa sin vistelse på kubanskt hotell i husarrest fram till avresan.
    Där blir det feta rubriker och långa artiklar i både DN och Expressen.
    För övrigt är jag, i motsats till David, helt övertygad om att de svenska ungdomarna som reser till Israel lider med det palestinska folket och är mycket uppbragta över de övergrepp och dödande som israelerna utför och helst såge att en palestinsk stat inom 1967 års gränser blev till. Redan idag.

    Tillslut, jag tror inte att Bush varken har tid eller pengar till att fixa några angrepp på Kuba just nu.
    Men om McCain blir president så kommer nog han att se till att det blir ”ordning och reda” både på Kuba och i Venezuela.

  9. Att USA skulle gå in i Kuba… Skojar ni med mig? De har lite större situationer på sitt skrivbord än nån liten skitdikatur som håller sig på sin kant, och som tappade bort sin stora starka storebror för nästan tjugo år sedan. Antingen fortsätter Kuba precis som förut, eller så genomför man långsamma reformer som får USA att lätta på sina blockader.

    Och Sara G, du missade helt poängen i Davids inlägg. Man kan mycket väl ha sina åsikter, men det är ganska lågt att påstå att ens politiska motståndare ständigt och jämt är falska charlataner.

    Vad det gäller svenskar som åker till Palestina eller Kuba så mår jag lite illa av västerlänningars samvetesturism.

  10. ”Fast jag säger som Ohly, jag skulle hellre rösta på Castro än Bush…”

    Hade du valt Castro hade du inte haft ett val. Hade du valt Bush hade du åtminstone fått välja bland andra alternativ. Lustigt med diktaturvurmare som hellre lever under förtryck mot favören att få gratis sjukvård.

    Nu vågar nog inte Jinge publicera det här på sin blogg, även om det har med ämnet att göra. Tråkigt men sant.

  11. Rösta på Bush som president i Kuba eller som Castro som diktator i USA? Jag tror att båda alternativen hade slutat i katastrof..

  12. Skulle man kunna säga att Castro och Bush har det gemensamt att båda har oliktänkande placerade i fängelser på Kuba.
    Sedan har väl båda tortyr som förhörsmetod också, även om Castros inte är lika omtalade.
    Bush blev ju förövrigt inte vald första gången heller, utan blev, precis som i många andra mindre demokratiska länder ditplacerad av Högsta Domstolen. Så så stor skillnad mellan båda ledarna är det inte som vissa liberaler påstår ganska ofta. Jag tror att USA är avundsjuka på Castro och det styra dom har.
    Yttrandefrihet är besvärande många gånger för den sittande makten. Det är därför man ljuger.

  13. Daniel #17: ”Skulle man kunna säga att Castro och Bush har det gemensamt att båda har oliktänkande placerade i fängelser på Kuba.”

    Nej, det skulle man inte. De som Castro har spärrat in förde inte krig mot USA och västvärlden, det enda de kräver är fria val och möjligheten att själva få bestämma över sina liv. Deras oliktänkhet handlar inte om att spränga oskyldiga civila till döds.
    Säga vad man vill om Guantanamo, jag är själv kritisk till hur det fungerar och att människor spärras in utan en rättvis rättegång, men din jämförelse är irrelevant och ett tråkigt försök att jämställa en demokrati med en vidrig diktatur som förnekar folket dess mänskliga rättigheter.

  14. G. Johanson USA är en demokrati där om du inte har pengar nog får varken tillgång till bra vård eller utbildning. I Kuba får du tillgång till bra vård och utbildning. Så i min uppfattning så är det vidrigt att världens rikaste demokratiska land USA inte kan ta hand om sitt eget folk bättre.

  15. Jag är övertygad om att Bush är direkt och indirekt ansvarig för betydligt fler människors död än Fidel Castro är, men jag skulle inte rösta på någon av dem.

  16. G. Johanson #18
    Det finns faktiskt inga bevis för att alla som sitter på Guantanamo är skyldiga. Det är det dom har svårt för och det är därför dom säkerligen aldrig kommer att få en rättvis rättegång. Det finns många som är risk för rikets säkerhet både i USA, Kuba och Sverige. Det är inte bara på kuba som man sätter journalister i fängelse. Det gör man även i Sverige och USA. När det gäller afghanistan så är det intressant. Dom som strider mot USA är intressant nog olagliga kombatanter. Dom är inte millitäter eller gerillamedlemmar. Därför anser USA att Genevekonventionen inte gäller. Det betyder också att dom sätter sig ovanför den. Men vi kanske också ska syssla med skenavrättningar här i sverige också mot såna vi anser vara ett hot mot rikets säkerhet. Vi kanske ska börja med den livsfarliga 96åriga Ingrid Segerstedt-Wiberg. Hon är ett sant hot. Säpo måste darra vid hennes namn… det är därför såna som hon aldrig kommer att få åka in i USA. :)

  17. Nadia #19: Nu handlar ju inte denna diskussion om demokratin USA, men på något sätt har vi hamnat där ändå. Diskussionen handlar om Kuba och dess despot Castro som suttit oinskränkt vid makten i nästan 50 år punkt slut.
    Hur du än vrider och vänder på det är fortfarande USA ett ohyggligt mycket mer friare och lyckat land än vad Kuba hittills någonsin varit, detta kan man ge många exempel på. USA är inte perfekt, jag önskar också att deras sjukvårdssystem skulle vara annorlunda gentemot hur det är. Den självinsikten har jag. Vad har du för självinsikt förutom att du verkar tycka Kuba är ett trevligare land än USA? Diskussionen skulle kunna föras vidare, men jag vill hålla mig till bloggpostens ämne, nämligen Kuba och Castro.

  18. Daniel #21: Jag har aldrig påstått att _alla_ de som sitter på Guantanamo är skyldiga, läs vad jag skrev i mitt inlägg nr 18 igen!
    Vilka journalister sätts i fängelse för sina åsikter i Sverige? Ge gärna exempel? Så vitt jag vet är journalisterna relativt skyddade av våra grundlagar, de känner du väl till? Yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen! Sådana har man aldrig haft på Kuba.

  19. Johanson (#18), fast de gjorde de ju? Du kan gärna läsa på om de terrorattacker som USA utfört mot Cuba och den roll som exilkubaner spelat i diktaturerna runt omkring i Latinamerika.

    De oliktänkande har fått ekonomiskt stöd från en fientlig stat som utövat terror mot landet. Inte konstigt om de då arresteras.

  20. G.Johanson du kanske ska ta och läsa länkarna jag gav under #5 för att förstå att samhället i Kuba har utvecklats mycket bra.

    Bra att tänka på är också att den vidriga demokratiska regimen i USA och många andra demokratiers regimer är de som startade ett illegalt krig mot Irakier. Så demokratier kan vara vidrigare i sina handlingar än vad diktaturer är ibland.

    Ännu en gång läs informationen på #5 för att få en uppfattning att Kubansk folket har utvecklat de hållbara samhället.

    Vad har du för självinsikt förutom att du verkar tycka Kuba är ett trevligare land än USA?

  21. Fånigt, varför skulle vi bry oss om Castro. Jag har lika lite emot att kritisera Bush som jag i stort sätt ser som en som de värsta ledarna i modern tid.

    Jag blir glad den dagen då Ohly gråter för den försvunna ”sociala rättvisan” på Kuba. Diktatorer är inte mysigare bara för att man råkade rösta på vänsterpartiet någon gång…

    Jag är en liberal USA-kritiker. Går lika bra som att vara för demokratier, som att kritisera dom. Inget är svart eller vitt.

  22. Fidel Castro och den socialistiska Kuba är en förebild till oss alla. Han, Raúl och Che med sina kolleger i spetsen var redo att dö i kampen mot den mäktiga USA stödda diktaturen i Kuba före revolutionen. Av Kuba lyckades de skapa ett självständigt och fritt land, som alltid har visat solidaritet till de svaga länderna genom att hjälpa bland annat med utbildning och volontärer.

    Kubas ekonomi har sedan länge varit svag, men det beror mycket på handelssanktioner, som USA vill fortsätta med.

    Vi måste önska Kuba och dess allierade lycka till i sitt arbete enligt revolutionens plan och i kampen mot hotet utifrån. ”Hasta siempre, victoria!” (citat Che Guevara).

  23. Sa fort USA bestemer att slappa blockaderna till Kuba sa kommer diktaturen att falla. Dom kan inte fengsla in alla hogt utbilldade ungdomar som kommer villja forbettra sina liv.

  24. G johansson #23
    Det var en intervju med peter bratt idag på tv. Han satt i fängelse för att han var journalist. Hela IB byggde på att registrera folks åsikter och se till att dom inte blev obekväma. Ingrid som jag nämde ovan är ett sånt exempel. Frågan är då också, varför är svenska säkerhetsrisker också t.ex. amerikanska säkerhetsrisker? Guillou skulle till USA för nomineringen till Oscars 2003, och det var bara för honom att åka hem igen. Skulle han komma tillbaka så var det fängelse som väntade. Men också får man inte glömma att vår centerpartistiske justitieminister inskränkte tryckfriheten under 2:a världskriget för att slippa obekväma åsikter. Nåt som Inger ovan fortfarande lider av.

  25. har någon av er varit på kuba? det har jag. havanna är en mycket vacker men mycket förfallen stad. det enda som hållt landet vid liv sen sovjet-subventionerna upphörde är turismen så att säga att det går bra för landet är något av en överdrift… fattigdom är något relativt – jag har sett folk bo under minst sagt undermåliga förhållanden i USA, dock har jag aldrig sett en hel familj på en moped på motorvägen som på kuba. eller med åsna & vagn för den delen. faktiskt har jag aldrig någonsin upplevt skillnaden mellan rik och fattig så mycket som på Kuba. tro det eller ej.

  26. Men ingen kan ta ifrån honom att landet är världens mest läkartäta och att sjukvården är gratis.

    Det blir inte gratis bara för det produceras planekonomiskt.

    Sen har t.o.m. DN (oberoende syndikalistisk) skrivit om att den kubanska sjukvården inte är så bra som många tror

  27. Ooh, Neoliberal Agenda, du är så fyndig och humoristisk! VAR har du fått den tokroliga idén att kalla DN ”oberoende syndikalistisk” från!? Berätta, berätta!! GUD så skoj!

  28. Jo, _Daniel jag har varit på Kuba, inte bara i Havanna. Det var i ungefär samma skick där än i mitt senare besök i Guatemala, Mexico och delar av Belize. Fast jag såg färre urfattiga och svältande. Hel familj på moped har jag sett i Mexico, Cuba, Guatemala, Vietnam, Indien, Indonesien, Kambodja, Laos, Burma…

    I USA såg jag betydligt värre skillnader mellan rik och fattig, hemskt varje morgon jag gick ut från mitt hotell och såg mannen som sov i sin kartong. Värst skillnad mellan rika och fattiga är nog i Libanon eftersom de låg så nära inpå (palestinska flyktingläger och lyxhotell).

    Om jag ska tro ditt uttalande kan du knappt varit utomlands.

  29. Micke #12 skriver: ”De har lite större situationer på sitt skrivbord än nån liten skitdikatur som håller sig på sin kant, och som tappade bort sin stora starka storebror för nästan tjugo år sedan”.

    Enligt Aftonbladet idag så har tio amerikanska presidenter har gjort allt för att få bort Fidel Castro
    Han har lyckats överleva 734 mordförsök.
    Så helt ointresserade verkade CIA inte vara av Kuba.

    Om du är intresserad av fler detaljer om Kuba, vilket jag misstror, så läs gärna hur kubanerna hade det under Batista, då Kuba var de rika amerikanarnas bordell.
    Analfabetismen var skyhög.

  30. Hej Sara G. Varför ska jag läsa om Batista? Jag känner redan till det. Jag har aldrig ens varit i närheten av att försvara Batista. Så ta det lite lugnt.

    734 mordförsök. Jag vet. Jag har hört folk rabbla den där siffran som ett mantra. Men jag talar om idag, Sara G, hur intressant är det för USA att kriga med Kuba idag.

  31. Micke, nej, du har rätt det ligger för närvarande inte i USA:s intresse att ägna sig åt sin bakgård Latinamerika med något större engagemang. Krigen i Mellanöstern slukar astronomiska summor (och de som lever över fattigdomsgränsen i USA blir allt fler)

  32. #34 hampus – jämförelsen var mellan USA och Kuba eftersom det är kubavännernas ständiga mantra: ”det är värre i USA, det är värre i USA…”. Till skillnad från Kuba har dock USA ett ekonomiskt system som fungerar (fördelningspolitiken kan man dock med rätta kritisera). Med rika menade jag såna som mig själv – dvs utländska turister som spenderade en halv kubansk årslön på en middag och bodde på lyxhotell precis bredvid slummen (jag trivs f ö inte i den situationen och kommer inte åka tillbaka). Några inhemska rika såg jag inte skymten av, men om det är ett tecken på ett lyckat samhälle att alla är lika utarmat fattiga så visst…

    F ö spenderar jag all min tid utomlands eftersom jag inte bott i sverige på 10 år.

  33. _Daniel, nej, det är inte alls Kuba-vännernas mantra. De brukar jämföra Kuba med de andra latinamerikanska länderna runt omkring. Som alla är i samma situation, men med mer svält, mer skillnader i inkomster och sämre sjukvård för fattiga.

    Om du nämner en sådan sak som rikedom-fattigdom kommer du uppleva samma sak i princip i varje latinamerikanskt land. Och i många andra länder också. Enda sättet att undvika det är att bo i rena turistreservat. I Kuba blir det visserligen lite anorlunda eftersom konvertibelpesos endast gäller turister och man därför blir utsatt från tiggeri även från medelklassen som kanske inte alls är särskilt fattig, men ändå inte kan köpa vissa saker. Håller med dig om att det var jobbigt, men själv tyckte jag att t.ex Kambodja var långt jobbigare. Och där var det folk som verkligen svalt och saknade sjukvård, utbildning och all service.

  34. Hampus och Sara G,

    Tur att ni finns och kommenterar på den här bloggen. En folkbildningsgärning är det vad ni gör!

  35. #39 Hampus – min poäng är inte att fattigdomen på Kuba är värre än överallt annars men att *deras politiska & ekonomiska system* inte fungerar så bra som alla revolutionsromantiker vill göra gällande. Det fungerar inte bara dåligt – det fungerar inte alls utan hjälp utifrån. Igår kom hjälpen från Sovjetunionen, idag från turismen.

    Igen, ang USA refererade jag till de inlägg som hävdade att fattiga i USA har det sämre än fattiga på Kuba.

  36. Daniel,

    Kubanerna må vara fattiga men de FÅR röka av de cigarrer de tillverkar. Vilken lyx! :-)

    I USA eller något kapitalistiskt i din smak hade de hängts om de gjorde det.

  37. Ingen ”revolutionsromantiker” har någonsin påstått att Kuba skulle klara sig utan kontakt med omvärlden. Det skulle varken USA eller Sverige heller. Turismen är en industri som andra, många länder som Thailand och Fiji lever högt på den. Och det är väl bara positivt.

    Ingen har annars påstått att fattiga i USA skulle ha det sämre än de på Kuba, inte ens några kuba-vänner. USA är ju trots allt ett rikare land. Debatten handlar om hur Kuba är i jämförelse med liknande länder i den latinamerikanska regionen.