EU:s nya konstitutionsfiasko


Det är skrämmande nyheter i media idag. EU:s politiska elit har återigen beslutat över huvudet på sina egna väljare, med vilket mandat kan man undra.

Reinfeldt var sprittande glad i Ekots intervju med honom, men vare sig han eller de andra inom regeringen tycks ha förstått att svenska folket vill ha en folkomröstning om saken. Vänsterpartiet har gjort en opinionsundersökning om saken och 56 procent de tillfrågade ville ha en sådan omröstning. Sedan gammalt vet vi att folk i Sverige är betydligt mer EU-skeptiska än vad ledande politiker är. Möjligen ser vissa politiker framför sig att nya karriärvägar öppnas vilket tycks göra att de helt bortser från vad deras väljare tycker.

Tidigare var det tal om att sätta igång en aktion inom socialdemokratin för att tvinga fram en omröstning inom partiet och i förlängningen en folkomröstning. Nu börjar det bli hög tid att se till att få någonting gjort. Möjligen ska vi starta en namninsamling, eller på något annat sätt tvinga politikerna att lyssna. Nu får vi en EU-president och en EU-utrikesminister, och vår egen, så kallat självständiga utrikespolitik kan vi därmed lägga ner.

Ur demokratisk synpunkt är detta ingenting annat än en katastrof. Vi har inte bett om en superstat, ett EUSA. Vi vet sedan något år tillbaka att man från politikerhåll talar om den ”Euroatlantiska säkerhetszonen” och därmed menar man alla Nato-medlemmar från Turkiet västerut till USA. Men sådant tal har inte stöd av någon majoritet av svenskarna, lika lite som vi vill ha någon gemensam EU-armé.

Frågor av sådan vikt borde inte få avgöras av Riksdagen eftersom den inte stått på dagordningen vid ordinarie riksdagsval.

Varför politiker vurmar för ett överstatligt EU kan jag inte riktigt förstå på annat sätt än att de hoppas bli Europapolitiker i stället för att simma i vår egen lilla ankdamm. Det är kanske något slags längtan efter att bli betydelsefull, att leka med de stora grabbarna, eller så är det så enkelt som att de är hungriga efter makt. Men frågan är för viktig för att en bunt politiker med olika slags särintressen ska få avgöra den.

Det är fullständigt självklart att frågan ska avgöras i en folkomröstning och inte på något annat sätt. När jag lämnade min röst den 17 september så lämnade jag den för att mina företrädare skulle representera min röst i vår Riksdag. Jag gav dem inte fullmakt att besluta över mitt huvud i ett parlament på något annat ställe i Europa. Nu ”råkar” mina företrädare vara negativa till en EU-stat, och det är ingen tillfällighet. Men i en fråga av denna dignitet så vill jag att var man ska ha en röst, vi ska inte tvingas in i något bara för att riksdagspolitiker tycker att det är glassigt att åka till Bryssel lite då och då…

Det här är en fråga som ska avgöras av folket i landet.

Kanske det är dags för alla EU-kritiska bloggare att organisera något slags samarbete nu?

Källor: Lasses blogg Anders Svensson Ali Esbati Christian Engström Dibbuk DN DN1 SvD SvD1 SvD2 SvD3 HD SvD4

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]EU, Bloggosfären, Konstitution, Samarbete, Folkomröstning, Konstitution, Fördrag, Politik, Valfråga[/tags]


34 svar till “EU:s nya konstitutionsfiasko”

  1. Jättebra. Jag undrar åxå varför denna iver. Samma som jag undrar över avlyssningsivern.
    Hoppas du orkar dra i detta. ’
    När Polen ”krånglade” (som man sade i svensk massmedia) om fördraget som mest råkade jag vara i Tyskland. Där, i en tysk tidning, fick jag för första gången se vad fördraget och röstlängderna handlade om. Någon sådan info har jag inte sett någon stans i svensk massmedia. (På P1 i morse var reportage om val i Schweiz, när reportern råkade fråga om vilka frågor valet handlade om blev utrikeskorren helt ställd. Han hade bara pratat platityder innan.)

    (Men e-fördraget är ju inte den enda framtidsavgörande frågan vi inte fått säga vår mening i. Det är ganska vanligt att vi istället skall informeras till ”rätt” åsikt).

  2. Det problematiska med en folkomrostning ar att manniskor antagligen inte vet vad de rostar for eller emot. De vet bara att EU ar nagot konstigt borta i Bryssel dit politikerna aker och ’glassar’ nagra ganger om aret. Ar det nagon som vet egentligen vad det star i fordraget? Hur exakt det kommer att paverka Sverige? Jag tror att manga EU skeptiker anvander faktumet att det ar ’odemokratiskt’ till att sanka ett forderag som ingen egentligen vet vad det handlar om. Vore det inte bra om lite mer tid at vad EU verkligen ar och vad det egentligen innebar for sverige att vi ar medlemmar agnades i media? Jag pastar inte att EU ar felfritt, men jag tror att Sverige tjanar betydligt mer pa att vara medlemmar an att stalla sig utanfor. Och faktum ar, att de reglar som galler idag inom EU ar uraldriga och inte anpassade till en Union med 27 medlemmar, darfor behovs ett nytt fordrag som moderniserar organisationen och forenklar beslutsfattning.

  3. ”Det problematiska med en folkomrostning ar att manniskor antagligen inte vet vad de rostar for eller emot”, skriver ruth!

    Hahaa, då är det väl lika bra att skippa alla val och införa nyliberala diktaturer världen över, för folk har inte förmåga att förstå vad dom egentligen vill…

    Men ni som tror att fördraget redan har rotts i land, ska inte vara för säkra, 27 länder har inte sagt sitt.
    Kanske det finns en och annan makthavare som lyssnar på folket, man kan inte så noga veta…

  4. ”EU diplomats in Brussels expect a positive outcome… – but no one forgets that Irish voters caused an upset in June 2001 by rejecting the Treaty of Nice, the EU’s last big institutional settlement. ”Calling a referendum is like asking out a girl to the cinema. When she says no, you don’t know if she’s saying no to you or to the film,” one diplomat jokes.”

    ur en artikel av Tony Barber, 17/10, Financial Times

  5. Det värsta är att grabbstackarna inte lever upp efternamnets upproriska bakgrund.

  6. Det är en självklarhet att vi bör ha en folkomröstning. Vi lever i en demokrati och då skall vi få bestämma om vi vill ge bort makten. genom att acceptera att vara med i en Europeisk Superstat så går man ett steg längre ifrån demokrati.

  7. Jag bor i England och kan bara skaka på huvudet åt den svenska debatten. Här och i alla andra europeiska länder (förutom möjligen Europas andra baklängesland, Frankrike) är det högern som är negativ till EU eftersom de ser det som ett enormt socialistiskt överstatligt projekt, vilket är betydligt närmare sanningen än idén om EU som en nyliberal dröm. Vill vi hellre ha det som norrmännen som måste följa exakt samma EU-regler och förordningar som vi för att kunna ta del av den europeiska fria marknaden men utan något alls att säga till om?

  8. Klart att de inte vill ha omröstning, med tanke på förra omröstningen om valutan.
    Klart att de vill ha den här konstitutionen. Den har ju nyliberlismen inskriven som grundlag, i stort sett, och inget land kan sedan slå in på någon annan politisk linje. Den är också en total garant mot folkligt inflytande och egentligen antidemokratisk.

  9. ”Den har ju nyliberlismen inskriven som grundlag, i stort sett, och inget land kan sedan slå in på någon annan politisk linje.”

    Sedan när är protektionism, planekonomi inom jordbruket och prisregleringar nyliberalt?
    Om något så har EU alltid varit gaullistiskt.

  10. Ursäkta, men är det någon här som faktiskt läst fördragsförslaget? Eller Nice-fördraget för den delen, och sett varför det fördraget inte längre fungerar? Föreställningen att politikernas främsta mål är att jävlas med folket är en barnslig sådan och signalerar mest av allt ignorans. Den stora skillnaden mellan politiker och politiska bloggare är att de förra har haft ork och intresse nog att sätta sig in i frågorna och engagera sig för en förändring medan de senare mest bara sitter på sina kammare och gnäller.

  11. Daniel: skillnaden med Norge är att de kan säga upp avtalet när de vill.

  12. En av fördelarna med det nya EU är att det kan bli en motpart till USA i världspolitiken. En enad röst skall förhoppningvis bidraga till det.

    Folkomröstning? Varför kasta bort pengar på det? finns det något omröstning där politikerna följt folkets vilja? Kärnkraften och högertrafiken är väl fina exempel?

    När det gäller medlemskap i EU röstade vi som politikerna redan ville, alltså inget problem. Men även det var därmed bortkastade pengar.

  13. 47% vill ha folkomröstning enligt en undersökning beställd av tv4. Så lite lägre siffra i den undersökningen.

  14. Anser ni som vill ha folkomröstning att väljarna är kapabla att sätta sig in i en sån här komplicerad fråga? Jag är tveksam, det är nog bättre att ha folkomröstningar om JA och Nej frågor.

  15. Darathar! Jo vi vet att ni moderater anser att väljarna är dumma i huvudet, men tror du att de är så jävla korkade att ni vinner även nästa val så är det DU som behöver förmyndare, inte väljarna!

  16. Hehe, jag menar inte att väljarna är korkade, bara att kanske alla som röstar inte rikigt sätter sig in i det som de röstar om.
    Förresten skulle jag faktiskt kunnat vara socialdemokrat med, de vill ju heller inte ha folkomröstning, men du träffade faktiskt rätt jag röstade på moderaterna förra året :)

  17. men du träffade faktiskt rätt jag röstade på moderaterna förra året

    Jag kan inte påstå att det var speciellt svårt att lista ut. Det är nämligen dessa som hävdar att väljarna är dumma i huvudet och inte kan läsa annat än Kalle Anka.

  18. Tycker inte riktigt om tonen på din argumentering, men men var det inte en undersökning för nått år sen som visade att personer med högre utbildning röstade höger?

  19. Hehe, Jinge lite självmål av mig själv personen i tv4 var visst folkpartist :) . Jag blev lite upprörd av din förra kommentar så jag tänkte inte på att kolla min källa igen. Men jag tycker fortfarande att du kunde vara lite trevligare i din argumentering.

  20. Rätt klart blir det folkomröstning i Sverige och NEJ. Av den info som är tillgänglig är det en make up (eller heter det numera make over?) av det g:la fördraget. Hur ska de få igenom det i Frankrike? och Nederländerna? Där måste det ju bli folkomröstning igen.
    Sarkozy går på så att han får folket mot sig – ännu mer än Mitterand och Chirac, som var mer försiktiga generaler – som vår franske kung Karl Johan, fast han var ju marskalk :-)

  21. Läser i junge Welt på nätet att mer än 200 000 demonstrerade i Lissabon mot fördraget. Ordnat av facken. Inte ett ord om detta i media.
    Tyska regeringen vill vara först att anta det.
    Tydligen bråttom! Det är det också för oss som är mot. På Luciadagen ska alla 27 regeringar skriva på i Lissabon. Är inte så viktigt men det ska gälla från 1 jan 2009. Tänkt är att det ska fort som fan passera alla parlamenten under nästa år. Bara Irland ska få folkomrösta.
    Men låt dem bli rökta – vi är ju redan bra organiserade!

  22. Går detta igenom kommer jag att emigrera till vårt kära grannland Norge.
    Dom var iaf kloka nog att inte gå med i EU.

  23. Darathar says:

    Tycker inte riktigt om tonen på din argumentering, men men var det inte en undersökning för nått år sen som visade att personer med högre utbildning röstade höger?

    Jaså det är sådan mätning på gång igen. :-) Ja då kan jag berätta att jag tillhör den gruppen, och mycket gjorde jag men inte röstade jag höger… Du kan givetvis kontra med att din pappa var polis, det kan ingen bräcka.

    Men tonen i min kommentar får du nog tåla ändå.

  24. ”Var det inte en undersökning för nått år sen som visade att personer med högre utbildning röstade höger?”

    Darathar, det kan vara så, (vilket jag personligen ändå betvivlar är sant) eftersom många trevliga högermänniskor har studerat vid det mångomtalade Falifax university, eller vad det heter? Lurifax?

    Och sedan för din trovärdighets skull, rota fram undersökningen. Det finns säkert på nätet, om den finns…

  25. Darathar, vem i det inslaget sa att väljarna är dumma i huvudet? Varken Susanne Ebersteion eller Anna Hedh och de var de enda sossarna. Var är den som sa att väljarna är dumma i huvudet och varför missade jag den?

  26. Nicklas en av sossarna i inslaget säger ungefär som jag sa förut i ett inlägg. Då blev jag anklagad för att kalla väljarna dumma i huvudet. Så om samma syn sett ska gälla för alla, så kallar även sossen i inslaget väljarna för dumhuven.

  27. Egentligen är det ganska fantastiskt. När man läser EU-motståndarnas krior får man det intrycket att EU består av ett gäng gubbar som sitter i en källare någonstans i Brüssel och hittar på jävelskap för Sverige. Varför skulle just Sveriges självständighet hotas och inte de 26 andra staternas eller är dom naiva idioter som inte begriper ?

    Jag bor själv i ett annat EU-land och har upptäckt fördelarna. Som pensionär och EU-medborgare har jag fri sjukvård och inget krångel med uppehållstillstånd. Det enda tråkiga är den idiotiska folkomröstningen om EMU som gör att min svenska pension varierar i storlek från en månad till en annan. När svenskarna, om än med blygsam majoritet, sade ja till EU-medlemskapet var det Maastricht-fördraget ni sade ja till och där ingick EMU. Jag förstod aldrig varför det skulle röstas en gång till om samma sak.

  28. Jaså, Enslingen på skäret – vilket skär sitter du på? Inget av våra många svenska tydligen.
    EU-fördraget handlar inte bara om Sverige. i Lissabon demonstrerade över 200 000 när det nattmanglades om det.
    Du gnäller om valutan – upp och ner – oj,oj! Men du har tydligen ändå ditt på det torra – trots skäret!
    Framtiden gäller mer än valutan – våra barnbarn ut i meningslösa krig, avskaffande av borgerliga rättigheter. yttrande- och tryckfrihet, fri forskning om historien. Rätten till facklig organisering och politisk dito – i Tjeckien förbjöds kommunistiska ungdomsförbundet,
    Är detta det Europa du vill vi ska lämna vidare till våra barnbarn?