Ericssonbubblan spricker snart!


Nu kastar sig DN in i debatten om värdet på Ericssonaktien. De säger sanningen och den låter som följer:

DN: ”Det går inte att lita på någon när det gäller Ericsson. Bolaget självt har för dålig koll, analytikerkåren har missat helt och därför är det ansvarslöst av Aktiespararnas bolagsbevakare Gunnar Ek att säga att aktien är köpvärd.”

Att det just är Aktiespararna som går ut med den sortens desinformation är naturligt. Deras medlemmar äger mycket av Ericssonsaktierna och andra budskap skulle gå föreningens intressen emot. Frågan om Ericssons vara eller icke vara avgörs dock på andra ställen, i huvudsak i USA. Kanske passar det inte DN att säga det, eller också är det någon slags skrämselhicka utifrån Asienbörsernas utveckling.

Det enda Ericsson jag själv äger är i form av PPM-fonder. Personligen så tycker jag mycket illa om att andra arbetar och aktieägarna tar hem vinsten. Men inte ens det har jag möjlighet att bestämma själv efter att socialdemokraterna helt brutit med arbetarrörelsens värderingar. Och bättre lär det inte bli med en högerregering vid rodret…

Källor: DN DN1 IDG EK EK2

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Ericsson, Börsras, Bubbla, Aktiespararna, Marknaden, Kapitalism, Politik[/tags]


20 svar till “Ericssonbubblan spricker snart!”

  1. Vad avgör värdet på en aktie? Bra eller dåliga rapporter kan väl inte bestämma värdet? Det borde köpare och säljare göra när de trycker på respektive knapp.

    Rapporter har väl därför inte något värde i sig. Självuppfyllande dock när handlarna sedan trycker på sina knappar i panik.

    Kan därför ett konkursbolag handlas dyrt om ingen vill sälja aktien?

  2. ”Men inte ens det har jag möjlighet att bestämma själv efter att socialdemokraterna helt brutit med arbetarrörelsens värderingar.”

    Hur vill du att ett pensionssystem skall vara utformat då Jinge?

  3. Vad jag minns har det varit kris på LME ungefär vart femte år sedan början av 70-talet. Det brukar fixa till sig, även om konvulsionerna år 2000 var extra besvärliga. Skillnaden mellan forntiden och nu är väl att det numera finns ett gäng analytiker som envisas med att gissa fel – och sedan skall deras felgissningar tas som intäkt för att det är LME eller andra bolag och inte de själva det är fel på. – Sedan kan man ju undra hur mycket samband det är mellan fondbörs och reell ekonomi numera.

  4. Att våra skattepengar utsätts för rena lotteriet på börsen ger inte något stabilt lugn inombords.
    Varför inte ha pengarna i statsobligationer. låna ut dem som microlån mot låg ränta eller det allra bästa – i löntagarfonder.
    Men då skriker väl räknenissarna i högan sky, eftersom de inte längre får tillgång till våra pengar att spekulera med och då förlorar möjligheten att berika sig på andras svett och möda.

  5. Den senaste utförsbacken beror väl på två saker som iofs hänger ihop.

    För det första saknades det sådär en 3 milliarder i sälj. Hade dessa order kommit på de produkter Ericsson påstår, hade både marginaler och resultat varit bra. Frågan för mig blir, är detta bara en tillfällighet och kunderna har skjutit upp ordeläggningen eller är det långsiktigt så att ingen vill ha dessa produkter?
    Här tror jag inte analytikerna har en en aning om svaret men Ericsson borde veta.

    För det andra upptäcktes inte den saknade försäljningen av ledningen förrän siffrorna började räknas ihop efter kvartalet. Det ger inte förtroende för ledningen. Det behöver man inte vara analytiker för att förstå.

    Så analytikerna fortsätter att gissa hur Ericssons framtid ser ut. Andra spelar lotto med större träffsäkerhet

  6. Utan folk som är villiga att investera kapital, i många fall även riskkapital, skulle vi inte ha något pensionssystem värt namnet. Iofs har vi det knappast idag, men det är ett annat ämne.

  7. Återigen dyker myterna om det nya pensionssystemet upp.

    En skillnad mellan det nya och det gamla pensionssystemet är faktiskt att man har ett begränsat inflytande vad gäller hur ens egna pengar placeras.

    Tidigare gick allt in i AP-fonderna, som ju som ni vet investeras i både aktier och räntepapper.

    Du SLIPPER investera i aktier om du vill. Det är bara att välja en räntefond om du så önskar. Det är alltså helt tvärtom mot det du påstår.

    Du kan till exempel välja ”Carlson Fund SEK Short Bond”, som nästan uteslutande investerar i statsskuldväxlar och högratade hypoteksobligationer…

  8. Joakim Persson. Loggade in och kollade vilka som erbjuder sverige kort räntefonder den fond du pekar på är inte ”bäst i klassen” av de tjugotal olika fonder som finns om man tittar på 5 års avkastning och dom snittar på ungefär 3% ökning per år och fondavgiften varierar mellan 0,1 till 0,3 % där ditt förslag landar på 0,2 % i avgift per år.

    Varför välja att lyfta fram en specifik fond som inte ens klarar sig bäst i konkurrensen ?

  9. Vad hindrar en arbetare från att köpa aktier? Arbetar själv och har också spenderat en del av lönen på aktier.

    Jag förstår heller inte logiken i att det skulle vara orättvist att dem som investerar i företaget också får eventuell avkastning på sitt ägande. Man köper ju andelar av företaget med sina egna pengar.

    Företag är beroende av investeringar för att kunna utveckla och fortsätta bedriva verksamhet. Som arbetstagare tycker jag det enda väsentliga är att ha bra arbetsförhållanden och givetvis att få den lönen vi kommit överrens om.

    Att gå runt och fundera på att socialisera företag, och moralisera över aktieutdelningar, är någonting som ligger väldigt långt ifrån min och säkerligen flera andras verklighet.

  10. Det faktum att Tre Korvar har använt reservationer för att pumpa resultaten antyder att det finns åtskilliga övergripande tveksamheter runt företaget och att problemen bör ha varit kända av ledningen under åtminstone några års tid.

    Man har så sakteliga börjat känna av effekterna av fastnätsaffärernas avklingande i kombination med sviterna av att ha dragit ner forskningen till ett minimum vid sekelskiftet.

    Dessa båda faktorer i kombination med en ensidig satsning på mobiltelefonin på en marknad som präglas av stenhård konkurrens gör resultatet rätt begripligt.

    Min tolkning av det nya pensionssystemet är att det till stor del fått ersätta gångna tiders industristöd och investeringsfonder. Våra politiker har supit bort pensionerna och ser med det nya systemet ett välkommet tillfälle att vältra över uppgiften att förvalta vad som råkar finnas kvar på medborgarna och samtidigt lösa behovet av riskkapitalförsörjning till industrin.

  11. Sara G: Vad lever Du i för verklighet egentligen? Att kriminalisera privat egendom är beprövat och långt ifrån framgångsrikt. Du måste väl ändå utgå efter en ekonomi som bygger på friheten att starta och bedriva egna företag?

    Startar Du ett eget företag så ska självklart ingen ha rätten att beslagta det ifrån en med hjälp av påtvingade fonder.

  12. essbeck: Det var ingen specifik rekommendation, jag visar bara att man inte alls är _tvingad_ att köpa aktier för sina pensionspengar.

    Den avkastning man får är sedan givetvis beroende på den risk man vill ta. Men det råder någon slags missuppfattning om att man nu för tiden ”måste” investera sina pengar på aktiemarknaden.

    Angående ”andra arbetar, kapitalisten tar hem vinsten” — det är snarare tvärtom. Kapitalisten delar med sig av sitt överskott till löntagarna. Det är dock en helt annan (lång) begreppsdiskussion…

  13. Joakim Persson. Du pekar på en specifik fond bland 20 andra av samma typ. Jobbar du för dem ?

    Jag tycker det är konstigt att du pekar först på att man kan välja vilken typ av fond som helst sedan nämner du en specifik.

    Produktplacering.

  14. Tim, jag lever i en verklighet där jag anser att alla människor har rätt till ett bra liv och ord som rättvisa, jämlikhet och humanitet fortfarande är de honnörsord som borde styra våra liv.
    Men jag skrev fel, det ska stå pensionspengar istället för skattemedel – men jag anser fortfarande att dessa pennningnödiga räknenissar som ser aktiemarknaden som deras alldeles egna revir och enbart styrs av en stark önskan att berika sig själv och sina polare ska bort från vårt lands och väldens ekonomi.
    Jag tror starkt att alla nyliberaler och Friedman-anhängare inom en snar framtid kommer att få se det VERKLIGA resultatet av deras alldeles felaktiga och ojämlika ekonomiska teorier.
    Löntagarfonderna, inte den bleka varianten som blev resultatet efter eftertankens kranka blekhet, är den enda verkligt demokratiska lösningen, eftersom det då blir de t de som jobbat och slitit ihop kapitalet de verkliga arvtagarna, inte dessa felräknande nördar från överklassen som aldrig gjort ett enda dagsverk i sina liv.
    Nu ser det nog ut som om börsen håller på att gå mot en snar krasch, en världsövergripande krash, och då blir plötsligt börsen väldigt demokratisk och slår hårt mot både stor och liten.

  15. ”Startar Du ett eget företag så ska självklart ingen ha rätten att beslagta det ifrån en med hjälp av påtvingade fonder,” fortsätter Tim att missförstå löntagarfondernas egentliga syfte.
    Vilket är att de pengar som eventuellt skulle placeras i löntagarfonder i stället för att vara företagarnas egen profit
    i själva verket inget annat är än EN DEL AV LÖNEN som arbetaren väljer att lägga i en fond som ger bra avkastning och kan t.ex. bidra till bl.a bra forskning och varför inte – jämställdhet mellan människor.
    J
    Men jag förstår att det skulle svida i kapitalistens snåla hjärta att pengar skulle gå till andra saker än vad de själv anser vara väsentligt.
    Och det är faktiskt inte så mycket som gör det.
    I varje fall inte så mycket att det skulle kunna bygga upp ett sundare och människovärdigare klimat…

  16. Sara G, en mycket stor andel företag i sverige är enmansföretag, kanske uppemot hälften. Så har det varit mycket länge.I det avseendet är sverige extremt.
    Som kuriosa, från slutet av 40 fram till 60 var det många kommunister som startade enmansföretag. Skälet? Jo, de var ute stängda från arbetsmarknaden av politiska skäl och för att överleva så startade de företag.

  17. essbeck: Du får tro vad du vill, jag tog ett exempel bara för att man ska kunna klicka sig fram och se vad fonden har för innehav. Jag jobbar inte inom finansbranschen. Jag äger en del räntefonder, men inte just den jag nämnde.

    Sara: Du verkar fullt allvarlig när du förespråkar löntagarfonder. Gäller det alla företag eller bara storföretagen? Om jag startar en firma, och sedan anställer någon, menar du att jag ska avsätta en del av vinsten i en ”löntagarfond” som någon smart person (du?) ska bestämma över, utöver den skatt (mer än 50%!) som redan betalas?

  18. ”Personligen så tycker jag mycket illa om att andra arbetar och aktieägarna tar hem vinsten.” Konsumera eller investera. Att avstå från konsumtion till förmån för investering motiverar belöning i form av utdelning (avkastning). Det är inte enbart ’isterbukar’ som är aktieägare.

  19. Vad avgör värdet på en aktie? På riktigt lång sikt följer aktiens värde bolagets värde. I Ericssons fall tvivlar man på bolagets förmåga att växa, och därför faller aktien. Om man inte kan hitta ett växande bolag att placera sina pengar i, är det bättre att ha pengarna på banken eller i obligationer.

  20. Aktieköp är en totalt personlig angelägenhet. Om någon (aktiespararna i detta fall) rekommenderar köp, är det upp till var och en att bedöma. Själv köpte jag en anselig bunt då aktien föll från 160/till 4.3 och gjorde en finfin hacka på det. Att bolaget vid det tillfället var konkursmässigt (nyemission) betyder föga att nästa kvartalsrapport blir lika dyster. Jinge har sin sedvanligt vänster-offer politiska sida till och ser inte att var
    annan svensk faktiskt satsar pengar i aktier. Ännu ett tecken på en totalt förlegad och stendöd vänster undrar man??