En vädjan till Sveriges regering och folk från en USA-senator – om asyl för Snowden


Idag publiceras ett brev från 24/7 till Sveriges regering och folk från Gordon Humphrey, före detta republikansk senator (1979-1990) i USA. Han har varit medlem i utrikesutskott, försvarsutskott och i den juridiska kommittén. Det är en konservativ republikan, som under de senaste åren reagerast mot vad han anser vara växande arrogans i Washington. Jag tycker nog att han har en alltför optimistisk syn på Sveriges oberoende till USA i politiskt avseende. Observerar att han pekar på USA:s möjlighet att tvinga ned flygplan (i strid med internationell rätt), vilket skedde med president Morales plan. Senator Humphreys förslag är intressant. Hoppas det blir offentligt.

Frågan är högst aktuellt, inte minst nu när USA formellt bett att Ryssland ska lämna ut Snowden, enligt Dagens Nyheter bl.a. Samtidigt föreslår en kommitté i USA:s senat enigt att USA ska vidta sanktioner mot det land som ger Snowden asyl. Bolivia, Nicaragua och Venezuela har erbjudit asyl. USA:s regering vill verkligen ta i med hårdhandskarna mot den som vill stå upp för öppenhet, yttrandefrihet och demokrati mot spioneri och övervakning. Enligt DN 2/7 har Snowden sagt att Obama-administrationen ”i slutändan inte är rädd för whistleblowers som mig, Bradley Manning eller Thomas Drake. ”Nej, Obama-administrationen är rädd för dig. Den är rädd för en informerad, arg offentlighet som kräver den konstitutionella regeringen den utlovades – och det borde den vara.” Och idag vill åklagaren och USA:s regering att Bradley Manning döms till 150 års fängelse. Med röstsiffrorna 217 mot 205 röstade USA:s kongress i förgår för fortsatt övervakning av NSA. Tycker någon fortfarande att USA är en bra demokrati?
gordon-humphrey

Brevet.
”Edward Snowden är en modig whistle-blower, som har utfört en stor tjänst för folket i USA, avslöjat en häpnadsväckande laglöshet av USA:s regering. Av skäl som nämns nedan, uppmanar jag svenska folket och deras regering att erbjuda mr Snowden asyl.

För det första ger den amerikanska konstitutionen att ”rätten för människor att känna säkerhet avseende person, hus, papper och tillgångar, mot orimlig husrannsakan och beslag inte skall kränkas.” Trots denna livsviktiga garanti, är spionerar vår regering rutinmässigt på miljontals oskyldiga, intet ont anande medborgare, utan sannolika skäl att tro att de är engagerade i kriminell aktivitet och utan att husrannsakan utfärdats av en laglig domstol. Detta är säkerligen den största skandalen i amerikansk historia mot folket och mot konstitutionen. Mr Snowden gjorde rätt då han avslöjade detta.

För det andra, så länge Snowden finns inom räckhåll för den ryska underrättelsetjänsten, är han och den kunskap han har i allvarlig fara. Medan Ryssland har gjort framsteg på många områden, tillämpar inte dess regering ännu inte konsekvent rättsstaters principer. Förföljelse och fängslande av oliktänkande – Andrei Navalny är den senaste – tillsammans med mord på journalister som avslöjar regeringens delaktigheter, såsom Anna Politkovskaja, illustrerar en tydlig bild av förtrycket från makthavarna, eller deras anhängare, många av dem före detta anställda inom KGB.

Ryska underrättelsetjänsten är inte mindre bestämd än andra att få vad de vill. För tillfället, före G20-mötet i S: t Petersburg i september och före ett eventuellt möte mellan presidenterna Obama och Putin visar den ett gott uppförande. Vad som finns i Mr Snowdens datorer är inte känt, men han har säkert en hel del information i huvudet som den ryska underrättelsetjänsten skulle kunna använda mot USA och andra västerländska nationer. Ju längre Mr Snowden stannar kvar i Ryssland, desto mer sannolikt kommer han att utsättas för försök att få honom att prata. Medan Snowden nyligen förklarat att inte ens tortyr mot honom kunde bli framgångsrik, kan han lätt drogas, till exempel.
Erik Snowden untitled

Det ironiska är, att Förenta staternas regering tvingade Edward Snowden att vara kvar på Moskvas flygplats genom att annullera hans amerikanska pass, vilket gör det omöjligt för honom att resa därifrån. Efter trettio dagars vistelse där är det förståeligt Snowden skulle acceptera ett tillfälligt pass för att röra sig. Samtidigt är Washington så helt inriktat på att fånga Snowden och statuera exempel med honom, verkar det omöjligt att tänka klart.
1984 images

Att tillåta Snowden att avresa genom att ge honom pass, och samtidigt låta honom få asyl i ett land som Sverige, som är känt för att agera ansvarsfullt i sådana angelägenheter, är en omedelbar lösning som skulle garantera säkerheten för både herr Snowden och hans kunskap.

För det tredje har Snowden anklagats av höga amerikanska tjänstemän för förräderi, ett brott som medför dödsstraff. Förräderi kan endast vara aktuellt när en medborgare har inlett krig mot USA eller givit stöd till dess fiender. I detta avseende hävdar vissa att USA är i krig, de facto, med al-Qaida, och således är anklagelser för förräderi relevant. Även om det verkar osannolikt att regeringen faktiskt kan anklaga honom för det brottet, har Snowden har uttryckt oro för sitt liv och sin säkerhet, om han tvingas återvända till USA. Han har åtalats för tre brott redan, som skulle kunna medför trettio års fängelse. Det är tydligt Washington vill statuera ett exempel med Snowden och kommer att gå hur långt som helst för att knipa honom, vilket nedtvingandet av den bolivianska presidentens flygplan nyligen visar.

Oavsett hur det går för Snowden, har Washington redan skrämt den som funderar på att bli ”whistleblower” genom att påvisa regeringens laglöshet. Om Snowden är fängslad kommer en ogenomtränglig, kvävande ridå av tystnad dras ner framför dem som funderar på följa samvetes röst.
Med hänsyn till allt detta vädjar jag till folket i Sverige och dess regering att bevilja asyl för Edward Snowden. Han är en whistle-blower, inte en förrädare. Modigt, till priset av en stor personlig kostnad, har han gjort sitt land och alla de som älskar frihet och rättsstatsprincipen en stor tjänst.

Sverige är det idealiska asyllandet. Landet har en etablerat rykte för att upprätthålla rättsstatens principer och de mänskliga rättigheterna. Medan Sverige har bra relation till USA, är Sverige principfast och oberoende i sin utrikespolitik. Ändå kan amerikaner vara säkra på att Sverige inte skulle dra fördel av USA samtidigt om man ger en säker asyl till Edward Snowden. Viktigt är också att Stockholm bara ligger en timmes flygning från gränsen till Ryssland, med en rutt som undviker länder som kan samarbeta med USA för att stänga sitt luftrum för ett flygplan som transporterar Mr Snowden.


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , ,

Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

  2 comments for “En vädjan till Sveriges regering och folk från en USA-senator – om asyl för Snowden

 1. 27 juli, 2013 at 14:09

  Edward Snowden riskerar en inhuman behandling om han utlämnas till USA.

  http://www.washingtonpost.com/opinions/daniel-ellsberg-nsa-leaker-snowden-made-the-right-call/2013/07/07/0b46d96c-e5b7-11e2-aef3-339619eab080_story.html

  By Daniel Ellsberg:

  ”I hope Snowden’s revelations will spark a movement to rescue our democracy.
  He would almost certainly be confined in total isolation, even longer than the more than eight months Manning suffered during his three years of imprisonment before his trial began recently.
  The United Nations Special Rapporteur for Torture described Manning’s conditions as “cruel, inhuman and degrading.”

  • 28 juli, 2013 at 09:36

   Ellsberg hotades av 115 års fängelse enligt bl.a. denna artikel. Han slapp undan. En viktig orsak var den starka, växande opinionen i USA mot USA:s angreppskrig i Sydostasien. Pentagan papers visade hur statsledningen i USA, ljugit för medborgarna som tidigare och som i våra dagar. I USA verkar inte finnas den starka demokratiska opinionen som skulle hjälpa Snowden. Demokratin i USA har försvagats som påvisat av amerikanska jurister och som vi visat i detalj på denna blogg. Ägandet av massmedia har koncentrerats väldigt och är nära knutet till etablissemanget (vilket vi också berört här) Läget är kort sagt sämre för Snowden, för demokratin, för freden och för hopp om (ökat) välstånd.

Comments are closed.