DN:s Palmesoppa är kokad på en spik


I dagens upplaga av Dagens Nyheter så finns ett längre reportage om Olof Palme, en artikel som inte i någon bemärkelse innehåller några tidigare okända fakta.


I artikeln, som är skriven av
Ewa Stenberg och Thomas Pettersson, förekommer det enbart en nyhet såvitt jag kan se. Det är ett dokument som gör gällande att Olof Palme berättade tre namn för CIA, namn på personer som var deltagare i en studentkonferens i Prag hösten 1950. I det sammanhanget ska man komma ihåg att det var sju eller åtta svenska delegater som beskrivs som ”kommunistiska observatörer” men Palme nämnde bara de tre mest kända, Franck, Svantesson och Claesson, personer som redan var kända av den amerikanska underrättelsetjänsten.

Att de var kända berodde på att alla tre var mycket aktiva inom Clartés inre krets och syntes offentligt i många sammanhang. Enligt dokumentet så sägs det att Palme inte mindes de övriga fem, samt att han hade hävdat att dessa var okända och obetydliga personer.

Att Olof Palme tjänstgjort i den svenska underrättelseverksamheten är ingen nyhet. Såvitt jag minns så gjorde han sin militärtjänst i försvarets tolkskola, en del av det som närmast betraktas som den viktigaste rekryteringsbasen för den militära underrättelsetjänsten på den tiden. Han gjorde också repmånaden på Försvarets Underrättelsebyrå 1951, och det kan sannolikt anföras mot Olof Palme att han hade betydligt större kunskaper om IB, Informationsbyrån, än vad han låtsades om i samband med Guillous och Bratts avslöjande.

Att USA/CIA är inblandade på många olika nivåer och i många verksamheter är inget som kommer som någon överraskning för gamla vänster-
sympatisörer. En av CIA:s huvudverksamheter för snart fyrtio år sedan blev att aktivt starta ett eget ”Arbetarparti”. Det var den verksamhet som senare kom att kallas EAP, Det Europeiska Arbetarpartiet. Här i Sverige drevs det främst genom en CIA-agent som kallade sig ”Vincent” som jag själv haft det tveksamma nöjet att träffa. Jag är osäker, men det kan t.o.m. vara så att den organisationen finns kvar i en eller annan form.

När det gäller den då nybildade organisationen International Students Conference, ISC, så var det känt att dess sekretariats finansiering delvis kom via USA och därmed CIA. Även det svenska näringslivet sköt till betydande belopp till verksamheten, bland annat genom Wallenbergssfärens olika bolag.

DN: ”CIA finansierade sekretariatet till största delen, ett avslöjande som vållade politisk skandal i USA när det avslöjades av den amerikanska tidningen Rampart 1967. CIA grundade olika fonder för att pengarna inte skulle kunna spåras.”

Man tillämpar samma metoder idag, och främsta exemplen på detta är väl MEMRI och SITE Institute. Den som roar sig med att efterforska deras finansiärer hamnar direkt i USA och ett antal märkliga fonder. Efter en halvtimmes googlande så mynnar alltid sökandet ut i ett antal döda trådar, det talas om andra personer, företag, stiftelser och googlar man vidare på dessa så finner man i slutändan att det inte finns någon substans bakom trådarna. Den som läste i tidningarna hur journalister försökte spåra det flygbolag som transporterade egyptierna från Sverige kommer ihåg samma meningslösa namn och låtsasföretag som i slutändan tjänade som maskering för CIA.

Det är givetvis en underrättelsetjänsts främsta uppgift att verka i det fördolda, det går inte an att trådarna pekar direkt på Pentagon eller Vita Huset. När det gäller MEMRI och SITE har man gjort ett dåligt jobb, främst för att dessa är bildade av israeliska civila och militära underrättelseorgan och israelerna har inte ansett att det behöver döljas, bara förnekas.

I artikeln talas det om att CIA gjort försök att värva Olof Palme. Den dåvarande CIA-chefen ska enligt Dagens Nyheter ha sagt ”– Javisst, den här killen ska vi rekrytera”, om Olof Palme. Den uppgiften är sannolikt helt korrekt, men Olof Palme var redan inblandad i den svenska underrättelseverksamheten och det verkar inte speciellt rimligt att anta att han lät sig rekryteras och därmed blev något slags dubbelagent.

Att Palme var antikommunist råder det knappast någon tvekan om, att han som Dagens Nyheter berättar, lät näringslivet med familjen Wallenberg i spetsen i hemlighet delta i finansieringen av International Students Conference, ISC, sekretariat är också en trovärdig uppgift. Idag spenderar dock näringslivet betydligt mer på verksamheter som TIMBRO och liknande, man kan givetvis också fråga sig varifrån t.ex. tidskriften NEO får sina pengar. En sak är säker, pengarna växer inte på träd.

Möjligtvis blir det ännu mer intressant att fråga sig varför Dagens Nyheter slår upp hela fyra sidor med denna ”nyhet” som inte ens med bästa vilja i världen kan kallas för just – nyhet. Kan det möjligen ha något att göra med högeralliansens kräftgång i opinionshänseende? För när arbetarrörelsen har opinionsmässig framgång så finns det antagligen all anledning att försöka svärta ner dess mest framstående företrädare. Jag har aldrig någonsin inbillat mig att Olof Palme var något slags ängel, men hur kommer det sig att Dagens Nyheter kokar soppa på en spik, en historia som redan är känd?

Jag törs sätta min gamla keps på att kocken då som nu är näringslivet och dess främsta ägarfamiljer.

Uppdatering 08.51: DN uppger att chefs-
redaktören beslutat att Dagens Nyheter inte ska tillåta blogglänkar på den aktuella artikeln. Jag har givetvis e-postat Thorbjörn Larsson och frågat om det beror på att han är medveten om att detta var spiksoppa…

DN:s Palmeartikel

Relaterat motiv? SvD1 DN2 AB

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Palme, CIA, Näringslivet, Underrättelsetjänst, IB, Wallenberg, Memri, SITE Institute, EAP, ISC, Clarté, Socialdemokraterna, Politik, Näringslivet, Timbro[/tags]


22 svar till “DN:s Palmesoppa är kokad på en spik”

 1. Nu vill jag också se en artikelserie om vår förutvarande statsminister och nuvarande utrikesminister Carl Bildts kontakter med höga militärer inom det amerikanska försvars(krigs)departementet från början av 1980-talet(ubåts-incidenter?)och fram till dags datum!

 2. Bengt! Jag klurade på om jag skulle blanda in Carl Bildt i detta, men jag avstod. Antagligen känner de flesta till redan att han är knähund åt Bushregimen, om inte annat så finns det anledning att återkomma i ämnet. Att lämna ut hemliga uppgifter till främmande makt är väl i sammanhanget att jämställa med – spioneri?

 3. Njae, hade Bildt varit knähund åt Bush hade inte Per Ahlmark, Expressen och de vanliga Israelvännerna fått frispel på honom och krävt hans avgång.

  Carl Bildt har nog en egen agenda, även om den för det mesta överlappar.

 4. EAP finns kvar och ger ut sin blaska Ny Solidaritet samt håller bokbord lite här och var, mest ute på universitet och högskolor.

  Den gränslösa teknikoptimismen blandas i vanlig ordning med knaspopulism i någon aktuell fråga, för närvarande krav på förbud av våldsamma datorspel. Kravet på 2500 nya kärnkraftverk och kolonisation av Mars förefaller ha tonats ned, utan det frälsande Projektet framför andra verkar just nu vara broförbindelse mellan Alaska och Sibirien.

  Tolkar jag kommentarsregelerna rätt är det inte tillåtet att länka direkt men den som googlar på ”ny solidaritet” kommer hitta rätt.

 5. Jag som alltid trott att borgarna VETAT att Olof Palme var KGB-agent…
  Hur ska dom ha det?

 6. Dagens Nyhet på Dagens Nyheter idag:
  (pappersutgåvan)

  Vad Olof Palme gjorde eller inte gjorde 1950!
  i DN:s ”journalistiska ambition” att granska makten.. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=732388

  Samtidigt som SKOP:s väljarmätning som redovisas idag visar att den aktuella politiska maktens väljarstöd idag RASAR och moderaternas ras är på historiska 5%!
  (alliansens politik stöds nu av mindre än 40% av väljarkåren och regeringen klampar arrogant vidare med sin klasspolitik..)

  Och Expressen som beställt undersökningen väljer att fokusera på ngt annat och redovisar knappt siffrorna! Medans SvD åtminstone visar vad som framkommit utan kommentarer som ett TT-meddelande: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_767935.svd
  http://www.expressen.se/nyheter/1.1001955/planen-rikta-ilskan-mot-sahlin

  Och så säger många att våra fria ”ostyrda” media verkligen går att lita på!
  Ovanstående exempel visa väl rätt tydligt att om det kan man nog tycka olika..

  (vad kommer härnest i DN:s ambition ”att granska makten”? Per Albin Hanssons otrohetsaffärer under 40-talet? Medan dagens allians och borgerlighet lämnas i fred att privatisera, sälja ut och riva välfärdssystemen i fred..)

 7. Uffe, därför att vissa artiklar drar till sig en viss typ av människor och det blir ett sabla jobb att sitta och rensa för att man inte ska länka till förtal, hets mot folkgrupp, rasism, etc.

  Jinge här rensar ju t.ex bort länkar från tidningar han inte känner till. DN har valt att vara lite hårdare för att slippa granska allt för mycket.

  Mitt senaste minne från EAP, nu när jag läser Sektologens kommentar, är att de ville stoppa AIDS och ha neutronbomber i svenska försvaret. Säkert kul.

 8. Re : Marcus R:s hjälte?
  Att påstå att ngn är en skurk kräver väl ngn form av belägg? Annars bär man väl själv åt som just en skurk.. Och vem var då din hjälte?
  Begreppet skurk kräver nämligen en balans, att amn samtidigt redovisar sin hjälte för värdering:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Skurk

 9. #12 Leo – Snart påstår du väl att man måste tro på Gud för att ha moral också.

 10. Skulle inte någon vänlig själ kunna tipsa redaktör Larssom om Ernst Lindholms bok som åtminstone tidigare fanns på nätet ? Där skulle DN få kontroversiellt material för åtskilliga månader framöver och dessutom alldeles gratis. ;)

 11. ”hur kommer det sig att Dagens Nyheter kokar soppa på en spik, en historia som redan är känd?”

  Den historien är bara känd av den äldre generationen. Vi har en helt ny generation nu som inte har en aning om hur politiken fungerade under det så kallade kalla kriget. Som inte var något kallt krig utan bara västvärldens propaganda.

 12. #13 Marcus R 13, vilken retorik du kör med!

  Påminner om den som styrmannen använde efter att ha fått en reprimand av fartygets kapten efter en försummelse och skrev i loggboken efter sitt därefter kommande arbetspass för att hämnas: ” Idag var kapten nykter”

 13. # 15 Lasse Strömberg, Det kan säkert stämma att ”nyheten” som toppar Dagens Nyheter idag och som är av mycket tvivelaktigt kvalite och innehåll, inte är känd av dagens nya generation..

  men då bör väl DN byta sitt namn mot tex HT-Historiska Nyheter för att inte hålla på med falsk marknadsföring..

 14. #16 Leo – Som Jinge skriver så hade Palme troligtvis mer info om IB än vad han låtsades om. Varför ska jag behöva namnge mina hjältar för att kalla honom en skurk?

 15. #18 Självklart hade Palme mer info om Ib än han låsades om, självklart hade Palme mer info om Geijeraffären än han låtsades om, självklart hade Palme mer info om Försvaret än han låtsades om, självklart hade Palme mer information om spionage och kontraspionage än han låtsades om osv han var landets statsminister och det hör liksom till rollen att inte låtsas om och inte berätta om en hel del som man får reda på i den rollen..

  Men ditt och mitt meningsutbyte handlade ju om att du skriver: ”Att Palme var en skurk är ju en icke-nyhet.” utan att belägga..

 16. Klart det är en nyhet om det kommit fram USA dokument som verifierar att Palme rapporterat andra svenska medborgares förehavande till CIA.

  Det ligger förstås i linje med socialdemokratins stora lögn för medborgarna om svensk alliansfrihet.

  Fackeltåget ledde till den värsta diplomatiska krisen mellan Sverige och USA någonsin, … och Pentagon stoppade exporten av en ny luftvärnsrobot till Sverige.

  Om man får tro W Agrell så var den absolut största krisen med den ”hemlige” alliansbrodern USA i kalla kriget Datasaab affären när den borgerliga regeringen sålde amerikansk teknologi till Sovjet, man djupfrös att teknologiutbyte fram till Palmeregeringen återkom 1982.

 17. En nyhet av aktuellt värde hade väl varit om det kommit DN till del ”USA dokument” som visar vad dagens makthavare rapporterar om svenska medborgares förehavande och annat till CIA, lasse_x?

  Vad vår NUVARANDE utrikesminister fick för att lobba för amerikansk vapenindustri för att en invasion av Irak tex. Men några sådana dokument har nog DN knappast i sikte..

 18. #21
  Att DN inte är den publikation den borde vara om vi levt i den bästa av världar där media inte främst är ett instrument för sina ägare inser nog de flesta. Men trots allt lär det vara en av de erkända medieföretagen som man kan länka till när man kommenterar här.

  Att DN inte rapporterar eller sätter nyheter de inte gillar som notiser på mer undanskymd plats förändrar inte att ny kunskap om vår historia kan vara nyheter.