DN:s märkliga nyhetsvärdering

Som nyhetskonsument har jag länge förvånats och förundrats över Dagens Nyheters märkliga nyhetsvärdering.Jag tillhör dem som läst nyheter på nätet ända sedan webben blev tillgänglig för medborgarna. Aftonbladet var tidigare den snabbaste nyhetskällan, hade det hänt något så kunde man vara säker på att AB var först med nyheten på nätet. Sedan några år så har Aftonbladet en allt sämre ekonomi bland annat till följd av starkt fallande upplaga. Det har inneburit att tidningen fått börja permittera sin personal vilket fått en negativ inverkan på hemsidan. Nu kan det gå timmar innan de får med en större händelse.

Igår fick en kolerisk gammal man ett utbrott mot
Svenska Dagbladet i radions P1-morgon. SvD skrev elakt om den sittande högerregeringen ansåg han, och gjorde sig samtidigt till åtlöje genom att helt tappa fattningen i radioprogrammet.

Men var läser jag nyheterna idag? Jo det valet är inte svårt. När det gäller Dagens Nyheter så är det en extremt politiserad produkt. Vill jag t.ex. läsa om vad som händer i Mellanösternkonflikten så är det ingen idé att ens tänka på DN. DN har nämligen för vana att aldrig rapportera om händelser som kan tolkas negativt för Israel. Är det däremot några palestinier som beter sig som idioter så kan vi omedelbart räkna med att DN toppar hemsidan med nyheten.

Jag började se detta redan för fyra-fem år sedan. Vid några tillfällen så har jag t.o.m. räknat nyheterna som kan tolkas i den ena eller andra sidans favör. Just nu är relationen cirka 1-10. DN rapporterar tio nyheter som kan tolkas negativt för palestinier eller positivt för israeler. De rapporterar endast en av tio nyheter som kan tolkas negativt för israeler och positivt för palestinier. Och om de ändå publicerar något på nätet som talar i ”fel” riktning så sker det ofta 10-12 timmar efter det att andra nätmedia haft nyheten på framträdande plats.

I radiodiskussionen igår mellan Adelsohn och Mats-Eric Nilsson (SvD) så förlorade den gamle högerledaren på teknisk knockout. Han slog helt enkelt ut sig själv med sina svingar. Det var riktigt underhållande, men själva poängen var att SvD betraktas som en hyfsat opartisk nyhetsrapportör, något som jag själv kan intyga. De rapporterar det som hänt, och har då det behövs, med en hänvisning till bakgrundsfakta. Svenska Dagbladets läsare får tänka själva.

Dagens Nyheters läsare får inte ens veta att någonting har hänt.

Man kan konstatera att Dagens Nyheter idag har en framträdande artikel om en dödsstråle i rymden. Det är en händelse som pågått i någon miljard år, och som dessutom händer över en miljard ljusår bort. Det är fullt möjligt att det är adekvat nyhetsvärdering att rapportera om detta, men det kan på inget sätt komma att påverka oss som lever på den här planeten idag, och säkerligen inte kommande tusen generationer.

Men att folk dagligen dör på grund av Israels blockad av Gaza är uppenbarligen inte någon större nyhet för DN. Att landet sedan skjuter raketer på oskyldiga människor och barn i Gaza inte heller.

Det underliga förstärks av det faktum att just Mellanösternkonflikten av världens bedömare betraktas som en av de största farorna för världsfreden. Det är både krig och terroristattacker som skylls på den konflikten, men det är inget som DN:s läsare behöver information om, i vart fall inte i samma utsträckning som andra tidningars läsare, eller public services lyssnare och tittare.

Det otäcka är att ett företag med sådan ställning som Bonnierkoncernen helt kan förtiga fakta som talar för en av parterna i en konflikt samtidigt som man koncentrerar sig på att sprida information om den andra sidans synpunkter och ställningstaganden.

Behöver inte medieföretag uppföra sig ens med ett minimum av anständighet? Är det Rupert Murdoch som är familjen Bonniers förebild?

DN 1 SvD 1 2 3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

[tags]Dagens Nyheter, DN, Mediekritik, Ensidighet, Desinformation, Bonnierkoncernen, Mellanöstern, Israel, Palestina, Politik[/tags]

  32 comments for “DN:s märkliga nyhetsvärdering

 1. Leo
  18 december, 2007 at 10:50

  SvD publicerar tämligen omgående och utan omarbetning, nyhetsuppdateringar från TT som över tid visat sig ofta ha mycket hög kvalité och ofta stor trovärdighet eftersom nyheter ses som nyheter utan DN:s politiska/värderingsmässiga omabearbetning först. Många i det nylibera ”lägret” tycker därför nästan alltid illa om TT, särskilt den grupp nyliberala supportrar av staten Israel som man hittar i tex LUF och frikyrkan som dessutom kopplar ihop den aktuella politiska situationen och sina värderingari MÖ med sin privata kristna tro. Carola sjunger bra men är inne i samma tros-soppa..via sin koppling till Livets ord. I övrigt instämmer jag helt i Din syn på DN som ”rapportör” av verkligheten.. Det stinker, och nu värre än någonsin!

 2. Tomas
  18 december, 2007 at 11:11

  Det är en aning ironiskt att nyheter om universum relateras till Israel-Palestinakonflikten. Den senare kan betraktas som en tydlig symbol för konsekvenserna av människans narcissistiska drag: fallenheten för religion, oförmågan att leva sig in i ”de andras” situation. Varje påminnelse om mänsklighetens obetydliga roll i Universum, att allt inte kretsar kring oss, tror jag är ovärderliga för vår förmåga att möjligen omvärdera en rad föreställningar som föder konflikter på jorden. Om israelerna hade funderat mer på kosmiska strålar än palestinska självmordsbombare tror jag det endast varit positivt. Om vi svenskar reflekterar mer över universum än om arbetslöshetsförsäkringens storlek tror jag det likaså är gott. DN nyhetsvärdering är i den meningen alldeles utmärkt!

 3. 18 december, 2007 at 11:17

  Vari består det ironiska? Bloggningen handlar om mediekritik och jämförelsen är fullt adekvat.

 4. Leo
  18 december, 2007 at 11:39

  CHATT: Ställ frågor till Clas Svahn, ordförande för UFO-Sverige.
  ”toppar” DN med just nu.. jävla trams som ökar lavinartat i ”Bonnier-media” av ngn anledning. Andar, ”Röster från ”Andra sidan””, vidskepelse och annat. Har ngn sett LillBabs dotter i ”spökprogrammet” i TV4..
  Snart toppar väl DN om nyheten att häxor i form av ”fackliga representanter” har skådats i LO-borgen och borde stenas eller åtminstone genomgå ”vattenprovet”..

 5. Sara G skriver
  18 december, 2007 at 11:50

  Klart att Murdoch är idol för Bonneirfamiljen, han äger ju mest…
  Mellanösterkonflikten är just nu den konflikt i världen som kan utlösa ett storkrig, en krutdurk som Israel skapat – och bör därför, om man nu inte anser att mänskliga rättigheter är värda att beaktas – ändå ha sin givna plats i varje tidning.
  Lotta Scûllerkvist fick göra avbön för att kunna fortsätta sin rapportering. Hon hade en gång vid en intervju för ETC, tror jag det var, låtit undslippa att utländska journalister i Israel censurerades av myndigheten…

 6. Åke
  18 december, 2007 at 12:07

  Högklassig artiklar om vetenskap bör enligt mitt förmenande inte ställas mot konfliktrapportering. Instämmer i övrigt med Tomas ovan.

 7. Galaxa
  18 december, 2007 at 12:11

  Ja, och hur kan DN har recept i tidningen, när folk svälter? Och serier – när det finns allvarliga saker här i världen?

  (Obs! detta var ironi!)

 8. 18 december, 2007 at 12:30

  De som tror att DN:s pro-israeliska rapportering är en slump, kan ta och titta här.

 9. 18 december, 2007 at 12:51

  Det ironiska består i att konflikten på många sätt är ett resultat av antropocentriska världsbilder, något man råder bot på med kunskap om vår plats i universum. Om kristna, muslimer och judar skulle se upp från sina religiösa skrifter och höja sina blickar mot stjärnorna och inse sin litenhet i detta universum kanske de inte skulle behöva kriga över sagor som skrevs för ett antal tusen år sedan.

  Vidare är det trist med attityden som bloggaren påvisar när han påstår att nyheter om vad som händer i rymden inte påverkar oss. Det vill jag påstå att det gör i allra högsta grad, på ett intellektuellt plan. Detta plan är viktigt och har också betydelse, dvs. det är inte bara våra mest primitiva behov som har betydelse.

 10. Martin
  18 december, 2007 at 13:37

  Alandalus! Jag trodde bara att det var elakt förtal när man talade om att DNs partiskhet berodde på att ägarna var judar?

 11. 18 december, 2007 at 13:52

  Martin

  Var har jag sagt att ägarna är judar? Det enda min länk visade är att de skänker pengar till Israel.

 12. 18 december, 2007 at 13:59

  Vad var det du ville visa med din länk då Alanalus??

  Att de är givmilda?

 13. Perk
  18 december, 2007 at 14:36

  Folk är väl trötta på att bli matade med Israel-Palestina konflikten varje dag, om DN skulle ha en ny artikel varje gång palestinerna skjuter en raket mot Israel så skulle de ju vara tvugna att anstsälla fler, vilket knappast skulle vara ekonomiskt hållbart.
  Själv tycker jag att nyheten om dödsstrålen var jättespännande, din tanke på att det endast är händelser i närheten som är spännande håller jag inte alls med om.
  Och tänk om det fanns liv i den här galaxen, skulle inte det vara lite mer fruktansvärt än att några stenkastare blir skjutna i palestina?

 14. 18 december, 2007 at 15:06

  Inte ville jag visa att de var ”judar” iaf.

 15. 18 december, 2007 at 15:13

  Vad ville du visa då Alandalus?

 16. Martin
  18 december, 2007 at 15:16

  Larva dig inte alandalus. De är judar och det är troligen också en bidragande orsak till tidningens proisraeliska hållningssätt. Det ver du liksom alla andra som läser här.

  Kufen har dessutom fel. Vissa i släkten är inte judar, det finns även en präst i svenska kyrkan i familjen. Men de är 100% proisraeliska.

 17. 18 december, 2007 at 15:17

  Att de ger pengar till ”Förenade Israelinsamlingen”. Den är kanske ingen slump att DN är vår mest pro-israeliska dagstidning och Expressen är vår mest pro-israeliska kvällstidning.

  Vad är det som är så svårt att förstå?

 18. 18 december, 2007 at 15:18

  Ovanstående kommentar var ett svar till Jinge.

 19. 18 december, 2007 at 16:18

  Kufen (#15), nej, de har inte övergått till kristendomen. De ger regelbundet pengar till Israel och skymtar ofta i Judisk Krönika.

  Jag tror i princip det är en i familjen, inte av tidningsägardelen, som blivit präst. DN har alltid varit pro-israelisk på nyhetssidorna. Lagercrantz fick skriva på kultursidorna och mycket har skrivits om hur Bonniers försökte göra sig av med honom.

  Per Jönsson var tydligt israelvänlig under hela 90-talet och sedan dess endast en gnutta mer objektiv. Nathan Shachar som var israel-korrespondent hade en pappa som var ordförande för Sverige-Israel samfundet och det märktes på hans rapportering.

  Göran Rosenberg ligger väl i ett gränsland. Israelvänlig, men pragmatisk. Han vet hur det kommer sluta för ett Israel som fortsätter med danes politik.

  Jo, DN är klart Israelvänlig, det måste man vara blind för att inte märka.

 20. Sara G skriver
  18 december, 2007 at 16:46

  Ägarna i Bonnierkoncernen får ha vilken trostillhörighet de vill, men är de sionister så bör man nog dra öronen till sig och köpa andra böcker och tidningar.

 21. Palestinier
  18 december, 2007 at 16:54

  Israelvänner är mycket mer än palestinavänner
  De har makt och inflytande över tidningarna och etermediet
  De undanhåller information som skadar Israel och de har en ytlig rapportering om palestiniernas situation
  Många tidningar i sverige saknar etik och trovärdighet
  Som palestinier blir jag mycket ledsen när jag ser att sveriges största morgon tidning DN undviker att skriva om Israels dagliga massaker på palestinier
  Jag har haft prenumeration på DN

 22. Jonatan
  18 december, 2007 at 17:06

  Kommentarsreglerna!

 23. Rien
  18 december, 2007 at 17:10

  Alltså, nu förstår jag inte, Jinge. Menar du att pressen inte ska skriva om vetenskap om det inte direkt påverkar oss? Vad i…?

 24. Sara G skriver
  18 december, 2007 at 17:23

  Perk, ingen vill ha en ensidig rapportering som beskriver varje gång palestinier skickar iväg en hemgjord bomb – som för det mesta missar målet.
  Däremot vore det på sin plats att DN någongång till exempel beskriver vad som VERKLIGEN sker på de ockuperade området – och berättar att det inte går en enda dag utan Israels soldater är där och mördaŕ civila och river hus, att DN för en gång skull beskriver hur muren som stänger in ett folk byggs på palestinsk mark; och att befolkningen i Gaza i stort sett svälter och fryser och lider brist på praktiskt taget allt. Utom terror! Berättar om bombmattor som mullrar på himlen praktiskt taget hela nätterna igenom! Talar om att
  90 procent av de palestinska barnen har psykiska problem.

 25. Vetenskapsmannen
  18 december, 2007 at 19:38

  Läs fler tidningar för att få en balanserad bild av vad som händer, om nu det är av intresse.

  Det som många undrar just nu och tycker är märkligt är varför bilden bara visar två ljuspunkter? Har NASA överdrivit betydelsen av händelsen eller vill de avleda uppmärksamhet från någon annan viktigare händelse. Det kan också spekuleras i vilken trosuppfattning eventuella röntgenstrålade livsformer kan tänkas ha haft och om det var ett (långt) straff från gud.

 26. 18 december, 2007 at 19:49

  Eh… detta ligger nu länkat från DN:s etta:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=726040

 27. 18 december, 2007 at 21:59

  Jo, David (#29), DN har ju alltid hellre skrivit om en möjlig, potentiell palestinsk hämnd än händelsen de förmodas hämnas.

  Och vi kan återigen konstatera att det är Nathan Shachar, som jag tidigare nämnde (#22) vars far var ordförande för Sverige-Israel Samfundet, som skriver artikeln.

  Oberoende? Jo, jo.

 28. Sara G skriver
  18 december, 2007 at 22:35

  Åh, f-n, David Naylor! Nu är stackars lilla demokratiska Israel illa ute igen. Tänka sig att så många Hamas-anhängare är i färd med att försöka förinta det utlovade landet med sina
  fantastiska vapen!

  Hur står det egentligen till i huvet på Natan Sacher?

 29. Sara G skriver
  18 december, 2007 at 23:04

  Vetenskapsmannen, jag tror inte DN blir bättre om man läser fler tidningar…
  Annars så är det väl vad det de flesta som besöker den här bloggen gör, läser olika tidningar – både inhemska och utländska…

 30. Lasse Wilhelmson
  18 december, 2007 at 23:39

  Den här gången gick det bra i DN. Men det är nog undantaget som bekräftar regeln. Kanske den fd kulturchefens medverkan som skribent underlättade. :-))))

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=282959

  Det var länge sedan jag gick över från DN till SVD. Vem vill ha dagen förstörd redan vid frukosten?

  MVH

  Lasse W

  PS Sara nr 5: Det var i Ordfront Magasin som Johannes Wahlström skrev en lång artikel om våra mest kända Mellanösternkorrar, där alla vidstod problemt med den israeliska lobbyn och självcensuren beträffande Israel/Palestinakonflikten. När det kom i tryck backade flera, tidningen gjorde en Pudel och skribenten hamnade i kylan. Han gjorde misstaget att inte banda intervjuerna. Men alla vet ju att det han skrev var sanning, eftersom självsencuren finns hos alla, utom möjligen hos en del av oss som själva har judisk släktbakgrund. DS

 31. Kristofer
  19 december, 2007 at 08:01

  Slå på Rapport ikväll och fundera på hur mycket vi svenskar hör ifrån övriga EU.

  Svenskars kunskap om Europa är dålig, eftersom ytterst få EU-medborgare flyttar till Sverige, svenskarna bor sällan utomlands, och medias rapportering ifrån övriga Europa är näst intill obefintlig.

  Jag har bara ett par kilometer över till Köpenhamn, men hör nästan ingenting ifrån Danmark i nyheterna. Det är närmare till Berlin än Stockholm, men inte besvärar sig svensk media att berätta något där ifrån.

 32. Galaxa
  19 december, 2007 at 09:34

  Kristofer: Sant! Samma sak gäller för nyheter från vårt grannland i väst. För några år sedan var det stort rabalder i samband med 17 maj – vilka flaggor man skulle få ha, vilka som skulle tala, poitiker som gjorde uttalanden som nästan ordagrant var hämtade från 30-talet… Jag väntade mig något slags bevakning i svenska medier, men ack, nej. Norge bevakar Sverige flitigare.

Comments are closed.