DN:s dåliga Mellanösternbevakning

Idag skriver journalisten Knut Kainz Rognerud en debattartikel i sin egen tidning som belyser några tidningars ekonomibevakning.

Knut Kainz Rognerud/DN: <em> Nyhetsbevakningen dålig på att granska den ekonomiska makten. Direktörernas bild dominerar nyhetsrapporteringen om de egna företagen. I nästan alla artiklar i tongivande affärspress är det företagets beskrivning som okritiskt förs fram. Mycket sällan tillåts andra källor presentera en motbild. Bara var tjugonde nyhetsartikel har kritiska frågor. Ingen artikel uppfyller kriteriet ”avslöjande”, det vill säga granskar maktmissbruk, oegentligheter eller klandervärd affärsmoral. Orsakerna till denna flathet bland ekonomijournalisterna är många, bland annat nära relationer till bolag och börsanalytiker. Det skriver DN:s ekonomijournalist Knut Kainz Rognerud som granskat Dagens Industri, Svenska Dagbladet Näringsliv och Affärsvärlden för en magisteruppsats vid Stockholms universitet.” </em>

Det är ett utomordentligt viktigt ämne, samtidigt kan jag tycka att det är märkligt att man inte själv inom media inser att man agerar partiskt och okritiskt. Annars är just Dagens Nyheter den tidning som mest ägnar sig åt att blunda för staten Israels brott mot mänskligheten. Det tycks till och med som om det är ett medvetet val att undanhålla fakta om Mellanöstern för läsarna. Det är bekymmersamt, situationen för palestinierna är inget annat än katastrofal.

För att balansera detta missförhållande publicerar jag en skärmdump som visar de palestinska förlusterna sedan 28 september 2000 fram till 19 november 2007. Samtidigt så är jag förstås intresserad av varför Dagens Nyheter undanhåller sina läsare denna information. De som vill veta något om de faktiska förhållanden som råder i Gaza eller på Västbanken är tvungna att hålla sig med den andra morgontidningen.

Jag förstår inte varför det förhåller sig på det sättet, men precis som man kan ifrågasätta ekonomijournalistiken så kan man också ifrågasätta Dagens Nyheters utrikesbevakning. Att ställa frågan är tillåtet, men får vi någonsin något svar?

Kan det vara så att direktörerna styr Dagens Nyheters journalistik också?


Andra bloggar om: , , , , , , , Källor: DN http://miftah.org Svensson

[tags]Mediekritik, Dagens Nyheter, Mellanöstern, Israel, Palestina, Desinformation, Journalistik, Politik [/tags]

  6 comments for “DN:s dåliga Mellanösternbevakning

 1. Palestinier
  24 november, 2007 at 07:40

  Det är en skrämmande fakta som visar israels barbariet mot det palestinska folket
  Från septemper 2000 fram till november 2007 har Israel dödat 59 palestinier varje månad
  Antal Barn och kvinnor är väldigt högt . Jag tänker på de palestinska kvinnor som tvingades förlösa sina barn vid avspärrningarna framför ögonon på de israeliska soldater som tittade på och hån skrattade
  31 bebisar har dött vid avspärrningarna . Det är grymt , Jag har svårt att hitta ord för att beskriva facismen i Israel
  Vi får komma ihåg att de flesta palestinier har avrättas med bomber som väger ett ton
  Israel har använt dessa smartabomber mot civila palestinier 160 gånger , Många palestinier begravdes levande under sina hus ruiner
  1,2 miljoner oliv och fruktträd har förstört , dessa träd var det enda inkomskälla för palestinierna
  Israel vill utplåna det palestinska folket
  Israelvänner är medskyldiga till Israels folkmord på palestinierna

 2. KristjánT
  24 november, 2007 at 18:41

  Säkert är marknadsekonomins dominans en väsentlig del av förklaringen till mediernas undermåliga rapportering om verkligheten.
  Det verkar vara mer avgörande att driva ett medium för att få en högre vinst än att få fram sanningen.
  Förutom det verkar journalisterna sitta fasta i det konventionella gängse sättet att tänka. Undantag som Robert Fisk är tyvärr väldigt sällsynta.

  Det råder t ex i våra medier skillnad på terror och terror: Tiotals dödade kan rätteligen kallas för ett avskyvärt terrordåd. Men det beror normalt på vem den för terrorn ansvarige är. Tyvärr har P1 nersmittats också
  Jag tar fram exempel om hur det ofta har gått till

  http://www.sr.se/ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2003-04-01&Artikel=209568

  Den svenske journalisten som rapporterar om en fruktansvärd episod i Irak, befinner sig i en diskursiv atmosfär i Washington, och verkar grunda nyhet som hon presenterar i svensk radio enbart på uppgifter från amerikansk media och den amerikanska militären.
  Journalistens definition av terrorism sträcker sig tydligen inte över det som oskyldiga barn och vuxna genomlider i nyheten. I nyheterna talar man aldrig om att denna stormakt utövar terror. På detta sätt krattar medierna vägen för nya krig.
  Ändå är knappast någon ansvarig för så mycken terror som denna stormakt de sista 6 åren.
  Däremot har man ospart talat om denna stormakts ’krig mot terrorismen’.

  Konflikten palestinier-judar har pågått i drygt 100 år.

 3. Jonatan
  24 november, 2007 at 18:41

  Hur många av palestinierna var soldater?
  Jag undra mest då jag såg att man lista israeliska soldaters dödsantal men inte palestinska.

 4. Maria
  24 november, 2007 at 18:53

  Dagens av Israel avrättade palestinier: Två bröder som samlade metallskrot. En allvarligt skadad, skjuten av den israeliska marinen, därför att han gick på stranden!

 5. Sara G skriver
  25 november, 2007 at 11:33

  Jonatan, palestinierna har ingen armé eftersom Israel under mer än ett halvt århundrade med olika medel bekämpat palestiniernas rätt att etablera en ny stat efter delningen av Palestina 1948, då Israel fick något mer än hälften av landet av FN. Surprise, surprise!
  De palestinier som vill försvara sitt land, som egentligen inte är ett land enligt sionisterna, kallas därför för terrorister och samtliga, även barn, kvinnor, handikappade och åldringar är ofta legitima mål för Israels, genom USA:s försorg, MYCKET välutrustade krigsmaskineri.

 6. Sara G skriver
  25 november, 2007 at 15:11

  Barghouthi: Israel Makes a Failure of Annapolis before it even Begins
  http://www.palestinemonitor.org/spip/spip.php?article183
  “An initiative based on entrenching Palestinian disunity, sidelining democracy, ignoring Israeli violations of human rights, and placing the onus on an occupied people to enforce their own occupation” was how PNI General Secretary, Dr. Mustafa Barghouthi MP, described Israel’s behaviour on the eve of the upcoming meeting in Annapolis at a press conference held today in Ramallah…”

Comments are closed.