DN har INTE slagit av blogglänkarna


Dagens Nyheter har inte slagit av länkarna från bloggarna via Twingly, men man har gjort vissa ändringar som kan vara bra att känna till.


Clas Svahn på DN
:s webbredaktion berättade via telefon att blogglänkningen tidigare hade varit påslagen per default, men nu har man ändrat så att man måste sätta på den funktionen manuellt för varje artikel. Man hade observerat att det förekom visst missbruk och icke önskade bloggar som pingade in. Min egen tolkning av detta är att vissa länkningar från bloggar namngav personer som misstänkta för brott, där de namngivna inte var dömda för dessa, och kanske inte ens misstänkta. Typ-
exempel är väl den nu aktuella Geijeraffären där ett tjugotal namn nämnts på bloggar.

Att DN gjort den ändringen är ett kvalitativt steg framåt, den dagen de blir snabbare att suspendera bloggar vars enda mål är att driva trafik så har man lyckats fullt ut. Jag tänker inte dra namnen på dessa bloggar här, men det finns en hel mängd som skriver 20 egna ord och länkar till lika många artiklar. Det problemet är välkänt och Primelabs vill inte rensa bort dessa skräpbloggar utan anser att kunderna ska få allt som pingas in till Twingly, det vet jag av ett antal maildiskussioner med Primelabs.

En slutsats som jag själv drar i samband med detta är att bloggar som hyfsat följer pressetiska regler inte saboterar för andra bloggar. De som själva anser att misstänktas

namn kan publiceras på bloggar då tidningarna själva inte publicerar namnen saboterar därmed för andra bloggare.

En gissning från min sida är att Dagens Nyheter framöver kommer vara mer försiktiga med vilka tidningsartiklar som bloggar tillåts reagera på via Twingly. Personligen kan jag tycka att bloggosfären borde ha insett det själva innan tidningen tvingades att ändra sin policy.

Tillägg: DN kommer successivt slå på länkningarna till artiklarna. Det kommer inte att vara klart ikväll…

Twingly

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
[tags]Twingly, DN, Blogglänkarm Bloggosfären, Etik, Namngivning, Spambloggar, Politik, Regler, Pressetik[/tags]


6 svar till “DN har INTE slagit av blogglänkarna”

 1. Har sett de där bloggarna som bara skriver någon rad samt länkar till tidningarna. Jag begriper inte alls varför de bloggar när de inte har något att skriva om.

 2. Namnen är offentliggjorda på en presskonferens och uppgivna i flera andra medier. Varför skulle en bloggare följa just DN:s tolkning av de ”pressetiska” reglerna? DN har naturligtvis sin egen agenda i sammanhanget, med tanke på den politik man förordar (i t.ex. horfrågan) och på grund av ägarskapet (aktuellt i både horfrågan och en viss dråpsituation).

  DN gör sig bara löjliga och det är hög tid att fimpa den blaskan.

  I övrigt känner jag till en viss bloggare som missbrukar pingfunktionen på så sätt att bloggaren syns på de tre översta platser DN ställer till förfogande. En god bloggare tänker först, skriver sedan, kontrollerar sedan och pingar först när allt är klart.

 3. Intressant diskussion. Innebär det att DN då tar ansvaret för innehållet i bloggarna då jag antar att de selektivt väljer ut både bloggar och artiklar de länkar till? Det verkar vara den logiska slutsatsen.

 4. ckrantz,

  Det finns faktiskt risk här att DN även blockerar bloggare som har en annan mening än de själva! Det är jag övertygad om.

 5. Ja, det var det jag försökte antyda. Jag skickade även vidare frågan till DN om de numera tar redaktionellt ansvar för de bloggar de länkar till.