Det är möjligt att det är säkert att flyga, men… (Video)
Varje gång ett flygplan kraschar så berättar jag att jag tycker att det är lite obehagligt att flyga. Jag vet givetvis att det är farligare att åka bil samma sträcka, men drar ett flygplan i backen så är det tämligen slutgiltig. Och varje gång jag skriver några rader om idiotin med att ha en storflygplats så nära staden som Bromma så hör ett antal ”Piloter” av sig och förklarar att flyg vare sig störtar, luktar eller skitar ner boendemiljön med buller.

Och eftersom jag har en hemsida så har jag möjlighet att tjata, men det behöver jag väl inte efter denna film?

, , , , , , , , , ,

[tags]Bromma, Flygsäkerhet, Buller, Miljö, Stockholm, Piloter, Väder, Vind, Flygkrascher[/tags]


6 svar till “Det är möjligt att det är säkert att flyga, men… (Video)”

 1. Jag var med om liknande när jag flög från Amsterdam till Landvetter i mitten på 80-talet. Enda gången det varit obehagligt att flyga. Det blåste storm då. Då såg jag hur mjukt ett flygplan är (satt längst bak).

 2. Den vid 1.45 ca är helt galen. Jag har sett den förr men kan inte komma ihåg vart det är nånstans.
  Den inflygningen får Bromma att se ut att vara bland de top 10 säkraste. :P

 3. @Marcus

  Det är från Hong Kongs gamla flygplats Kai Tak som stängdes för snart 10 år sen. Bana 13 hade en av världens svåraste inflygningar och var inget för nybörjare.

  Sök på Youtube efter Kai Tak för att se en del spektakulära landningar.

 4. Hmm, på vilket sätt talar dessa lyckade landningar och landningsförsök i kraftiga vindar emot flygplan och flygplatser ?
  Trots de dåliga förhållandena så redde ju piloterna upp det – en del av landningarna var ju tom hur stabila som helst trots den tydliga sidvinden :)

  I ett av klippen se man ju dock Hongkongs gamla flygplats – det är väl det enda klippet som visar på vad som händer om man försöker behålla flygplatser för nära en växande stad :)

  /K

 5. Några av de där piloterna skulle jag hemskt gärna ha vid spakarna när det kniper.
  Skickligt!

 6. Som gammal flygplatsbrandman kan jag intyga att statistiskt sett har man faktiskt väldigt goda chanser att klara sig vid en krash. Särskilt vid landningar, eftersom planets tankar då inte är fyllda med bränsle. Tänk på Gottröra som exempel.

  Under vindförhållanden som på filmen står dessutom brandbilarna och väntar, och banan har ju avåkningsbuffertar så det är inte så farligt som det ser ut.