Det är inte fler poliser som behövs


Det är inte första gången som åklagare råkar ut för olika slags mer eller mindre sofistikerade hot. Senast var det väl i Bohuslän där någon hade sprängt en åklagares dörr.


Nu kommer det antagligen
att ropas på fler poliser och hårdare tag, det är den traditionella reaktionen. I eftermiddag kommer säkerligen Studio-1 i radion köra ett längre inslag, och kvällsnyheterna på TV kommer ha sin huvudnyhet spikad. Det man egentligen borde diskutera är snarare varför poliser ska tvingas arbeta med ickepolisiärt arbete. Hade hundra procent av landets poliser kunnat ägna sig åt polisarbete skulle man säkerligen kunna vara till åtskilligt med besvär för dessa kriminella gäng. I stället har över hälften av poliserna inre tjänst, jag har för mig att jag läste en siffra nyligen på över sextio procent.

Att kriminella ger sig på rättsvårdande myndigheters representanter är extremt allvarligt. En händelse som denna borde rimligen per automatik innebära att massor av poliser dedikerades åt att utreda just den här händelsen och de man anser står bakom den. Att ha riktiga poliser sysselsatta med att handlägga passansökningar, vapenlicenser och sitta och svara i telefon är definitivt att utnyttja deras kvaliteter på ett felaktigt sätt.

Synderna går långt tillbaka i tiden, man bantade bort en hel del av polisens administrativt anställda redan på 80-talet, därefter har alltfler av deras arbetsuppgifter lagts på poliser. Det är en klart kontraproduktiv förändring som dessutom drabbar de poliser som rimligen borde ägna sig åt arbete på fältet.

Det är i sin förlängning ett hot mot demokratin. Därmed hamnar det dessutom delvis på Säpos bord, precis som alla andra brott som är ett direkt hot mot samhället. Nu får vi knappast veta vad Säpo gör, men det är nog helt klart att samhället borde ägna sin kraft åt den här sortens brottslighet istället för att jaga fildelande ungdomar. De som är unga idag måste få svårt att orientera sig eftersom diskrepansen är stor när det gäller vad flertalet vill och tycker när man jämför med vad som faktiskt sker.

AB1 SvD1 DN1 Svensson

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Kriminalitet, Åklagare, Bandidos, Hells Angels, Kriminella MC-gäng, Säpo, Polisen, Civilanställda, Prioriteringar, Skottlossning, Hot, Politik[/tags]


11 svar till “Det är inte fler poliser som behövs”

 1. Om man ska tro Leif GW Persson så vore en högre begåvningsgrad hos aspiranterna något att efterlysa istället för fler med lägre sådan…

 2. Där var en artikel i Sydsvenskan eller SvD (kommer inte ihåg vilken) för någon vecka sedan om att där är för få civilanställda och att det är ett enormt slöseri med resurser att låta poliser göra civilas jobb.
  Ett befäl berättade att han hade en polis på lagret som hade 35000 i lön medans en civilanställd hade kunnat göra det jobbet för 20000.
  Där gick tydligen 2 poliser med inre tjänst på varje polis med yttre tjänst.

 3. Det är intressant att regeringen säger att dom satsar, samtidigt som dom lägger sparbeting på polisen.

  Fast egentligen behövs det inte mer poliser, utan mindre brottslighet och effektivare metoder.

  Sedan vill jag bara säga att trollhättan inte ligger i bohuslän, det är som att säga att stockholm ligger västmanland. :)

 4. ”I stället har över hälften av poliserna inre tjänst, jag har för mig att jag läste en siffra nyligen på över sextio procent.”

  Det är väl därför som det är så populärt att bli polis, he he …

 5. Allmänbildning räcker inte när du påstår en massa saker Bjens. Jag strök kommentaren, du får återkomma när du kan peka på var du fått din allmänbildning ifrån.

 6. Det ligger mycket i det du säger. I första hand är det kanske inte en fråga om nya resurser utan det handlar förmodligen snarare om att fördela dem rätt. Frågan är också om inte den organiserade och systemhotande brottsligheten till större grad skulle hanteras på riksplanet. Detta framför allt för att kunna arbeta mer med helhetsbilden. Dessutom kunde man kanske göra mer på det juridiska planet med skräpt lagstiftning mot dessa grupper. Likvärdigt med hur man gjort i t.ex. Danmark.

 7. Det är ett säkerhetsproblem. SÄPO borde ägna sig åt detta i stället för att ta fast somalier som skickar pengar ur landet. Kan inte vara så allvarligt – vi har ju gott om pengar!

  Om inte denna kriminalitet angrips och besegras hamnar vi i ett maffialand som Italien. Inget ont om italienare – de är världens bästa människor men tyvärr har man inte där kommit tillrätta med den historiskt djupt rotade maffian. Varför – det finns böcker om det bl a av Lappalainen.