Demonstration mot fascismen i Ukraina lördag kl 16.30 på Sergels torgSe ”Demonstration Mot Fascism i Ukraina på Facebook” (https://www.facebook.com/groups/1464012897149438/#!/events/1502808949946138/?ref_newsfeed_story_type=regular)

Initiativtagaren, den unga gruppträningsinstruktören Elena Turial skriver ”Det som händer i Ukraina är hemskt! Vi måste stå samman enades och visa folket i Ukraina vårt stöd. Det ryska folket precis som det ukrainska folket vill inte att fascister ska förstöra deras hemland. Vi måste visa att Ukraina inte är till salu för EU och USA, och att de inte har någon rätt att skapa falska revolutioner i främmande länder för egen personlig vinning! Nazismen saknar nationalitet och ska fördömas såväl i Sverige som i Ukraina. Oavsett var du kommer ifrån eller din etniska bakgrund är du välkommen. Vi måste protestera så att vår röst hörs!”
Demonstration i Ukraina 1924635_10151954752087073_534088775_n

”Alla som kommer att komma på lördag snälla acceptera så att vi alla vet ungefär hur kommer att komma då.
Vse kotorue pridyt v sybboty pozalyjsta skazite Da na etot event.
Everyone who will join us on saturday the 15th, please say yes to this event.”

Initiativet verkar spontant och är glädjande. Vi syns väl där? Både ryska och ukrainiksa flaggor kommer att finnas med.

Varför demonstrera?* Högerextremismen har en stark ställning i den nya regeringen i Kiev med 4 ministerposten, däribland en post samt som vice premiärminister, samt posten som riksåklagare.
* Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. Oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våldet på Majdan skulle utredas. Nu tiger DN, övriga massmedia och ledande västpolitiker helt om detta sitt riktiga ställningstagande 21/2.
Ukraina Antifacsistdemonstration 2014-03-15-18_57_53-20140315_164354-659x514En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland dem som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister som meddelade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick, enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet. President Janukovitj försvann, rädd för sitt liv sedan hans bil beskjutits.Bilderna nedan visar Ukrainas två presidenter. Den enas segrade vid val 2010 med 69 % valdeltagande i ett val som den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSEs valobservatörer på plats berömde som en ”imponerande uppvisning i demokrati”, medan den andre tillsatts med stöd av beväpnade högerextremistiska/fascistiska grupper utan val.
Vad föredrar du – respekt för demokrati eller högerextremistisk statskupp?Turtjynov untitled
Janukovytj untitled

Under trycket av massvåld lämnade 72 ledamöter från Janukovitjs Regionernas parti partiet. Diverse omröstningar skedde i radan, Ukrainas parlament med decimerad numerär på omkring 326 av 450 ledamöter. Man kan ifrågasätta hur fria de var då beväpnade män stod utanför dörrarna. Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå, och flera andra folkvalda parlamentariker har också misshandlats, fått bostäder brända eller har hotats.
* Rabbi Azman i Kiev bad snabbt Kievs judar att lämna staden och om möjligt Ukraina, då han fruktar våld mot Ukrainas 200 000 judar han bad Israel om assistans med säkerheten.
* Propaganda för nazism avkriminaliserades.
* I en intervju i rysk TV igår sa förre chefen för säkerhetstjänsten i Ukraina Aleksandr Yakimenkoat att krypskyttarna som dödade både poliser och demonstranter på Majdan 20/2 sköt från den filharmoniska orkesterns byggnad, som var under kontroll av Majdan-kommandanten Andrey Parubiy, som nu är säkerhetschef i regeringen i Kiev. Biträdande säkerhetschef är Dmitro Jarosj, ledare för Högersektorn.

Denna utlandsstödda statskupp med starkt inslag av högerextrema organisationer, som också kallas fascistiska eller rentav nazistiska, är enligt min mening inte legitim. Och inte enligt ledare i Ukrainas opposition, EU, USA, Tyskland, Frankrike och Polen 21 februari, men väl 22 februari och framöver.

Den kände socialdemokratiske förra statsrådet och FN-ambassadören Pierre Schori uppfattar också att en statskupp ägt rum i en artikel i ETC med titeln ”Vad gick snett i Ukraina”.

strong>Mest känt är Svoboda (”Frihet”) som grundades som Social-National Party of Ukraine (SNPU), namnet en medveten referens till nazistpartiet i Tyskland enligt Wikipedia. Partiet registrerades 1995.
Dess ursprungliga logo visas nedan och föreställer ”Wolfsangel”, en populär symbol hos nynazistiska grupper.
Svobodas första logo I_N_1_~1

Genombrottet kom vid parlamentsvalet 2012, då Svoboda fick 10,4 % av rösterna samt 38 av 450 röster i parlamentet. Enligt en opinionsundersökning i december 2013 skulle Svobodas partiledare vid ett presidentval få 28,8 % av rösterna, något fler än Janukovits (Wikipedia).
Svoboda Ukraina untitled

I en artikel i Expo 6/11 2012 beskriver docent Per Anders Rudling vid historiska institutionen i Lund Svoboda som ett högerextremistiskt, antisemtiskt, homohatande och rysshatande parti med en svans av våldsamma paramilitära grupper.

Rudling liknar Svoboda med nazistiska Svenskarnas parti, som låg bakom misshandeln i Malmö förra helgen.

Svobodas chefsideolog Jurij Mychaltjysjyn har bland annat översatt böcker av Mussolini och nazistideologen Joseph Goebbels hyllat Goebbels samt sagt ”Förintelsen var en guldålder i den europeiska civilisationen som värmer den palestinska befolkningens hjärtan”, 2011 i Kholokost.

Svoboda ingår i det högerextrema paneuropeiska partiet Alliansen för europiska nationella rörelser. Utöver Svoboda ingår bland annat ungerska Jobbik, franska Front National, brittiska British National Party, italienska Fiamma Tricolore och svenska Nationaldemokraterna samt Svenskarnas Parti.

Enligt Wikipedia har Svoboda bl.a. följande krav:
* Endast de som är födda i Ukraina kan bli ukrainska medborgare, med undantag för dem som har bott i Ukraina i mer än 15 år, kan det ukrainska språket , kulturen och den ukrainska konstitutionen.
* Riksrätt av president Viktor Janukovitj
* Förbud mot abort.
* Etniskt ursprung ska anges i pass och födelsebevis
* Förbud mot adoptioner från icke- ukrainare av ukrainska barn
* Anslutning till Nato.
* Ukraina bör åter få taktiska kärnvapen
* Rätt för den enskilde att äga och bära vapen

Men också detta, som kanske är populärt hos många
* Nationalisering av stora företag , ökad statlig kontroll av banksystemet och ett förbud mot privatisering av mark .

Till höger om ”Högersektorn” (”Pravy Sektor”) som anser att Svoboda är alltför liberalt och konformistiskt (Wikipedia). Partiet ska ställa upp i det kommande valet.
Kiev 2 protest-main_si

Högersektorn godtog aldrig tidigare överenskommelser mellan Ukrainas regering och oppositionen, vilka innebar stora eftergifter av presidenten. Det är en paraplyorganisation för ett antal ultranationalistiska (läs fascistiska högergrupper) inklusive anhängare av ”Svoboda” (Frihet), ”Ukrainas patrioter”, ”ukrainska nationella självförsvaretet” (UNA – UNSO) och ”Trizub” . Dessa organisationer har en gemensam ideologi som är häftigt anti-rysk, invandrar- och judefientlig. Dessutom delar de en gemensam vördnad för ”organisationen av ukrainska nationalister” som leddes av Stepan Bandera, den ökända nazistiska kollaboratörer som aktivt kämpade mot Sovjetunionen och engagerade sig i några av de värsta grymheterna som begåtts efter andra världskriget. Han har fördömts av Europaparlamentet.
Dess ledare Jarosh, vice säkerhetschef för Ukraina har klargjort ”Till soldater i Högersektorn … vill jag påminna om att Högersektorn har fokus på tydliga hierarkier, ordning och disciplin…Endast på detta sätt kommer vi att segra. Död åt ockupanterna från Kreml!” (Dagens ETC 11/3)

Svenska högerextremister i Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti hyllar kuppen. Det nazistiska nätmagasinet Motgift skall organisera ”Ukraina-frivillig” och skriver ”Vi kan nu visa att vi står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord genom att sluta upp med våra kamrater. Vi har möjligheten att delta i en sann nationalistisk revolution.” Nordisk Ungdom som profilerar sig som mer ”frihetliga fascister” har samlat in pengar till sina fascistiska vänner i Ukraina och haft en talare på Majdan.

• För alla hundratals miljoner, ja miljarder vänner av demokratin måste tyvärr tilltron de politiska ledarna i Väst och deras tal om demokratin samt tilltron till etablerade massmedia minska (kraftigt).
Vinnaren är fascismen och anhägnare av utländsk intervention, förlorare är demokratin och den stora gruppen genuint demokratiska människor på Majdan.
• Reellt demokratiska länder kan inte erkänna kuppregeringen.

USA och EU har samarbetat med högerextremister och fascister för sin geopolitiska vinning.
I ett försök att få Ukraina ur den ryska intressesfären så har USA – EU – Nato-alliansen, inte för första gången, allierat sig med fascister. I årtionden har hundratusentals människor i Latinamerika försvunnit eller mördats av fascistiska paramilitära styrkor med beväpning och som stöd från USA. al-Qaida skapades och finansierades av USA för att destabilisera Ryssland. Därefter Libyen och interventionen i Syrien, där USA och dess allierade finansierar och stödjer extremistiska jihadister mot en regering som har vägrat att anpassa sig till USA och Israel.

Läget.
Beslutet 21/2 av Janukovytj och oppositionen, med stöd av EU och USA hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremisterna och givit klart bättre möjlighet till ekonomisk utveckling med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud.
De länder som är verkliga demokratier har ett enda val:
– deklarera att detta är statskupp, vad annars?
– avstå från att erkänna den nya fascistinfluerade och starkt utlandsberoende regeringen.
– avstå från att ha trupper i Ukraina
– ta tydligt avstånd från Rysslands intervention i strid med folkrätten.
– arbeta för att invånarna på Krim (som överfördes till Ukraina 1954) i folkomröstning få besluta om de vill tillhöra Ukraina eller Ryssland – som i Ålandsfallet för drygt 90 år sidan, i Sudan etc..

Mina paroller från tidigare blogginlägg var kanske inte så dumma.
”Nej till utländsk inblandning i Ukrainas inre angelägenheter”.
”Bekämpa den fascistiska delen av oppositionen”
”Minska oligarkernas inflytande


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

ETC 10/3 Krypskyttarna på Maidan Kommunistiska arbetarkommunen DN Söndagskrönikan 9/3 DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2


8 svar till “Demonstration mot fascismen i Ukraina lördag kl 16.30 på Sergels torg”

 1. Jag fick precis ett mail från min vän i Kiev, Ukraina. Han tror definitivt att det blir krig. Han är som jag nämnde tidigare f.d. officer i Ryska arme’n men Ukrainsk medborgare, med fru och tre barn. Han säger nu att det är vänsterextremister/gammaldags kommunister på Ryska sidan som hetsar lika mycket som Svoboda och andra Europeiska högerextremister på andra sidan. Vanligt folk sitter i kläm mitt i mellan. Han säger att Putin kommer med såna lögner nu att hans gamla kollegor i Ryska arme’n ringer honom och frågar om det Putin säger är sant. EU, USA (och andra krafter) står på Svoboda’s sida och, tror jag, förbereder och tränar irreguljära styrkor (terroristgrupper) i Rumänien. Jag kan ha fel i detta men tror inte det. Båda sidor, Ryssland versus Ukraina med EU trycker på för krig. Vilka jävla idioter. Som vanligt blir oskyldiga människor drabbade, och tvingas välja sida för att slåss vare sig de vill eller inte. Kanske hamnar jag själv där innan året är slut. Vem vet.

  • Vad vet du om Krim som jag inte vet? Jag som varit född här, har gått skolan, fått min magisters examen, arbetat och levt här?
   Vad vet du om ”vanligt folk”?
   Vi återvänder Hem!

  • 1. ”Han är som jag nämnde tidigare f.d. officer i …”
   Just det, jag har kollat snabbt igenom dem senaste artiklar här på denna bloggen och sett att du nämnde detta här:
   http://jinge.se/allmant/telefonlacka-bekraftad-av-ud-krypskyttarna-pa-maidan-var-hyrda-av-en-protestorganisation.htm
   ”Han är dock Ukrainare (har fru och barn och bor i Kiev). Situationen i Ukraina är definitivt en jävla sörja och det verkar som folket tvingas välja mellan pest och kolera. Min vän där säger att ryssarna kör jättestarkt med propaganda och lögner och inget av det de säger att ryska ska förbjudas i Ukraina och att ryssar är förföljda är sant. ”:
   OK, Först ett par nödvändiga förklaringar och sedan video.
   Med ord ”moskali” och ”moskaliaki” [москали-москаляки] kallar man ryssar i Ukraina. Detta är en kränkning.
   ”Moskvaborna-moskaliaki”.

   Först på video skriker dem:

   ”Moskaliaku na giliaku” som betyder ”Häng en ryss” …
   … sedan strax efter skriker dem och börjar hoppa:

   ”Kto ne skachet tot moskalj” som betyder ”Den som inte hoppar den är en ryss” (alla hoppar för att ingen vill ju se ut som en ryss då)

   Denna video spelades in i Nov 2013 vid en skola i Ukraina:
   https://www.youtube.com/watch?v=KrJC6rU9lG0

   Tänk att detta sker i en stad mitt på dagen. Samma har förekommit många gånger på Majdan i Kiev Dec-Mar 2014 … med vuxna då.
   ”Häng en ryss”, ”Döda en ryss med kniv” har hela tiden varit en halv-officiell politik av alla Ukrainas ledningar under dem senaste 22 åren.
   ”inget av det de säger att … ryssar är förföljda är sant”.

   Detta t ex med skoleleverna visar ju klart att situationen i Ukraina inte bara har gått för långt med den har redan gått åt h-lvete.
   Vem som ska lösa detta nu? Ryssarna som vanligt oavsett att ”våra partner” i USA supportar denna tragiska cirkusen i Ukraina.

   2. ”Han säger att Putin kommer med såna lögner nu att hans gamla kollegor i Ryska arme’n ringer honom och frågar om det Putin säger är sant. ”

   Vad detta till exampel är för lögner kunde det vara viktigt att få veta. (???)

   3. Nej, ryssarna trycker inte på för krig. Så länge som det är bara möjligt.
   Denna senaste videon (2014-03-15) handlar om hur ukrainska trupper var stoppade och tvingade tillbaka av civila vid Donetsk – en stor industriell stad i Ukraina.
   På ett fredligt sätt.
   https://www.youtube.com/watch?v=hVK7ffA493o

   MVH,

   • Min magkänsla säger att Ryssarna faktiskt har rätt i denna sörja. Åtminstone moraliskt rätt. EU och USA kör med ett jävla rävspel bakom kulisserna och stödjer allehanda terrorgrupper oavsett ideologi, ofta islamiska sådana.

 2. Utrikesminister Carl Bildt intervjuas just nu i Ekots lördagsintervju. Han förnekar att Svoboda är ett fascistiskt parti och talar i stället om ”brett samansatt regering”. Han påminns om att Europaparlamentet uttlande i december 2012 att man är djupt oroat över det ökade stödet för Svoboda i valet, då Svoboda fick 10,4 %. Man ansåg att Svobodas program var ”stick i stäv med EU:s värderingar.” Den väl förberedda intervjuaren påtalade att även Bildts partikamrater då stödde detta uttalandet. Hans excellens Bildt slingrade sig undan detta. Han hänvisade till avtalet 21/2 – men nämner inte att detta helt kullkastades av en statskupp genast efter. Hur är Ditt förtroende för Carld Bildt?

 3. Ryssland har stora vapenlager på Krim samt någon slags hantering av alla de kärnvapen som fartygen kan bestyckas med.
  Det kunde, och kan fortfarande bli en mycket farlig situation för flottbasen så med tanke på vad som hände i t ex Libyen där vapenförråden genast plundrades så blir det mera rimligt att ryssarna gick in och säkrade, inte bara flottbasen utan även dess omgivningar bortom kanonhåll.

  Ryssland hade knappast något annat val i det här läget men de borde vara tydliga med att de lämnar om de får garantier för flottbasens säkerhet och befintliga avtal, antingen av ett helt självständigt Krim eller med utökad autonomi i ett stabilt Ukraina vilket självklart kan ta lång tid.

 4. Det hålls folkomröstning i Veneto (Repubblica Veneta) om självständighet från Italien. Intressant att mainstream media håller käften om detta.

  ——————————————————–
  Venedig: folkomröstning om utträde ur Italien

  Den 16-21 mars äger i Venedig rum en folkomröstning om utträdet ur Italien.
  Man ska svara på frågan huruvida regionen Veneto skulle vara en självständig suverän republik.
  ——————————————————–
  Venice prepares for referendum on secession from Italy

  Campaigners calling for the independence of Venice and the surrounding Veneto region look to Scotland
  and Catalonia as examples

  Voting will begin on Sunday in a referendum on whether Venice and its surrounding region should secede
  from the rest of Italy, in a bid to restore its 1,000-year history as a sovereign republic.
  ——————————————————–

  http://swedish.ruvr.ru/news/2014_03_16/Venedig-folkomrostning-om-uttrade-ur-Italien-5849/

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/10698299/Venice-prepares-for-referendum-on-secession-from-Italy.html

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Veneto

  • Jag hörde det på nyheterna här i Afghanistan för första gången igår. I september är det Skottlands tur att rösta om självständighet. Om Skottland blir självständigt så vill de gå med i EU. Något som Spanien kommer att stoppa. Annars riskerar de folkomröstningar i Katalonien och Baskien. Det här med mångkultur verkar inte fungera nåt vidare. Jag började resa runt i världen för 30 år sen och då var det ett rent nöje att komma till varje nytt land. Alla länder var olika och hade sin egen spännande kultur, folk var trevliga och nyfikna på var man kom ifrån. Idag är allt en riktig sörja med samma butiker i alla länder, folk är otrevliga och misstänksamma. Det är inte alls lika roligt att resa längre.