”Demokratiska” USA: Syriens mark tillhör inte Syrien

USA:s angreppskrig mot Syrien är inne på sitt sjunde år. Det bedrivs via synnerligen väl dokumenterat stöd till terrorister, och även till kurdiska SDF. Dessutom har USA ett tiotal militärbaser i Syrien, som inte har några militärbaser i USA. FN? Tiger som vanligt. Urholkar och förstör organisationen och dess anseende.

Jag återger del av en artikel av den USA-amerikanske historikern Eric Zuesse, som översatts av en läsare och av mig. Strategic Culture

”Nu när USA (i samarbete med sina NATO-partner) har förvandlat de tidigare Sovjetunionens stater (dock inte Ryssland) till NATO-allierade och också gjort Sovjetunionens Warszawapakt allierade till USA:s egna militära allierade i Nato, börjar USA dra åt tumskruvarna direkt mot Syriens allierade Ryssland och Iran.

USA varnar Syriens regering om att del av Syriens territorium, (som ockuperas av USA och av de anti-regeringsstyrkor som USA skyddar i Syrien), egentligen inte längre är Syriens egen mark. USA säger att det kommer att bli ett direkt krig mellan Syriens väpnade styrkor och USA:s väpnade styrkor om Syrien försöker återställa kontrollen över det landet. USA varnar Syrien för att starta en offensiv mot terroristpositioner i södra Syrien och hävdar att den amerikanska militären kommer att reagera om syriska styrkor startar en operation som syftar till att återställa den legitima regeringens kontroll över de rebellbaserade områdena, inklusive territorium i sydvästra Syrien mellan Daraa och av Israel ockuperade Golanhöjderna.
Syrien 180204 Bild 7 Anadolu-Agency-map-US-forces-in-syria-1USA-baser i Syrien
Washington utfärdar order till en nation, vars ledarskap aldrig bjudit in Amerika. Själva tanken att ett annat land skulle berätta för den internationellt erkända syriska regeringen att den inte kan vidta åtgärder för att upprätta kontroll över delar av sitt eget nationella territorium är udda och förvirrande. USA har ingen rättslig auktoritet att säga till Syriens regering vad man ska göra eller inte göra i sitt eget land.
Planen är att transportera irakisk olja till Haifa [Israel] hamn vid Medelhavet genom Deir Ezzor och Tanf.
I själva verket är Deir Ezzor också huvudstaden i Syriens egen oljeproducerande region, och så är den här åtgärden av USA mer än bara en transitväg för Iraks olja för att nå Israel. Det handlar huvudsakligen om att Amerika försöker stjäla olja från Syrien.
USA:s president Trump pressar nu till gränsen, förmodligen med den säkra förhoppningen att han som amerikanska presidenten säkert kan ta de territorium han önskar och stjäla vilken olja eller annan naturresurs som helst, oavsett vad Ryska regeringen, eller någon annan tycker, tänker eller vill.

Rysslands grundläggande inställning, åtminstone sedan Vladimir Putin trädde in år 2000, är att varje nations suveränitet över sitt eget land är den grundläggande grundstenen på vilken demokrati har möjlighet att existera. USA: s regering utmanar nu direkt den grundläggande principen inför Syrien och dess allierade Ryssland som hjälper till att besegra tiotusentals invaderande och ockuperande styrkor.

Om Ryssland tillåter USA att ta över – antingen direkt eller via den amerikanska regeringens al Qaida-länkade eller dess anti-arabiska kurdiska proxystyrkor – delar av syriska territoriet, så kommer Rysslands ledare Vladimir Putin att ses som dagens version av Storbritanniens ledare Neville Chamberlain, berömd, för ”sitt godkännande av Münchenöverenskommelsen 1938, medgivande tyskspråkiga Sudetenlandsregionen Tjeckoslovakien till Tyskland.”
Så Putin kan antingen ge efter eller hålla fast vid internationella demokratiska principer, särskilt principen att varje nations suveränitet är sakrosankt och den enda grunden för vilken demokrati är möjlig.

Detta är inte allt. Den 30 maj beskrev den turkiska tidningen Yeni Safak hur ”USA utbildar beväpnade grupper vid Tanf-basen till ny terrorkorridor”.
????????????????????????????????????
Trumpadministrationen har i Nuclear Posture Review sänkt trösklarna för att sätta in kärnvapen. Ett förslag från demokraterna att gå emot detta förlorade vid omröstning i kongressen med siffrorna
226-1888. USA tillverkar nya, mindre kärnvapenspetsarna, en ”W76-2-variant”, som motsvarar 43% av bomben som USA släppte i Hiroshima (som dödade drygt 100 000 människor). Den kallas ett ”taktiskt kärnvapen” vilket innebär att det förmodligen är avsett att användas i ” konventionella ”krig, så att den faktiskt är utformad för att helt och hållet eliminera den tidigare metastrategiska principen om “Mutually Assured Destruction” som hittills hindrat kärnvapenkrig.

USA: s president Trump pressar nu till gränsen, förmodligen med den säkra förhoppningen att han som amerikansk president säkert kan ta tag i det territorium han önskar och stjäla vilken olja eller annan naturresurs som helst, som han vill, oavsett vad Ryssland, eller någon annan, tänker eller vill.

Jag skrev i tidigare bloggartikel. Mycket stor risk för kärnvapenkrig
Vidare ska USA satsa på nya mindre kärnvapen, B 61-12. Denna bomb skiljer sig från tidigare versioner av B 61 som var ”gravity bombs”, d v s föll fritt från bombplanet. B 61-12 är styrbart och har därför en träffsäkerhet inom 30 m radie. B 61-12 har en variabel laddning på 0,3-340kt. Bomben förefaller vara kapabel att penetrera mer än 3 m vanlig jord innan den detonerar. Effekten på djupet blir därför flera gånger större än en bomb av motsvarande laddning skulle ge utan penetrerande förmåga.
Kärnvapen B61

USA:s hycklande kärnvapenpolitik.
Kärnvapen 2 atombomb-736724
USA ingick visserligen ett nytt START-avtal med Ryssland i april 2010, som många tolkade som en framgång. Antalet kärnvapen skulle minska med 30 % under ett antal år. Samtidigt infördes ett nytt sätt att räkna kärnvapen. Om ett plan tidigare hade 5 kärnvapen räknades detta just som 5 kärnvapen, men nu började man i stället att räkna antalet kärnvapenbärare och får då i stället ett kärnvapen. Enligt avtalet ska USA och Ryssland få ha kvar 1 500 kärnvapen, tillräckligt mycket för att utplåna livet på jorden flera gånger om.

Enligt Obama’s SSM-plan ska många miljarder US dollar spenderas varje år i c:a 15 år för att söka förlänga användningstiden för kärnvapen.
USA:s militärutgifter uppgår till enligt svenska fredsforskningsinstitutet SIPRI till 40 % av de totala och landet har mer än 700 militärbaser i mer än 100 länder. Vem tror fortfarande att USA, den i särklass mest aggressiva staten efter andra världskriget, rustar upp kärnvapnen för fred?
Senare har framkommit att USA ska satsa motsvarande 10 000 miljarder kronor på på kärnvapenupprustning.

SvD skrev 11/5 2016 ”Barack Obama sa 2009 att han drömde om en kärnvapenfri värld och stod samma år värd för ett toppmöte om nödvändigheten av att stoppa produktion av klyvbart material. Han och dåvarande ryske kollegan Dmitrij Medvedev undertecknade ett avtal om att begränsa antalet strategiska kärnvapen. Och strax efteråt meddelade den norska Nobelkommittén att Obama skulle tilldelas fredspriset. Men nu, när Ryssland rustat upp i flera år, tycks det i stället som att Obama kommer att gå till historien som presidenten som förnyade kärnvapenarsenalen. Det handlar om enorma belopp som ska investeras i de ”laboratorier” där stridsspetsarna tillverkas, i 100 nya bombplan och i ett dussintal nya kärnvapenbestyckade ubåtar.”

Ett hundratal artiklar om Syrien

i Andra om: , , , , , , , , ,, , FN-stadgan

  8 comments for “”Demokratiska” USA: Syriens mark tillhör inte Syrien

 1. 8 juni, 2018 at 12:24

  Vissa skämtar med Norge. Hur man bygger världens största dårhus, hur man sänker en norsk ubåt, att de har vindrutetorkarna på insidan, eller att det står max 8 varv i deras rondeller. Gör eder icke lustiga! Dessa Norgehistorier är hets mot folkgrupp! Be om ursäkt!

  Jag har glädjande nyheter för alla norrmän. Äntligen tolkas lagen om hets mot folkgrupp som den ska i Sverige. Lagen tolkas äntligen med nobel norsk intelligens. Ni kan anmäla varje svensk som gör sig lustig över er norrmän numera och svenskarna blir dömda. Ingen ironi där.

  Samtidigt kan ni göra er lustiga över svenskar så det känns bra igen utan att straffas. Lagen gäller nämligen inte omvänt för svenska folket. Vi är nämligen ingen folkgrupp. Vi finns inte enligt regeringen. Utmärkt. Det gör att jag känner mig stolt att vara svensk igen.

  Till saken!

  Den norska Nobelkommittén är otroligt intelligent och gjorde givetvis rätt. Obama skapade kanske inte världsfred, men i alla fall väldigt mycket världsfrid. Tänk om han hade lyckats riktigt ordentligt! Vilken otrolig frid som hade legat över planeten då och vilken fredsvilja han då hade kunnat skapa! Istället blir det kanske nu Trump som inleder detta. Olycksfall i arbetet är ok, kära kommitté, men kanske kan han få priset han också efter ett kärnvapenkrig?.

  Resultatet av Obama är ändå utmärkt. Väldigt många människor vilar nu i frid, eller har möjligtvis ett trevligt nöje där uppe i himmelriket.

  Den norska Nobelkommittén är en nobel kommitté och det norska folket som valt partier för NATO:s trupper och insatser i världen är ett nobelt folk. Den som antyder något annat ska be om ursäkt! Gör er inte lustiga!

 2. Andersson
  8 juni, 2018 at 13:18

  Skall man tolka Lövfens, Wallströms, Bildts m.fl. svenska politikers totala tystnad angående detta som att USA har mer legitim rätt till dessa områden i Syrien än vad Ryssland har till Krim?

  • 8 juni, 2018 at 15:18

   Berättigad fråga.

  • Benny
   8 juni, 2018 at 15:40

   Sveriges röst i världen har tystnat, ja i alla fall de protester som framförs mot storhusse USA. Mot Ryssland och Kina som USA anser att Sverige ska protestera emot för minsta lilla går det bra. Fega svenska politiker vet att kritisera dessa länder medför inte några större repressalier men försök kritisera USA, EU, Israel, Saudiarabien eller islam på samma sätt då fegar syltryggarna i Stockholm ur direkt. I svenska politikers ögon gör storhusse USA alltid rätt och med den servilitet som gangsterpolitiker från USA tas emot i Sverige är rent beklämmande. Inte vågar man heller säga sanningen om islam, denna destruktiva kvinnofientliga s.k religion, som egentligen är fascism förklädd till religion. I stället låter man islamister styra och ställa med sharialagar i de ca 60 utanförskapszoner som finns i Sverige.

 3. DemoNkratiska USA
  8 juni, 2018 at 18:33

  DemoNkratiska USA kanske tror att Syrien är en delstat i USA. Man vet aldrig

 4. arbetarklass
  8 juni, 2018 at 22:53

  Latjo bild på Trump. Jag häpnade när jag såg den först :-)

  Men D Trump fortsätter leverera. Han är helt klart min ledartyp och med en sådan får demokraturen genast problem vilket man konstaterat genom Svt:s ömkliga gnäll så fort det gäller Donald Trump. Nu vill Donald Trump bjuda in Ryssland till G8 länderna igen. Bra där! Och dom fega förtryckarna får problem men låtsas fortfarande de är stora och säjer de tillsammans är en större marknad än USA. Men än så länge dominerar USA och vad presidenten där säjer har betydelse. Jag känner mig genast trygg när USA sätter press på EU, därför samverkar dem som på Obamas tid, så kommer genast spänningarna mot Ryssland öka igen samt risker för diverse krigsinterventioner när de västliga länderna ger sina samtycken. Ett splittrat väst minskar risken för attacker liknande de i Libyen och Irak. Glöm aldrig att Socialdemokratiska partier bejakat sådana ”stora gemensamma lösningar”.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/trump-vill-ha-tillbaka-ryssland-i-g7-gruppen

  • Korp
   9 juni, 2018 at 11:29

   Tyvärr arbetarklass.. Trump blåser såpbubblor för att förvilla.
   Förenta staterna saknar den internationella ståndpunkten att utvidga G7 till att omfatta Ryssland, som om det skulle tillfogas, skulle motsätta sig det mesta av president Donald Trumps splittringspolitik i alla fall”, sa den tidigare amerikanska ambassadören och biträdande statssekreterare för internationella säkerhetsfrågor, Chas Freeman på fredagen.
   ”USA är inte längre i stånd att bestämma sammansättningen av multilaterala organisationer eller gruppgraderingar, inte heller stödja Trumps administration som har delat USA från sina stora handelspartner och allierade”. Freeman sa också att ”Trump försökte peka på Rysslands frånvaro från det tidigare G8, för att förneka G7:s legitimitet”.

   Gruppen kallades tidigare G8 före att Rysslands medlemskap avbröts 2014 efter det ukrainska krisens utbrott. Chas Freeman är en livstidsdirektör för Atlanthavsrådet och tjänstgjorde som USA:s vicechef för Mission och Chargé d’affaires vid de amerikanska ambassaderna i Peking och Bangkok. Han hade också flera ledande befattningar på amerikanska försvarsdepartementet.

Comments are closed.