Därför bör vi inte förbjudas att ge till behövandeFrågan om tiggeri diskuteras av och till. Och olika uppfattningar finns även hos Vänstern.

På DN Debatt skrev för några dagar sedan professor Bo Rothstein ”De som av medmänsklighet ger till tiggarna på våra gator och torg bidrar inte till att hjälpa dem ur deras sociala misär. Ett förbud mot att ge till tiggare skulle kunna tvinga fram de mer omfattande och strukturella åtgärder som krävs från samhället, skriver Bo Rothstein känd professor i statskunskap.” Detta medförde en omfattande debatt om Rothsteins förslag.Vissa tycks undvika fråga. I DN Debatt idag finns ett inlägg av Carl Bildt med titeln ”Främlingsfientlighet och Europafientlighet är släkt”. I sin förskönande artikel nämner Bildt inte den aktuella debatten om tiggeri, inte heller hur EU:s ekonomiska politik kan stimulera till främlingsfientlighet Jag är glad att få presentera ett nytt gästblogginlägg i frågan av Anita Lilburn. Hon är bland annat, liksom jag, aktiv i ”Aktionsgruppen mot Radioaktiv Krigföring” (ARK) (www.uraniumconference.org) som främst är inriktad på information om och förbud mot användning av vapen som innehåller utarmat uran eller liknande förfärliga komponenter.
Tiggare 1 untitled

Blogginlägget.
Att ge till tiggare bör förbjudas i lag tycker Bo Rothstein (DN Debatt 28/12) och jämför detta givande med sex-köp eftersom det håller kvar mottagaren i social förnedring. Visst ligger det en del i vad han säger men idén om en lagstiftning mot givande är ändå absurd. Att bistå behövande är en universell medmänsklig impuls, inte, som Bo Rothstein (BR) säger ett tillfälle att ”på detta sätt bedöva sitt sociala samvete.” BR föreslår visserligen kraftfulla sociala åtgärder så att dessa svårt utsatta EU-medborgare inte längre behöver tigga. Men hans omedelbara lösning på problemet på denna mänskliga misär är att förbjuda givandet – innan dessa nödvändiga sociala förändringar vidtagits. Vänd på tågordningen! För hur hjälper man akut de människor som just nu försöker överleva och som tydligen har större möjlighet till det på stadsgatorna i Sverige än i sitt eget land? Genom att lagstifta mot givandet lämnas ju tiggarna till en ännu större misär.

Är BR beredd att verka för att de destruktiva och rasistiska samhällsstrukturerna i tiggarnas hemländer bryts? Är han beredd att förespråka kraftfulla påtryckningar på dessa länder från EU? När de strukturer som skapat diskrimineringen och misären har förändrats kommer behovet av att tigga att upphöra. Vi uppmanar våra svenska EU-parlamentariker att kraftfullt verka för sådana förändringar.


intressant.se, , , , , , , , , , , , ,

DN Debatt 28/12DN Debatt 31/12 Marios blogg Svensson-bloggenBilderblogg DN Debatt 31/12 DN 24/3 DN Debatt Stockholm 14/2 AB 9/2 Bilderblogg 10/2 Annarkia Faktum GP
DN 22/2Juridikbloggen Bilderblogg DN 17/1 SvD 17/12 2012 AB 7/1Alliansfritt Sverige Jan Halldin Läkartidningen 9/1 2013 DN Debatt 1/11 Hallengren/a> DN Debatt 4/11 Ingrid Eckermans blogg, DN Debatt 2/10, DN Stockholm 2011, DN Stockholm 18/42, DN Stockholm 20/4 svar från landstingsråd, Rolf Byström i Läkartidningen , Socialistiska Läkare , Ordfront,Läkartidningen 4 oktober 2011, Jan Halldin Socialmedicinsk Tidskrift, DN 10.10 2011


5 svar till “Därför bör vi inte förbjudas att ge till behövande”

  • Rekommenderar också detta inlägg till studium, i en kort paus mellan födelsedagskalas och färd till RioBio för att på storskärma avnjuta Berlinfilharmoniernas nyårskonsert med den store pianisten Lang Lang. Läs gärna Stefan Lindgrens blogginlägg. Jag fokuserar dels på ett individuellt förhållningssätt som jag står för och dels på kapitalismen, det helt dominerande ekonomiska systemet som genererar utslagning, ökande arbetslöshet och ökade socioekonomiska skillnader. Stefan Lindgren stödjer Rothstens synsätt och menar att individuell hjälpsamhet underminerar socialtjänstlagen. Det är nog att hårddra det hela. Socialtjänstlagens brister och den bristande sociala omsorgen och välfärden syns på många områden. Minskande arbetslöshetsersättning och mycket tuffare regler för sjukbidrag. Vi ser hur privatiseringen eroderar skola och vård av olika slag på olika sätt. Inte tror jag att minskad omsorg eroderar socialtjänstlagen särskilt. Vad som behövs är väl politisk mobilisering och kamp för att behålla och tillämpa t.ex. socialtjänstlagen, för att påvisa EU:s alltför oansvariga hållning och för en annan samhällelig ordning, med någon typ av demokratisk socialism i ställer för den övermogna alltmer tydligt brutala kapitalismen.

   Radikala människor av alla slag – tag även tiggeriet till en av flera utgångspunkter i kampen för ett bättre samhälle – men se inte detta som en motsättning till medkänsla om den enskilde tiggaren. I kampen mot bättre arbetslöshetsersättning, bättre praxis för sjukbidrag vill vi inte heller att de i detta sammanhagn utsatta ska drabbas

 1. När Stefan Lindgren och andra på vänsterkanten menar att ett förbud, mot att ge till tiggare, skulle leda till kraftfullare åtgärder från samhället, menar jag att detta är en helt misslyckad och verklighetsfrånvänd analys. Varför skulle en stat/regering/riksdag som är i full färd med att kasta ut hundratusentals svenska medborgare i misär, plötsligt få för sig att förbarma sig över några tusen tiggare från Balkan?!?

  I bloggosfären märker man alltför ofta att gamla radikaler och aktivister inte insett hur långt nedmonteringen av välfärden har gått. De resonerar som om de arbetslösa och utförsäkrade var siffror utan munnar att mätta. Men så kanske det går om man sitter framför datorn med ATP-pensionen i tryggt förvar.

  Allmosor till de fattiga och nödställda leder naturligtvis inte till någon långsiktig lösning, men politiska lösningar kräver folklig organisation och den svenska arbetar/underklassen är idag hopplöst oorganiserad. Därför bör vi idag hjälpa varandra så gott det går för att överleva. Vi bör därför också inse att organisationer som Stadsmissionen, i nuläget, är betydligt progressivare än pratkvarnar med höga ideal.

  Jag tycker ofta att Stefan Lindgren är skarp men detta hans inlägg var helt utan kontakt med verkligheten.

  Med hälsning!
  Janne Bjernfeldt

 2. Hej!
  Frågan om tiggare är komplicerad och har
  hamnat i dödläge mellan kommun och
  stat vem som bär ansvaret för EU-medborgares
  uppehälle.
  Stefan Lindgren hänvisar till en polisanmälan
  på sin blogg hur det ser ut i Borås, men enligt
  Sveriges radio så erbjöd kommunen gratis
  hemresa och det antog 90%.
  Märkligt är att våra EU-politiker inte kräver att
  t.ex EU-medlemmen Rumänien skaffar en
  fungerande socialförsäkring.
  Lösningen kan ju inte vara att människor
  sitter och tigger i 6 månader och sen
  åker hem till samma förhållanden.

  • ”Märkligt är att våra EU-politiker inte kräver att
   t.ex EU-medlemmen Rumän en skaffar en
   fungerande socialförsäkring.
   Lösningen kan ju inte vara att människor
   sitter och tigger i 6 månader och sen
   åker hem till samma förhållanden.”

   Ett fungerande socialförsäkringssystem förutsätter att den rumänska staten har ekonomiska resurser att införa ett sådant. Det är naturligtvis inte endast en fråga om vilja utan om vem som ska betala för det hela. Rumänien är ett fattigt land och kan därför av lätt insedda skäl inte skapa ett adekvat socialförsäkringssystem hux flux för att svenska EU-politiker föreslår det.