Danmarks skam snart bortröstad?

Idag går danskarna till valurnorna för att lägga om riktningen för dansk politik, förhoppningsvis så kommer det rasistiska partiet Dansk Folkparti åka på rejält med däng.

I bästa fall kan det också bli som ett tecken i tiden, det svenska rasistpartiet Sverige-
demokraterna kanske också drabbas av svårigheter. Att Pia Kjærsgaard inte är någon tänkare avslöjas i Aftonbladets text.

AB: ” I sex år har Pia Kjærsgaard varit en tung maktfaktor i folketinget.

Men efter dagens val kan det vara slut med det.

Flera partier har gått till val på att få bort Dansk folkeparti.

– Det är odemokratiskt. Väljarna borde få avgöra hur folketinget ska se ut, säger hon.”

Men det är väl just det som väljarna nu har chansen att göra !?

Andra bloggar om: , , , , , ,


Källor: AB DN AB1 AB2 SvD

[tags]Fascism, Dansk Folkparti, Sverigedemokraterna, Pia Kjærsgaard, Rasism, Främlingsfientlighet, Politik[/tags]

Test

  37 comments for “Danmarks skam snart bortröstad?

 1. Anders
  13 november, 2007 at 09:22

  Det är precis så det inte blir.
  Alla andra partier är intresserade av en sak och det är att vinna.

  Så det är klart att de ställer sig och backar upp någonting som de anser oetiskt!

  Det Pia gör är någonting hon tror på och flera därefter, men om de röstas bort av andra partier som vill visa sig som motståndare för att få fler röster så kommer ju inte åsikterna fram längre.

  Då är det ju inte längre demokrati.

 2. 13 november, 2007 at 09:25

  ?

  OM danskarna röstar på partier som röstar bort fascisterna så ÄR det just – demokrati.

 3. 13 november, 2007 at 09:28

  Odemokratiskt?! Det är demokratiskt, jag hatar när IQ-befriade människor kommer till makten.

 4. Marcus R
  13 november, 2007 at 10:13

  Tror tyvärr att effekten kommer till att bli tvärtom med Sverigdemokraterna – Dansk Folkparti har suttit i folktinget ganska länge medans Sd inte har varit i riksdagen än; de kommer nog att ta sig in i nästa val.

  En sak får man ge dem och det är att de vägrar rubba på sina värderingar (sen vad man tycker om de värderingarna är en annan femma…) istället för att samlas i samma säng i mitten som en majoritet av de svenska partierna gör nuförtiden.

 5. Christer W
  13 november, 2007 at 11:19

  Problemet är nog spärrarna som ger en effekt som inte bra. Det är troligt att 4%-spärren skapar ett fokus runt de partier som försöker komma över den och då ger dem en underdogsstatus. Det är möjligt att en lägre spärr på låt säga 1 – 1½ skulle ha gjort att SD kom in, men det är troligt att de då hade för en tynande tillvaro tillsammans med ett eller annat riktigt litet parti.
  När det gäller Pia Kjærsgaard diskuteras det om hennes rasism, jag höll på säga att det är än värre rasism. Det kräver nog sin förklaring, jag ser en dansk mc Carthy i henne och allt som inte är danskt är av ondo. Så egentligen skiter hon om det är muslimskt, det är inte danskt som hon ser det.

 6. Johan
  13 november, 2007 at 13:15

  Är det bara jag som tycker det är konstigt att aftonbladet vet hur det går i valet innan det ens är klart? Har de en magiskt spåkula på AB eller hur gör dem för att se i i framtiden???

 7. 13 november, 2007 at 13:21

  Jag reagerade oxo på det först, men de räknar med att enhetslistan kommer in och att andra partier har sagt nej till fascisterna.

  Då får de antagligen rätt…

 8. Carl
  13 november, 2007 at 15:01

  Kan inte du Jinge förklara EXAKT vad som är rasistiskt med Dansk folkeparti? Jag vill gärna veta det!

  Dessutom undrar jag hur nära du följt den danska valdebatten? Känner du inte till att samtliga partier i Folketinget utom ”EL” föredrar en stram invandringspolitik och tar Sverige som ett skräckexempel på vad som kan hända annars? Till och med Helle Thorning gör narr av Sverige haha.

  Nej för tusan – det kommer gå bra för DF. VKO har ju en klar majoritet i opinionsundersökningarna – och när väljarna väl står vid valurnorna kommer de inte slänga bort sina röster på vare sig Enhedslisten eller den där Khader.

 9. Sara
  13 november, 2007 at 15:08

  Vill rekommendera en intressant föreläsning som kommer att hållas i Stockholm.

  Betraktarens Öga bjuder in till föreläsningi samarbete med ABF

  ”Ung i Palestina”

  Att leva som tonåring under ockupation

  Möt författarna Anne Casparsson & Britta Abotsi som har skrivit ”Ung i Palestina” – en ny bok från Alhambra där tjugo palestinska tonåringar delar med sig av sina liv och tankar. De berättar om muren som begränsar deras liv, rädslan för att godtyckligt arresteras av israeliska soldater och hur livet förändras vid förlusten av en familjemedlem eller bostad. Men de berättar också om sina drömmar, intressen och tro på framtiden.
  Datum: Söndag 2 december
  Plats: Kartasalen , ABF (Sveavägen 41)
  Tid: 12:00-16:00
  Skicka in din anmälan på info@betraktarensoga.se

 10. Sara G
  13 november, 2007 at 16:19

  Carl, det rasistiska i Kjersgaards politik är det samma som du förordar. Titta noggrant i ditt inre så har du svaret där.

 11. Crona
  13 november, 2007 at 17:00

  En stram flyktigpolitik är inte rasism, det är gammal hederlig protektionism. Plocka bort allt som gör protektionism nödvändigt så kan vi dessutom ha fri invandring, vilket även gör WTO och U-länderna nöjda eftersom de är mot protektionism och för globalisering (i i-länderna i varje fall).

 12. Danskboende_svensk
  13 november, 2007 at 17:20

  Bra kommentar Sara G! (Ironiskt) En massa ord som inte betyder något, varken enskilt eller i sammanhanget!

  Dessutom förordar inte singaturen Carl något som helst, han refererat till ett faktum, att ALLA partier i Danmark, utom Enhedslisten, står för densamma invandrarpolitik. Typisk svensk ingnorance och skygglappssyn som utmålar ett parti som värre än de andra när alla partier utom ett står för samma politik inom området! Påpeka då hellre att EL bättre står för dina värderingar vad gäller invandringspolitik i Danmark!

  Det Danmark behöver är fokus på valfrågan om sänkta skatter, inte frågan om invandring. Detta eftersom enbart ett parti skiljer sig från mängden inom politiken på detta området. Frågan om sänkta skatter blir avgörande i valet.

  Ha en bra dag!

 13. barobas
  13 november, 2007 at 17:26

  Hur det än går så kommer inte danmark att öppna gränserna som sverige gör, så nog har DF gjort nytta i danmark. Ingen radikal omläggning i sikte

 14. Per
  13 november, 2007 at 20:58

  Det verkar som Dansk Folkeparti går framåt i dagens val, om än lite.

  Jag tycker det hade varit mycket intressant om någon granskade Dansk Folkeparti på ett proffesionellt sätt om vad de verkligen vill och vad de har för åtgärder. Det är ganska svårt att ta till sig information när aftonbladet skriver att de vill sätta alla kriminella invandrare på en ö. En rapport med bra referenser och citat hade varit intressant.

 15. ParkaKungen
  13 november, 2007 at 22:03

  Jaha, då har väljarna sagt sitt.
  Ser ut som om Pia får ökat stöd, fler röster än i förra valet. Underbart.
  Kan inte vänta till efter 2010 när vi får in ett riktigt parti i riksdagen, iställer för de broilers/idioter som sitter där nu.

 16. En dansk i Sverige
  13 november, 2007 at 22:10

  Jag är tröt på att ingen i Sverige verkar känne och forstå Dansk Folkepartis politik.
  Jag röstar ABSOLUT INTE på DF. Kommer aldrig att göra det. Men.

  Man kan, tycker jag, faktisk inte säga att DF är racistisk. Rasisme är när någon pga nationalitet, hudfärg…behandlas annarlunde än andra. Alle är i praktikken lika for lagan i Danmark. På helt samma sätt som i Sverige (jag säger i ”praktikken”…ingen är ändå – även i Sverige – lika för lågan). Men dom regler som gäller för invandrere med dansk medborgerskab gäller också för alla danskar. Sen får man också forstå att DF faktisk är ett arbetarparti som faktisk jobbar för jämnlikhet og närdemokrati. Dom är också mycket liberale vad angår homoseksuelle. Dom jobbar mest av alle i folketinget för djurs vilkår. And so on… Det är inte bara integrationspolitik som får danskar att röta på DF ! Men ja, om inte det var för just präcis DF’s integrationspolitik skulle även jag kunne rösta på dom.

  Även om också jag tycker att DF fokuserer altt för mycket på ekstrem islamisme, som ett stort hot imot vort samhälle (det är ju allt vad man hör om DF i svensk press), så har partiet faktisk en reel och ganske bra politik på månge sätt…

  Kanske är jag ockå lite provoserat av hur den svenske pressen täcker dansk politik. ALTT handler om den danske integrationspolitiken. Det gör ”altt” inte. Det är bara inte fair. Men ja, man diskuterer faktisk integration i Danmark. Och det kan kanske verka kontroversielt för den som vanligvis bare läser svenska tidninger, att altt inte bara är ”samhällets skuld”.

  I Danmark bruker man säge att svensk politik (och jag skulle ville säga också svensk press!) präglas av ”politisk korrekthed”: om noget är för kontrovesielt att diskutera är det bätre att vara t.y.s.t.

  Efter ett halvt år i Sverige måste jag hålle med om, vad jeg har läst i dansk tidning om den svenske politiken ”Om ingen vet….känner ingen sorg”.

 17. 13 november, 2007 at 22:17

  DF 1,5 procent fram just nu, vilket ger 2 nya mandat.

  Sorry Jinge

 18. Johan
  13 november, 2007 at 22:53

  Nämen oj?! Stämde inte det som Aftonbladet skrev som om det vore fakta (I dag förlorar hon makten). Det kanske inte var en spåkula de tittade in i för att se hur valet skulle sluta. Det kanske var så enkelt att det var en våt dröm som de hade om att DF skulle förlora makten…

  Oj igen förresten, nu är länken angående DF på AB under rubriken om det Danska valet borta… Stor humor

 19. 14 november, 2007 at 01:12

  Johan , läste också den rubriken. Det förvånar mig inte att AB skriver så därför att DF är ett av partierna på högersidan in dansk politik. AB per definision lutar sig till vänster i politiken och LO är faktist majoritetsägare i AB.

  Fråga till Dansk i Sverige

  Jag läste någonstans att danskar bosatta i utlandet får inte rösta i Danska val. Stämmer det. Fick du möjlighet att rösta ?

 20. Tim
  14 november, 2007 at 01:18

  Dansk Folkeparti ökar sina mandat och det kan mycket väl bli enbart Venstre och DF som bildar regering.

  Jinge, vad är det Du visste som inte danskarna gjorde? Pinsamt med vänstermedias profetior som aldrig stämmer. Var likadant i franska presidentvalet…

 21. Anders Persson
  14 november, 2007 at 01:55

  Tänk om idioterna i SD kommer in i riksdan? Fan vad vi skulle få skämmas!

 22. En annan Svensk i Danmark
  14 november, 2007 at 02:11

  Om någon har missat det så är DF Danmarks tredje största parti och förblir så även under den kommande mandatperioden. Det handlar inte om ett, likt SverigeDemokraterna, litet minoritetspartiparti, utan om en stor del av Danmarks befolkning… (ca 480 000 röster av ca 6 milj inv)

  Dessutom om man hör på debatten så för de flesta Danska partier en liknande invandringspolitik med fokus på ett litet mottagande av nya. Där det snarare skiljer sig är i frågan vad man skall göra med dem som inte fått igenom sin begäran om att få stanna, de blir ofta kvar i upp till 10 år efter nekad ansökan.

 23. 14 november, 2007 at 02:38

  Jag ger min fan på att det är ”de nationella” som skjuter i Göteborg också.

 24. Strutz
  14 november, 2007 at 09:03

  RE: Anders Persson

  Om SD kommer in i riksdagen beror det på att folk har röstat på dom. Fenomenet kallas demokrati, festårru.

 25. yellyfich
  14 november, 2007 at 09:18

  Läs igenom kommentarsreglerna! Främst punkten om att man inte får ljuga medvetet! /Jinge

 26. Sara H
  14 november, 2007 at 09:19

  Det är inte första gången fascister får framgång i val Struts! Lika sorgligt varje gång.

 27. Strutz
  14 november, 2007 at 10:01

  RE: Sara H

  Händer faktiskt att även kommunister går framåt i val. Likväl är även det demokrati.

 28. Mistblinde
  14 november, 2007 at 11:47

  Nu är det iaf klart att Fogh sitter kvar och kan regera med Dansk Folkeparti utan något stöd av Ny Alliance.. härligt att höra.

 29. HenrikP
  14 november, 2007 at 12:33

  Läs på kommentarsreglerna! / Jinge

 30. Mikael
  14 november, 2007 at 19:15

  Hej,

  Jag tycker det är verkligen märkligt att inte de övriga partierna tar Sd’s ökning på allvar. Människor i Sverige är extremt missnöjda på hur situationen ser ut och invandrarpolitiken. Jag känner både många svenskar och invandrare som jag umgås med dagligen på min arbetsplats. Merparten av dessa, jag skulle vilja påstår 75-80% av både svenskar och invandrare tycker att Sverige måste stoppa invandringen helt ett tag och försöka få landet bra för de som kommit hit. Sverige som har varit ett så rikt land tidigare blir fattigare och fattigare. Man kan inte ta omgord 110 personer på en båt som tar 100 personer hur mycket man än vill, då sjunker den.

  Jag har även en vän som kör taxi, dagligen stöter han på både svenskar och invandrare som diskuterar invandrarpolitiken (ja, det verkar vara den hetaste debatten) där så gott som alla tycker att det måste göras något. Sverige kan inte ta in fler än vi har gjort fram till nu.

  MVH

 31. Rawia Morra
  14 november, 2007 at 19:40

  Mikael,

  Varsågod! Skicka irakierna till Baghdad så att du och dina invandrarkompisar kan känna er trygga. Vad har irakierna att förlora annat än sina förfärliga liv?

 32. Sara G
  14 november, 2007 at 20:04

  Det är tydligen bara varor och tjänster som ska få flyta fritt.
  Jorden är allas hem, så enkelt är det.
  Jag blir så trött när jag läser den förtäckta rasism som sd:are kör med…

 33. Karl S
  16 november, 2007 at 14:39

  Kommer SD in i riksdagen så är det första gången ett rent fasistiskt parti beträder tiljorna där!

 34. Karlsson
  16 november, 2007 at 15:09

  Detta gäller här:

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.
  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.
  § Provocerande kommentarer raderas 
  
  Din kommentar får inte innehålla:
  
  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig. 
  § Håll dig till ämnet för bloggposten.
  
  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller 
  ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar 
  ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att 
  visas så snart den godkänts. 

 35. dansk i danmark - desværre
  17 november, 2007 at 20:02

  til: ”dansk i Sverige”

  ”Man kan, tycker jag, faktisk inte säga att DF är racistisk. Rasisme är när någon pga nationalitet, hudfärg…behandlas annarlunde än andra.”
  – Netop Dansk Folkeparti har da åh så travlt med at putte alle med anden hudfarve, religion, sprog, nationalitet osv. ind i samme kasse – de er så enten terrorister eller nasser på samfundet – det kan da kun betragtes som racisme!

  ”Alle är i praktikken lika for lagan i Danmark. På helt samma sätt som i Sverige (jag säger i “praktikken”…ingen är ändå – även i Sverige – lika för lågan).”

  – Nej. Hvis du er flygtning og lige er kommet til Danmark, så har du ingen rettigheder. Du bliver først spærret inde i op til flere år i et asylcenter og sidder og rådner op mens du venter på din sag bliver behandlet. Herefter bliver du (højst sansynligt) sendt hjem igen. Skulle du være så ”heldig” at få lov til at blive, kan du hvis du skulle få brug for hjælp, regne med at skulle tigge dig frem til flyverdragter til dine børn nede på kommunekontoret da den månedlige ydelse du kan få, er så lav så du knap nok har råd til mad og husleje. Alt imens du forsøger at få styr på dig selv psykisk efter den måske værste oplevelse i dit liv, lære dansk, finde ud af et nyt land, ny kultur, nye venner, bekymre dig om din efterladte familie du har mellem 0 og 1 procents chance for at få herop, og samtidig læse til en åndssvag danskheds-test der kun handler om hvor god man er til at lære udenad.

  ”Sen får man också forstå att DF faktisk är ett arbetarparti… ”

  – Vil et ”arbejderparti” normalt forfordele nogle frem for andre (der hvor der nu engang er flest stemmer i øjeblikket)? Fx når Dansk Folkeparti vil give penge til plejepersonalet, men ikke til sygeplejerskerne, politiet og pædagogerne. Det giver ingen anden mening end at partiet endnu engang forfordeler de gamle over alle andre grupper i Danmark – igen måske fordi der er mange stemmer at hente blandt gamle. Så er det bare synd for de grupper der ikke passer ind i DF’s vælgersegment, fx pædagogerne.

  ”…som faktisk jobbar för jämnlikhet og närdemokrati.”
  – Nærdemokrati findes der da kun når toppen af DF ikke smider diverse medlemmer med lidt for ekstreme holdninger ud (medmindre man selvfølgelig er vellidt i partiet, så bliver man ikke smidt ud uanset hvor ekstreme ens holdninger er).

  ”Dom är också mycket liberale vad angår homoseksuelle.”
  – Søren Kraarup? Jesper Langballe? Er du sikker på du snakker om DF her? Se fx følgende:

 36. dansk i danmark - desværre
  18 november, 2007 at 14:45

  Läs igenom kommentarsreglerna! / Jinge

Comments are closed.