Dagens Nyheter, det stavas nepotism!


En person i den släkt som äger Dagens Nyheter/Expressen kan vara inblandad i, dock ej dömd, ett tragiskt fall av misshandel med allvarlig utgång i Stockholm.

En konsekvens av detta är att Twinglylänkar inte längre accepteras som rör denna händelse på den största tidningen, Dagens Nyheter. I vart fall inte till vissa av de artiklar som avhandlar det brott som den unge mannen eventuellt skulle kunna vara inblandad i. Jag skrev i morse en längre bloggpost som rörde Fredrik Reinfeldts uttalande i DN där han berättade att han skulle nattvandra på Lucia, och förvånades av att DN inte lade ut länkarna till den bloggningen.

Jag är givetvis inte 100 procent säker på att jag har rätt, men det ligger i farans riktning, som vissa grupper som försöker upprätthålla våra lagar brukar uttrycka saken. I vart fall så tyder diverse utpekanden på bloggar och andra nätforum på att så kan vara fallet.

Om jag är på rätt spår, så ger det anledning att senare återkomma med en tämligen allvarlig mediekritik. Förhåller det sig så att blodsband är avgörande för medias agerande, i stället för en

objektiv nyhetsförmedling, så är det en mycket allvarlig sak. Personligen har jag ingen anledning att publicera namnet på misstänkta missdådare, men om stora tidningar som DN blockerar ut bloggar på grund av risken för namns nämnande så är det allvarligt.

Man hade i så fall lika gärna kunnat förhands-
granska de blogginlägg som pingar in till tidningen för att förvissa sig om att namn inte nämns.

Nu blir effekten antagligen den motsatta, fler kommer att uppmärksamma saken.

Källor: DN DN1 DN2 DN3 Twingly

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Dagens Nyheter, Yttrandefrihet, Twingly, Länkar, Bloggar, Bloggosfären, Politik, Etik, Riccardo Campogiani[/tags]


26 svar till “Dagens Nyheter, det stavas nepotism!”

 1. På förekommen anledning!

  Eventuella kommentarer till detta inlägg kommer att nagelfaras noga. Ämnet är Mediekritik, Dagens Nyheter, Yttrandefrihet, Twingly, Länkar, Bloggar, Bloggosfären, Politik och etik och modereringen kommer att vara hårdhänt. // Jinge

 2. DN började ju för ca 2-3 år sedan att mera systematiskt blanda ihop åsikter och nyheter. SVD håller fortfarande i sär dem något bättre.

  När DN på ledarplats har åsikten att människor i samhället är olika värda, är det inte konstigt att detta också återspeglas i deras nyhetsrapportering.

 3. Jag är inte ett dugg förvånad. Det är skillnad på folk och fä och det går igen överallt.
  Det har dessutom blivit värre de senaste årtionden för de som befinner sig långt ner på samhällsskalan.

 4. Jag noterade också att DN inte länkade till de artiklar på temat som jag twinglade. Jag vet inte hur ofta DN stänger av twinglyn men jag har noterat att det händer då och då. Naturligtvis ger det skäl till mediekritik. Man kan inte både hävda att man vill ha bloggarnas åsikter och samtidigt stänga av dom när man inte vill det. Antingen eller!
  Däremot kan jag ha förståelse för om man vill sortera bort olagligheter (som ett offentliggörande av namnen eller hot kan tänkas utgöra) och spam, men då kan man ju ha en redaktion som sorterar som du också påpekar, Jinge.
  Detta är väl det största testet för Twinglys trovärdighet hittills. Kanske en bojkott är på plats om det visar sig att man faktiskt censurerat? Vad säger DN?

 5. Själv tycker jag de kan ta bort twingly-länkar helt. Blir bara en massa toklänkande till twinglytidningarna.

  Och angående censureringen, så har det ju hållit på hela tiden. Det finns många bloggar/blogginlägg som censureras hela tiden utan någon speciell anledning.

  Och så alla som anmäler länkar för att de inte gillar vad som står i bloggarna. Och många gånger verkar SvD/DN ta bort dessa anmälda bloggar utan att läsa vad som står där.

  Så bort med twingly-länkarna. Så vi slipper dessa länkningar.

 6. Detta är ju för att många blogglänkar har gått till sajter där de utpekade gärningsmännen funnits med namn och bild. Det är oerhört resurskrävande att moderera 24h så därför stängs vissa ämnen av helt.

  Du verkar ha en skev bild av hur tidningar som DN fungerar.

 7. Att signaturen ”Jon” och ”Vera” skulle komma med kommentarer förstod jag. Han är aktiv på nazisetrnas Info14 och på Sverigedemokraternas hemsidor, driver bla en blogg som är ”Sverigedemokratisk”. Han har en mängd olika namn men samma IP-nummer… vera.olsson@hotmail.com och jon.olsson@sverige.nu, aktiva Sverigedemokrater…?

  Naturligtvis får han inte kommentera här… // Jinge

 8. Att signaturen ”Jon” och ”Vera” skulle komma med kommentarer förstod jag. Han är aktiv på nazisetrnas Info14 och på Sverigedemokraternas hemsidor, driver bla en blogg som är ”Sverigedemokratisk”. Han har en mängd olika namn men samma IP-nummer… vera.olsson@hotmail.com och jon.olsson@sverige.nu, aktiva Sverigedemokrater…?

  Naturligtvis får han inte kommentera här… // Jinge

 9. Jag lade in DN-länkar på detta inlägg, det hade inte det från början. De gick igenom, undrar om det varar någon längre stund..

 10. När man tittar på denna blogg så är det en massa chatt om blogg och länk inte ett pi… om gatu våldet! Ungarna idag spelar internet och om dom dör så tror dom att man kan replay livet igen i verkligheten.Det är sjukt!
  De har ingen uppfattning vad som händer på insidan av kraniet med så mycke våld!
  Dessa ungar som är inblandade kommer förmodligen från vanliga familjer.Jag bara undrar var detta samhälle är på väg? Det finns ingen norm kvar för vad som är rätt eller fel.
  När jag var ung slogs man med knytnävar och om den andre eller jag själv trillade omkull så tog man varandra i hand och sen var det överstökat!
  Börjar man i samhällstoppen så roffar man åt sig sen blir det en fallande skala på allting.
  Var skall detta samhälle slut i? Det finns ingen moral kvar i Sverige sen de tog livet av Palme. Det var den dag Sverige förlorade sin oskuld.

 11. Det varar, det gäller att inte synas mer än tillräckligt. Och mest syns det om de tar bort det.
  Det är du och andra bloggare som gör att det inte längre går att mörka och stänga ute obehagligheter som skadar den egna bilden utåt.

 12. Bra att du tar upp detta Jinge! Det vore sjukt om man inte påpekade en så uppenbar grej! Heder!

 13. Håller med Mölle! Det är bra att sådant här lyfts fram, och det ska tydligen till en BLOGG för att visa på hur det fungerar…

 14. Ingen av de större tidningarna vill nog länka till sidor som innehåller olagligheter. Och eftersom det förekom en hel del hot och andra okväden dagarna efter den aktuella misshandeln kan det nog ha varit klokt att stänga av den automatiska länkningen under en period.

  Roligare då det som Aktuellt lyckades med. De hade ett inslag som fördömde att namnen på de inblandade fanns ute på nätet, och visade i samma inslag tydliga bilder av webbsidor med just dessa namn, fullt läsliga i tv-rutan. Misstag?

 15. Vems åsikter är dina ?

  Så löd DN:s reklam för inte så många år sedan när Wifstrand försökte rycka upp tidningens vikande upplaga med vad han uppfattade som fräckare journalistiska vinklingar av det redaktionella materialet.

  Jag tackar Kurt för den kärnfulla och klockrena analysen, det glädjer mig att se att vi åtminstone tycks vara två som noterar tidningens omsvängning från en historiskt förnumstig pekpinne-liberalism till att numera vara mer av ett renodlat propagandaorgan för familjen Bonnier och de som har råd att köpa skräddarsydda ledare och kolumner.

  Att ens för en sekund sväva i tron att tidningens nyhetsförmedling skulle vara undantagen dessa strömmningar och bibehålla någon grad av objektivitet vore väl ändå en smula naivt ?

  Uppenbart torde därför vara att DN inte tycker att vi bör ha några åsikter eller kunskaper alls om den inträffade tragedin, vi får istället snällt hålla tillgodo med radarparet Kjöller-Wolodarskis initierade och väl genomtänkta krior.

 16. Ja Dagens Nyheter suger verkligen. Hur faan tror de att folk ska anse dem vara seriösa? Otroligt!

 17. Visst är det så att en person med nära anknytning DN-gänget fanns med i den lista jag såg på AB-bloggen (nu borttagen därifrån, bloggaren avstängd). jag tillhär dem som inte anser att namn ska publiceras innan dom fallit, men dubbelmoralen inom mediavärlden är stor, man publicerar när plånboken behöver det. Bra blogg!!!!

 18. Jag undrar dessutom hur mediavärlden funkar eftersom Aftonbladet inte har något med DN´s ägare att göra formellt. Nätverksdrevet verkar funger även mellan de olika konortierna eftersom ännu en bloggare på AB blivit hotad med avstängning, i detta fall för att ha länkat till sidor med namnen på förövarna. Jaja, jag ska inte göra mig några illusioner om media, det är lärdomen. Jag är glad för varje ny dag jag får uttrycka mig…