Dagens Bild – Skolavslutning


Igår var det dags för skolavslutning för det förstfödda barnbarnet My som nu är klar med fjärde klass.

Tyvärr så innebar avslutningen en del irriterande inslag. Det första var att man ringde in i kyrkklockorna precis som om man kallade till gudstjänst. Det andra irritationsmomentet bestod i att prästen hade på sig sina prästkläder.

Uppenbarligen reflekterade aldrig vare sig hon eller skolan över det faktum att det kunde finnas elever och anhöriga med en annan religion.

Slutligen avslutade man med psalmen Den Blomstertid Nu Kommer, eller vad den heter.

Jag tycker sådant är respektlöst.

Som ateist blir jag dessutom extra upprörd eftersom det rimligen borde vara valfritt om man ska utsättas för den sortens upplevelser eller ej.

Valet ska inte vara att helt behöva avstå från skolavslutningar.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, skolavslutning, psalmer, klockringning, präster, religion[/tags]


13 svar till “Dagens Bild – Skolavslutning”

 1. I det här ämnet är jag med dig till fullo.

  Kyrka och stat har ej med varandra att göra. En idrottshall (eller kanske fotbollsplan vid fint väder) vore en mycket bättre samlingslokal för avslutningscermonier.

  Själv fick jag nog av kyrkan med präst och psalmer på gymnasiet. Jag satt i biblioteket och läste medan resten av skolan gick och hade gudstjänst / skolavslutning.

 2. Lustigt, jag har aldrig i hela mitt liv varit med om en skolavslutning i kyrkan? När började man med sådant? Eller har jag bara haft tur i varenda stad där jag gick i skola en gång? Det var totalt fyra olika städer i helt olika delar av landet och ungefär dubbelt så många skolor. Vi hade alltid avslutningarna i klassrummen, men OK vi sjöng alltid ”Den blomstertid” och ”I denna ljuva sommartid”.

 3. Hade heller aldrig skolavslutning i kyrkan. Den brukade vara på skolgården, med en enkel scenbyggnad och stolar utställda framför, eller i skolmatsalen/aulan. Men vi sjöng också alltid ”Den blomstertid” och ”I denna ljuva sommartid”.

  Angående sångerna så tycker i alla fall jag att det handlar om psalmer som har blivit en del av ett svenskt kulturarv och att det inte finns någon orsak att sluta sjunga dessa psalmer på en skolavslutning. De borde inte vara speciellt stötande för några andra religioner heller. Och vill man inte sjunga kan man ju låta bli.

 4. I Borlänge har det alltid varit avslutning i kyrkor, jag är ateist men jag har inget emot att man har skolavslutning i kyrkan och en präst samt psalm sjungande. Det är en del av Sveriges kulturarv som kristet förflutet. En kyrka är betydligt snyggare och har bättre akustik än en gympasal. Du behöver ju inte ta till dig det som sägs av prästen. Man får inte ta religon för seriöst. Det finns allt för många människor som gör det. Om de har något emot att vara i en kristen kyrka får dom väll hoppa över avslutningen. Jag skulle inte ha något emot att vara i en Moské eller synagoga om landet jag befann mig i hade en sådan kultur.

 5. ”Ordföranden för Sveriges muslimska råd, Helena Benaouda, tycker att det är helt okej att skolavslutningar hålls i kristna kyrkor, om alla är överens om det.”

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_12879175.asp

  Det är inte alla religiösa minoriteter som upplever det som kränkande att allmänna aktiviteter förläggs till kyrkor. De som gnäller i det här fallet representerar inte heller någon religiös minoritet, utan det är ateisterna.

  Ateisterna tror dock som bekant inte på Gud alls och borde därför egentligen inte besväras av vistas i kyrkor. Kyrkan är ju inte en religiös plats för dem, eftersom det ju enligt dem inte finns någon Gud.

  Jag tycker att de som är ateister borde vara ärliga och säga precis som det är, att de tycker illa om all religion och vill att den skall försvinna. Sluta ta de religiösa minoriteterna som intäkt för era egna bekymmer.

 6. Jag köper inte det där resonemanget Stefan. Jag känner flera muslimer som inte vill att de, eller deras barn, ska delta i den sortens sammanhang.

  ”Jag tycker att de som är ateister borde vara ärliga och säga precis som det är, att de tycker illa om all religion och vill att den skall försvinna.”

  Snacka om fördomar..

 7. Jag kan nog hålla med dig om dina åsikter, men nu är det så en gång för alla att folk tror på olika saker både av tradition, födsel och ohejdad vana. Det är bara för oss andra att hacka i oss vad vi än vill eller inte.

  Men jag ogillar starkt att med tvång (skolavslutning) bli indragen i prästers prat och psalmsång.

 8. Jinge: Så du stör dig inte på att du befinner dig i en kyrka på skolavslutningen utan att prästen har prästkläder på sig i kyrkan och att kyrkklockorna ringer… i kyrkan…? Och usch vad upprörande att dom sjunger psalmer i kyrkan!

  Antingen så får du argumentera med skolledning att nästa skolavslutning sker i en annan lokal eller så håller du tyst… du kan ju inte kräva att kyrkan skall anpassa sig efter dig bara för att du är ateist men envisas med att fira skolavslutningen i kyrkan… Tänk om dina kristna vänner skulle kräva att du spikade upp ett krusifix hemma hos dig varje gång de kommer på besök…

 9. Jag har inga kristna vänner. Jag håller ALDRIG tyst för att någon annan tycker att jag ska det..

 10. ”Jag känner flera muslimer som inte vill att de, eller deras barn, ska delta i den sortens sammanhang.”

  Jag tror dig. Men hur kommer det sig att de enda som yttrat sig är just de som är emot all form av religionsutövning överhuvudtaget? Var är de muslimska debattinläggen? Jag kanske har missat dem.