Bushs sista tal

Det är lätt att haja till inför mediernas be-
handling av George W Bushs sista State of The Union-tal, för på något sätt låter det som om det vore ett avsked, att han ska lämna Vita Huset.


Men så roligt är det inte,
han blir kvar i ett år till minus en vecka. Minns jag rätt så installeras nästa president 20 januari 2009, eller möjligen är det den 21.

DN: ”Presidenten vill i talet också framstå som engagerad om sin tillit till sina landsmän — samtidigt som han ber amerikanerna att lita på honom i en tid då ämnen som ytterligare övervakning och avlyssning av folket debatteras i senaten, enligt webb-tidningen Politico. Han vill också ha stöd för de mer än 100 miljarder dollar han begärt för de militära operationerna i Irak och Afghanistan och andra insatser i kriget mot terrorismen.”

Bush är den president som ljugit mest av alla presidenter USA haft, lögner som dessutom påverkat världen till det sämre, lögner som kostat över en miljon irakier livet.

AB: ”Lögnaktiga påståenden gjordes vid minst 532 tillfällen med början efter terrordåden i USA den 11 september 2001, enligt rapporten. De trappades upp avsevärt i augusti 2002, då kongressen övervägde en krigsresolution, och i början av 2003 när invasionen närmade sig. Bush själv var mest lögnaktig: 260 gånger påstod han något som inte var sant om Irak.”

Egentligen är det en rent Kafkalik situation världen har hamnat i. En man sätter fingret upp i luften och säger att Gud leder honom i kampen mot den muslimske satan som gömt kärnvapen och giftgasbomber i Irak. Han sätter också igång ett krig i Afghanistan, ett krig som man öppet kallar krig i USA men vars svenska deltagare kallas fredsbevarare.

Med det avses rimligen att våra trupper står emellan USA-soldaterna och Talibanerna och försöker hindra dem att ta kål på varandra. På det sättet är lögnen även inkarnerad även i vår egen världsbild här hemma i Sverige, en lögn som ingen tycks ifrågasätta. När jag nu skriver

om saken så kommer ett flertal att kommentera det sagda med ”Ska vi lämna Afghanistan så att Talibanerna får våldta folket då?” Det är ett högst påtagligt bevis för att lögnen visserligen fortfarande är en lögn men numera kan betraktas som sanning, i alla fall i huvudet på vissa höger-
sympatisörer som folkpartister och andra krigshetsare.

Det kan annars vara lätt att andas ut om man nu tolkar det faktum att Bush hållit sitt sista State of The Union. Men gör inte det, lyssna istället på de nya lögnerna, lögnerna som tryfferas av falska budskap från Israel. Det handlar om terroristiskt bestyckade småbåtar som hotar världens mäktigaste flotta, det handlar också om Israels lögner om att Iran redan skaffat sig kärnvapen.

Aftonbladet gör ett stort nummer av att någon förvirrad person knutit fast ett vitt paket på staketet som omgärdar Vita Huset. Jag undrar själv i mitt stilla sinne hur världen skulle reagera om det kom ett budskap som berättade att den amerikanska presidenten inte längre fanns?

AB12 DN12 SvD

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Bush, Folkrättsbrott, Gud, Irakkriget, Israel, Lögner, Mellanösternkonflikten, Politik, Propaganda, State of the Union[/tags]

  10 comments for “Bushs sista tal

 1. Sara G
  29 januari, 2008 at 09:01

  Vad har inte Sverige gjort för att stödja Bush och hans krig mot terrorismen?
  Utan att protestera lät vi CIA-män hämta förmodade terrorister mot tortyr under förödmjukande former på svensk mark.
  Vi ruinerade tre män med rötter i Etiopien genom att plundra deras bankkonton och ta ifrån dem alla möjligheter till försörjning.
  Vi ändrar lagar och förordningar så buggning och avlyssning blir laglig.
  Vi skickar svenskar till Afghanistan,trots att det är USA:s krig mot förmenta ”talibaner” och ” Quida-anhängare”…
  Vi tillåter att USAs/Israels lågintensiva folkmord på palestinierna att få fortgå år efter år genom vår tystnad och genom våra mer eller mindre styrda media.
  Vi stöder USA:s/Israels press på Iran och utesluter inte en ”operation” mot landet genom att passivit gå på de nya lögnerna om vapen som inte finns.
  Bush är den största faran för demokratin sedan Hitler, men ingen svensk politiker ryter och säger ifrån.
  Hans krig mot terrorismen har ökat terrorismen i världen – och med den osäkerheten.
  Han bör ställas till svars för brott mot mänskligheten!

 2. 29 januari, 2008 at 09:46

  Det är bara att hoppas att en demokrat väljs och att Bush får stå till svars för sina handlingar och lögner. Även om det är viktigare för nästa president att försöka lösa de problem som Bush har skapat både inom och utanför USA.

 3. Sara G
  29 januari, 2008 at 09:48

  Åsa Linderborg skriver om Sven Lindqvists nya bok
  AVSIKT ATT FÖRINTA :”Den som vill regera sin samtid måste behärska historieskrivningen. Det är därför borgerligheten förtiger, förringar eller försvarar de västerländska staternas brott mot mänskligheten (frånsett Nazityskland, som räknas som en anomali). Den som påpekar att Storbritannien, Frankrike, USA – de självutnämnda så kallade ”ledande demokratierna” – mördat, plundrat och plågat folk på världens alla kontinenter såväl förr som nu, avfärdas som lögnare eller extremist…”

  http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article1698716.ab

 4. icke-borgaren
  29 januari, 2008 at 17:16

  ja, sverige har gjort en jäkla massa idiotiska saker på senare år, såsom utvisningar, tömning av bankkonton och nu senast, ursäkta språket, den jävligt idiotiska lagen om buggning och avlyssning.
  men när det kommer till vad vi kallar fredsbevarande uppdrag så ska vi fortsätta med dem, även om det är USAs fel att de faktiskt behövs. vi ska fortsätta med det i Afghanistan, vi borde göra med i Libanon och vi ska åka till Tchad.
  för om vi inte gör det, var står vi då? det är sannt, vi vågar inte stå upp för vår sk neutralitet och för vad som är rätt, men någonting som är rätt ska vi väl ändå kunna göra?

 5. Kask
  29 januari, 2008 at 18:38

  Krig mot länder som varken har arméer, flyg eller flotta??
  Det har aldrig varit fråga om krig -det är ett rent övergrepp i syfte att stjäla deras olja. Inget annat.

  Största skurkarna är ändå de media som i alla år, okritiskt, förmedlat dessa lögner trots att de hela tiden varit väl kända på nätet, t ex ”www.bushlies.net/”.
  Att nu ett vetenskapligt institut bevisar lögnerna tvingar media att skriva några rader om saken och då på ett sätt som om att de inte har någon betydelse.

  Men, vad kan man förvänta från ett land där Clintons avsugning anses som ett större brott än folkmorden i Irak och Afganistan?

 6. Sara G
  30 januari, 2008 at 09:07

  Kask, du är bättre än bra!
  Var det föresten någon som noterade vad Bush sa i sitt sista tal till nationen angående kriget i Irak. Ungefär så här lät det: – vi kommer att försvara våra intressen där.-
  Det är första gången Bush antytt att amerikanarna inte befinner sig i Irak bara för att sprida sin världsberömda och effektiva demokrati, utan att man också har (olje)intressen där…

 7. Leo
  30 januari, 2008 at 10:17

  Bush lämnar efter sig även en ekonomisk nota av gigantiskt slag…
  misskötselns pris:
  ”USA kan få betala dyrt, i käftarna på en finansiell kris och möjlig recession, för att ha levt så långt över sina tillgångar och därför blivit beroende av stora kapitalinflöden från resten av världen.”

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=737836
  Fed måste sänka i kväll – annars rasar börsen:_
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=737960

  Usa sitter just nu i en ”klassisk” ekonomisk fälla som vi alla riskerar att dras med i..
  Har under en längre tid konsumerat och krigat för mycket mer än man producerat för och lånat resten, mest från Asien, främst Kina..

  Bush och hans rådgivare är således inte en katastrof bara av humanitär art, den kommande recentionen kommer vi alla att drabbas av, såvida man inte vill spekulära i det kommande förfallet.. ETT hett tips i så fall är att spekulära i fallande dollar..

 8. Kask
  30 januari, 2008 at 18:38

  Tack Sara G för de vänliga orden.
  Vill gärna kvittera med att, ofta, när jag känner för att gå in och skriva något så finner jag att du redan uttalat vad jag tänkte!

 9. Hans
  30 januari, 2008 at 22:00

  Leo
  Tror du har mycket rätt. Gläm inte att flera europeiska banker har varit med i spekulationskarusellen och kommer få ta delar av smällkaramellen så här lite efter tjugondag Knut.
  Dollarkursen tror jag personligen medvetet hålls nere föra att stimulera export från USA.
  Det kommer bli tuffa tider för länder med kostnader i Euro, speciellt på export sidan.

  De oskyldiga får ta straffet medan de skyldiga kommer undan. Det har ju aldrig hänt förr? ;-)

 10. Rawia Morra
  31 januari, 2008 at 09:43

  Araberna som har tusentals miljarder dollar i USA kommer aldrig att se röken av dem. De vapenkontrakt som man undertecknat är rena blåsningar. Inga realla vapen kommer någonsin att levereras. ALLA vet de det. Men de vågar inte annat an spotta ut pengarna.

  Men det värsta är, och det som inte framkommer här, är att många svälter redan i länder där svält aldrig förekommit, i alla fall inte i modern tid. En stor del av statsbudgetarna i Nordafrika går åt för att enbart köpa vete så att folk kan överleva på bröd. Och så kommer Sarkozy och kammar hem mijardkontrakt för resten, för vapen, kärnreaktorer som aldrig kommer att byggas.

  Hur det kommer att påverka våra orangea kuvert vet vi nog innerst inne, allihop.

Comments are closed.