Bushs krig dödar även svenskar


Igår pratade jag med en av mina vänner om Kriget mot Terrorismen i Irak och Afghanistan, och deras spinoff som de alltmer intensiva krig som pågår i t.ex. Afrika.


Att Israel ägnar sig åt etnisk rensning
i Palestina, och att den olagliga ockupationen dagligen leder till att palestinier mördas och fängslas utan vare sig rannsakan eller dom, det behöver jag knappast berätta för besökarna här. Men det pågår mer saker än så. Bland annat så har USA laddat upp med krigsfartyg utanför Libanons kust, detta för att man påstått att Libanons regering begärt detta, trots att den nekar till ett sådant påstående.

Det pågår ständiga spekulationer kring Iran och dess president Mahmoud Ahmadinejad och en hel del människor funderar på om inte George W Bush och hans kompanjoner Condoleeza Rice och Dick Cheney redan har beslutat att bomba Iran innan Bushs period i Vita Huset är över. Visserligen spekuleras det om ifall inte Israel kommer att bomba Iran i stället, men det är ju i praktiken samma sak.

Det är detta jag menar när jag skriver att Bushs krig även dödar svenskar. Själv sover jag hyfsat på nätterna, men det går aldrig en hel dag utan att jag pratar med andra om Kriget mot Terrorismen och den ständiga ovisshet som vi lever i under de amerikanska strävandena över total hegemoni. Vi har dessutom skickat våra egna soldater för att hjälpa Bush med hans Krig mot Terrorismen, vi har väl 300 soldater i Afghanistan under amerikansk ledning idag.

Jag är av den bestämda uppfattningen att all oro som detta skapar medverkar till att ett stort antal svenskar dör i förtid. Den leder till sämre livskvalitet, högre blodtryck och en allmänt försämrad folkhälsa. Och då har jag ändå inte talat om dem som är flyktingar här i Sverige, de som har konkreta erfarenheter av dessa krig och som lever med en konstant oro för sina kvarvarande släktingar och vänner.

Om vi skulle fråga 100 hjärtläkare och psykiatriker om denna ökade oro dödar folk i Sverige så skulle vi få 100 ja på frågan. Visserligen skulle ett antal av dem vara anhängare till USA:s kamp för att säkerställa oljan för eget bruk, men ingen av dessa doktorer skulle kunna lägga handen på hjärtat och svara nej.

Och då talar jag om lilleputtlandet Sverige, ett av världens minst befolkade länder. Ser man till EU så är vi väl omkring fyrahundra miljoner i unionen. Vidgar man vyerna utanför EU:s gränser blir det riktigt skrämmande. Där bor och lever nämligen många av offren för den aggression som USA utsätter en stor del av världens befolkning för. Antalet döda i Irak är ständigt föremål för diverse munhuggerier, men allt talar för att det är fler än en miljon sedan ockupationen startade.

Nu vet jag redan i förväg att diverse liberaler, jo de kallar sig för liberaler oftast, kommer att skriva kommentarer som att USA räddade Europa undan nazismen. Att man försöker stoppa den internationella terrorismen, allt för att vi ska få leva ifred. Dessutom kommer någon att hävda att vi givetvis måste rädda Afghanistans folk från Talibanerna, jo jag vet allt det där. Om man bortser från att det var Sovjetunionen som räddade Europa, om man dessutom låtsas som att Afghanistans folk vill bli räddat av soldater som alla uppfattar som ockupanter, och att Afghanerna själva inte bett om hjälp, så visst.

Det är ett fullständigt fruktlöst resonemang. Fakta kvarstår, den amerikanska strävan efter världsherravälde dödar folk runt hela vår planet, och den gör det i sin strävan efter det svarta guldet, oljan. Det samtliga innevånare på den här planeten i stället borde ägna sig åt är att så fort det någonsin går göra sig av med oljeberoendet eftersom det är på god väg att förstöra livsbetingelserna för människor och djur på många platser, ja i värsta fall på hela planeten. AB Dagbladet DN12 Politiken SvD1 AB2

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Folkhälsa, Oro, Kriget mot Terrorismen, Oljan, Världsherravälde, Politik, Dick Cheney, Iran, Mahmoud Ahmadinejad, Condoleezza Rice, George W Bush, Israel, Afghanistan, Politik, Sweden[/tags]


5 svar till “Bushs krig dödar även svenskar”

 1. Detta gäller här:

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.
  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.
  § Provocerande kommentarer raderas 
  
  Din kommentar får inte innehålla:
  
  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig. 
  § Håll dig till ämnet för bloggposten.
  
  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller 
  ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar 
  ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att 
  visas så snart den godkänts. 
  

 2. Den fundamentalistiska kapitalismen har ofta använt katastrofer för att flytta fram sina positioner. Finns det ingen katastrof får man skapa den. De fuskande svenskarna som lurar Försäkringskassan på miljonbelopp skakar om samhället och tvingar fram hårdare tag. Men hur många var det egentligen som fuskade? Och hur stora var beloppen? När de frågorna ställs är redan de hårdare nyporna i verksamhet.
  Lästips: Naomi Kleins Chockdoktrinen.

 3. Det är dessa tankar hos dig Jinge som gör att jag besöker din blog, ärliga öppna analyser var vi är idag och vart vi är på väg om vi fortsätter som vi gör i dag.

  Om våra ledare fortsätter att agera som de gör idag – nämligen inte lyssnar till sin befolkning och väljer krig och militära lösningar istället för samarbete så kommer jakten även på vatten, beboeliga områden och mat att öka på redan befintliga konflikter inom snar framtid.