Bush vill ha mer pengar till sina krig

Samtidigt med att radioprogrammet Konflikt framställde situationen i Irak som kraftigt förbättrad så hade knappast rubrikerna torkat om bombdåden som dödat minst 99 personer.


Det är sant
att man den senaste tiden haft ett mindre antal döda i olika bombdåd, det är också sant att Bush truppförstärkningar i Irak kan ha med saken att göra, men det är långt ifrån säkert. I praktiken har den största förändringen inneburit att man byggt mängder med betongbarriärer, något som känns igen från berlinmurens dagar och nu i senare tid i Palestina.

Att tro att en mur hindrar terrorism är ett utomordentligt kortsiktigt tänkande, det enda en mur skapar är frustration. I praktiken har ett antal sunnitiska klanledare gått med amerikanerna i deras kamp mot al Qaida, något som de gjort för att befästa sin egen makt, men framförallt eftersom de får resväskor med dollar av amerikanerna. Men USA kunde lika gärna elda upp dessa pengar. Solidariteten och sammanhållningen fungerar så länge flödet av dollar är jämt, och det handlar om miljarder av dollar som USA matar sunniterna med.

Man kan ju undra om det är något som USA planerar att växla över till olja längre fram, för utan dessas medverkan så rusar Irak rakt in i ett fullskaligt inbördeskrig, ett krig där ytterligare miljoner oskyldiga människor kommer att förlora livhanken.

Rawia Morra tar upp det senaste tillskottet till självmordsbombarna i Irak, de ”galna” kvinnorna.

Rawia Morra: ”I arabisk media har det varit känt i flera månader att hundratals kvinnor har sökt sig till al-Qaida för att utföra olika dåd. Det som är gemensamt för dessa kvinnor är att de har sett fasansfulla saker hända med sina familjer, sina söner, sina män, sina bröder. En del av dem har utsatts för våldtäkter, tortyr och förnedring. Det är sådant som kvinnorna själva har berättat för irakiska journalister.

De har aldrig haft med al-Qaida att göra förut. De är helt enkelt nya rekryter som tagit värvning för att hämnas sig själva, sina mördade anhöriga eller anhöriga som kränkt och torterats i Abu Ghraib etc…”

George W Bush bad om nya friska pengar i sitt State of The Union-tal häromdagen, detta samtidigt med att han tillkännagav att han har för avsikt att dra tillbaka de truppförstärkningar som skickats till Irak. Vi får givetvis avvakta och

se om det blir något annat än tomt prat, i alla händelser så kommer det inte att ske något positivt i Irak under Bushs resterande tid som president.

Rawia är tämligen mediekritisk när det gäller de nu aktuella självmordbombarna och har en helt annan vinkel på det inträffade. Hon skriver: ”De kvinnor som utför dåden idag är inte förstånds-
handikappade. De är så rediga i skallen att de söker upp och får kontakt med al-Qaida. Däremot är inte sagt att de är fullt friska. Krigets fasor har gjort dem galna på ett annat sätt.”

Så kan det givetvis förhålla sig, propagandan säger att det var Tok-Ida och Tok-Hanna som sprängde sig passar givetvis USA, därför bör man nog vara extra försiktig när man tolkar nyhets-
rapporteringen. Det kan till och med vara så att vi nu står inför en mängd nya självmordsdåd, allt för att få igång inbördeskriget. Och USA klarar aldrig att köpa sig fred oavsett hur många flygplan man än sänder som är fullpackade med sedelbuntar.

Rawia Morra HD Dagen DN12 SvD1

Andra om , , , , , , , , , , , ,

[tags]George W Bush, Irak, Kriget mot terrorismen, Dollar, Sunniter, Allians, Inbördeskrig, Självmordsbombare, Kvinnor, Al Qaida, Politik, Mediekritik, Propaganda[/tags]

  20 comments for “Bush vill ha mer pengar till sina krig

 1. Rawia Morra
  2 februari, 2008 at 17:15

  De fasor som irakierna är med om är för fasliga för att skriva ner. Som att familjer har fått sin nationalrätt serverad utanför dörren med ris och kött som det ska vara. Det är bara det att köttet bestod av de egna barnens…

  Jag orkar inte skriva vilka kroppsdelar det handlade om…

  I förbigående hörde jag här om dagen en arabisk sakkunnig påstå att dollarn är inte knuten till guldreserverna i USA. Att det i stortsett är fritt fram för amerikanerna att trycka bergvis med gröna sedlar.

  Och för mig går de gärna göra det. Det är bara det att dessa berg med värdelsa (snart) sedlar håller på att äta upp stora värden i andra delar av världen! Araberna exempelvis, som skulle behöva övergå till Euron omedelbums för att rädda det som räddas kan av sina pengar, får inte och vågar inte göra det…

 2. Rawia Morra
  2 februari, 2008 at 17:21

  En annan sak Jinge! Dåd utförda av kvinnor har utförsts under ett par tre månader. I arabisk media har man hela tiden meddelat att det var en kvinna som utförde dådet, när så var fallet. Det här är första gången som man meddelar i västerländsk media, vad jag förstår, att det är kvinnor. Man gör det därför att många har överlevt och talat med pressen som ögonvittnen och det gick inte att sopa det under mattan längre.

 3. jimm
  2 februari, 2008 at 18:01

  Konflikt har från att ha varit förhållandevis neutral blivit ytterligare en i raden av förvrängda propagandatrattar för den USraeliska krigföringen i öst.

  Att allt är så fantastiskt i det ockuperade Irak är ju bara att förvänta sig om man tror på sådant.
  Ur ett annat Konflikt innan Palestinierna hade lyckats slå sig ut ur koncentrationslägret Gaza sade tex Cecilia Udden att ”Palestinierna överdriver för att vinna sympati”!

  Maken till en mer cynisk likgiltlighet inför människors lidande får man leta efter, det var för Konflikt, mer synd om ockupanterna i ”sderot” som fick någon ruta krossad någon gång om året av nyårsraketer från Gaza än de Palestinier som dagligen mördades av den israeliska ockupationsarmen..

 4. Marcus R
  2 februari, 2008 at 18:13

  men framförallt eftersom de får resväskor med dollar av amerikanerna.

  Lite som när man försökte betala vikingarna för att de skulle låta bli att plundra – men istället fick de bara mersmak.

  #1 Rawia Morra – Dollarn har väl inte varit knuten till guldreserven i USA på väldigt länge? Någon annan kan säkert det där bättre. :)

 5. Christer W
  2 februari, 2008 at 18:28

  Jag tror inte det är någon valuta längre som är knuten till guldet. Det är länge sedan dollarn hade reell täckning men världen har blundat. Orsaken till att världen föredrar att blunda är ganska simpel, man för mycket dollar i sina valutareserver och tvingas us lösa in dem så är sammanbrottet totalt. Att euron blir alltmer intressant som handelsvaluta är en signal om hur det förhåller sig och omvärldens syn på den.

 6. Kenta S
  2 februari, 2008 at 18:44

  Man kan undra hur länge jänkarna klarar av att låta sedelpressarna snurra utan täckning…

 7. Rawia Morra
  2 februari, 2008 at 19:58

  Jag är verkligen ingenekonom men jag har alltid trott att en valuta ska vara bunden till guld eller en korg med andra valutor. Så är det inte i dollars fall och det är fortfarande dollarn som sätter dagordningen för det mesta här i världen. Väldigt skumt!

  I ett land som Libanon är dollarn idag mer viktig än den libanesiska liran. Och i många andra länder är det så. De egna valutorna finns liksom inte riktigt.

 8. Rawia Morra
  2 februari, 2008 at 20:00

  jimm,

  Mahmoud al-Zahar, Hamas ledare vars andre son mördades här om dagen berättade idag helt apropå om varför gränsen mot Egypten inte ska vara stängd. Han sa: Jag är en av dem som inte kunde finna tyg att svepa min sons kropp med och inget cement att bygga honom en grav…

 9. Erik
  3 februari, 2008 at 00:44

  Kommetarsreglerna! / Jinge

 10. el persson
  3 februari, 2008 at 00:46

  Rawia # 7. Det var länge sedan guldmyntfoten övergavs. Svenska kronan ”flyter”, inte bundet till mer än förtroendet för Sverige. Samma sak gäller för U$-dollar och U$A, resp €uro och €urozonen. Danmark har knutit sin krona till €uron.
  Så tror man inte på kapitalet försvinner pengarnas värde …

  Detta är oxå ett svar till Kenta S #6. Rent teoretiskt kan pressarna gå så länge man kan köpa sedelpapper, färg, betala reparationer och nya sedelpressar för pengarna man trycker, och dessutom att tryckarna accepterar sedlarna som lön.

  USA finansierade delvis Vietnamkriget med sedelpressarna och att världen accepterade att använda U$-dollar som reservvaluta.
  Det är otroligt viktigt för U$A att världen använder U$-dollar som reservvaluta. Alla U$-dollar som ligger i diverse madrasser runt om i världen fungerar som ett räntefritt lån till staten U$A vilket i sin tur bidrar till U$As krig i diverse länder och stödet till Israel.

  Det är oxå här som det största hotet mot U$A kommer från Iran, för det handlar inte om kärnvapen. Iran har ju hotat att teckna oljekontrakt i €uro vilket slår direkt mot U$As ekonomi, framförallt om det sprider sig till andra länder och branscher.
  Faktum är att om det skulle göra det skulle även madrassvalutan byta namn. Med tanke på hur mycket som lär ligga där har det faktiskt betydelse.

  Så ett råd till alla som har U$-dollar och inte vill bidra till U$As krig: Byt till Euro!

 11. Sara G
  3 februari, 2008 at 09:05

  5,6 miljarder dollar per månad kostar irakkriget.
  Jag tror inte ens att guldet i Fort Nox skulle räcka för att täcka det…
  USA går mot sin undergång, sakta men säkert, medan dollarpressarna går på högvarv.

 12. 3 februari, 2008 at 09:32

  Nixon tog bort knytningen till guldreserven i USA efter att De Gaulle i Frankrike krävde att få växla in alla deras dollarreserver till guld. nNu har inget land täckning helt i guld. Det är en blandning i aktier, olika valutor, guld, mineraler och egendomar.

  Både Iran och Venezuela har delvis lämnat dollarn, de kräver att EU-länder betalar i Euro och Japan i YEN. Och det räcker. Orsaken till att många länder har sin reservvaluta i just dollar är ju att oljan tidigare endast handlades i den valutan. Det val alltså bekvämast. Nu när oljan kan handlas i andra valutor går det att byta.

  Ingen vill dock att byta för fort, det skulle bli ett dollarras som alla skulle lida av. Samtidigt vill ingen bli sist kvar med svartepetter.

  Lite chickenrace.

 13. Petter
  3 februari, 2008 at 11:10

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_currency

  Man får ju komma ihåg att valuta handlas också. Spekulation kan styra priserna på valuta ganska mycket i dag.

  Sen har ju Kineserna Yuan bundet till Dollarn och det är ju där det mesta av USAs handelsunderskott hamnar, så de har ju dollar :)

 14. lasse_x
  3 februari, 2008 at 14:07

  AntiWar.com har daglig uppdatering av antalet dödade:
  antiwar.com/updates/?articleid=12304
  Senaste veckan i Irak:
  Saturday: At least 31 Iraqis were killed and another 24 were wounded across Iraq
  Friday: Overall at least 110 Iraqis were killed and 215 more were wounded across Iraq. No Coalition troops were reported killed.
  Thursday: At least 23 Iraqis were killed or found dead and 38 more were wounded in attacks across the country. Two U.S. soldiers were also killed.
  Wednesday: Overall, at least 28 Iraqis were killed and 35 more wounded throughout the country.
  Tuesday: At least 61 Iraqis were killed and another 56 were wounded in attacks mostly targeting civilians and security personnel. Nineteen of the victims were found in a gruesome discovery in Muqdadiyah.
  Monday: Five American soldiers were killed during a combined attack today in Mosul. Overall, 21 Iraqis were killed and another 17 were wounded across the country.
  Sunday: At least 14 Iraqis were killed and 12 more were wounded during a light day of violence. Also, three American soldiers were killed.

  Mycket bomber briserar i Irak
  To help clear the ground, the military had dropped nearly 100,000 pounds of bombs

  Under 10 dagar i mitten av januari i Arab Jabour strax söder om Bagdad. 100 tusen pound det är lika mycket bomber som tyska condor legionen släppte över Guernica.

  That poundage assumedly includes the 40,000 pounds of explosives, which got modest headlines for being delivered in a mere 10 minutes in the Arab Jabour area the previous week, but not the 16,500 pounds of explosives that White reports being used north of Baghdad in approximately the same period; nor, evidently, another 15,000 pounds of explosives dropped on Arab Jabour more recently. (And none of these numbers seem to include Marine Corps figures for Iraq, which have evidently not been released.)

  När många av de amerikanska politikerna talar om att USA skall dra sig ur Irak innebär det I praktiken att man inte skall vara aktiva I det civila samhället men att det fortfarande finns kvar åtskilliga amerikaner i de stora baserna man byggt upp.

  Bara Balad Air Base norr om Bagdad som är en permanent bas på 39 kvadrat-km som i trafikintensitet på flygfältet bara överträffas av Heathrow i en internationell jämförelse.

  National Public Radio’s Defense Correspondent Guy Raz paid a visit to the base last year and termed it ”a giant construction site. … [T]he sounds of construction and the hum of generators seem to follow visitors everywhere. Seen from the sky at night, the base resembles Las Vegas: While the surrounding Iraqi villages get about 10 hours of electricity a day, the lights never go out at Balad Air Base.”

  But which media outlet even noticed, until recently, what Bob Deans of Cox News Service has termed the ”air surge” that accompanied those 30,000 surging troops into the Iraqi capital and environs? In that same period, air units were increasingly concentrated in and around Iraq. By mid-2007, for instance, the Associated Press was already reporting:

  ”[S]quadrons of attack planes have been added to the in-country fleet. The air reconnaissance arm has almost doubled since last year. The powerful B1-B bomber has been recalled to action over Iraq. … Early this year, with little fanfare, the Air Force sent a squadron of A-10 ’Warthog’ attack planes – a dozen or more aircraft – to be based at al-Asad Air Base in western Iraq. At the same time it added a squadron of F-16C Fighting Falcons … at Balad.”

  Meanwhile, in the last year, aircraft-carrier battle groups have been stationed in greater numbers in the Persian Gulf and facilities at sites near Iraq like the huge al-Udeid Air Base in Qatar continue to be upgraded.

  Even these increases do not tell the whole story of the expanding air war. Lolita Baldor of the Associated Press reported recently that ”the military’s reliance on unmanned aircraft that can watch, hunt and sometimes kill insurgents has soared to more than 500,000 hours in the air, largely in Iraq.” The use of such unmanned aerial vehicles (UAVs), including Hellfire-missile armed Predators, doubled in the first ten months of 2007 – with Predator air hours increasing from 2,000 to 4,300 in that period. The Army alone, according to Baldor, now has 361 drones in action in Iraq.

  [drones ] are generally ”flown” by pilots stationed at computer consoles in places like Nellis Air Force Base outside Las Vegas. It is from there that they release their missiles against ”anti-Iraqi forces” or the Taliban, causing civilian deaths in both Iraq and Afghanistan.
  As one American pilot, who has fired Predator missiles from Nellis, put it:
  ”I go from the gym and step inside Afghanistan, or Iraq. … It takes some getting used to it. At Nellis you have to remind yourself, ’I’m not at the Nellis Air Force Base.
  antiwar.com/engelhardt/?articleid=12286

 15. 3 februari, 2008 at 17:34

  Dollarpressar på högvarv är oroande, speciellt då USA’s ekonomi ser ut att vara på nedgång. Men det är väl bara att hoppas på en demokrat i Vita Huset nästa vända. Sen sitter de i en rävsax då, de vill inte vara kvar och kan inte dra sig tillbaka helt. Det kommer krävas noga övervägande och ett uppbyggande av demokrati och förtroende för samhället innan de kan tänka på ett tillbakadragande.

 16. lasse_x
  3 februari, 2008 at 20:45

  #11
  USA:s BNP är $1.145.833.333.333 per månad $5.600.000.000 är 0,49% av BNP.

 17. Christer W
  3 februari, 2008 at 22:04

  lasse_x. Nu gör du ett lite tankfel, på årsbasis är det ca 6% av BNP.

 18. lasse_x
  4 februari, 2008 at 08:49

  Glömde ett komma efter månad, skulle ha dubblerat inlägget.

  USA:s BNP är $1.145,8 miljarder per månad
  $5,6 miljarder av det är 0,49%?

  Om man multiplicerar dessa bägge belopp med 12 gör väl ingen skillnad för procenten.
  USA BNP per år är $13.750.000.000.000

  2005 var USA:s militärbudget på drygt 4% av BNP.
  Inkl extrautgifter för Irakkrig mm, kärnvapenkostnader som inte bokförs på militärbudgeten, pensioner till militärer som inte heller hamnar på den budgeten och ganska betydande kostnader för vård och handikapp mm till veteraner finns där olika uppskattningar om att de hamnar på mellan 6-10% av BNP. USA är historiens första budgetimperium, i vart fall relativt BNP.

 19. 4 februari, 2008 at 08:57

  Var försiktiga när ni säger siffrorna på vad Irak-kriget kostar (#11). Det döljer sig nämligen i flera budgetar, inte bara i krigsbudgeten. Kostnaden överstiger vida 5.6 miljarder dollar i månaden.

  Kostnaden i sig för ”Kriget mot terrorn” (dvs de två krigen) ligger på 141.7 miljarder dollar om året. Addera 93.4 miljarder dollar som tillkommit i efterhand. Det ger ett minimum på 235.1 miljarder dollar om året eller 19.6 miljarder dollar i månaden. Och då talar vi enbart de direkta kostnaderna och enbart för försvarsdepartementet.

  Utöver det kommer rekryteringsbonusar, vård av skadade soldater, diplomater, homeland security, etc.

  En bra genomgång av hela den amerikanska militärbudgeten finns här.

  Enligt den ligger hela den amerikanska militärbudgeten på kring 1 triljon dollar för 2008. Det är nära 7% av BNP.

 20. Christer W
  4 februari, 2008 at 13:09

  Ja, vad det både du lasse_x, Hampus, Sara G m.fl. visar på är att us har egentligen inte råd med sina militära äventyr. Utöver det ni anför finns bitar som aldrig beräknas, t.ex. vad nettoförlusten är för de som dör i förtid. En annan beräkning som inte heller finns är vad nettoförlusten är för de som är skadade för livet, nu menar jag inte vårdkostanden utan vad de skulle ha tillfört samhället om de inte hade varit skadade.

Comments are closed.