Bra beslut av Tingsrätten + Dagens Bild

Tingsrätten i Örebro har fastställt Annika Östbergs straff och hon kommer att friges i maj 2011, något som många anser vara alltför långt fram i tiden. Det är definitivt inte min uppfattning.

AB: ”Tingsrätten anser att Annika Östberg är redo för ett liv i samhället och beviljar hennes önskan. Men hon kommer inte att släppas fri till sommaren som hennes advokat Johan Ödlund yrkat. – Annika Östberg har dömts för synnerligen allvarliga brott, men den tiden som hon suttit får anses tillräcklig. Hon behöver en utslussningstid på ett och ett halvt år. Någon gång i maj 2011 kan det bli aktuellt med en frigivning, säger lagmannen Per Grevesmühl, under en presskonferens i tingsrätten.”

Hon har suttit så länge i fängelse så att hon knappast har några personliga vänner utanför fängelsemurarna, och om hon har det så är de flesta bosatta i USA. Men genom att Tingsrätten nu har satt ut datum för villkorlig frigivning så kan kriminalvården direkt börja med utslussningsarbetet. Ingenting hindrar att hon kan börja få permissioner, först med sällskap av personal och snart nog på egen hand. Om ett halvår så kan hon utan vidare få egen permission över helgen, och fram till frigivningen kan hon vistas på en öppen anstalt och/eller utslussningshem.

Det skulle betyda att hon gradvis fick vänja sig vid att röra sig ute i samhället utan att någon hela tiden bevakar henne, något som hon antagligen känner blandade känslor inför. Man kan utgå ifrån att hon är så institutionaliserad som det över huvud taget är möjligt att bli. Hade hon frigetts om t.ex. tre månader så hade hon knappast varit förberedd känslomässigt, något som hon nu hinner arbeta med.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , t

  26 comments for “Bra beslut av Tingsrätten + Dagens Bild

 1. 16 november, 2009 at 13:07

  Men hur kan man döma någon till ett tidsbestämt straff på 45 år som i hennes fall. Så långa straff existerar väl inte Sverige. Det skulle inte förvåna mig om USA fortfarande har ett finger med i sammanhanget. Men efter 28 år i fängelse så lär man i alla fall vara hyfsat drogfri?

  Frige Annika Östberg snarast!

  • 16 november, 2009 at 13:22

   Hon fick komma hit med förbehållet att straffet skulle avtjänas. Dessutom tvivlar jag på att hon skulle klara sig om hon släpptes. Hon behöver rejält med tid på sig att vänja sig vid något så drastiskt.

   • 16 november, 2009 at 13:40

    Jo efter 28 år i amerikanskt fängelse (tegelvägg i cellen) så behöver man gott om tid på sig. Vad jag menar är att man skall påbörja den processen så snart som möjligt.

    • 16 november, 2009 at 13:49

     Det är precis det som nu kommer att ske. Hon kommer att få en serie beledsagade permissioner och snart, kanske inom ngn månad, få åka hem till sin mor och sova över natten där för att sedan för egen maskin ta sig tillbaka till fängelset. Så kommer hon få hålla på, möjligen hjälper man henne att fixa något jobb två halvdagar i veckan som hon får arbetsträna i. Men det tar tid, skulle hon släppas idag så skulle hon säkerligen må mycket dåligt snart. Hon kanske får flytta till ett utsluss nu direkt, ett ställe utan staket och där de som ska friges får laga sin egen mat, städa och sköta allt praktiskt.

  • Frida
   16 november, 2009 at 16:00

   Annika blir nog den sista som döms i USA som får sitta av sitt straff i Sverige. Usa är misstänksamma mot att Sverige inte låter fångarna sitta av sitt straff fullt ut, och det har vi ju bevisat nu. Antagligen sitter människor här långt ifrån dom 3 människornas annöriga, utan synmpatiserar med med gärningsmannen än med offren.
   Lider vi alla av stockholmsyndromet här? Sverige blir inte säkrare om mördare släpps fria.

   • 16 november, 2009 at 16:04

    USA är 100% medvetna om att vi har ett annat system. Och den där människan är ingen fara för någon annan.

   • Gripen
    16 november, 2009 at 16:53

    Ingen sitter fulltid nu förtiden i USA heller, för delstaterna har itne råd med att hålla fångar inlåsta och troligast blev Annika sänd till oss för California har en ekonomi som liknar Island.

    Jag tror inte de flesta svenskar förstår hut illa det är med USA och dess delstater, de är totalt bankrupta.

    Arbetslösheten är officelt på 10,4% det betyder 10,4% som har ”A-kassa” inte de som är utförsäkrade vilket beräknas till det dubbla minst.

    Visa delstater har de statligt anställda bara 3 dagars arbets vecka för att spara pengar tillsammans med lotterie system för att se vilka fångar som ska bli fria för att spara pengar

 2. Ante
  16 november, 2009 at 13:18

  Svenskt rättsväsende.. skämt
  Varför tog vi hem henne?
  ”On April 30, 1981, Östberg and her boyfriend Bob Cox robbed and killed the ex-restaurant owner Joe Torre. Östberg sold stolen meat to restaurants and had made an appointment in a warehouse with Torre. While she pretended to put the meat out of the truck Bob Cox shot him. They robbed Torre and drove away. Next day on the highway their vehicle became disabled. Sgt. Helbush stopped to render aid to Cox and Ostberg-Deasy. According to the local district attorney from Lake County, CA, Lester Fleming, he has stated that evidence exists that leads one to believe that Ostberg may actually have shot Sgt Helbush as he walked back to his patrol car. The conflicting story that Ostberg-Deasy states is this: While Östberg pretended to search for a drivers license that didn’t exist, Cox shot Helbush in the back of the head. Östberg told Cox to get rid of the body and steal the policeman’s wallet before the couple stole the police car.”

  ”Östberg tried to reach a gun before a police officer grabbed her and put her on the ground.[10] Östberg explained the crimes in detail in the hearings but blamed her drug abuse. However, drug tests showed that she was not ’high’ at the time”

  Ja.. visst är det superduper bra att hon får bli frisläppt.. japp.. bra jobbat sverige!
  Sverige, ett land där vi bryr oss om alla andra men inte oss själva.. dags att flytta…

  • 16 november, 2009 at 13:26

   Ja.. visst är det superduper bra att hon får bli frisläppt.. japp.. bra jobbat sverige!
   Sverige, ett land där vi bryr oss om alla andra men inte oss själva.. dags att flytta…

   Du skriver så bara för att inte en kotte skulle sakna dig om du gjorde det.

   Så gör slag i saken, vi klarar oss utan dig!

   Bye bye!

  • nivar
   16 november, 2009 at 14:41

   Ante: ”Svenskt rättsväsende.. skämt”

   Hon fick ett tidsbestämt straff på 45 år av tingsrätten, förmodligen mer än dubbelt vad t.ex Tony Olsson kommer att få i slutändan. Vad mer kan pöbeln begära?

   • Emiru
    17 november, 2009 at 06:48

    Bara att gå till Aftonbladet en dag då de har kommentarer på en artikel om något slags våldsbrott och titta… få saker kan få en att förlora allt hopp som det.

 3. nature
  16 november, 2009 at 13:59

  Vad är det för skillnad på Polismorden i Malexander och de som Annika varit inblandad i? Hon säger att hon inte sköt, så sade även alla de tre skurkarna här hemma också!

  Jag är övertygad om att hon inte är så from som många tror. Hon kommer att återfalla i grov brottslighet så fort hon släpps ut. Hon är ju helt institutionaliserad = skadad. Hur ska hon klara sig? Det Sverige hon lämnade är inte sig likt på en enda punkt mot det Sverige vi har i dag. Hur ska hon försörja sig? Massmedia kommer att kasta sig över henne och är hon inte smart nog att säga nej, så kommer hon och sitta i den ena TV-soffan efter den andra. Sedan får vi en konservativ debatt om varför brottslingar, som dömts till livstid, blir kändisar. Hon kommer inte att klara pressen. Det blir ett återfall i droger och så nya brott. Jag ger henne max 2 år i frihet. Sedan är det skört igen.

  • Gripen
   16 november, 2009 at 16:46

   Hon har 2 saker som talar emot återfall.

   Hon är Kvinna och hon är över 50.

   Kvinnor har lägre återfalls statestik en män och folk över 50 som blir frigivna har lägre återfalls statestik, Svartenbrant är undantaget som bekräftar regeln.

   Vad som talar för återfall är att hon har haft ett väldigt långt straff, längre straff ökar chans till återfall statistiskt

   • Nikodemus
    16 november, 2009 at 18:49

    Fru Svartenbrant är ju över 50 ja.

 4. Surgubben
  16 november, 2009 at 14:00

  OK. Ni försörjer henne också antar jag. Hennes bidrag till samhällets utveckling är ju redan känd.

  • 16 november, 2009 at 14:02

   Som med alla andra brottslingar, ja.

   • Surgubben
    16 november, 2009 at 16:18

    xxx

 5. 16 november, 2009 at 14:49

  Ja! Det gjorde du! …Många gånger var jag ute efter liknande bild. Jag försökte och försökte, men det gick inte…
  Ringar på vattenyta är otroligt intressant. Vackert!

 6. Chrisater W
  16 november, 2009 at 17:13

  Det verkar som många här inte vet att USA just nu frisläpper många fångar och sänder utländska fångar tillbaka till sina ursprungsländer.
  Skälen till detta är att fängelserna i us är överfulla, delstaterna har enorma budgetunderskott och att ha fångar är mycket dyrt.
  Att Österberg fick åka tillbaka till Sverige handlar alltså inte om välvilja utan krasst ekonomiskt tänkande, Carlifornia vill bli av med en kostnad förmodligen på runt 500 00o och mer.
  Jag skulle kunna tänka mig att många delstatsmyndigheter u us skulle vilja förkorta strafftiderna ur ekonomisk synpunkt och att det ut döm färre dödsdomar eftersom kostnaden för en dödsdömd lär vara ca 3 ggr högre än för en livstiddömd.

 7. Bobby
  16 november, 2009 at 18:48

  Surgubben: Hon kostar mycket mer i fängelset än utanför. Så om vi bara ska tänka pengar så ska vi släppa ut majoriteten av våra fångar.

  • 16 november, 2009 at 18:55

   Hon kostar någonstans över 3000.- per dygn på anstalt. Ju högre säkerhet desto dyrare.

 8. Bengt Lutter
  16 november, 2009 at 19:43

  Den är ju patetiskt tingsrättens dom. Man faller undan för det ”amerikanska hämndstraffet” och låter henne interneras ytterligare 1½ år. Hon kan och ska släppas omgående. Hon utgör som tingsrätten säger ingen fara för återfall vilket är självklart för vilken tänkande svensk som helst. VARFÖR släpper inte tingsråtten omg. för ett brott hon inte var aktiv i, utan vara bevittnade??? SVAGT!!!!!

  • 16 november, 2009 at 19:45

   Hon var delaktig. Hon laddade bland annat om vapnet åt pojkvännen som sköt polisen. F.ö. framgår några av skälen av min bloggpost.

  • kristian
   17 november, 2009 at 13:03

   Uppför dig som folk! Fascistkommentarer undanbedes! / Jinge

   • kristian
    17 november, 2009 at 17:33

    LÄS Kommentarsreglerna!

    Kommentarsmöjligheten är INTE en privat brevlåda! / Jinge

 9. Gösta Berling
  16 november, 2009 at 23:59

  Jag är tvehågsen. På ett sätt är det förstås bra att hon nu har sluppit undan ödet att få ruttna i ett amerikanskt fängelse med en orimlig strafftid. Jag tar också helt avstånd från det primitiva hämndbegäret, som tydligen är det som driver många av anhängarna till hårda straff. Och jag tror att det är en riktig bedömning att hon nu inte längre utgör en fara för sin omgivning.

  Men samtidigt: Jag har svårt för att jubla helt kritiklöst. Till vanlig rättsuppfattning hör att en människa får skörda det hon sått. Och måhända är hon en ”ny människa” nu, som hon säger. Men det var inga struntsaker som hon fälldes för och även den nya människan måste ta konsekvenserna av vad ”den gamla Annika Östberg” gjorde sig skyldig till.

  Så det var absolut inte fel att hon dömdes till ett kännbart straff. Emellertid har hon väl nu gott och väl sonat sitt brott och det var rätt att omvandla straffet till att bli tidsbegränsat.

  Jag tror i denna fråga som Jinge, att det emellertid inte kan ske omgående, det skulle sannolikt sluta i katastrof. Jag vet på rak arm bara av en enda människa som inte blivit ”institutionaliserad” av ett mycket långt fängelsestraff, och det är Nelson Mandela, han lyckades bevara sin integritet. Jag önskar Annika Östberg och hennes omgivning all framgång med rehabiliteringen, men jag tror inte att hon är någon ny Nelson Mandela…

Comments are closed.