Bojkotta OS i Beijing!

Jag har inte skrivit något direkt om Burma, mer nämnt protesterna mot militärjuntan i en bisats. Inte av direkt ointresse, mer utifrån att jag inte vet tillräckligt mycket.

Men det är inget statiskt tillstånd som bekant. Idag inser jag till min fasa att jag håller med mannen som inte blev vald till president i USA, George W Bush. Det är en rätt uppskakande upplevelse, men för en gångs skull tycker jag att han gör rätt när han vill spärra militärjuntans bankkonton. Min inställning till USA är förstås oförändrad, orsaken till den sortens ekonomiska blockad beror givetvis på att Burma som nation saknar ekonomisk betydelse för den kristna högern i USA, Hallyburton och liknande företag.

Icke desto mindre så anser jag att man givetvis bör ta till det bästa vapnet man har mot denna junta. Och det är inga bomber, som tycks vara de vanligaste åtgärderna från USA, nej det är en total bojkott av de olympiska spel som ska hållas i Beijing nästa sommar. Kina är det land som har störst inflytande över juntan i Burma, och redan innan har jag känt mig skeptisk till att Kina fått OS med tanke på att landet är en diktatur som inte tillämpar de mänskliga fri- och rättigheterna.

Torbjörn Petersson / DN: ”Vad generalerna i Burma räds är munkarna och det burmesiska folket, inte så mycket det internationella så kallade samfundet. Aldrig så kraftfulla markeringar i FN får i praktiken ingen betydelse så länge bästa kompis-
en Kina ställer upp för att se om sitt eget hus.”

Torbjörn Petersson har helt rätt i sin analys av läget. Det är dags att Sverige agerar inom IOK för att få till stånd en omedelbar reaktion från världens länder. Och den svenska riksdagen, inte bara regeringen, bör kräva åtgärder från IOK, nu direkt utan att passera Gå.

Det är givetvis synd om alla idrottare som tränat och drömt om OS i många år, men troligen kan man flytta spelen eftersom det fortfarande är lång tid kvar. På ett år hinner t.ex. Spanien få igång en organisation som kan klara uppgiften på ett godtagbart sätt, om inte så får man väl hoppa över 2008 års OS.

Jag såg videos igår på bl.a. Liveleak som visade hur militären gick fram och sköt rakt in bland demonstranterna. Ett burmesiskt Ådalen i megaformat. Vi är många som gillar idrott här i Sverige. Även om det var ett tag sedan vi själva hade ett OS så ser man hur folk faktiskt lägger sina semestrar så att de kan följa spelen på TV. På samma sätt förhåller det sig antagligen i de allra flesta länder jorden runt, om då Kina får klart för sig att OS flyttas om de inte agerar i Burma så kommer det att bli en direkt och avgörande aktion från Folkrepubliken.

Man kan givetvis invända att Kina inte har med saken att göra, men det är ett felaktigt synsätt. Kineserna kan direkt dra ur proppen för dessa generaler och tvinga dem till ett nyval. Kina är inte så noga med sin egen demokrati, men visst är det värt att missa ett OS för att visa omvärldens muskler för att de ska tvingas agera för demokrati i Burma?

DN DN1 SvD SvD1 SvD2
UD

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]OS, Olympiska spel, Beijing, Peking, Kina, Burma, Demokrati, Bojkott, Militärdiktatur, Politik[/tags]

  30 comments for “Bojkotta OS i Beijing!

 1. SC
  28 september, 2007 at 12:04

  Varför föreslå att vi skall stoppa OS i Kina? Det är ett meningslöst förslag, och konsekvenserna om det realiserades skulle bli ytterst obehagliga. OS är en händelse för Kina som ingen utan närmare kontakt med Kina kan förstå. Jag har svårt att tänka mig att det någonsin har varit ett OS med så stort engagemang hos befolkningen. Ger inte OS just det som behövs. Uppmärksamhet och gränslösa kontakter. Man uppnår inte frihet genom utpressning.

 2. 28 september, 2007 at 12:17

  Jag har funderat på det här med bojkott också, men kanske är det för sent att försöka bojkotta nu, de flesta är ändå inställda på att det ska bli av.

  Men kanske kunde man tänka sig ett alternativ, som att uppmana till total bojkott av alla OS-2008-prylar? Istället kunde man uppmana alla besökare, åskådare och deltagare att klä sig i munkarnas färger. Det borde ändå bli en rätt tydlig markering.

  Och sedan borde man naturligvis protestera regelbundet utanför alla kinesiska och burmesiska ambassader.

 3. Christer W
  28 september, 2007 at 12:25

  Även enskilda idrottsutövare kan genom att tala om att de inte vill delta i OS i Kina sätta press på IOK att ta ett beslut om bojkott.
  Vi kan också själva genom att välja bort kinesiskt tillverkade produkter tvinga företagen till att fundera över om de ska dra bort sin produktion därifrån. Förlustbringande verksamhet är ett tungt argument för företagen.

 4. 28 september, 2007 at 12:33

  OS i Söul, Sydkorea, betydde en hel del för demokratiseringen i det landet. Att sätta krokben för OS i Beijing, är det vettigt? Kommer det att styrka demokratisk sinnade personer i Kina, eller blir det hårdföra nationalister och xenofober som gynnas? Rått uttryckt, min synpunkt är att Kina betyder mer för världspolitiken än Burma.

 5. 28 september, 2007 at 12:57

  Björn! Jo jag är medveten om den problematiken, samtidigt kan man konstatera att det ser ILLA ut just nu. Kan man tvinga kineserna att agera vore det bra.

 6. Thomas E
  28 september, 2007 at 13:06

  Jag har funderat på var de som ville att vi skulle bojkotta fotbolls VM för att tyskland hade legala bordeller är nu?

  Oavsett vad man anser om Kinas inflytande över Burma så kan man väl vara vara enig om att avrättningar, politiska fångar och brutal diktatur är nästan lika illa som ”FKK clubs”.

 7. 28 september, 2007 at 13:20

  Jag har funderat på var de som ville att vi skulle bojkotta fotbolls VM för att tyskland hade legala bordeller är nu?

  Här! Jag är en av dem!

 8. 28 september, 2007 at 13:23

  Jinge jag tror inte att en boykott av Peking OS har någon effekt. Däremot att lokalisera näringsidkare som gör affärer med Burma ställa den till svars tar direkt bort militärernas levebröd. Jag hörde till exempel att det finns någon av våra banker som investerar i en Burma fond. Det är konkret. Jag tror inte att det finns någon näringsidkare som önskar att stå i rampljuset med svarte petter i handen.

 9. 28 september, 2007 at 13:38
 10. Per
  28 september, 2007 at 13:59

  Krafttag från en diktatur mot en annan är mindre troligt. Kina har som som policy non interference i andra länders affärer. Skulle de börja bryta kraftfullt mot detta får det konskekvenser för Taiwan frågan, då andra länder inte får lägga sig i den..

  Att lassa över allt på Kina är att göra det bekvämt för sig. Burma går trots allt sina egna vägar. Varför skulle juntan i Burma vilja kompromissa med någon?
  Det är maktbevarande till vilket pris som helst som det handlar om.

 11. Mike
  28 september, 2007 at 14:15

  Det enda en Bojkott kommer att medför är att Kina förlora intresse med blir en del of nuvarande världs ordning, och drar sej tillbaka, nationalist of isolationist kommer att tar över, spänning med hela väst världen ökar, eventuallt men ganska säkert, världen kommer att dela up in två delar, nytt kallt krig uppstår.

  Och Burma kommer knappast att förändrar, tvärtom tror jag att Junta kommer att stärkas med massive Kinesiskt hjälp.

  Det är i alla fall min bild av det hela, det låter liter fasansful och otänkbart men jag tror faktiskt inte att jag har överdrivit det hela.

  Desseutom så tror jag inte Kina har så stor makt åver Burmas Junta, om Kina sluta göra affärer med Junta, så kommer Burma blir ett super exportör av narkotika til hela världen, inte minst till Kina själv, ledarna in Junta kommer knappast att svälta.

 12. Johan
  28 september, 2007 at 14:18

  Mellan OS i Berlin 1936 och att nationalsocialisterna förlorade makten gick 9 år (och ett världskrig).

  Mellan OS i Moskva 1980 och att kommunisterna förlorade makten gick också 9 år (räknat till Berlinmurens fall).

  OS i Peking 2008 och kommunistfritt Kina 2017? Låter ju inte så dumt!

  Men tänk på att statistik ofta används som ett fyllo använder en lyktstolpe; mer för stöd än för upplysning. Inte för att jag nånsin skulle göra något sånt iofs :-).

 13. Mike
  28 september, 2007 at 14:30

  Ah, jag skriver för snabbt, mina stavningar är nästan oläsbart, lol, ni får ursäkta för det.

 14. 28 september, 2007 at 14:52

  Jinge, vad tycker du om Eu-parlamentets vice ordförandes sätt att lägga fram förslaget? ”Den civiliserade världen måste allvarligt att överväga att hålla sig undan från olympiaden i Peking…”

  Lägg märke till orden ”den civiliserade världen”, det är alltså EU och Väst? Vad är övriga världen? Barbarer?

  Ingen försvarar en militärjunta, än mindre jag som kommer från en sådan, men att uttrycka sig så här luktar, arrogans, kolonialism och till och med imperialism, eller hur?

 15. 28 september, 2007 at 15:15

  Jag hittade detta på svenska Burmakommiténs hemsida.

  Skriv till svenska banker vars placeringar stödjer militärjuntan
  Svenska Burmakommittén har gått igenom fyra svenska bankers fonder – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, och funnit att de placerar pengar i det franska gas- och oljebolaget Total. Total är en viktig inkomstkälla för den brutala burmesiska militärregimen genom ett gigantiskt gasledningsprojekt. Gasledningsprojektet är också förknippat med grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Burma.

  Skriv eller ring till din bank och be dem att inte placera pengar i Total och andra företag som gör sig skyldiga till kränkningar av mänskliga rättigheter eller som stödjer en militärdiktatur.

  http://www.burmakommitten.org/home/page.asp?sid=6&mid=2&PageId=40420

  Jag skall själv logga in på min bank och fråga dem nu .

 16. 28 september, 2007 at 15:15

  En bojkott av OS i Kina är en betydelselös handling som orsakar inget annat än problem. Vem tusan har rent mjöl i påsen? Skillnaden är bara att vissa är bättre på att dölja dem än andra.

 17. Pia
  28 september, 2007 at 15:39

  Bra skrivet Jinge!

  Jag önskar att världen hade lite mer politiskt orienterade/informerade toppidrottsmän. Kanske jag är ignorant nu, men jag kan inte komma på någon. Vore det inte kraftfullt om fotbollshjältarna, sprintrarna och andra uttalade sig om att de inte vill delta i Kinas OS om de inte gör vad de kan för Burma?

  Sen tycker jag att det kan vara ganska skönt att konstatera, som du gör, att USA handlar kraftigt och vettigt i frågan. Man KAN alltså ”fight for freedom and democracy” också utan invasioner. Men tänk, det har de inte insett att är möjligt när det gäller länder som har olja (gulfstater), eller ligger alltför nära dem (Centralamerika)…

 18. 28 september, 2007 at 14:50

  När det kommer till mobiltelefoner så är jag övetygad att det finns alla typ av märken i Burma.

  Jag tänker mer på företag som inriktar sig på handel med råvaror och dyligt. Företag som arrangerar turistresor till Burma osv. Man kan ju faktiskt vara väldigt frågvis mot dessa företag för att se hur de motiverar sin närvaro där.

 19. 28 september, 2007 at 16:58

  Tror också på en bojkott vore det mest effektiva vapnet för att få slut på det som sker….

  Blev hänvisad hit via en länk
  Margareth

 20. Henrik
  28 september, 2007 at 17:14

  Kan det vara så att det finns en något mer osjälvisk strategi som gör att Kina inte ställer sig bakom resten världen emot Burmajuntan? Detta kan vara antingen Kinas egna beslut, men det kan även vara ett beslut tagit av flera ledande länder. I alla konflikter måste man lämna kvar en möjlighet för förhandling och skulle även Kina ställa sig bakom resten av världen så försvinner nog alla chanser att juntan skulle prata med omvärlden. Chanserna för en diplomatisk lösning är små, men fortfarande där. Ledarna i världen är inte dumma… ok, inte de flesta iallafall.

 21. 28 september, 2007 at 19:17

  ”Idag inser jag till min fasa att jag håller med mannen som inte blev vald till president i USA, George W Bush.”

  Men Jinge då. Du vet tydligen inte mycket om amerikansk politik alls du? Det som du anger nu är en mycket grundläggande del i Republikanernas politik på utlandsfronten. Bush har länge förespråkat samma sak med Sudan och Zimbabwe, men världssamfundet har fegat ur, t ex Sverige och andra socialistiska länder.
  Du är tröttsam …

 22. 28 september, 2007 at 20:19

  OS borde bojkottas oavsett. Kina är den vidrigaste diktaturen sedan Nazityskland.

 23. stefan norström
  28 september, 2007 at 21:23

  Kan en lek under tre veckor vara viktigare än ett folks frihet? Kan något som helst rättfärdiga ett folks fullständiga förtryck och lidande? Har vi en skyldighet att agera mot alla dessa vanvettigt styrda diktaturer? Hur länge ska politiker och ekonomiska intressen få agera ”politiskt rätt” för sitt totala egna vinnings skull? När kommer vi att glömma Burmas inre angelägenheter och gå vidare i vårt enkelspåriga liv? Inte vet jag men en sak är jag övertygad om…..historiska erfarenheter gör gällande att enade mot världens orättvisor står vi starka. Hitler blev också krossad när världen stod enad och REAGERADE!

 24. Lennart
  28 september, 2007 at 22:28

  Det skall nu bli intressant att se om EU verkligen håller vad de lovar, nämligen sanktioner om det som man säger ” sker blodsutgjutelser”.
  Det har tyvärr redan skett idag. Man räknar med fler än trettio döda. Vad kommer EU nu att göra? Gör man inget är det en av EU:s största skandaler.
  EU borde som sanktion uppmana till bojkott från alla EU:s länder av de olympiska spelen i Kina nästa år. Ty det är endast Kina som har och har haft möjlighet att påverka Burma i en riktning som skulle förbättra situationen för världens fattigaste människor i Burma. Dessutom blockerade Kina tillsammans med Ryssland i FN om sanktioner mot Burma.
  Sverige skulle kunna vara ett föregångsland och omedelbart ta upp frågan på högsta ort om bojkott.

 25. 28 september, 2007 at 23:13

  Jeeze….

  Min respekt för dig Jinge har ökat och det är, för att använda dina egna ord, en rätt uppskakande upplevelse. ;-)

 26. Victor F.
  29 september, 2007 at 00:35

  Jag tycker bestämt att Sverige ska sluta blanda sig i andra länders inre angelägenheter, punkt slut!!!!! Blir det bojkott av Kina, så blir det också bojkott av Sydafrika, direkt och stenhårt, så får vi se vem som vinner på den leken.

 27. 29 september, 2007 at 01:47

  Jag tror Kina är oroliga för att se ut som praktiska hycklare i deras egna led. Ett stöd för ett folkligt uppror i Burma och sedan händer samma sak i Kina och de slår brutalt ner det med militärt våld. Det kan bli på det sättet. Och de är helt enkelt rädda för att ge uttryck för det kan undergräva de politiska eliten i Kina.

 28. Sara G
  1 oktober, 2007 at 10:43

  ”Det dröjer nog inte alltför länge innan ngn lösning börjar skymta, Kina kommer att vara stenhård under täcket gentemot Burmageneralen”, skriver xxxxx på Amnesty i ett e-mejl till mig i morse.

 29. Guran
  5 oktober, 2007 at 15:35

  Jag kan bara hålla med stefan norström m fl.
  Om jag var en framstående idrottsman som var aktuell för OS i Peking skulle jag omedelbart gå ut och ”annonsera” om att jag var villig att bojkotta spelen. Även fast de har tränat länge inför OS, som förmodligen är ett stort mål för de flesta så kan väl inte idrottsmän och kvinnor anse att detta relativt korta event är värt mer än ett någorlunda drägligt liv för folket i Burma?! Diktaturer som Kina är aldrig sena att stoppa aktioner mot övergrepp som sker runt om i världen, vilket krisen i Darfur är ett tydligt tecken på. Även Ryssland låter tyvär ibland ekonomiska och politiska intressen gå över samvete och moral… Ni som säger att Kina inte kan göra något mot rådande situation, tänk igen! Kina har i egenskap av storinvesterare i Burma massor av inflytande och skulle lätt kunna påverka utvecklingen där. Men som någon nämnt tidigare så har Kina en del lik i garderoben och vill dessutom inte riskera liknande inhemska uppror.
  Hot om bojkott av OS vore därför det enda rätta. Förhoppningsvis skulle Kina kunna ”reda upp situationen” relativt snabbt och hotet om att skippa spelen behöver i bästa fall inte ens genomföras. Sveriges elitidrottare borde verkligen ta sig en funderare om stunden i rampljuset i OS verkligen är värt människoliv och fortsatt förtryck!

 30. Roger Öst
  12 oktober, 2007 at 16:44

  Bojkotta OS i Peking. Anordna ett alternativt OS istället för de idrottare och de länder som tycker att förföljelese av politiska motståndare inte är OK och som tycker att OS-kommittérna bryr sig för mycket om mutor.

Comments are closed.