Bloggosfären dömer Aftonbladet till – Halshuggning!


Otacksamma bloggare är inte kul att ha och göra med tycker Aftonbladet idag, men lik förbaskat fortsätter de mangla ut halvsan-
ningar och rena lögner.


Till att börja med
kan vi konstatera att piket-
styrkan som förde den sjuke till rättspsykiatriska kliniken vid Huddinge Sjukhus inte hade några neddragna rånarluvor som dolde ansiktet. För det andra så har han först dit eftersom han omhändertogs enligt lagen om sluten psykiatrisk vård, för det tredje var han vare sig anhållen eller häktad. För det fjärde har polisen inte genomfört någon husrannsakan, för det femte så har inte läkarna brutit mot sjukvårds-
sekretessen som Aftonbladet återigen påstår på sin hemsida.

Det finns nämligen undantag från sekretessen i ett fall som detta. Läkarna skall meddela polismyndigheten i händelse att de upplever ett hot som äkta.

Det handlar således om en historia som är påhittad från början till slut. Det enda som Richard Aschberg och Anders Johansson antagligen hade rätt i var att ”brevbäraren” hade uttryckt hot mot Filippa Reinfeldt. Om han nu verkligen var brevbärare.

Men bloggosfärens dom blev stenhård. Och det avspeglas tydligt i Aftonbladets artiklar eftersom man numera visar blogglänkarna under artiklarna på webben. Det handlar om medie-
kritik av kollosalformat. Richard Aschberg och Anders Johansson följde den gamla devisen att ”kolla inte en nyhet för då spricker den”.

Det Aftonbladet borde göra är givetvis att be sina läsare förbehållslöst om ursäkt.

Jag träffade en bekant som arbetar som journalist på bladet idag när jag var och handlade. Vederbörande himlade med ögonen när jag log spefullt åt Aftonbladets journalistiska debacle. Jag sa absolut ingenting mer än:
”– Kluringen har scoopat idag igen ser jag!” samtidigt som jag log mitt vackraste leende…

Den som vill granska kvällspressens tillkorta-
kommanden har här ett strålande exempel. Personligen tror jag att man måste stanna upp och fundera över hur man vill att läsarna ska uppfatta kvällstidningar. Är det dokusåpor, silikon och lögner man vill skriva om så är det säkert okey för de flesta, men ska man låtsas som att man är nyhetsförmedlare när man själv ägnar sig åt att hitta på ”nyheter”?

Jag tror inte att det är en bra överlevnads-
strategi. Den enda trösten för Aftonbladet i nuläget är att alla läsare kan ta del av kritiken direkt. Det är läge för en dubbelpudel.

Men det bör ske nu, man bör inte fortsätta att gräva sig längre ner i gödselstacken…

Källor: AB AB1 AB2 AB3 Min förra post Min första post

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Aftonbladet, Mediekritik, Richard Aschberg, Anders Johansson, Kvällstidningar, Reinfeldt, Jornalistik, Pressetik, Politik[/tags]

Uppdatering 16.00 Ekot: ”Aftonbladet backar om sina artiklar om hotet mot Filippa Reinfeldt. Tidningen skrev i torsdagens pappersupplaga att en 42-årig brevbärare hade planerat skjuta statsministerns fru och att mannen var anhållen och att polisen gjort en husrannsakan hemma hos honom.

Nu skriver Aftonbladet i ett pressmeddelande att detta inte stämmer.

”Aftonbladet har uppgivit att mannen var anhållen samt att en husrannsakan ägt rum i hans hem. Dessa uppgifter är dock fel. Aftonbladet beklagar det inträffade.” Länk till Dagens Eko


12 svar till “Bloggosfären dömer Aftonbladet till – Halshuggning!”

 1. Tiderna har sannerligen förändrats när säkerhetspolisen gör ett kunnigare,sakligare och mer korrekt intryck än pressen.

 2. Man undrar ju vilken av kvällstidningarna som först ska sluta låtsas vara seriösa och gå hela vägen för att bli en svensk Sunday Sport eller Weekly world news.

 3. Det finns en sån fallucka, det är där man hamnar om man trycker på knappen märkt -3 i hissen i DN-skrapan. :)

  Hoppas att brevisen stämmer brallorna av både läkarna och ansvarig utgivare. Sen får han gärna som bonus realisera sina påstådda planer vad mig anbelangar.

 4. Aftonbladet, you’ve been livin’ hell to me
  You’ve fed me with news since nineteen seventy three
  I’ve seen ’em come and go and I’ve seen them die
  And long ago I stopped askin’ why

  Aftonbladet, I hate every page of you.
  You’ve cut me and have scarred me thru an’ thru.
  And I’ll walk out a wiser weaker man;
  LO:s ledning, why can’t you understand.
  Aftonbladet, what good do you think you do?
  Do you think I’ll be different when you’re through?

  You bent my heart and mind and you may my soul,
  And your pages turn my blood a little cold.

  Aftonbladet, may you rot and burn in hell.
  May Schipsted fall and may I live to tell.
  May all the world forget you ever stood.
  And may all the world regret you did no good.

  Aftonbladet, you’ve been livin’ hell to me.

 5. När man tittar runt i olika tidningar i landet så märks det knappt det som har varit så stort i Sthlm. Så frågan är var ankdammen är, innanför tullarna?

 6. En fundering, vem släppte nyheten och varför. Jag tror inte att psykvården eller säpo var de som släppte uppgiften, eftersom hot av den här karaktären och ursprung är vardagsmat för dem.
  Det kan betyda att den information som säpo är skyldig att organisatoriskt lämna stannade inte där den hörde hemma.

 7. Lösningen till att visa att vi inte uppskattar Aftonbladet är enkel: Bojkotta dom.

  Jag läser sedan ett par år tillbaka inte ens nätvarianten (då dom räknar alla träffar – och statistiskt kan visa hur poppis dom är genom detta) – eftersom jag anser att deras artiklar är för populistiska, missvisande, felprioriterade och ibland rent felaktiga…

  /K