Bloggare vann 2.4 mille på Lotto


Sist jag kikade på Svenska Spel så konstaterade jag att t.ex. Lottospelarna är verkliga losers i ordets egentliga betydelse. Enbart fyrtionio procent av de spelade pengarna går nämligen tillbaka till spelarna.

Anders Borg sade enligt DN: ”- Det är inte några små frågor det här. Det är idrottsrörelsens finansiering, det är intäkter för staten som motsvarar värnskatten, sade Borg.

– Fall inte för den enkla nyliberala retoriken, sade han och möttes av burop.”

Att det skulle vara idrottsrörelsens
finansiering är helt enkelt inte sant. Visst, en del går till idrotten men då jag kollade så gick merparten till – statskassan. Och då passar det givetvis bra för en finansminister att tala om idrott. Alla finansministrar har varit motståndare till en avreglering av spelmarknaden, och det tror jag det. Till och med nyliberaler i regeringsställning vill gärna ha kvar en så gigantisk mjölkko. Utom de nyliberaler som inte sitter i regeringsställning då förstås.

Jag har tittat på två utländska spelbolags vinstfördelning. Ett spanskt tror jag att det var, och även ett engelskt. Det ena av dessa bolag gav nittiotre procent tillbaka till Lottospelarna, det andra nittiofyra procent. Jag skulle tro att en mer seriös undersökning resulterar i att samtliga betalar över nittio procent till spelarna. Och det är givet, omsätter man en miljard i veckan så blir även fem procent en rejäl slant.

Fast, ska jag vara riktigt ärlig så tycker jag att det är rätt okej att spelarna betalar mycket skatt. Men man ska inte hålla på och tramsa om idrottsrörelsen, och ännu värre som Svenska Spel och Nuder hävdat, att det handlar om att förebygga spelmissbruk. Men det är väl så det är, finansministrar ljuger så att de får tvätta munnen med såpa varje kväll.

Personligen kallar jag mitt spelande för ett sätt att betala drömskatt. Jag betalar för det faktum att jag KAN vinna 6.8 miljoner, även om jag naturligtvis inser att jag egentligen bara kan få tillbaka en hundring lite då och då. Hade Anders Borg och hans företrädare valt att köra med raka puckar så hade de inte riskerat att bli utbuade eller att öka politikerföraktet.

Och trots allt, jag känner faktiskt en bloggare som vann 2.4 mille på Lotto… DN SvD SvD1 DN1 Dagen SydSv

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Lotto, Svenska Spel, Anders Borg, Moderaterna, Nyliberaler, Finansministrar, Politik, Bloggosfären[/tags]


4 svar till “Bloggare vann 2.4 mille på Lotto”

  1. Eftersom den svenska staten är spelberoende så undrar jag hur kommer de spelintäkter som staten förlorar att tas igen. Blir det en skattehöjning på något annat istället??

    Staten kommer att kompensera sig för detta intäktsbortfall.

    De politiker som fattar detta beslut kommer knappast acepptera att deras arvoden sänks på grund av staten får minskade intäkter från spelen.

    Rätta mig gärna ifall jag har fel:-}

  2. Man kan väl anta att man sänker nivån på försäkringskassan, pensioner och annat. Har du inte hört talas om arbetslinjen..?

  3. Ett sätt att få tillbaka pengarna vore att beskatta spelvinst som regelrätt inkomst. Varför ska det vara OK att bli mångmiljonär på att spela men inte på hederligt arbete?